ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nože typu Motýlek Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 8/14/2021
Snad jsem to tu nepřehlédl ale Serpent striker V3 je už pár dní venku Grin
Škoda že podobné "lowcosty" nebyly když jsem byl do balisongů blázen... Kimury už byly mrtvé a jediný slušný levnější balisong byl Böker alá BM51.... a v rámci nouze ještě Bear Ops modely Laugh

bolfiik.edc vložil tyto přílohy:
IMG_20221221_235316.jpg.jpg

Kde je vůle, tam je cesta
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/18/2006
Na trhu se objevila nová firma EPS Knives za níž hledejme Erica Strablea.
Přichází se svým prvním balisongem Wright, který nabízí Clip point čepel 4.6" z oceli 154CM a sandwichové ručky s titanovými linery a příložkami z G10 v sedmi barevných provedeních. Blokování čepele je pomocí zen pinů a uložení je řešeno bushing systémem.
Cenovka je nasazena na 280 USD...

Tomáš vložil tyto přílohy:
IMG_8089__zm_n_no_.PNG.jpg

"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili, nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/8/2010
Nikoho zaujimaju novinky, ja som doplnil kusky z rokov 2012 az 2016 :D

ZLOjasna vložil tyto přílohy:
IMG_5520.jpg.jpg

Emaily mi nechodia - kontakt cez PM
instagram.com/stefpacka/
Posláno:

Štamgast
Jo Microtech Tachyon Ok
Jen tam ještě chybí jednička, jestli se nepletu, tak jsi ji kdysi měl…

ABFC6ACC_ACDC_40B6_86F7_1F69D681DD37.jpeg.jpg

"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili, nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/21/2007
Tomáš napsal:
Na trhu se objevila nová firma EPS Knives za níž hledejme Erica Strablea.
Přichází se svým prvním balisongem Wright, který nabízí Clip point čepel 4.6" z oceli 154CM …

Ta čepel jakoby z oka BM 63 vypadla.
I-I
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/11/2021
Ten Serpent na začátku téhle stránky jsem chtěl také doporučit, navíc několik dní předtím byla na Lamnii i 10% sleva na celý sortiment. Zajímavá nabídka - ALE!
Máme tu nášup novinek pro začátek roku 2023! A až se rozběhne Shot Show v plném proudu, to bude teprve něco.

Jako první je tu Phantom od Maxace.
Celková délka: 256 mm
Délka čepele: 110 mm
Délka ruček: 146 mm
Tloušťka čepele: 3 mm
Váha: 105 g (pro nás amerikanizované: 3.7 oz)
Kluzná ložiska/bushings!
Ručky: hliník 7075
Čepel: Stonewash (materiál jsem zatím nedohledal)

Konečně se zbavili těch děsných fontů používaných na dřívějších modelech.
Channely samotné vypadají o něco lépe opracované a na koncích ruček jsou uvnitř odstupňované schůdky připomínajícími "tlačítka" Microtechů.
Další fotografie [TADY - KLIK]
Živou, ostrou čepelí se zatím myslím nepochlubili.

Poté tu máme poutavé titanové ručky pro místní Luchadory s Fat Carbonem od FlyTania.
[TADY - KLIK]
White Storm varianta je už pryč, Arctic Storm a Jungle Wear jsou stále k dispozici.
Objeví se v EU? Netuším.

Nově představená rozpočtovka Kershaw Balanza překvapuje ještě nižší cenou, než s jakou se vycenila tréninková verze modelu Lucha. Na SMKW už je za 43.99 USD.
Mají TU [KLIK] i nejvíce fotografií. V pohybu, byť nijak extra rychlém, si ji můžeme prohlédnout ve videu níže.
Evropskou cenovku jsem zatím nikde žádnou neviděl.
U několika začátečníků jsem se setkal s odporem k tréninkovým balisongům, které vypadají moc jako hračky, a málo jako smrtící udělátka pro bodání do páteří domnělých nepřátel. S tímhle designem, volbou barvy a povrchovou úpravou si myslím cílí právě na tenhle druh začátečníků. Věštím komerční úspěch.

Detail pro zájemce o novou variantu Kershaw Lucha s čepelí z CPM 20CV - krom změněné oceli čepele se liší i povrchová úprava ruček. Je to matný bead-blast, který za mě o něco lépe přilíná k prstům při manipulaci a zároveň na omak subjektivně působí o něco "kvalitněji", jestli to je to správné české slovo. Má prostě větší umpf Wink
Není to sice na úrovni bead-blastu od BM, ale to bude asi i použitým mediem. Nenechte se touhle poznámkou odradit. Je to jen jiné.

🦋💙
Posláno:

Štamgast
Ahoj, Balanzu od Kershaw jsem včera zaregistroval protože mi chodí nějaké newslattery. Za mne krok správným směrem. Za tu cenu, si myslím, že to bude trhák. Když už jsme u té ceny, tak sice Kershaw, ale výroba Čína. Asi bych se toho nebál, s přihlédnutím k tomu, v jaké kvalitě posílá Čína do světa nože Ok Applause
Jen taková úvaha, kdysi byl ve Státech zákon ohledně balisongů, který řešil jejich dovoz i včetně součástí. Málem na to dojelo Spyderco, kterému zabalili celý kontejner dílů na balisongy a dostalo skoro likvidační pokutu. O tý kauze věděl hodně Dan Žák a řešilo se to na jeho fóru. Jak ten zákon přesně zněl a jaký tam byly podmínky netuším, ale buď došlo ke změně nebo to má Kershaw nějak ošéfované Happy
Nicméně konec úvah, za ty peníze OK tréninkáč a já mám vyřešený dárek pro dceru, která začíná koketovat s flipováním Cool
Phantom od Maxace mi úplně unikl, protože nesleduju vývoj čínských balisongů a nechávám je žít svým vlastním životem. Ale jako vždy vypadá zpracováním na 1* a cena bude, jako v případě Balanzy, hlavním tahákem pro kupující. Tréninkáč, byť s hliníkovýma ručkama, za 68 USD a k tomu ostrá čepel za 20 USD je hodně velký důvod k zamyšlení o koupi. Jen k tomu odskákanému kanálu. Design je jedna věc, ale praktičnost je věc druhá. Sice to vypadá pěkně, ale já v tom vidím potencionální zachytávač bordelu. Rozhodně větší než kdyby byl kanál zakončený do křivky. Ale to jen můj názor.
Jo a tady je fotka ostré čepele na Phantoma…

F1E8FEC1_D5D7_4CFD_B094_405A6452500A.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Tady se někdo vzbudil…. Shocked
Po více jak 4 letech zjistit, kdo je vlastně výrobce? A ještě uvést špatně toho původního?

První Kimuru vyráběli pro Bradley u Kershaw, Benchmade dělali Mayhem…
Posláno:

Štamgast
Po červené, zelené a černé přichází další barevná Lucha. Tentokrát modrá….Ok

6A6A3EE0_13F7_47C2_B0C7_E64DD6543B55.jpeg.jpg
8B187362_EB59_4DF9_BAD6_F2D795412AEF.jpeg.jpg
899F2086_85B7_4CA0_8838_BB9AB7DBCD4F.jpeg.jpg
AD8A7845_F31B_4C72_8416_383D4ECD152A.jpeg.jpg
22293991_AA70_4BA5_9F4F_075D086DF76D.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Tak Fox PHI už můžeme dohledat na stránkách výrobce:
https://www.foxcutlery.com/n/en/product/3171/fx-570_ti.html

Na Lamnii mají sice dostupnost stále neznámou, ale na IG Fox knives zmiňují dostupnost v březnu Applause . No já doufám, že ho budou mít příští týden na IWA 2023, kde si ho budu moct osahat Ok
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/30/2011
Po dlóuhé době jsem díky Fixovi rozšířil sbírku...Admire a rovnou jsem projel celé toto vlákno a zavzpomínal... na doby kdy jsem si myslel že až budu vydělávat a mít motýlka od Benchmade tak v životě už jiný nůž potřebovat nebudu, na první čínský motýlky, prvních pár triků co jsem se naučil a připadal si jako největsí borec...:D Pilníkáče co jsem vyráběl a na kterym jsem dědovi skoro zničil brusku... Kimuru v tantu kterou jsem hned co přišla nabrousil , ušil na ní šitózní pouzdro, pořezal se a pak nerozvážně prodal a tak po pěti letech kupoval nazpět...

Ten chudák Benchmade 62 co jsem opravoval a postoval zde nosím na pásku každý den...no a co že má omlácené zen piny a pojistka nedrží. Je to přece jedna z těch vysněnejch kudel... Laugh

Balisongy jsou prostě srdcovka...:) vím že oproti zdejším machrům toho moc nemám ale je to takovej můj poklad.

Kalepec vložil tyto přílohy:
20230301_102220.jpg.jpg
20230301_190905.jpg.jpg

I-I
Posláno:

Pokročilý
87 First Production
▶︎ „S30V Benchmade U.S.A. FIRST PRODUCTION“ a „XXX/400“ na čepeli, například 11/400, bez nul při jednociferné nebo dvouciferné hodnotě
▶︎ abnormální tap & play
▶︎ nevhodná geometrie čepele a tang
▶︎ povrchová úprava ruček 🤍 snail trails
▶︎ světlé šroubky
▶︎ v několika málo případech se v horní třetině vychylovalo ostří/hřbet čepele i za designovým zlomem
▶︎ v minimu případů chybně umístněné magnety pojistky (zažehnatelné rozebráním a přepozicováním magnetů)
▶︎ datum výroby na krabičce chybí, pod vertikálním čárovým kódem je jen vertikální nápis „First Production“ a pod ním silněji limitace, například „217 of 400“
▶︎ několik úplně prvních pouzder neslo malou nášivku (tab) s hadím logem Snake Eater Tactical

87 V1
Rámcově platí vše, co pro First Production, krom bodů zmiňujících limitaci. Datum výroby na krabičce je však přítomno.
Benchmade závady i pochybení uznal a bezplatně měnil čepel za novější. Několik jedinců si muselo pro nápravu vynutit výměnu ruček za V2.

87 V2
▶︎ nápis „S30V Benchmade U.S.A.“ na čepeli (to samé platí pro V1)
▶︎ opraveny výrobní tolerance pro tap & play (dotýkání čepele ruček i bez flipování a vychylování ruček z osy, vakl)
▶︎ v návaznosti na předchozí bod změněna geometrie čepele, ruček i samotných u-kanálků ruček, okem nepostřehnutelná změna
▶︎ dost možná nepatrné změny v procesu tvorby povrchové úpravy, obtížněji vznikaly snail trails se zachováním identické barvy a textury
▶︎ nepatrné odlehčení čepele, ruček a pravděpodobně i šroubků a pojistky, kdy šlo o důsledek změny geometrie na úrovni mikrometrů (váženo po jednotlivých součástkách uživatelem zahraničního fóra)
▶︎ šroubky čepů nejtmavší ze všech verzí
▶︎ vesměs vyřešen problém s magnety
▶︎ nezaznamenal jsem jediné pouzdro zdobené nášivkou
▶︎ trvání odhadem od 2018 do léta 2019, poslední várku si vybavuji květnovou

87 V3
▶︎ na čepeli přibyla pod nápis „S30V Benchmade U.S.A.“ webová adresa „benchmade.com/pat“
▶︎ skoro neznatelně se změnila textura stonewashe čepele v tmavší s jinou frekvencí a intenzitou opotřebení (Jiné kamení? Nebo doba trávená v pračce?)
▶︎ ručky se změnily v novou tmavší a lesklejší iteraci bez náznaku standardní orange peel povrchové úpravy, skoro identická s tou použitou na modelu 85 (původní hrubší textura svým charakterem lehce připomínala slupku pomeranče)
▶︎ předchozí bod eliminoval snail trails
▶︎ pohyblivost ruček do nesprávného směru, chcete-li vakl, byla téměř eliminována, tap při správném dotažení neexistující
▶︎ původní povrchová úprava zůstala na pojistce, kde je opotřebení viditelné, většinou hlavně na jedné straně - z povahy fungování magnetického mechanizmu
▶︎ miniskulní ztenčení hrany šroubků čepů, postupně čím dál tím světlejší
▶︎ podzim/zima 2019, jaro 2020

87 V3.0.5
▶︎ přechodná povrchová úprava ruček, něco mezi 85 a předchozími 87, překvapivě “lepivá” - povrchovka ruček modelu 85 je tmavší a o něco lesklejší, zatímco tahle přechodná se zdá být spíše matná (skoro jako nějaký Alpha Beast)
▶︎ můj kus nese krásné, postupkové datum výroby 1/23/2020

V3.1
▶︎ původní šedý obal nahradil černý, používaný u modelu 85 po celou dobu jeho existence od uvedení na trh
▶︎ ručky jsou identické s těmi na modelu 85
▶︎ klícka kuličkových ložisek stále šedá
▶︎ první zaznamenaná várka z května 2020

85
▶︎ jednotlivé várky do roku 2022 se mezi sebou záměrně nijak neliší, 2023 nemám zmapované
▶︎ inovovaná povrchová úprava ruček tmavá, lesklá, subjektivně kluzká
▶︎ ručky nesou jemnou texturu postupujících kružnic (zachycená na přiložené fotografii od Collini)
▶︎ osobně jsem narazil na jednu skoro úplně nefunkční pojistku, jeden z magnetů zřejmě nebyl přilepený
▶︎ oproti modelu 87 trošičku zúžený hřbet čepele, pravděpodobně kvůli odlehčení a zlepšení centrování, i přesto měl jeden kousek i po narychtování tendenci dotýkat se hřbetem jedné hrany ručky
▶︎ šroubky s obecně nejsvětlejší povrchovou úpravou, udržovaná ve všech případech konzistentní
▶︎ pojistka stále stejná
▶︎ změna barvy klícky kuličkových ložisek na bílou, ložiska jsou zpětně kompatibilní s modelem 87
▶︎ u-kanál na mnou okouknutých kusech už neměl uprostřed prakticky žádnou viditelnou stopu po obrábění

Proč v Benchmade nepoužili ocelovou klícku? Kvůli korozivzdornosti.

Tohle video krásně vykresluje většinu rozdílů.

I-I vložil tyto přílohy:
benchmade_model_85_billet_titanium_knife_knife_3.jpg.jpg
4___xJiGmNf.jpg.jpg
TUTE4lo.jpeg.jpg
109968815_340188623659618_1770324551366374440_n.jpg.jpg

🦋💙
I-I
Posláno:

Pokročilý
Drop update
Lamnia nabízí hromádku hranolků s kečupem. A jednu tupou špachtli.

Tatersong

Flytanium Zenith Trainer Blade for Benchmade 51, pouze jeden kus
🦋💙
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/11/2006
Kalepec napsal:

Ten chudák Benchmade 62 co jsem opravoval a postoval zde nosím na pásku každý den...no a co že má omlácené zen piny a pojistka nedrží. Je to přece jedna z těch vysněnejch kudel... Laugh

Balisongy jsou prostě srdcovka...:) vím že oproti zdejším machrům toho moc nemám ale je to takovej můj poklad.

Úplně ti rozumím. A sbírku máš pěknou. Živě si pamatuju, jak mě rozehřálo, když jsem ten tvůj penál zahlédl letos na srazuOk
Je to boj
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/21/2007
I-I napsal:
87 First Production
▶︎ „S30V Benchmade U.S.A. FIRST PRODUCTION

Perfektní shrnutí! 👍
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/8/2010
Novinka od Fox a Fiore je nazivo moc pekna, urcite svoje postrehy doplni aj Tom. Coskoro skladom na Lamnii. Koho by zaujimalo video tak nejake mam v stories na IG

ZLOjasna vložil tyto přílohy:
20230303_095557.jpg.jpg
20230303_095519.jpg.jpg
20230303_095512.jpg.jpg

Emaily mi nechodia - kontakt cez PM
instagram.com/stefpacka/
Posláno:

Štamgast
To Kalepec:
Vzpomínky a nostalgie jdou ruku v ruce. Taky občas zavzpomínám, když mi přišel první balisong ze Států, shodou okolností to byla Kimura 1. A pak už to jelo... Happy

To I-I:
Dokonalé shrnutí a přehled jako vždy... Applause Ok

Tak teď k tomu hlavnímu.
Se Štefanem jsme byli na IWA 2023 kde jsme si mohli osahat Fox PHI. První dojem, když jsme ho viděli ve vitríně byl WOW! Druhý dojem, když jsme si půjčili byl WOW!
Prostě jinak, za poslední dobu to byl konečně opravdu pěkný produkčně vyráběný balisong mimo produkci Made in China. Pokud přihlédnu k tomu, že to byly prototypy a prošly několika výstavami, tak byly ve velmi dobré kondici. Vůle byly znatelné, což se dá předpokládat, protože pochybuji o tom, že je někdo v průběhu roku servisoval, ale jinak materiálově i zpracováním za mne OK. Ručky mají překvapivě dobrý grip a Fiore čepel se opravdu povedla.
Momentálně mi napsala Lamnia, že Fox PHI naskladnili Ok

Ještě bych se vrátil k výstavě IWA 2023. Bylo velkou škodou, že tam chybělo víc tradičních značek, jako je např. Cold Steel, Hinderer, Kershaw apod. Co se týká balisongů, tak jich bylo jak šafránu, možná ještě míň. Mimo zmiňovaný Fox PHI tam bylo i Ganzo, které se dá již delší dobu koupit i u nás.
A nakonec jsem si nechal takovou humornou příhodu. Balisongy tam měl ještě Böker. Hezky vystavené v takové malé, zamčené, průhledné skříňce. Měl tam v podstatě všechny momentálně nabízené modely, ale také novinku Böker Plus Faction od Poltergeist Works. Tak a teď to přijde... Když jsme slušně požádali slečnu, aby nám ho předvedla, tak se nejdřív tázavě podívala na nás, pak se na něco zeptala kolegy a nakonec nám řekla, že to nejde, protože v Německu jsou balisongy zakázané... Laugh

Posláno:

Štamgast
A zde je novinka Böker Plus Faction.
Čepel 9,5 cm z oceli S35VN, ručky titan.

E0D78315_7082_4385_8310_254A4D41E2CF.jpeg.jpg
3E0647CB_B20A_40F4_A426_3F87C9A4F2AC.jpeg.jpg

I-I
Posláno:

Pokročilý
Kalepec: Jak jsem rozepisoval svůj předchozí příspěvek ze staré stránky, úplně jsem Tvé nostalgické ohlédnutí přehlédl.
Je pěkné vidět, že Tvá sbírka se pomalu rozrůstá nejen počtem balisongů, nýbrž i co do počtu vzpomínek. Takovou sentimentální hodnotu mnohdy nevyváží kdejaký drahý kov nebo slitina (titan? 🙃)
Jsem rád, že jsem mohl do toho case-u také přispět.
A ta revitalizovaná 62 si ten čas na opasku určitě zaslouží. Keep at it! 🤘

jendach a Tomáš: 🙏

Ad PHI: Lamnia mi už také včera poslala notifikaci o naskladnění. Hádám tu už brzy bude několik plnohodnotných prvních pohledů.
Na e-shopu už ji má i Böker (Tomášova historka pobavila 😁). A soudě podle obrázků k tomu bude i kožený slip case.
Teď jen aby se jim na některé výstavě někdo o těch vůlích zle nevyjádřil a nezakapali finální kousky naddimenzovaným závitolepem. I když... 🧐 co nejde silou, jde rozumem:

I-I vložil tyto přílohy:
og5tjc6zxvj81.jpg.jpg

🦋💙
I-I
Posláno:

Pokročilý
Maxace novinky

Hellcat
Podle názvu zjevný nástupce modelu Covenant. Jméno si totiž také zapůjčuje ze série Halo. Pojmenován je totiž podle zbroje z tohohle univerza.
Zachovává si i tvar trénovací čepele, která byla původně příznačně inspirovaná mečem Covenantu, respektive Sangheili.
Pojede na kluzných ložiskách. Titanové linery + pojistka s pružinkou.
Dostupný bude i se zoubkatou čepelí.

Celková délka: 260 mm
Délka čepele: 120 mm
Délka ruček: 140 mm
Ručky: G10/CF
Čepel: 14C28N/M390
Váha: 145 g
Tloušťka čepele: 3.0 mm 😏

Skeleton
Evokuje ve mně Rike Alien Razz
Styl pojistky mi k takovému designu sedí více, než když byla nakombinovaná s decentnějšími ručkami a čepelí Obsidianu.

Specifikace:
Celková délka: 260 mm
Délka čepele: 115 mm
Délka ruček: 145 mm
Váha: 120 g
Ručky: Timascus + Tc4
Čepel: M390 (satin a zrcadélko)
Kuličková ložiska

I-I vložil tyto přílohy:
S7a24a711b00e475e8f5aaedef5be7c44o.jpg.jpg
335500756_160053853258550_4483633140214766479_n.jpg.jpg
330683275_225074193389321_5684277308154067316_n.jpg.jpg