ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nože typu Motýlek Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/18/2006
Maxace, co říct?
Každý nový balisong je super, jak s oblibou říkám, ale taky říkám, že těch Číňanů je už nějak moc Neutral

Jinak Böker Plus Faction již uvádějí na Lamnii
www.lamnia.com/cs/p/78579/noze/noz-motylek-boker-plus-faction-06ex115
"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili, nepotřebujete výcvik"
I-I
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/11/2021
Jak se to vezme. Vidím v tom dvě strany jedné mince, která nám "kupuje" dostupnost takových balisongů.
Z jedné strany je tu fakt, že skoro vždycky je od nich nějaký použitelný kousek skladem. Ani většina těch low-cost kousků ničím neurazí.
Na straně druhé je tu fakt, že krom některých pokračujících řad (např. Covenant a Covenant 2) se z nich nikdy nestanou žádné legendy a nebude jedná konkrétní stálice, na kterou by se komunita mohla spolehnout třeba i několik let, včetně podpory v podobě dostupných ložisek, šroubků, příložek apod., aby ji mohla doporučovat křížem krážem v dané cenové kategorii.
S tím ruku v ruce ale jde i to, že dokážou skoro na každém nově vydaném designu přidat nějakou novou vychytávku nebo reagovat na trend. V poslední době třeba zrovna pinless konstrukce.

Jsem zvědav, jak si Faction povede na trhu.
Ergonomie a čepel mě svádí k porovnávání s Mayhemem.

Je to vlastně tenhle design, na který tu myslím někdo v minulosti už odkazoval, pokud si to nepletu s jiným fórem red face
Akorát s několika dílčími změnami pro potřeby sériové produkce. Takříkajíc ten design prostě dospěl Happy
Takhle z produktové fotky na Lamnii to působí, že by ten šroubek pod deep-carry klipem ani nemusel nijak extra ožírat hranu kapsy.

🦋💙
Posláno:

Štamgast
Flytanium přicházejí 23.3.2023 na trh s novinkou. Balisong kompletně z jejich produkce s názvem FLY One.

Specifikace:
Otevřená délka: 10.13"
Váha: 4.7 oz.
Délka čepele: 4.25"
Síla čepele: 0.13"
Materiál čepele: S35VN
Povrchová úprava čepele: Stonewash
Délka ruček: 5.5"
Materiál ruček: Grade 5 Titanium
Finish ruček: Custom Titanium Anodize
Uložení čepele: Bushings

Musím říct, že mě nějak extra neoslovil a to jsem ještě nezjistil cenu. Když ale vezmu “hranolkový” Tatersong, který má hliníkové ručky a čepel ze 154CM a je na cenovce 385 USD, tak FLY One bude, dle mého názoru, na nějaké úplně nesmyslné ceně Confused

Tomáš vložil tyto přílohy:
9CFBA87B_D380_48F0_BE5C_F9F913A072F9.jpeg.jpg
C0E66EE1_35BF_418A_97D3_D572598F3FB1.jpeg.jpg
D642EA61_F370_4748_A6DA_87AC9414A15A.jpeg.jpg
B8EA7FC6_86AE_4510_A357_9C3C11194892.jpeg.jpg
463627B1_DDCF_43AC_AEBC_6A1FDB24E59F.jpeg.jpg

"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili, nepotřebujete výcvik"
I-I
Posláno:

Pokročilý
Cenovka FLY One je 535 USD.

Žádná převratná inovace to sice není, ale kdyby mi ten design sednul a kombinace specifikací taky, asi bych to nepovažoval za až tak přestřelené. Navíc předesílají dostupnost u vybraných distributorů. Takže se dočkáme v Evropě přinejmenším na Lamnii.
Fotografie otevřeného balisongu foceného trochu z nadhledu vůbec čepeli nelichotí. Až jsem se skoro lekl. Ale když jsem viděl čepel na níže přiložené fotce, už to dávalo větší smysl a projevila se jejich designérská soudnost Ok

Přihazuju osmedesátkový pocákaný Talisong Z.
Teď je za 310 USD.

A kdyby to někomu uniklo, na CT už je několik REVO Nexusů. Pamatujete někdo Google Nexus? Grin
Černý
Bead blast
Červený
Oranžový
Modrý

Na BHQ je těch variant vícero. Jenže trochu pochybuju o tom, že by se je sem někdo rozhodl dovážet.

I-I vložil tyto přílohy:
FLYOne_2_small_1000x.jpg.jpg
rockin_80s_splatter_talizong_z_350x.jpg

🦋💙
Fix
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/15/2006
tak už dorazil Applause

Fix vložil tyto přílohy:
fiore.jpg.jpg

Balisong je můj život a doufám, že můj život nebude záviset na balisongu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/21/2007
Jaké jsou první dojmy?
Posláno:

Štamgast
Jo, jo, taky mi v pátek dorazil.
První dojmy jsme popsali se Štefanem po návštěvě IWA 2023, ale pokud mohu srovnávat prototyp s produkcí, tak musím upřímně říct, že nedošlo absolutně k žádné změně. Za mne je to velice solidní pinless / latchless balisong. Velice mě potěšilo číslování každého kusu a kožený case je taky fajn, sice to není pravá kůže, ale proč ne. Rozhodně ale není bez chyby, například výbrus jim trochu letí (později nafotím), ale to jsem celý já, protože vše zkoumám skoro pod mikroskopem Happy .
Takže třeba takový Apostle od Maxace na tom bude asi daleko lépe, i když osobně nemohu posoudit, protože Apostle nevlastním, ale nemám důvod nevěřit Štefanovi.

Podrobnější recenzi a foto přidám později...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/26/2016
Nový prírastok maxace serpent striker 3 👌 titánové linery a behá na podložkách

Geron68 vložil tyto přílohy:
20230322_091050.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Geron68 napsal:
Nový prírastok maxace serpent striker 3 👌 titánové linery a behá na podložkách

SuperOk
I-I
Posláno:

Pokročilý
Vypadá opravdu pěkně.
Hezká letní barva příložek 🌞😎
Jak se Ti s ním flipuje?
🦋💙
Posláno:

Štamgast
Flytanium již představili kompletní barevnou řadu modelu FLY One a musím uznat, že je z čeho vybírat Ok . A chápu, že „dali“ do FLY One všechny svoje zkušenosti a pokusili se o ideální balisong, ale na druhou stranu mě opravdu nějak extra neoslovili Neutral . A vypadá to, že těch zajímavých balisongů bude, alespoň pro mne, čím dál tím míň Confused a to se netýká jen Flytanium, ale mám na mysli většinu výrobců. Jinak FLY One je nabízen bez anodizace za 470 USD a s anodizací za již zmiňovanou cenu 585 USD.
Posláno:

Štamgast
Rozmohl se nám tady takový nešvar. Kershaw velice často používá barvy, zejména pak na jednom modelu. Je to model… Lucha Happy .
Tentokrát je v tom však Kershaw nevinně. Již několikrát v minulosti se stalo, že BladeHQ si nechalo exkluzivně vyrobit přímo pro sebe barevně či materiálově odlišnou variantu nože, která není v běžné nabídce. Nejinak je tomu i u modelu Lucha, kdy pro tentokrát sáhli po sněhově bílé barvě s černým hardwarem a dali mu označení Stormtrooper White Lucha, ale jinak se jedná o obyčejnou Luchu z oceli Sandwik 14C28N. Barevná kombinace je to jistě zajímavá, jen ta sněhově bílá barva mi nepřijde úplně praktická. Cena 179,95 USD.

IMG_8861__zm_n_no_.PNG.jpg
IMG_8862__zm_n_no_.PNG.jpg
IMG_8863__zm_n_no_.PNG.jpg

I-I
Posláno:

Pokročilý
To už mi připadá zajímavější ta s "invertovanými" barvami na ručkách. Černé ručky a stonewash šroubky. Tady [KLIK]

Ty Flytanium barvičky jsou cenově odstupňované podle složitosti anodizace. Viz přiložené screeny.

Můžeš, až budeš mít chvíli, rozvést tu myšlenku o "vymírání" balisongů pro Tebe? 🧐

I-I vložil tyto přílohy:
Screenshot_2023_03_22_at_17.30.25.png.jpg
Screenshot_2023_03_22_at_17.30.35.png.jpg

🦋💙
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/26/2016
I-I napsal:
Vypadá opravdu pěkně.
Hezká letní barva příložek 🌞😎
Jak se Ti s ním flipuje?

Je nádhera, zatiaľ to je moj druhy motýlik po Benchmade 51 a s týmto sa flipuje oveľa lepšie.
s ostrou čepeľou je aj pekne vyvážený, treningovy dvojzubec je výrazne handle heavy ale zas dá sa zapichnúť do zeme takze o trik naviac Grin Momentálne je to podla mna najlepší fliper na podložkách do 200eur.
Posláno:

Štamgast
Teď čtu svůj příspěvek a koukám, že mi tam vypadlo slovo AŽ. Takže to mělo být: "Jinak FLY One je nabízen bez anodizace za 470 USD a s anodizací za již zmiňovanou cenu 585 USD". Původně to bylo trochu zavádějící.

K Tvému dotazu, hezky řečeno "vymírání" balisongů Happy

Asi takhle, není to nic dramatickýho, ale beru to tak, že vše již bylo vymyšleno a výrobci se v podstatě opakují nebo od sebe vzájemně "opisují". Poslední dobou spíš koukám na celkový design než třeba na "vychytávky" nebo na to, jak je to kvalitní flipper.
Například FLY One, tvar ruček je v podstatě taková klasika, která neurazí, ale zároveň si z toho nesednu na zadek. A tvar čepele celkový dojem nedožene, tedy alespoň pro mne. Proto mě tedy neoslovil.
Za poslední dobu mě třeba nejvíc oslovil Fox PHI, paradoxně pro někoho nijak výrazný, ale pro mne velmi zajímavý svojí designovou čistotou.
Další byl Kershaw Moonsault. Jednoduchý, dalo by se říct "lowcost", ale ten symetrický dýkovitý tvar, to bylo to, co mne zaujalo.
Teď je to momentálně Böker Plus Faction, na ten jsem hodně zvědavý.
Na druhou stranu mě úplně minul BRS Barebones nebo REVO, ale tak bychom mohli pokračovat donekonečna. V neposlední řadě je samozřejmě rozhodující i cena, kdy nemusím mít balisong za každou cenu...

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/30/2011
Tomáš napsal:
Rozmohl se nám tady takový nešvar.

Ono to je v americe poměrně populární, třeba microtech to dělá hodně... :)
Posláno:

Štamgast
Když už jsem nakousl nějaké ty novinky, tak bych zmínil ještě jednu, i když ona to zas taková novinka není. Na BladeHQ můžete narazit na balisongy od Heed Industries. Před nějakou dobou přišli s modelem SeaKnight. Titanové ručky sandwichové konstrukce mají systém nastavitelného těžiště a jsou nabízené v různých variantách anodizace, ale i bez. 4,6“ dlouhou čepel z oceli 154CM si můžete vybrat z několika variant povrchové úpravy od klasické Satin a Stonewash, přes Bead Blasted až po Two-Tone nebo Acid Wash. A aby to bylo komplet, tak balisong má bushing systém, tang piny a T-latch. Cena modelu SeaKnight je 425 USD, přičemž nezáleží na provedení, respektive úpravě a v ceně je i speciální bit na systém pohyblivého těžiště ruček.

IMG_8867__zm_n_no_.PNG.jpg
IMG_8868__zm_n_no_.PNG.jpg
IMG_8869__zm_n_no_.PNG.jpg
IMG_8870__zm_n_no_.PNG.jpg

Posláno:

Štamgast
A ještě jednou Heed Industries. Posledním počinem je model s označením CFX, který se od SeaKnight diametrálně liší, a to zejména velikostí. CFX má totiž délku čepele pouze 1,92“. Nejen, že se jedná o jeden z nejmenších produkčně vyráběných balisongů, ale zároveň to z něj dělá legální balisong i ve státech, kde tento druh nožů není ze zákona v oblibě. Na materiálech u CFX také zrovna nešetřili. Čepel je ze CPM20V a ručky z titanu v několika barevných variantách anodizace. Jinak stejně jako u modelu SeaKnight, bushing systém, tang piny a T-latch. Nasazená cena 235 USD možná odpovídá použitým materiálům, ale víc bych sázel na legálnost, chcete-li „Chceš legální balisong? Tak tě to bude něco stát“…

Jinak víc fotek a info lze najít třeba na Instagramu Heed Industries Ok

Konec hlášení...Happy

IMG_8864__zm_n_no_.PNG.jpg
IMG_8865__zm_n_no_.PNG.jpg
IMG_8866__zm_n_no_.PNG.jpg

Posláno:

Štamgast
Konečně jsem se dostal k Fox PHI Happy
V něčem se asi budu opakovat z předchozích příspěvků, ale berte to jako takové shrnutí všech mých postřehů.
Nejdříve balení. Označil bych to jako Matrjošku Happy , protože než se k noži dostanete, tak to trochu trvá. Základem je krabice ze silnějšího papíru, nazval bych ji typ „obálka“, opatřená lepícími pečetěmi a štítkem s označením modelu provedení a také číslem nože. Po otevření se dostáváte k balení typu „šuplík“ (známé třeba od Spyderco), které má celoplošný potisk. Ani po vysunutí „šuplíku“ se však nedostanete k noži, ale pouze ke klasické dvojdílné krabičce, kterou v současnosti používá např. Benchmade. Ta je již čistá a bez jakéhokoli označení . Po otevření této krabičky se konečně dostanete k noži, který je ale pro změnu v koženém slim pouzdře, i když o pravou kůži se zřejmě nejedná, protože na vnitřní straně je textilie. Mimo to je zde několik letáčků, pytlík se silikagelem a „pěna“ s vyříznutým tvarem nože v pouzdře, která má zabránit jeho pohybu v krabičce, ale vzhledem k tomu, že je materiál hodně nízký, tak tuto funkci neplní.
Takže vyndat z pouzdra a konečně máte nůž v ruce… Happy
Jako první bych zmínil ručky, kterým není v podstatě co vytknout. Titan s povrchovou úpravou Sand Blasted. Vzhledem k tomu, že povrchová úprava je hladká, bez nějaké výrazné textury, tak nebudou, dle mého názoru, ručky moc náchylné na snail trails. Odlehčení je řešeno profrézováním dna kanálu po celé jeho délce, materiál byl ponechán z čistě logického důvodu na konci ruček a pak v oblasti tangu, tak aby byl funkční systém pinless. Přestože jsou ručky hladké, tak mají velice příjemný a dobrý grip. Osobně to přisuzuji k jejich lehce se rozšiřujícímu tvaru a schodovitému frézování na hranách, které je po celém jejich obvodu. A protože se jedná o latchless balisong (tedy bez západky), tak jsou ručky souměrné jak tvarově, tak předpokládám i váhově. Jinak je vše čisté, přesné a souměrné a vůle jsou v podstatě nulové Ok .
Dále se dostáváme k čepeli. Zde rozhodně nelze hovořit o dokonalosti Neutral . Výbrus je sice souměrný co se týká výšky a úhlů, ale když se podíváme důkladněji, tak zjistíme následující. U choilu začíná výbrus souměrně a dalo by se říct i přesně, ale u žebra se již výbrus nepotkává. Zatímco na levé straně je vše OK a výbrus se „láme“ se žebrem, tak na pravé straně je žebro trochu mimo. Další nepřesnost, nalezneme na hřbetu čepele, kde zlom tvaru také není rovný. Není to nic zásadního a ani jedna ze zmiňovaných výtek nebude mít na flipovací, řezné nebo dokonce penetrační vlastnosti absolutně žádný vliv, ale o přesnosti zpracování se opravdu hovořit nedá. Na druhou stranu musím pochválit obloukové vybrání na hřbetu čepele, kde jsou hezky sražené, řekl bych až zakulacené, hrany, což přispívá ke komfortu při flipování. Když už zmiňuji flipování, tak flippery bezesporu potěší uložení čepele pomocí bushing systému. Značení na čepeli ničím nevybočuje. Zleva je to kolmo na čepel logo výrobce, zprava, taktéž kolmo na čepel, nápisy Fiore knife, M390 – ITALY a pořadové číslo, v mém případě 139.
Celkově mi nůž přijde pěkně zpracovaný a použité materiály, tedy titan na ručky a ocel M390 na čepel patří k tomu lepšímu standardu, který dnes můžete na noži mít. Je to moje první zkušenost s pinless systémem a musím přiznat, že jsem velice příjemně překvapený zejména „designovou čistotou“, kdy celkový vzhled nože nenarušuje, kromě hlavních pinů, absolutně nic. Kvůli čepeli si dozajista zaslouží pomyslné mínusové body, ale na druhou stranu, kdo touží po noži navrženém Vicenzem Fiorem, tak se mu naskýtá jedinečná možnost jak ho vlastnit.
Krátce po naskladnění na Lamnia se cena zvedla o 1.000,- Kč, takže v současnosti je tato verze nabízena za 11.856,- Kč. Dražší varianta s celkovou PVD úpravou stojí 12.588,- Kč a třetí varianta s damaškovou čepelí a bronzovou anodizací na ručkách stojí 16.028,- Kč. Asi největší konkurent v kategorii pinless je čínský zástupce Maxace Apostle za cenu 13.259,- Kč. Materiály jsou totožné, tedy M390 a titan, ale navíc má klip, pružinovou západku, tréninkovou čepel alá „hřeben“ a nadstandardní balení v podobě plastového kufříku. O bezchybném zpracování se asi není potřeba zmiňovat, to je v poslední době u čínských nožů zcela běžné.

IMG_8871.jpg.jpg
IMG_8872.jpg.jpg
IMG_8874.jpg.jpg
IMG_8875.jpg.jpg
IMG_8876.jpg.jpg
IMG_8878.jpg.jpg
IMG_8880.jpg.jpg
IMG_8884.jpg.jpg

I-I
Posláno:

Pokročilý
Kalepec: Taky se mi hned vybavil Microtech Grin
Zrovna oni si myslím byli první, kdo s tím v bali-odvětví začal. Potom od toho nešvaru byl chvíli pokoj, když neuspěli s Tachyonem III.
Za mě byl z toho výčtu nejodvážnější (čti: nejpoťouchlejší) tenhle kousek: [KLIK]
Někdo tomuhle motivu přezdíval Superman. Vždycky na mě působil spíše jako nějaká šílená, naddimenzovaná, předražená napodobenina podomácku vyrobených Lego trainerů Laugh patřící do bedny plné hraček.

Tomáš: Na Heed Industries bych po Seaknightu skoro zapomněl Shocked

Díky za rozvedení myšlenky.
S tím nevyhnutelným vyhynutím motýlů je to podle mě subjektivní. Já si, jakožto vybíravý nesběratel, mám problém vybrat ve všem. U Tebe to musí být snad ještě horší, protože díky své sbírce jsi měl možnost vyzkoušet nepřeberné množství kombinací specifikací - různá komba váhy, délky, tloušťky, materiálů, tang/zen/pinless, s nebo bez pojistky, tvarů čepelí, vyvážení, spacerů atd.
Nemáš to prostě jednoduchý Confused
A já s tímhle postojem soucítím.
Když se na to ale zkusím podívat objektivněji, vystoupivše ze své bali-cesty, dnes se po letech změnil status quo. Kdybychom začínali, máme o to víc variací v cenových kategoriích, které před několika málo lety ještě zely prázdnotou. A to je jedině dobře.
To, že se nám hůře vybírá, tohle tvrzení jenom podtrhuje.
Viz spokojený Geron68 Ok a jeho posun od dřívější stálice BM51 k řadě současných, dostupných, moderních konkurentů od Maxace. Je jenom dobře, že se tímhle způsobem může někdo i v Evropě pohodlně přidat do našich řad.
Nesedne-li někomu nějaký specifický kus, je tu hromada dalších, za které ho může v podobné cenové kategorii vyměnit. Nebo si upravit blíže své představě díky vyměnitelným závažíčkům a spacerům. Třeba Unicorn (jeden je teď v inzerci) se teď proslavil celkem hrubou G10. Mnohé zachránil obyčejný šmirgl. Ani jednoduché modifikace díky nižším cenám neodradí nováčky.

Oh No sklouzávám do jiného tématu...
Abych se tedy oklikou vrátil k původní myšlence.

Shrnutí dojmů z PHI perfektní Ok
Za sebe musím říct, že mě po přečtení Tvých řádků, a vlastně ještě nějakých dalších na internetu, popravdě vůbec nemrzí, že jsem svou předobjednávku někdy v listopadu minulého roku zrušil. Odradila mě v první řadě hrubší 4mm čepel a T8 šroubky v čepech. Potom některé ohlasy na internetu o poddimenzovaných bushings, kdy bych se nechtěl vypořádávat s posíláním PHI tam a zpět bez zaručení toho, že další kus bude bezproblémový. Pak se k tomu přidal ještě Tvůj rozbor s bližším pohledem na čepel.
Ale berte tyhle mé vybíravé kecy, případní zájemci o PHI, s rezervou Razz
Subjektivně mi pak doposud pořád nesedla kombinace takhle propracovaného designu tanto čepele s jednoduchými ručkami bez nějakých efektnějších custom šroubků àla Medusa (to jen jako příklad, pochopitelně cena je jinde, ale i Lucha má atypicky designované šroubky, které ten design pocitově drží pohromadě).
V tomhle ohledu u mě vede Apoštol v očesaném latchless provedení. Tam je ta jednoduchost dotažená až někam do extrémního minimalismu, čímž já nepohrdnu.
Vlastně tenhle celkový dojem, kdy do sebe všechny jednotlivé kousky zapadají, je možná i to hlavní, k čemu jsem se chtěl dopracovat v předchozím odstavci o vyhubení motýlů.

Kdyby ale přeci někdo ještě prahnul po PHI od Foxu, tady jsou pořád všechny varianty skladem. Navíc je tam o dost výhodnější kurz v porovnání s Lamnií + celočerná varianta má stejnou cenovku jako ta základní.
[TU] 🤑
🦋💙
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum