ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nože typu Motýlek Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/18/2006
Ok, to je škoda, i když plně chápu tvé důvody.
Mohl bys mi prosím poslat do SZ ceník? Nejsme přeci jen na tržnici, tak ať mám určitou představu o cenách, které by tě neurazili a mě se zamlouvaly…
Díky
"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Štamgast
jendach napsal:
Lucha se mi zdá vzhledově povedenější, ale i tak je to dobrý počin. Vlastně každý slušný a reálně dostupný motýl na trhu je podle mě dobrý počin.

Když to vezmu kolem a kolem, tak proč vlastně ne?
Momentálně je k mání za cca.150 USD. Za chvíli je Black Friday a podobné slevové akce na vánoce, takže počítám, že se všema poplatkama je možné se dostat na cenu lehce nad 5.000,- Kč Ok

Ale vypadá to, že se chystá novinka od FlyTanium, zatím bez bližších specifik. Takže nový "hranolkový" balisong se jmenuje Tatersong.

Tomáš vložil tyto přílohy:
IMG_7865.PNG.jpg
IMG_7866.PNG.jpg
IMG_7867.PNG.jpg

"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili nepotřebujete výcvik"
I-I
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/11/2021
Fix: Až moc dobře to chápu.
Pravděpodobnost, že bych nějaký koupil, je malá, ale pro jistotu bych Tě také poprosil do SZ o ceník, jestli ses s nějakým předběžným pro Tomáše už pachtil.
Třeba bych nějaký pro kolegu věčně shánějícího koupil.

Ad Kershaw: Možná tahle teorie bude trochu přehnaná, ale co kdyby chtěli Moonsault-em vytlačit původní Sandvik 14C28N Luchu, kterou by nahradili dražším modelem s ocelí 20CV?

🍟😅 na první letmý pohled trochu Atropos
🦋💙
Posláno:

Štamgast
Tak vydání Tatersongu se blíží. 11.11. V 11:11 hod. bude k dispozici pouze na Flytanium.com, a to v limitovaném počtu 500 kusů.
Bude mít kanálové ručky z hliníku 6061-T6 a čepel bude lítat na keramických kuličkových ložiskách. V balení bali-boot a nějaký další fíčury.
Za mne je naprosto mimo cena 385 USD…Confused

47186FE1_BAC7_4627_A18F_444098D9B323.jpeg.jpg
EAB45B46_1CCB_4A02_9AFA_8BEB566E2433.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/21/2007
Za mě je naprosto mimo nejenom cena, ale i celkový design.
Posláno:

Štamgast
Což o to, design by mi zas až tak nevadil. Co si budeme povídat, ono vymyslet něco designově novýho je trochu problém.
Nápad s hranolkama je alespoň originální.
Ale 385 USD za hliník a čepel zatím z neznámé oceli je trochu moc Confused
Maryn od Machinewize s vlastním požadavkem na anodizaci mě stál 380 USD. Má titanový kanálový ručky a čepel z S35VN. To je trochu nepoměr….

Stále čekám na FOX PHI, kde datum naskladnění posunuli na 30.11. a v rámci slev Black Friday asi vyzkouším Kershaw Moonsault.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/8/2010
I-I
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/11/2021
Zřejmě nebudeme cílovka NoNoNo Oh No
Mladí Američané dychtící po dalším z mnoha balisongů s ručkami z jednoho kusu hliníku jim to ale určitě sežerou i s kečupem Grin Taky je vyrobený u nich v domovině.
Podle spec sheetu bude čepel z CPM-154, takže na dnešní dobu, a hlavně za tu cenu, zklamání. Mám klasické ocele rád, ale cena by měla být úměrná použité oceli.

FOX PHI také nedočkavě vyhlížím. A ten posun data naskladnění zrovna nepotěšil. Ovšem rád se těším a jelikož se snažím být v tomhle ohledu pozitivní, tak i věřím, že to čekání nebude zbytečné Wink

Taky jsem si všiml nově vydaného hardware upgrade balíčku pro Vulp. Tomu říkám podpora! Applause
[TADY]

Očesaný Apostle vypadá takhle na fotkách s tréninkovou čepelí celkem "chudě", když už jsem si zvykl na ten původní design s inserty. Dokážu si představit, že s ostrou čepelí bude působit ten chudší, jednodušší styl ruček o dost elegantněji. Jen ta cena se fakticky skoro nepohnula. Leda počkat na případnou slevu nebo nějaký kód, jak bývá na AE zvykem.
Mám rád tyhle na kost oholené Bauhaus designy. Kdybych si měl vybrat bez ohledu na jiné modely, pořád bych volil, i přes tu cenu, toho odkazovaného chudého příbuzného.
Navíc působí nepatrně placatěji oproti, kupodivu trochu opomíjenému, MXNIUM RAID. Možná ho lidi nemusí kvůli kuličkovým ložiskům?

Mě před několika týdny zaujal tenhle chlapík - Ben Zank, LOG Design. Jeho kluzná ložiska prý zatím bývají perfektní nebo úplně mimo, ručky se před pořešením zen pinů nebezpečně rychle přibližovaly k sobě a čeká se na streamlineování výroby, aby se snížily ceny. Když se mu to rozjede, mohlo by to být ještě zajímavé. Ale určitě to nebude hned, soudě podle rychlosti evoluce jednotlivých modelů. Stále hledá tu svou pomyslnou vlastní "designovou řeč".

I-I vložil tyto přílohy:
311700572_1167171964007339_4919548841607176114_n.jpeg.jpg
278413259_395145488857889_6404996196253406879_n.jpeg.jpg

🦋💙
Posláno:

Štamgast
Tak Kershaw jede…
Po uvedení modelu Moonsault přichází s další verzí modelu Lucha.
Tentokrát jde o model s označením 5150DAM. Jde o klasickou Luchu, tak jak ji známe, pouze čepel je z damaškové oceli. Nejedná se sice o novinku, kterou by nikdo nečekal, Kershaw už o damaškové čepeli na Luchu mluví asi dva roky, ale rozšířila se tím nabídka, kdy klasickou Luchu lze pořídit s čepelemi z ocelí 14C28N, CPM-20CV a nově také z damašku.
Všechno by bylo fajn, než se dostaneme k ceně. 299,95 USD za damaškovou čepel s ocelovýma ručkama a volnou západkou, to je opravdu na zvážení…Neutral

A5A8ABFB_786A_4167_B17E_E65B4A01B3C9.jpeg.jpg
C78A96B8_06AE_4C3B_845A_FDFAE95936C2.jpeg.jpg
CB3FE3DA_33C6_4B2A_A234_0F7E6443F07E.jpeg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 8/26/2013
Posláno:

Štamgast
Vzhledem k tomu, že vydání Fox PHI je v nedohlednu, na www.lamnia.com je dodací lhůta opět neznámá, tak jsem v rámci Black Friday pořídil novinku od Kershaw, model Moonsault.
Kershaw o něm hovoří jako o sesterském produktu modelu Lucha. Já jsem se o něm, trochu nelichotivě, vyjádřil jako o „bohužel variantě na Luchu“. Kde je tedy pravda a v čem se oba modely liší?
Podobnost s Luchou asi není čistě náhodná. Na první pohled je vidět, že Kershaw ze svého úspěšného modelu hodně těží a používá stejné díly (západka, barelové spacery, kuličová ložiska). Stejná je i sandwichová konstrukce a použité materiály, které jsou totožné s první Luchou. Abych byl ale co nejvíce objektivní, musím také zmínit rozdíly, díky kterým se oba modely přeci jen liší.
Jednak jsou to ručky. V otevřeném stavu jsou výrazně tvarované a oproti modelu Lucha, ale i jiným balisongům, toto tvarování zásadně mění pocit z úchopu, který je opravdu pohodlnější. Na druhou stranu chápu, že z flipovacího hlediska může být tato úprava diskomfortní. Na ručkách si můžeme všimnout také asymetrického odlehčení, které je však pouze designovou záležitostí.
Ručky jsou jak v zavřeném, tak otevřeném stavu jištěny volnou západkou, která je, jak jsem již zmiňoval, stejná jako na modelu Lucha.
Dále je zde čepel. Stejně jako Lucha má vysoký plochý výbrus, je uložena na kuličkových ložiskách a k blokování je použito zen pinů. Liší se však tvarem, kdy Moonsault má dokonalý spearpoint a v oblasti tangu již nenajdeme díry vedle pivotů, které mohly být potencionálními zdroji nečistot v ložiskách.
Na čepeli i ručkách byla použita úprava working finish, která je oproti klasickému stonewashi tmavší a o něco hrubší. Podle Kershaw by tak měla být „blbuvzdornější“ proti povrchovým poškozením. Jinak hardware (pivoty a barelové spacery) je černěný a západka je bez povrchové úpravy.
Pokud bychom na něj nahlíželi z pohledu různých preferencí, tak Moonsault, stejně jako Lucha a vlastně jakýkoli jiný balisong, není rozhodně dokonalý. Ani náhodou nemá ambice stát se fliperem roku (asymetrické ručky, volná západka, váha 172 g), pro použití jako EDC by třeba někomu mohl chybět klip, další by použil jiné, lepší materiály atd., atd. Přes to všechno se však nemohu ubránit dojmu, že žádná z výše uvedených nedokonalostí by mě nějak zásadně vadila a hned prozradím proč.
Kershaw totiž nabízí v této cenové kategorii něco, co ostatní výrobci postrádají. A to je zpracování. Od uvedení modelu Lucha Kershaw stále předvádí, že jim zpracování jde na výbornou (o tom jsme se mohli víceméně přesvědčit již před lety, kdy pro Bradley Cutlery vyráběli modely Kimura) a nejinak je tomu i u modelu Moonsault.
Marně byste zde tedy hledali nějaké výrobní vady. Vše je čisté, přesné, souměrné a bez vůlí. Navíc si z designového hlediska dokázali pohrát s detaily, které zlepšují celkový dojem z daného nože.
Jako takovou třešinkou na dortu může být naprosto dokonalá symetrická silueta v otevřeném stavu, která může někomu připomínat FS dýku.
Osobně Moonsault považuji stále za variantu na Luchu, ale již bez toho „bohužel“. Naopak, jak zmiňoval jendach, tato inovace je dobrým počinem k oživení trhu a nepochybuji o tom, že si své kupce zcela určitě najde.

Délka otevřený: 261 mm
Délka zavřený: 151 mm
Délka čepele: 119 mm
Váha: 172 g
Čepel: ocel 14C28N, úprava working finish, uložení KVT (kuličková ložiska), blokování zen piny
Ručky: nerez ocel, úprava working finish
Západka: volná T-latch

IMG_7953.jpg.jpg
IMG_7955.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Ještě detaily zpracování a dokonale symetrická silueta Applause

IMG_7956.jpg.jpg
IMG_7970.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Pokud by někomu, z nějakého důvodu, nevyhovoval Talisong-Z v černé barvě, tak nově bude také k dispozici ve dvou nových provedeních. Šampaň a smaragdová zelená.

4FAD6BC9_9056_4F1A_A49E_7E4A3B7E91C3.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Kromě dvou nových barevných variant Talisongu Z je možné také pořídit tréninkový model s kris čepelí.
Avšak zatímco většina ostatních výrobců nabízí tréninkové modely za cenu o něco nižší než ostré verze, zde je cena stejná, tedy 289 USD.

574D05A3_3BA5_4507_B765_16A9BB216F22.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
A když už jsme u těch novinek, tak ještě jedna Lucha od Kershaw.
Materiálově vychází z prvního modelu, ale tentokrát je v provedení s černými ručkami, které mají, jako kontrast, kompletní hardware v úpravě SW. Stejně tak jako čepel, která to vše pěkně doplňuje Ok

0D8E6B1F_EA40_4DF2_8887_63F038A587CD.jpeg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/20/2022
Tak ten levný Böker se mi dosud nerozpad :)

Akorát teda opravdu nechápu, co je na značkových "motýlech" tak šileně drahého, protože čistě na fotce nevidím rozdíl od toho svého za 500 a těhle 20x dražších....

U damaškových nožú, nebo masivních čepelí s tloušťkou v řádu milimetrú, o hand made výrobcích nemluvě ty ceny kolem 10 000 a vic chápu, ale u "gangsterský kudly" (třeba u sousedů v Německu zakázaně) mi ta cenová politika přijde prapodivná...

A v podstatě to cenové rozpětí je divné - buď nůž za 500 nebo 8000.... a nic mezi tim (aspoň v českých shopech...)

Proč je to tak strašně drahé ?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/21/2007
Až si nějaký lepší balisong pořídíš, poznáš rozdíl. A pokud se po těch českých shopech podíváš pořádně, seženeš i solidní kousky v cenovém středu.
Posláno:

Štamgast
Ahoj, hodně zjednodušeně by se to dalo přirovnat k autům. Autem za 300.000,- se svezeš a taky se ti nerozpadne. V momentě, kdy přesedneš do auta za 2.000 000,- a třeba i víc, tak poznáš rozdíl...Happy

Ne, teď vážně. Cena nožů a od čeho se odvíjí, zde byla již probíraná v jiných vláknech. Obecně ale cenu ovlivňuje několik faktorů.

1. Asi nejvýraznějším bude značka. Bohužel známá a zavedená firma ještě není zárukou kvality, ale to platí ve všech odvětvích.

2. To budou materiály, kde je jasná přímá úměra (kvalita = vyšší cena).

3. Složitost a náročnost výroby (sandwichová / kanálová konstrukce, pružinová / volná západka, uložení čepele bushing / ložiska / obyč. podložky). Těch faktorů je vícero, ale jsou třeba modely, které cílí přímo na fipery. Tam je náročný vývoj, kdy rozhoduje celková ergonomie nože, jeho vyvážení atd. Někteří výrobci pro své modely nabízejí i možnost přikoupit těžší nebo naopak lehčí spacery, další řeší těžiště jinými způsoby (přídavná nebo posuvná závaží apod.). A proč si za takový model neříct vyšší cenu?

4. Nejsem obchodník, ale řekl bych, že vliv můžou mít i dovozní poplatky, kterými je zatížené zboží ze zemí mimo EU.

Možná by se ještě něco našlo, ale podtrženo sečteno, zákon trhu je v tomto neúprosný a řídí se jednoduchou rovnicí nabídka / poptávka.

Teď k tvé poznámce ohledně zákazu balisongů v Německu. Když ještě fungovalo balisongové fórum Dana Žáka, tak se tam legislativa ohledně balisongů ve světe probírala. Dan do politiky dělal (možná ještě dělá) a dokázal sehnat informace z různých zdrojů. Tak jen pro zajímavost. V Německu došlo k výraznému omezení, co se týká nožů, po masakru v gymnáziu v Erfurtu, kde však paradoxně pachatel použil výhradně střelné zbraně.
Buďme tedy rádi, že u nás je v tomto směru ještě všechno v relativní pořádku. Užívejme si tuto "svobodu", dokud to jde. V poslední době totiž začínáme být čím dál tím víc pos*aní z různých nařízení a doporučení EK.

A jak psal jendach. V cenové relaci kolem 4.000,- se dá sehnat kvalitní balisong. Jednak je to zde několikrát zmiňovaná Lucha, za mne TOP cena / výkon. A pak Kimura. Ta sice měla ze začátku (poté, co výrobu převzal Bear&Son) drobné úlety (např. jiné velikosti torxů na pivotech na jednom noži nebo byla totálně promaštěná olejem), ale od té doby jsem nic podobného nezaregistroval. Navíc, pokud bys kupoval přes internet, máš stále možnost vrátit zboží ve 14-ti denní lhůtě, pokud budeš nespokojený.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/20/2022
Nože si kupuju vždy osobně, třeba časem objevim dražši balisong, co by mne oslovil....

Ale vesměs preferuji pevné čepele a hezké zavíráky z dobré ocele...

Ale třeba zrovna ta kudla, v hranolkově-kečupovém designu za 11000 je nááádherně úchylná. To nechceš....(Teda já ne, někdo asi jo, když to opravdu vydali....ale úúlet je to pěkný...)
Posláno:

Štamgast
Alfie napsal:
Nože si kupuju vždy osobně, třeba časem objevim dražši balisong, co by mne oslovil....

Ale vesměs preferuji pevné čepele a hezké zavíráky z dobré ocele...

Ale třeba zrovna ta kudla, v hranolkově-kečupovém designu za 11000 je nááádherně úchylná. To nechceš....(Teda já ne, někdo asi jo, když to opravdu vydali....ale úúlet je to pěkný...)

Tak Tatersong je zrovna ukázkovým příkladem neskutečného nepoměru. Ručky z hliníku 6061 a čepel z oceli CPM-154. K tomu nic moc tvar čepele, snad jen design ruček je trochu originální. Jak jsem psal, co taky vymyslet ještě nového Happy To vše je OK, ale ne za cenu 385 USD Confused . Tu cenu nedoženeš ani krabicí přidaných pí*ovin...
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum