ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nože typu Motýlek Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/3/2009
Á propós Atropos... Cool

Rahmed vložil tyto přílohy:
Screenshot_20210701_012537.png.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/12/2017
díky pánové
na to Mini Bali jsem koukal a za 7tisíc docela mikro hračka Happy
a ten mosaznej je pěknej, dělá to firma co je na Etsy jako SeverEDC
“Můj bůh je Crom. Sedí na vysoké hoře. Po smrti před něj předstoupím a on se mne zeptá na Tajemství oceli. Neodpovím-li správně, srazí mne ze své hory!”
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/18/2006
M4ST3RCUT0R napsal:
Necháme se překvapit společně s Tebou Razz Býti early adopterem jsem se odnaučil, takže si rád, skrze Tvůj perfekcionistický pohled, jenž v mnohém pravděpodobně sdílím, rozšířím obzory. Ač jsem spíše zvědav na Maryn, o kterém toho na internetu už dost padlo, tudíž ocením další erudovaný názor Ok

Jak si teď stojí ShipExUs? Rychlost, ceny? Nějaké větší změny?
Delší dobu jsem jejich služeb v rámci bali-hobby nevyužil. A když už se něco vezlo, šlo to oklikou.

Ahoj, vezmu to odzadu. ShipExUs mi přijde stále jako nejlevnější varianta pro nákup toho, co se tady nedá sehnat. Poslední moje zrealizovaná objednávka byla v únoru, Swell od Haze Tech. To bylo trochu složitější, protože za mne domlouvali s výrobcem podrobnosti obchodu, ale dopadlo to na 1*.
Teď jsem objednával pro bratrance GodFathera z BladeHQ, Maryna a SmallFly 2. Maryn objednáván 5.5.2021 s tím, že dodací lhůta je 4-6 týdnů, GodFather objednán 29.5.2021 se zkušeností, že dodací lhůta z BladeHQ je cca.1 týden a SmallFly 2 objednán až 21.6.2021.
Po 14-ti dnech od objednávky z BladeHQ jsem se musel připomenout, protože zboží nebylo stále naskladněno. To bylo divné, protože nůž byl skladem, ale na druhou stranu bylo době objednání BladeShow. Přišla omluva s tím, že to prověří a naskladněn byl asi za týden? Zhruba ve stejnou dobu byl naskladněn i Maryn, což by odpovídalo něco málo přes 6 týdnů. SmallFly 2 dorazil asi za 8 dní. Takže všechny položky naskladněny a už jen čekám. Jak dorazí, budete první, kdo se to dozví Happy . S BHQ netuším co se mohlo stát, protože se ShipExUs nakupuji od roku 2009 a vždy v pohodě.

SmallFly 2...
Na Spyderco Forums zveřejnil dost "znepokojivých" fotek člen TriChrome. A musím říct, že jsem z toho nebyl nadšený, ale objednávka už běžela... Co se dá dělat, špatná zkušenost je taky zkušenost a jak říkám, necháme se překvapit.
Zajímavé je však pokračování, kdy se k jeho výtkám vyjádřil sám velký Sal. A v jeho odpovědi, jak TriChrome později zdůraznil, se objevila formulace "Pokud vás tyto věci opravdu trápí". TriChromova odpověď se dala čekat "Ano, asi nebude moc lidí, které by tyto věci (a že jich nebylo málo) na noži za 300 USD netrápilo".
Tím se mi vrátila jedna vzpomínka. Když ještě fungovalo fórum Dana Žáka, tak tam někdo postnul fotku pár Spyderek s detaily výbrusů a fazet. No a ty fazety byly hodně nepovedený. Dotyčný poslal fotku do Spyderca a sám velký Sal mu odpověděl něco v tom smyslu, že se jedná o běžnou produkci a pokud chce něco lepšího, ať se koukne na custom sérii... Shocked
Holt, každý to máme nastavený jinak...

"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Štamgast
Tak jsem se konečně dočkal Happy. V poslední zásilce mi přišla vlajková loď firmy Machinewise, a to model Maryn. Maryn je nabízen ve dvou provedeních ruček. Bez povrchové úpravy nebo s custom anodizací dle vlastního výběru / návrhu. Nutno dodat, že za custom úpravu si připlatíte pouze 15 USD a i tak se dostáváte na velice přijatelnou cenu 380 USD. Tato cena je dle mého názoru více než konkurence schopná k současné produkci balisongů renomovaných značek, a hned si řekneme proč.
Nejdříve parametry:
Celková délka 267mm
Délka ruček 145mm (U-channel titan 6AL-4V)
Délka čepele 122mm (S35VN)
Váha 122g
Jedná se opravdu o dlouhý balisong. Je dokonce o 1mm delší než Chimera od Jerryho Homa. I když oproti Chimeře působí hubenějším dojmem Happy . Použité materiály patří k těm lepším, které dnes můžete za svoje peníze dostat a navíc je kompletní výrobní proces realizován na CNC frézce takže k přesnosti se tedy není potřeba vyjadřovat. Osobně jsem byl zvědavý na vůle. Při této velikosti se sebemenší vůle na pivotech geometricky násobí na kocích ruček a hrozí tak škrtání čepele o vnitřní strany ruček. To se v tomto případě nekoná. Vůle sice nejsou nulové, ale jsou minimální, takže zmiňovaný problém nehrozí. Čepel lítá na bushing systému, což ocení zejména flippeři, na které koneckonců i Maryn cílí, což lze usuzovat i z absence západky, která při flipování nepřekáží a vyvážení ruček je optimální. K latchless provedení mám ještě jednu teorii a tou je určitá pohodlnost při výrobě. Zjednodušeně řečeno, je pohodlnější vyrábět jeden tvar ručky univerzální na obě strany. Navíc neztrácíte na délce čepele a odpadá výroba západky. Za mne je Maryn opravdu povedený a řekl bych, že se jedná v současnosti asi o nejlepší Made in USA balisong s cenovkou pod 400 USD Applause . O vzrůstajícím zájmu, který je podpořen pozitivními feedbacky, hovoří dodací lhůta, která je 4 – 6 týdnů, v případě custom úpravy si ještě týden přidejte. Ale abych jen nechválil. Jak jsem zmiňoval, veškeré komponenty jsou vyráběny na CNC frézce a logicky jsou tedy viditelné stopy po obrábění. Asi nejvýrazněji jsou zřetelné na výbrusu čepele. Stejnou technologií je vyrobená například čepel na modelu Swell od HazeTac. I když to není nic tragického a co by zřejmě ostatní ignorovali, tak kdybych mohl volit, tak na Maryn by se mi líbil závěrečný finishing, což by ale mohlo výrazně hnout s cenou směrem nahoru.
Ještě bych se zmínil k úpravě, kterou jsem volil. Jednobarevnou anodizaci mám ve sbírce na několika modelech a co si budeme povídat, je to trochu okoukané. Proto, když jsem viděl tuhle „divočinu“ na IG, tak jsem měl jasno. Taky bych řekl, že bude svým způsobem unikátní, protože bude prakticky nemožné udělat absolutně totožnou a ve spojení s číslováním na čepeli se tím pádem jedná o jedinečný nůž.
Přidám jednu "rychlovku", až bude víc času, tak dám lepší fotky Happy

Tomáš vložil tyto přílohy:
IMG_4585.JPG.jpg

"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Štamgast
Já se svýma rukama jsem ze hry Neutral , ale věděl bych o několika lidech, co by mohli být na bedně Applause
Co vy na to: ZLOjasna a Fix ?

https://www.cold-steel.cz/soutez

Fix
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/15/2006
Hiden Angel již stojí ve vitrínce na stojánku. Laugh
Nemám Facebook Happy
Balisong je můj život a doufám, že můj život nebude záviset na balisongu.
Posláno:

Štamgast
A jednou Maryn...Ok

IMG_4628.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/8/2010
Súťaž chválim a dúfam že sa do súťaže zapojí čo najviac ľudí a podarí sa spropagovať balisong. Samého ma to dokopalo konečne niečo natočiť a to sa na to chystám od kedy vypukol Covid :D

Emaily mi nechodia - kontakt cez PM
instagram.com/stefpacka/
Fix
Posláno:

Pokročilý
Dobře on!
Tak jsem chtěl něco natočit, ale všechno je proti.
Nůž neposlouchá jako za mlada a nakonec i spadne telefon Laugh

Posláno:

Štamgast
Fix - paradne video, ako sa vola ten "arial ladder" v 7. Sekunde?

A pochvalim sa novym prirastkom Grin

ZLOjasna vložil tyto přílohy:
20210724_172156_01.jpeg.jpg

instagram.com/stefpacka/
Posláno:

Štamgast
Super, toho jsem chtěl jako bráchu k BM51-1601. Už tenkrát byl ale rozebraný Confused

3a.JPG.jpg

Fix
Posláno:

Pokročilý
4 Zlo..:
Nemá název, nebo spíš jsem mu žádnej nedal ... z vlastní zahrádky Laugh
Posláno:

Štamgast
K nedávno doručenému Marynu od Machinewise mi dnes dorazil dlouho očekávaný, stále nedostupný, ale také hodně kritizovaný Spyderco SmallFly 2.
Původně jsem myslel, že se Spyderco postaví k pokračování úspěšného modelu, navíc po tak dlouhé době, trochu jinak. Opak je pravdou a žádné velké překvapení se nekoná. Sandwich konstrukce, ocelové linery s příložkami z G10, spring latch, která nejde zajistit v otevřené poloze a drátěný klip přehoditelný do všech čtyř pozic. Ručky zůstali tvarově totožné, jen došlo k obměně čepele. Původní čepel ve tvaru Spear point ze 154CM byla nahrazena více Spydercovským tvarem Drop point, tentokrát z CPM-S30V. Čepel se také oproti té první natáhla o 10 mm. To jsou obecné informace. Na zahraničních fórech však první majitelé zmiňují zásadní pochybení v kvalitě výroby a množí se kritika na zpracování. Když podrobně prohlídnu svůj kus a zaměřím se na inkriminovaná místa podle TriChromovy recenze, tak musím konstatovat, že kritika není až tak od věci. A to konkrétně v zapadání tang pinů do tangů, kdy tang piny opravdu nezapadají až tak "dokonale", jak by měly. V důsledku to znamená, že v otevřeném stavu nejsou ručky tak u sebe, jak by asi měly být. To však nelze úplně posoudit, protože technický výkres pro porovnání nemám.
Na druhou stranu a možná určitou obhajobu jsem porovnal 2. generaci s 1. a objevil jsem úplně stejný problém, kterého jsem si nevšiml už před lety. A musím se přiznat, že kdyby na něj TriChrome neupozornil, tak jsem ho nezaregistroval ani nyní. To však není omluva a nemělo by to být.
Co říct závěrem? Nová čepel mu bezesporu sluší, vůle jsou minimální a nebýt těch nešťastných tangů, tak je vše jak má být. Takže, buď jsem měl pořádný kus štěstí nebo jiní měli velkou smůlu. SmallFly 2 má potenciál stát se minimálně stejně úspěšným, jako jeho předchůdce, který se přestal vyrábět skoro před 10 lety. Musím se ale přiznat, že jsem na Spyderco za nespokojené majitele určitým způsobem naštvaný. U firmy, která má po světě miliony příznivců a spokojených uživatelů by pochybení ve výrobě očekával jen málokdo.

IMG_4681.JPG.jpg
IMG_4682.JPG.jpg
IMG_4683.JPG.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 8/26/2013
Ahoj Tomasi;) Pokud Te bude stvat, rad ho od Tebe koupim;) Zdravi Te Ruda;) rorejs@email.cz
Posláno:

Štamgast
rorejs napsal:
Ahoj Tomasi;) Pokud Te bude stvat, rad ho od Tebe koupim;) Zdravi Te Ruda;) rorejs@email.cz

Ahoj, díky za zájem, ale myslím, že mě nebude štvát ani nudit Happy
Posláno:

Štamgast
Jen k té mojí rychlorecenzi na SmallFly 2 výše.
Zmiňuji názory uživatelů ze zahraničí. Tady https://forum.spyderco.com/viewtopic.php?t=87570 je vlákno ze Spyderco fóra, kde je většina názorů. Asi nejzajímavější je pátá strana. Pro úplnost to chce to otevřít v prohlížeči, který vám ukáže fotky Ok
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/4/2017
Tomáš: Díky za shrnutí situace okolo ShipExUs a za aktuální zkušenost. Netroufl bych si nechat jakékoliv vyjednávání na někom jiném, protože si rád hlídám i sebemenší nuance, tudíž tuhle službu jsem u nich nikdy nevyužil.
Také u nich pravděpodobně zatím ještě chvíli vydržím.

Bezva shrnutí. *smeká virtuální klobouk*
Celá ta SmallFly 2 eskapáda není určitě nic příjemného. Snad nějaké mikro-kosmetické nedostatky z velkovýroby ještě u větších výrobců skousnu, ač jsem taky pacient s lupou, ale ten mezilidský přístup k potenciálně funkční chybě docela zklamal.
Jestli by si to s opravdu intenzivním, výhradním "EDC+" používáním lépe sedlo neodhadnu.
Vlastní "dokončení" a upravování by přeci nemělo být u takového produktu potřeba. No jo, jenže známe to...

Maryn svými parametry a zpracováním zaujal.
Sám se však zatím zdržím, vyčkávajíc na konkurenční reakci v podobě modelů obdobných vlastností. Nebo další iteraci Marynu.
Já na barvičky u balisongů moc nejsem, ale i tak musím uznat, že ta Tvá personalizace vypadá pěkně 🦄🌈
Napadá mě snad jediná vada na kráse. Nesvítí! Už máš objednáno? https://www.instagram.com/p/CRfRL3jsIFq/

ZLOjasna: Gratulace k Replicantu. Tuším jsi ho sháněl už delší dobu. To je z Lamnie z aktuální várky nebo druhá ruka? Jestli je to ta poslední Lamnia várka, podělíš se o úroveň zpracování? Ožvýkané hrany G10, výbrus? Ne, že by zrovna u tanto provedení někdo reálně zvažoval jeho používání, ale stejně - pro úplnost. A taky by mě osobně celkem zajímalo, až najdeš trochu času k sesmolení kraťoučkého příspěvku, jestli se jim tentokrát, minimálně u tohohle kousku, povedlo správně vyladit kluzná ložiska. Nijak zvlášť jsem to nesledoval, ale jeden s rozdílně vysokými ložisky jsem zaznamenal a jedna ručka byla totálně odfláknutá - vyřešilo se to prostým obroušením.
Je to sice jednoduché řešení, ale měl by zákazník řešit problém, kterému bylo možné předcházet už ve výrobním procesu? NoNoNo Dívám se na vás, Spyderco.

WuDan: Zaznamenal jsi v mezičase nový zakrslý design zvaný Loran od Midnight Cat? Ten by Ti náhodou nesedl? 😏

Jinak všem zúčastněným hodně štěstí v CS soutěži!
Sám se s největší pravděpodobností nezúčastním. I když čas je tuším do konce měsíce...
Ale mohl bych k účasti dokopat kolegu, který v posledních měsících přišel o dva balisongy. Nikoliv vlastním zaviněním Cry

Update - nášivky: Nehledě na mou vytíženost, stále si pohrávám s několika doplňujícími prvky, které jste dosud neviděli, jenž měly ulehčit určení směru čtení textu. Což jsem seznal podle zdejších ohlasů jako největší možné zmatení okounících čitatelů. Nechávám to zatím rozležet, abych se neunáhlil. Však se na to budete někteří muset dívat i v reále 🧐
Ve finále to možná dopadne tak, že tam prostě žádné pomocné prvky nebudou a bude to taková menší výzva. To se ovšem teprve uvidí.

M4ST3RCUT0R vložil tyto přílohy:
219087316_212781000745714_8680363004558941792_n.jpg.jpg

|| My-Mobile.cz • ex-moderátor || Machr - po slovensky mrcha || 🦋💙
Posláno:

Štamgast
Ahoj, no to je dost, že si se zase ozval Happy
K ShipExUs. V té objednávce Swela nešlo ani tak o podrobnosti ve výrobě, ty jsem domluvil svojí hodně špatnou angličtinou a s pomocí google translate sám. Potřeba bylo doladit koupi, jelikož se vyplatí nekupovat na sebe, ale nechat nakoupit přímo ShipExUs. Ale dopadlo to dobře a Chris byl nadšený, jak to šlo hladce Ok

SmallFly 2: Opravdu si netroufám odhadnout jestli by při intenzivním používání jako EDC došlo k vymačkání linerů. Možná, že kdyby při každém otevření uživatel zmáčkl ručky k sobě, aby proces vymáčknutí zefektivnil, tak by k tomu opravdu došlo. Domácí úprava je samozřejmě taky nasnadě, ale koneckonců si říkám, proč? U "jedničky" jsem si toho ani nevšiml a u dvojky mě to taky zrovna moc neirituje, takže to nechám tak jak to je. Na funkčnost to vliv nemá a jestli můžu tipovat, tak si myslím, že u Spyderca s tím stejně nic dělat nebudou, takže si budeme všichni rovni Cool

Maryn: Musím říct, že mě opravdu baví. Nevím, jestli je horší moje angličtina nebo moje flipování Happy , ale s Marynem se ve flipování zlepšuju Ok
Glow vložky jsou pro mne novinka a vypadají opravdu dobře, ale asi objednávat nebudu. Jsem tak nějak proti domácím úpravám NoNoNo

Jinak na nášivku se těším a opravdu není kam spěchat, chce to doladit k dokonalosti, aby to mělo ty správný koule Cool

Posláno:

Štamgast
Replinkanta mám z druhej ruky vymenou, podla pekneho spracovania tipujem novsiu generaciu - jedine minus je ze ma tap (tazko povedat ci od vyrobcu alebo od predchadzajuceho majitela) ale ma pekne spracovanie aj vybrus a za mna najvacsie plus ze poistka poistkuje - teda funguje ako na AB a pekne odskakuje pri kontakte s sefe handle

ZLOjasna vložil tyto přílohy:
IMG_4046.jpg.jpg
IMG_4047.jpg.jpg
IMG_4048.jpg.jpg
IMG_4052.jpg.jpg

instagram.com/stefpacka/
Fix
Posláno:

Pokročilý
Viper bude v Tanto, jdete do toho

Fix vložil tyto přílohy:
Screenshot_20210814_173149_Instagram.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum