ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nože typu Motýlek Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/18/2006
ZLOjasna napsal:
Neviem kolko bude stat ibasilisk, ale tusim ze to bude viac ako som ochotny zaplatit :D

Štefane, ty jsi byl vždycky diplomat...Grin

Rahmed napsal:
Lákání Apostle jsem nepodlehl, ale Fox PHI vypadá skvěleOk
Bronz anodizace a M390 PVD?Applause
Tak sem s cenovkou...

Apostle vypadá fantasticky a i když jsem si už dávno zvykl na to, že čínská produkce nechává své konkurenty ze zbytku světa daleko za sebou (jak materiálově, tak zpracováním a v neposlední řadě i konečnou cenovkou), a že je spíše srovnatelná s custom výrobou, tak jsem také nepodlehl. Stále u mne platí, že už těch číňanů bylo dost (myšleno nožů z čínské produkce) a budu se raději orientovat jiným zeměpisným směrem...
Proto mě také projekt Fox / Fiore nadchl, ale té ceny se trochu bojím. No nechám se překvapit Happy

Brzy sem přihodím pár kousků, které se mi za poslední dobu sešli doma...Ok
"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili, nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/8/2010
Novinka Maxape Pelican M - povodny pelican ma moc neoslovoval, ale po tom ako paradne poladili Apostle ho mozno zvazim... hlavne ak nevydaju v dohladnej dobe Apostle 2

https://www.instagram.com/p/Ce25HJKM6H_/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

ZLOjasna vložil tyto přílohy:
Screenshot_20220616_163017_Instagram.jpg.jpg

Emaily mi nechodia - kontakt cez PM
instagram.com/stefpacka/
Posláno:

Štamgast
Jak jsem zmiňoval, tak za poslední dobu se mi něco "sešlo" Happy

I když je každý jiný, tak všechny tři balisongy mají několik společných jmenovatelů:
- Made in USA
- výborné, na produkci až nadstandardní zpracování
- kvalitní materiály

Pokusím se to podrobně popsat Happy

Jako první Kershaw Lucha v provedení Premium.
Ačkoliv na některých stránkách uváděná s větší čepelí, než je její běžná produkční sestra, tak rozměrově jsou skoro stejné. Premium Lucha je pouze o 3,5 mm silnější díky příložkám z CF, ale je zase skoro o 20g lehčí. Čepel z oceli CPM 20CV v dokonalém Spear pointu s úpravou SW, ručky modře anodizovaný titan s příložkami CF. Hardware komplet černěný. Vše čistě zpracované, žádné nepřesnosti nebo odchylky. Vůle absolutní 0, čepel na kuličkových ložiskách, dokonale vycentrovaná, celkově pěkně vyvážený balisong se sandwichovou konstrukcí.
Jako mínus bych zmínil volnou západku, která, pokud ji uživatel neodstraní nebo nezafixuje, tak její černění vezme za své.

Druhý v pořadí je SPD Invictus Bali-B od Prometheus Design Werx, v provedení Canvas Micarta.
Celkově menší balisong sandwichové konstrukce, ale opět s výborným zpracováním a použitými kvalitními materiály. Čepel dlouhá 93 mm z oceli M390, ručky titan + inlaye ze zelené Canvas Micarta. PB podložky, klip a pružinová západka. Vše opět čistě a přesně zpracováno a vycentrováno. Vůle opět 0. U západky bych se zastavil. Je to tak trochu výjimka, protože zde byla použita nikoli tažná pružina, ale skrutná. Ta nepotřebuje tolik místa a západka nemusí být delší na její "nefunkční" stranu, protože nepotřebuje očko na zaháknutí pružiny.
Jako mínus bych považoval lehké nevyvážení způsobené silnou čepelí a naproti tomu ručkami z titanu a micarty. Trochu tomu napomáhá i celková velikost, která také nemusí každému vyhovovat.

Jako poslední je Talisong-Z od Flytanium
Na tomto balisongu se designově podílel Eldon Talley a je primárně určen pro flipery.
Vše je zde přizpůsobeno flipování a tomu také odpovídá zpracování. Takže čisté, přesné, vycentrované, vyvážené a s nulovou vůlí. Použité materiály jsou vybírané tak, aby se cenovka nepřehoupla přes 300 USD. Čepel typu Scimitar z oceli AEB-L je uložena na kuličkových ložiskách, U-chanel ručky jsou vyrobeny z hliníku 7075, tak jak to dělají třeba u Squid Industries. Pro lepší úchop mají ručky zdrsnění typu rybina a povrchovou úpravu v matně černém provedení. Z výše uvedených flipovacích důvodů není použita západka. Místo toho je balisong dodáván s Bali Boot, což je silikonová "botička", která se navléká na ručky a tím je drží u sebe místo klasické západky.
Jako mínus bych považoval povrchovou úpravu ruček, která bude trpět po pádech na zem a špičku čepele, která je na můj vkus až moc "jehloidní", což při flipování může znamenat její rychlou destrukci.

Tomáš vložil tyto přílohy:
IMG_6446.jpg.jpg

"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili, nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/8/2007
Střízlivá, odborně fundovaná recenze, děkuju moc, že to pro milovníky motýlků píšeš!
Posláno:

Štamgast
cb058374 napsal:
Střízlivá, odborně fundovaná recenze, děkuju moc, že to pro milovníky motýlků píšeš!

Ahoj, ne, ne, to já děkuji za pozitivní feedback Admire
I-I
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/11/2021
Tomáš i ZLOjasna: Všechny poslední recenze super!

ZLOjasna: Od chvíle, kdy jsem Tě slyšel vyslovit název modelu Apostle, neříkám mu Apoštol, ale Chipotle! S takovou tou typickou československou výslovností Grin to není výtka, nýbrž se mi tenhle parodický název stejně líbí víc Laugh
A proto - Chipotle se mi, tak jak je, celkem zamlouvá, ale vím, že by mi více sedla ta Tebou zmíněná odlehčená verze bez zbytečností navíc. Taky trochu doufám, že budou držet slovo a použijí Pian jako platformu pro vývoj dalších balisongů. Takový channel Pian s tanto čepelí Razz

Tomáš: O ukončení výroby BM85 se prokecl jeden chlapík z Northern Knives. Upřímně bych věřil tomu, že na takovém tom interním seznamu discontinued BM nožů už dávno je. Už by to nějakého nástupce chtělo Wink

Všem kdo ve vlákně nebo i jiným způsobem projevili zájem o nášivky a samolepky dnes večer postupně rozešlu SZ a e-maily 😇
Ať se v tom fyzickém světě rozeznáme Happy

I-I vložil tyto přílohy:
1.jpg.jpg
2.jpg.jpg
3.jpg.jpg
4.jpg.jpg

🦋💙
Posláno:

Štamgast
Nášivky - Super, peráda Applause

Tak to vypadá, že si budu muset co nejdřív BM85 pořídit...Confused
I-I
Posláno:

Pokročilý
Tomáš napsal:
Tady opět někdo mele pěkný hov*a...Neutral
Názvosloví asi tomuto prodejci (opravdu nebudu říkat panu Šulcovi) nic neříká a zjistit si něco o noži na který dělám recenzi je asi také nad jeho síly viz. "je tam pružinka". Ne není tam pružinka, je tam magnetická západka...
A to nemluvím o tom, že spring latch se rovná objevu Ameriky...

A co teprve, když někdo řekne vše správně (o BM85 začíná v čase 4:40) ALE tu magnetickou pojistku prostě rve ven svými prsty (čas 6:07), zatímco popisuje, jak je úžasná Laugh

🦋💙
Posláno:

Štamgast
I-I napsal:
... ALE tu magnetickou pojistku prostě rve ven svými prsty (čas 6:07), zatímco popisuje, jak je úžasná Laugh

Ty jsi to nepochopil, on ji otevírá opatrně, aby se nepoškodila Grin Grin Grin Ale kdyby chtěl...Laugh
I-I
Posláno:

Pokročilý
Taková opatrnost - až to s ním cuklo Surprised

BTW: Máš už ve sbírce tuhle EDCK nášivku?

I-I vložil tyto přílohy:
72272929_2466632406757287_8225805807303057387_n.jpeg.jpg

🦋💙
I-I
Posláno:

Pokročilý
Snad jsem to sem do vlákna ještě neházel.

To tak vymýšlíte, jak někomu sestavit výlohu prodejny, když v tom - BRS!
Prý to tričko mělo být od Replay, jestli si to dobře vybavuju z toho roku 2018, kdy jsem ještě měl u sebe BRS BB V2. Pche, je to přeci jasný BRS logo!

Kdyby to někoho minulo, tak "chevrony", jakože ty tři šipky, byly častým terčem vtipného popichování i ze strany BRS. Loosey se v tom myslím celkem vyžíval Laugh

I-I vložil tyto přílohy:
IMG_0323.jpg.jpg

🦋💙
Posláno:

Štamgast
Rád bych poděkoval za dokončený projekt nášivek "Krev za Grip" Applause
Za mne velmi povedené a svým způsobem exkluzivní. Po dlouhé době se také jedná o "něco", co vzešlo z balisong komunity v ČR. "Klubák" byl taková vlaštovka, teď nášivky a co bude dál...? Happy
Pro nafocení jsem zvolil asi v tu nejlepší společnost Cool

Ještě jednou děkuji členovi I-I, že tohoto projektu ujal a dotáhl ho do zdárného konce.Ok

IMG_6704.jpg.jpg
IMG_6708.jpg.jpg

I-I
Posláno:

Pokročilý
A já děkuju za podporu 🙏

Z mé strany se aktuálně nic dalšího neplánuje. Jakmile se rozeberou nášivky, můžeme ale zkusit vymyslet něco dalšího.

Jeden člověk, kterého jsem také do balisongů navezl, by prý uvítal kovový odznáček. S motýlkovým připínáním 🤨 jak trefné...

Teď jsem jen v rychlosti načmáral tuhleten motiv. Napadlo mě to už nějakou chvíli zpět, když jsem po dlouhé době vzpomenul na tenhle skeč.
Že si odjistim pistoli?!Že si odjistim balisong?!

I-I vložil tyto přílohy:
unlatch.jpg.jpg

🦋💙
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/8/2010
nasivky super, dik

ZLOjasna vložil tyto přílohy:
IMG_0789.jpg.jpg
IMG_0790.jpg.jpg
IMG_0791.jpg.jpg

Emaily mi nechodia - kontakt cez PM
instagram.com/stefpacka/
I-I
Posláno:

Pokročilý
A fotky taky super ⭐️
Vážím si podpory i důvěry každého jednoho z vás 🙏
🦋💙
Posláno:

Štamgast
Štefan jako vždy PROFI fotky...Ok

Jinak nápad s odznakem není vůbec špatný Wink
Za mne by to mohl být klidně jenom balisong, třeba nejikoničtější z ikonických BM42. Ale je to opět o diskuzi...Happy
I-I
Posláno:

Pokročilý
Má představa, když to poprvé padlo, byla okamžitě taky BM42. Je ikonický, retro a hlavně už se nevyrábí (aby se to někoho nedotklo).
Pro upřesnění, tohle je motýlkové připínání.

A bylo by to na tenhle způsob.
Určitě by nebyl pohyblivý, aby taky něco vydržel. Taky už to tu bylo a není to esteticky žádný zázrak.
Kontury BM42 by se určitě překreslit daly, jen by o to musel být zájem Shocked
🦋💙
Posláno:

Štamgast
Odznaky nožů má docela pěkně zmáknutý Spyderco. Vydávají je k různým výstavám, jestli se nemýlím tak 1x za rok.
Kromě Spyderco je vyrábí ještě jedna firma. Jestli si dobře pamatuju, tak svýho času je prodával i Roman Pokorný na svém e.shopu spyderco-nože.cz, ale už si nevzpomenu jak se ta firma jmenovala... Confused

Spyderco.jpg.jpg

I-I
Posláno:

Pokročilý
Takhle pohromadě jsem je (na vyšívací obruči) ještě neviděl. Pěkná sbírka, ať už je čí je.
Na těch z výstav zezadu nic napsané není, podle čeho by se dal vysondovat původce. Alespoň ne na těch, které jsem viděl já.

Asi bych se nesnažil ani dodržet správný odstín, jako to je na těch Spyderco miniaturách. Z mého pohledu navíc nejsou z blízka tak pěkně opracované. Možná je to ale v tomhle případě dané použitým materiálem. Taky tam často vypadá mimo mísu schůdek mezi čepelí a rukojetí, i když je věrný originálu - připadá mi, že se u něho nedá dodržet měřítko bez toho, aby nezanikly definující designové prvky a zároveň to nevypadalo komicky.

Víc bych se přikláněl k lepšímu stínování, aby v jednoduchém designu více vynikly kontury a bylo z dálky hned vidět, o co jde. Tomu by se podřídily i malé autorské změny v designu, protože by to nebyl balisong/nůž jako takový, nýbrž v prvé řadě odznak, který má něco reprezentovat.
To samé se stalo s nášivkami - musely jít pryč menší dírky v ručkách, aby to vypadalo prezentovatelně.

Tachyon II v tantu by taky nemusel vypadat špatně.

Ale je to zatím všechno jenom spekulace.
🦋💙
Posláno:

Štamgast
Vzpomněl jsem si, že mám doma taky jeden odznak. Dostal jsem ho snad před 25 lety, ale nikdy jsme ho nenosil...Happy

62898854_3651_4882_93ed_10c6eaf5dd0f.jpg.jpg
IMG_6724.jpg.jpg
IMG_6725.jpg.jpg
b7eddc22_21d2_425c_b17e_82583604e981.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum