ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nože typu Motýlek Možnosti
I-I
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 9/11/2021
Geron68: Je bezva číst, jak si nový kousek užíváš Applause Happy
A jsem rád, že jsi zmínil ten dvojzubec 🧐

Pojďmeš si proto prosvištět několik slovíček, která v Maxace, potažmo Midnight Cat studiu, používají při tvorbě názvů svých balisongů.

Prakticky skoro všechny vychází z reálií fiktivního světa videoherní série Halo.

Covenant --> Náboženská hegemonie několika mimozemských druhů. Vystupuje v každém jednom díle včetně knih.
Pelican --> Futuristická výsadková loď. Představte si prostě o trochu větší létající vesmírný Pandur.
Gauss --> Gaussův kanón. Populární i v jiných univerzech ve formě Gaussovy pušky (v Halo světě existuje pod názvem M99 Stanchion, ačkoliv na ten název balisongu nenaráží). Popřípadě ještě můžou odkazovat na "100% tekutý" nápoj v plechovce s obchodním názvem Gauss - byť je to až moc okrajové. Pochybuju, že o něm vůbec Midnight Cat ví - ale nechci podceňovat.
Obsidian --> Stejně jako v naší realitě je to druh sopečného skla. V Halo univerzu je historicky signifikantní pro Covenant. Přirovnal bych to trochu k našemu dělení historie na různé doby (kamenná, bronzová, železná).
Hellcat --> Jednoduše název brnění (těch tam je nespočet, takže budou mít v Maxace z čeho vybírat ještě desítky let).

Nakonec je tu onen energetický meč (to v češtině zní děsně kostrbatě) typický pro Sangheili (jeden z oněch mimozemských druhů). Objevuje se i název plazmový meč. Je to přímá, přiznaná inspirace pro onen dvojzubcový trénovací tvar, kterému v zahraničí přezdívají, mimo jiné, ladička Laugh

Snad tímhle shrnutím zbytečně neurazím red face

Na závěr dvě poslední videa novinek od Maxace.

🦋💙
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/18/2006
Tvoje vybíravý kecy jsou fajn a každý Tvůj příspěvek je pro mne (a doufám, že nejen pro mne) velký přínosem Ok

K neúspěchu Tachyonu III. On ten neúspěch možná vězí v tom, že původně představená produkční verze měla být spíš podobná verzím, které se pak prodávaly jako custom. Ke změně došlo v podstatě ze dne na den a byla to změna doslova šokující. Teda v tom špatném slova smyslu. Vím, že tenkrát to hodně zákazníků zklamalo a logicky odradilo...
Byl jsem jedním z nich a nebýt akce na custom verzi, tak bych Tachyon III ve sbírce neměl.
"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili, nepotřebujete výcvik"
I-I
Posláno:

Pokročilý
To jsem rád 🙂

A souhlas.
Tehdy ani nebyl nikdo zvyklý platit za dostupný balisong takové částky. Všichni ještě byli zhýčkaní cenami BM42, Tachyonu I a II, AB a i Replicantu. Aby člověk dostal "funkční" custom verzi, musel si dost připlatit. Dneska už by mohla být tak nějak přijatelnější i ta hliníková konstrukce produkční verze, díky Squidům, ale ten "blade bias" by jim otloukli recenzenti o hlavu úplně stejně. A ten klip tuším taky dost lidí nakrknul.
🦋💙
Posláno:

Štamgast
Jsem rád, že jsi otevřel téma Tachyon III. Všichni to brali tak, že Tachyon měl od první verze tak nějak nepsaně nastavenou laťku. Jak materiálově, tak zpracováním. Jednička byla v pohodě, u dvojky to bylo horší se zpracováním, ale pořád tam byl titan na ručkách (pokud tedy neberu mosaz limitku). Metalmark byl krok stranou, ale pořád tam byl v základu titan a hliník se objevil později jako lowcost. Proto bylo očekávání pochopitelné a zcela na místě bylo i nadšení z představené III-ky.
Co už nikdo nečekal, byla ta ledová sprcha, která přišla záhy Cry .
Tebou zmiňovaný klip. Vyklápěcí (z pohledu funkčnosti to není nic závratného), byl vyměněn za kus ohnutého plechu, navíc si ale vůbec nedali práci s tím, aby třeba základnu zapustili do ruček a o nějakém designu ani nemluvím. Západka? Takový "palcát", proporčně úplný nesmysl, alespoň, že zůstala pružinová. A hliník? To byla ta poslední kapka...
Přesně, jak píšeš, dnes je hliník vnímán trochu jinak (Squid, Talisong-Z apod.), ale Tachyon měl v rodném listě titan a přes to prostě nejede vlak...NoNoNo

Maxace Knives.
Z mého pohledu je současná produkce Maxace na takové úrovni, že ostatní výrobci nemají absolutně žádnou šanci se jim vyrovnat jak zpracováním, tak výslednou cenou. Navíc takové cenové portfolio nemá snad nikdo a ty bonusy ve formě tréninkových čepelí a náhradního hardwaru nelze prostě jen tak přehlédnout. Proto můžu, a budu, s čistým svědomím balisongy od Maxace vřele doporučovat.
Vlastním několik Maxace z počátku výroby, ale další už pořizovat nebudu, pokud to tedy nebude absolutní pecka. Raději investuji do jiných výrobců, i za cenu vědomí, že zpracování nebude úplně OK, ale toto prosím berte pouze jako moje osobní rozhodnut, které nemá nic společného s kvalitami Maxace.

O Fox PHI v nabídce rakouského Knifehopu vím a trochu si drbu hlavu, ale co se dá dělat, život jde dál Happy .
Designově mi Fox PHI přijde moc pěkný. Svým způsobem "agresivní" tanto čepel je v kontrastu s hladkými ručkami v určité dominanci, ale ne zas tak moc, aby je přebíjela. Musím ale musím uznat, že s první čepelí od Fioreho je nůž, celkově daleko elegantnější.
"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili, nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/8/2010
Hlavny pruser pri hlinikovom Tachyone je prave pouzitie poistky. Mal som hlinikovy metalmark a nepriek tomu ze je v podstate na nic pre mna to bola super hracka. Ale postka potrune nicila hlinikovu rucku a drzala coraz menej. Toto je velke minus a ked s to takto vyrazne prejavilo na nozi s ktory sa nedalo flipovat tak si neviem predstavit ako to (ne)fungovalo na T3

Tento problem nemusel riesit squid ani talisong, takze pre hlinioove bali vytam latchless riesenie

A jeden T3 custom pre potechu oka :)

ZLOjasna vložil tyto přílohy:
IMG_5258.jpg.jpg

Emaily mi nechodia - kontakt cez PM
instagram.com/stefpacka/
I-I
Posláno:

Pokročilý
Tomáš, ZLOjasna: Thx za dodatečné rozvinutí TIII debaklu.

Taky mi někdo mohl Razz napsat, že mi ve výčtu názvů výše chybí docela signifikantní Banshee, který měl docela velký podíl na proslavení oné "ladičky". Tož doplňuji alespoň takhle Happy
🦋💙
I-I
Posláno:

Pokročilý
Perfektní balisong. Jiného není třeba Shocked Laugh

🦋💙
Posláno:

Štamgast
Už je to delší dobu, co se mi tenhle balisong od firmy Umarex - Walther s označením BBK dostal do ruky a popravdě jsem si nebyl úplně jistý, jestli Vám ho mám vůbec představit. Ale protože svět není jen o těch hezkých věcech, tak tedy pojďme na to.

Tento balisong byl běžně k sehnání v českých e-shopech a byl prezentován asi takto:
- "Skládací nůž typu motýlek v černém provedení."
- "Celý nůž působí velmi solidním dojmem zpracování."
- "Specialitou tohoto nože Walther Butterfly je jednostranné ostří pro vyšší bezpečnost během manipulace."
- "Rukojeť je vybavena sponou na opasek."

Ano, ani v jednom prodejci nelhali, protože tento popis zkopírovali od výrobce, ale to je vše. Pokud si však nůž prohlídnete podrobněji, tak se můžete divit.

Začnu balením, které je, řekl bych, asi jediné na tomto výrobku opravdu vyvedené. Barevná, pevná, kartonová krabice a uvnitř nůž s pouzdrem pevně držící na svém místě ve vyřezaném pěnovém materiálu. Na krabici jsou vyvedené piktogramy, čím vším vás může tento balisong "ohromit". To vše působí velice profesionálním dojmem.

Pouzdro je vyrobené z tvarovaného pevného nylonu, s možností umístění na opasek jak horizontálně, tak vertikálně. Navíc je k němu dodáván jakýsi "adaptér" pro nošení na krku. Opět proč ne, nápad dobrý, i když pochybuji, že ho někdo využije.

A teď, co Vás asi všechny nejvíc zajímá, samotný balisong.

Nejprve parametry:
- zavřený 150 mm
- otevřený 249 mm
- čepel 112 mm
- ručky 137 mm
- tloušťka čepele 3,4 mm
- tloušťka bez klipu 15,5 mm
- ocel použitá na čepeli 440 SS
- váha 189g

Ručky sandwichové konstrukce s linery a spacery z nerez oceli jsou doplněné příložkami z černé G10. Na příložkách jsou umístěné obdélníkové "inlaye" s logem výrobce Walther, které jsou však tak "upatlané" od lepidla, že pod určitým úhlem je viditelné třeba jen půlka loga. Na vnitřní straně linerů, těsně u spacerů je zbytek materiálu (otřep) po vrtání díry pro šrouby držící příložky. Ručky jsou doplněné jednoduchou T-latch západkou, která ale svými parametry neladí s ručkami. Pokud bychom se bavili o vůlích, tak jsou jak v otevřené, tak v zavřené pozici doslova monstrózní. Nůž je opatřen klipem, kterému, jako jedinému nelze nic vytknout.

Čepel, opravdu podivného tvaru (ale proti gustu...) je jištěná pomocí zen pinů. Má černou povrchovou úpravu, která však při broušení vzala za své a zmizela i kus za fazetou. Pro vyšší bezpečnost během manipulace, jak se můžete dočíst v popisu prodejců, má nůž jednostranné ostří (dodnes nevím, co je na tom speciálního?) a pro jistotu i špatně nabroušené, abyste se náhodou vůbec neřízli. Na čepeli jsou znatelné stopy po zpracování. Pokud je nůž v zavřené pozici, tak je na zen kolíku "glassbreaker" (rozbíječ skla), který se však výrobcům nepodařilo umístit zcela rovně.

Na první, druhý, třetí, ale i na stý pohled působí nůž hodně nesouměrně díky opravdu velkým ručkám a miniaturně působící čepeli. Tato nesouměrnost se výrazně projevuje na vyváženosti, kdy ručky několikanásobně převažují čepel. Proto pokud si tento balisong pořídil někdo jako začátečník na flipování (což se za cenu 590,- Kč dalo očekávat) a naučil se s ním obstojně flipovat, tak už bude umět flipovat se vším.

Myslím si, že firma Umarex - Walther by měla daleko víc dohlédnout na výstupní kontrolu, protože kdo tenhle kus pustil do prodeje, tak by u firmy tak zvučného jména neměl co dělat a je jedno, jestli se tyto balisongy vyrábějí v Číně, Indii nebo Grónsku. Jinak tuto investici beru jako velkou chybu a tento kousek jsem do své sbírky nikdy nezařadil...

A na závěr pozor, přijde taková kontrolní otázka. Jestlipak víte, co to znamená BBK? Nevíte, co? No přece Black Butterfly Knife…Grin

Tomáš vložil tyto přílohy:
P1030511.JPG.jpg
P1030512.JPG.jpg
P1030514.JPG.jpg
P1030515.JPG.jpg
P1030518.JPG.jpg
P1030523.JPG.jpg
P1030522.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/7/2010
Díky za recenzi, přesně koresponduje se zkušenostmi, co jsem udělal před pár lety s malým pevným nožem stejné firmy. Nůž z výroby totálně tupej, nesymetrický výbrus, podle vyvážení mohl být trn v plastu tak asi 5mm, protože byl vyvážen totálně na předek. Závěr zněl, že skoro kterákoliv noname čína je lepší než nože Walther
"Mířím ke hvězdám, ale pořád trefuji Londýn." Wernher von Braun
Kdo říká, že člověk nemůže změnit svět, ten nejedl nedovařeného netopýra.
I-I
Posláno:

Pokročilý
Povedená představovací recenze 👍
Realisticky je i takový objektivní negativní pohled často potřeba.

V době uvedení na trh mě ničím zvlášť neohromil, ale skrze řádky Tvé recenze mě skoro ochromil 🫣
🦋💙
Posláno:

Štamgast
Jo, jo Umarex - Walther BBK není zrovna kousek, kterým by se někdo chtěl chlubit Confused

Jinak pokud by se ho chtěl někdo ujmout, tak je volnej ZDARMA, pouze za případnou dopravu mimo Prahu...Happy
Posláno:

Štamgast
Tak Umarex - Walther BBK zamluven... Ok
I-I
Posláno:

Pokročilý
Máte nějaké kreativně řešené neokoukané stojánky pro své balisongy?
Mně se osvědčily staré obaly od kazet. Pojmou vedle sebe i vícero kousků a mají jistý retro nádech.

A tady zajímavý tip pro nošení z české dílny: Custom Gear Elastická kapsa 9mm
Jen teď mají dlouhodobě problém s univerzální černou látkou, takže jen barevné.

I-I vložil tyto přílohy:
1.jpg.jpg
2.jpg.jpg

🦋💙
I-I
Posláno:

Pokročilý
Kdo by to byl řekl, že zrovna z Apoštola se stane platforma pro všemožné variace materiálů a tvarů? Applause

I-I vložil tyto přílohy:
1.jpg.jpg
2.jpg.jpg
3.jpg.jpg
4.jpg.jpg
339272727_949214006100656_3396851548040914296_n.jpg.jpg
339527158_229941696218132_7330207452754064553_n.jpg.jpg
339660717_1010835716554224_1667705311760071002_n.jpg.jpg
340499614_1256128215331949_7835917816295071906_n.jpg.jpg

🦋💙
Posláno:

Štamgast
Podla mna to nie je Apostle 2 ale Petrel 2
instagram.com/stefpacka/
Posláno:

Štamgast
malé porovnanie mojich dvoch najobľúbenejsích motýlikovHappy

instagram.com/stefpacka/
Posláno:

Štamgast
Štefane, super, ostatně jako vždy Ok

A děkuji za srdečné pozdravy ze zeměkoule... Happy
I-I
Posláno:

Pokročilý
Zatím to interně asi vnímají jenom jako další variantu ruček, protože vnitřek i rozložení čepů jsou stejné. Nebo jsem alespoň nikde neviděl, že by někde do názvu přidávali číslovku 2 nebo něco podobného.
Ať už to nazveme jakkoliv, variace je potřeba.
Docela by mě zajímalo, jestli se do produkce dostane i ta varianta z poslední fotografie v mém příspěvku.

Porovnání vynikající. Jak je u Tebe běžné. I když tohle myslím bylo možná ještě o ždibíček propracovanější. Lepší příprava/osnova? 💯
Cením část o tvaru pojistky. MidnightCat už má celkový design po tolika modelech fakticky dobře ohráblý ve všech ohledech, že se to projevuje právě na takových detailech.
A díky za shout-out. Opravdu ještě nějaké nášivky jsou 😉
🦋💙
Posláno:

Štamgast
Apostle so zirkoniovimi ruckami predavaju asi iba cez spravy, cena je 450 USD ale je ich velmi malo... premylsl som nad nim, ale asi 2 rovnake noze nepotrebujem..

Dakujem za pochvali na video, osnova by urcite pomohla, ale to je dalsia energia a cas naviac, takze sa budem zatial drzat svojho freestyle Grin (toto video som chcel robit cez vianoce ale nestihal som)

A puzdro od Custom gear potvrdzujem, akurat som odrezal molle prievlaky aby lepsie sedelo do vrecka

ZLOjasna vložil tyto přílohy:
IMG_6139.jpg.jpg

instagram.com/stefpacka/
I-I
Posláno:

Pokročilý
Díky za info.
Teď mám dilema mezi tím Apostle ála Petrel a tím se zirconiem. Cena je oproti damaškovému (cca. 30 500 Kč) modelu o dost přijatelnější.

Tak za ten celkový dojem z videa možná mohl i ten Tvůj odklad. Sis to za tu dobu měl šanci poctivě v hlavě utřídit a rozmyslet, tudíž jsi jistou protříděnou mentální osnovu asi měl 😎
Důležitý je ten povedený výsledek.

Pouzdro/kapsa supr, pěkně s barvičkama kontrastuje 👍
Ani jsem nečekal, že by ta dvojitá varianta fungovala s balisongy až takhle dobře. V praxi jsem ozkoušel jen tu single variantu.
🦋💙
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum