ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nože typu Motýlek Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/4/2009
I-I: díky moc za tipy. Mrknu na ně.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/8/2010
Vdaka 15% zlave som zobral Maxace Phantom a som spokojny. Treningove cepele casto nevyzeraju moc dobre, ale ta na Phantom je za mna uplne top. Za cca 2k czk myslim ze noz ako taky nema konkurenciu, aj ked ma svoje muchy - povrch je jemny a zaobleny takze mi na nom chyba trochu gripu, ale ked sa pozriem pomer cena vykon tak skoro nic ine nedava zmysel v ramci tejto kategorie. Ked budem mat trochu casu spravim porovnavacie video treningacov :)

ZLOjasna vložil tyto přílohy:
20230506_130953_01.jpeg.jpg

Emaily mi nechodia - kontakt cez PM
instagram.com/stefpacka/
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/18/2006
Štefane super Ok
V rámci stejné akce jsem kupoval Böker Plus Faction a taky to nebyla špatná koupě. Až bude chvilka, napíšu recenzi.
"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili, nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Štamgast
Na Boker Faction som zvedavy, mal som ho uz v kosiku, ale vzhladom k prechadzajucim skusenostiam so znackou Boker Plus som si povedal ze pockam na prve recenzie... takze netrpezlivo cakam :D
instagram.com/stefpacka/
Posláno:

Štamgast
Pokud se budeme bavit o firmě Böker, tak mi jejich balisongy nikdy nějak extra nepřirostly k srdci. Produkce, více či méně, inspirovaná konkurencí, nevynikala ani designově ani kvalitou zpracování. K určité změně, ohledně zpracování, došlo až s modelem Böker Plus Papillon 06EX111. Designově okopírovaná Lucha od Kershaw, navíc nabízená i v tréninkové verzi, již kvalitou zpracování nijak nepokulhává a je nabízena za velice příznivou cenu +/- 2500,- Kč. Ale ani to mě nepřesvědčilo k nákupu.
Názor jsem změnil až s modelem Böker Plus Faction. Poprvé jsem ho měl možnost vidět (pouze vidět Grin , humorná příhoda je na straně 205) se Štefanem na výstavě IWA 2023. Jedná se o spolupráci s firmou Poltergeist Works, za kterou hledejme Jakuba Wieczorkiewicze z Polska. Tato spolupráce je navíc oficiálně zveřejněna na stránkách www.boker.de, takže žádná čistě náhodná podobnost jako u předchozích modelů se nekoná. Originál Faction od Poltergeist Works byl představen asi před čtyřmi roky a už tenkrát se mi zamlouval. A to rozhodlo… Ok

Na Böker Plus Faction nehledejte nic nového nebo inovativního co by Vás posadilo na zadek. Jak už to, tak bývá, tak se vše bude nejvíce točit okolo designu, který tvarem čepele a zejména ruček, řadí Faction spíše do třídy EDC balisongů. O to víc si Faction zaslouží pozornost, protože po ukončení výroby modelu Mayhem od Bradley Cutlery vznikla na trhu EDC balisongů pomyslná díra, kterou by právě Böker Plus Faction mohl plnohodnotně zaplnit.

Stručně by se tedy dal popsat jako balisong klasické sandwichové konstrukce. Ručky s podélnými žlábky jsou vyrobeny z titanu, mají barelové spacery (pokud se nejedná o barevnou anodizaci, tak podle barvy by mohly být z bronzu nebo mosazi), pružinovou západku a deep carry klip, který doplňuje ten pomyslný EDC balíček. Klip a západka jsou rozumně umístěny na bite handle, což ulehčuje manipulaci při držení za safe handle. Čepel dlouhá 10,2 cm z oceli CPM S35VN je asymetrická, jištěna je v obou pozicích pomocí zen pinů a chodí na kuličkových ložiskách. Čepel disponuje poměrně vysokým výbrusem, což jí, při tloušťce 3,5 mm, dává dobré řezné vlastnosti. Značení na čepeli také ničím extra nevybočuje. Na jedné straně je logo výrobce a pořadové číslo nože (v mém případě 0408), na straně druhé je logo Poltergeist Works a druh oceli S35VN. Ačkoli podle popisu na stránkách Böker by Faction měl být vyráběn v Asii, tak země výroby nikde uvedena není (ani na noži, ani na krabičce).

Tímto bych mohl ukončit a uzavřít to s tím, že celkové zpracování se povedlo. Čepeli není co vytknout, ručky jsou přesné, vůle minimální a čepel je tedy bez kontaktu s ručkami. Vhledem k tomu, že jsem ale člověk velmi kritický (nejen k ostatním, ale i k sobě), tak si neodpustím zmínit věci, které jsou, z mého pohledu, kritizovatelné. Ale jako vždy, se jedná pouze o můj subjektivní názor, tak ho prosím berte s nadhledem.

Začal bych asi tím nejzásadnějším, a tím je povrchová úprava ruček a vlastně i pivotů a klipu. Podle výrobce by mělo jít o Bead Blast. Za sebe musím říct, že Bead Blast je snad moje nejméně oblíbená povrchová úprava. Na omak je sice příjemně hrubá a s tím jde ruku v ruce dobrý grip, ale také nebude na všem jmenovaném nouze o výrazné snail trails.

Tedy ani na dutých pivotech s velkou hlavou, která svým průměrem zabírá skoro celou šířku ručky. Je to takový výrazný designový prvek právě Poltergeist Works a můžete se s nimi setkat na vícero jejich nožích. Hlavy pivotů mají na jedné straně rovnou drážku na plochý (hodně široký) šroubovák a na druhé straně HEX (imbus) díru. Ano, vím, že u Monarchu od Dagger Knives jsem hlavy pivotů na plochý šroubovák kritizoval, ale zde to působí celkově jinak a do celého designu to tak nějak zapadá. Proč je tedy zmiňuji? Pivoty jsou duté a díra je skrz celé ručky. Půjde tak o místo, kde se bude zbytečně hromadit bordel. A za druhé, pivoty mají, jako komplet, docela velký průměr (dutý šroub musí mít kvůli díře velký průměr sám o sobě a musí zapadat do protikusu – matky). Z toho logicky vyplývá, že v čepeli a ručkách musí být velké díry = zeslabení materiálu. Alespoň u originálu to tak bylo (někde bych měl mít fotku, později ji dodám). Ačkoli je to dosti nepravděpodobné, tak by to potencionálně, při nějakém hodně extrémním páčení mohlo mít za následek prasknutí čepele nebo ručky.

Dále za zmínku stojí klip. Umístění, velikost, tvar, síla „přítahu“, to vše je v pořádku. I ten šroub, kterým je přišroubovaný k ručce, a který je na pohled opravdu vystouplý, nijak nevadí při zastrkávání do kapsy. I když jak s oblibou říkám „Tisíckrát málo je jednou moc“, tak časem, by ten lem u kapsy mohl vzít za své. Problém je však v tom, že klip pruží i do strany, a to zejména při silnějším stisku ruček v ruce (při otevírání západky i při práci). Obecně jde o „konstrukční vadu“ většiny deep cary klipů, které mají úzkou základnu. Nicméně toto pružení bude mít za následek snail trails po stranách klipu v místě styku s ručkou.

A nakonec bych zmínil západku. I když zde není v podstatě žádný důvod ke kritice, tak mně to prostě nedá. Západka je minimalistická a to, jak se vypořádali s jejím pružením mi přijde hodně neobvyklé. Pokusím se to popsat asi takto. Tažná pružina o slabém průměru je klasicky zaháknutá za západku. Pružina následně „obchází“ okolo spaceru a její druhý konec je opět zaháknutý za západku. Ano, plně funkční to je, ale ten způsob provedení mi přijde takový, no prostě odfláknutý…

Jak jsem již uvedl na začátku, Böker Plus Faction nemá v rukávu žádná esa, kterými by Vás ohromil. Navíc to může vypadat, že jsem mu dal docela „za uši“, ale nic z kritizovaného nemá na funkci nože absolutně žádný vliv. Designově i kvalitou zpracování je fajn, dobře se drží a obstojně se s ním flipuje, navíc disponuje všemi požadavky na EDC a na výrobu byly použity kvalitní materiály. Pokud tedy pokukujete po ideálním EDC balisongu a neodradil jsem Vás svojí kritikou, tak Böker Plus Faction je zcela určitě správná volba Ok

Úplně na závěr bych dodal, že v balení naleznete nylonové pouzdro na zip typu penál, které má uvnitř několik kapes. Součástí balení je i HEX (imbus) klíč na pivoty, který má z druhé strany TORX na šroub klipu.

Tomáš vložil tyto přílohy:
IMG_9012.jpg.jpg
IMG_9016.jpg.jpg
IMG_9013.jpg.jpg
IMG_9014.jpg.jpg

"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili, nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Štamgast
Ještě slíbená fotka originál Factionu v rozebraném stavu. Zeslabení materiálu v oblasti pivotů je zde jasně vidět...

Tomáš vložil tyto přílohy:
IMG_8970.PNG.jpg

Posláno:

Začátečník
Připojený: 10/18/2020
Papillonu bych se nejspíš raději vyhnul, mě přišel v bídné kvalitě, ručky byly na můj vkus dost křivé. Možná jsem měl jen smůlu.

Mirra vložil tyto přílohy:
CB97689F_6E17_49DA_A858_4A5A6B62C242.jpeg.jpg
DBCE2D28_CCF1_40CE_8520_8C8DA9A768C6.jpeg.jpg

I-I
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/11/2021
To za tu cenu nevypadá v dnešní době vůbec dobře NoNoNo
Po vydání se začalo množit hodně negativních ohlasů, které, jak se tak zdá, v Bökeru vůbec nebrali v potaz.

Nebo jsi měl štěstí v neštěstí?

🦋💙
Posláno:

Štamgast
Na straně 198 jsou moje první dojmy z Papillionu, když jsem ho měl možnost omrknout na výstavě.
I Štefan byl tenkrát překvapený, jak je na tom kvalitativně. To se samozřejmě nevylučuje s tím, že používáním jde do kytek KO
Posláno:

Štamgast
Tome, diky moc za super receni Faction.
Je to zaujimavy motylik, ale moj odpor k znacke boker plus je moc velky. Vidim to tak ze si so najdrive osaham na zraze a potom by som si rad vybral ko kretny kus, lebo objednavat na slepo sa mi moc nechce Grin

Inak, vo vlakne o novinkach je zmienka ze pre boker plus bude par zatvarakov vyrabat reate, keby tam posunuli aj vyrobu motylov to by uz bolo o inom Laugh
instagram.com/stefpacka/
Posláno:

Štamgast
Mr. Twist zase řádí Grin , tentokrát se pustil do tak odborných věcí, jako je odstředivá a dostředivá rychlost a prostorové úhly... Laugh

I-I
Posláno:

Pokročilý
Viděl jsem - a říkal si, jestli se to tu objeví Grin
Už si pro nás jdou.

1. Moonsault

2. Vůbec tomu nerozumíme a prostě se ty měsíční úhly musíme doučit, nedá se nic dělat, chlapci 👇

I-I vložil tyto přílohy:
twist.jpg.jpg

🦋💙
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/14/2023
Ahojte, som tu novy a primarne som sa na knife.cz zaregistroval kvoli motylikom :) Zatial sa postupne precitavam strankami tu na fore... co sa tyka balisongov, som zaciatocnik, chytilo ma to viac pred necelym rokom a v zbierke mam zatial len dva trainery - Squid industries Nautilus a Glidr OG4.. chcel by som si konecne kupit balisong s ostrou cepelou a tu prichadza moja otazka na vas - co by ste kupili ak by bol budget cca 350 eur? Momentalne pokukujem po Krake raken V3, ktory maju na Lamnii... zrejme to bude fajn volba za tu cenu, ale zaujimaju ma aj ine tipy ludi co sa vyznaju viac ako ja. Dik za pripadne odpovede.
Posláno:

Štamgast
I-I napsal:
Viděl jsem - a říkal si, jestli se to tu objeví Grin
Už si pro nás jdou.

1. Moonsault

2. Vůbec tomu nerozumíme a prostě se ty měsíční úhly musíme doučit, nedá se nic dělat, chlapci 👇

I-I ty vo*e, ty jsi ďábel... Grin Grin Grin
Ten výkres je luxusní a k tomu komentáři ve videu... Grin Grin Grin
Posláno:

Štamgast
Sath napsal:
Ahojte, som tu novy a primarne som sa na knife.cz zaregistroval kvoli motylikom :) Zatial sa postupne precitavam strankami tu na fore... co sa tyka balisongov, som zaciatocnik, chytilo ma to viac pred necelym rokom a v zbierke mam zatial len dva trainery - Squid industries Nautilus a Glidr OG4.. chcel by som si konecne kupit balisong s ostrou cepelou a tu prichadza moja otazka na vas - co by ste kupili ak by bol budget cca 350 eur? Momentalne pokukujem po Krake raken V3, ktory maju na Lamnii... zrejme to bude fajn volba za tu cenu, ale zaujimaju ma aj ine tipy ludi co sa vyznaju viac ako ja. Dik za pripadne odpovede.

Ahoj, super, vítej mezi "blázny"Ok
350 € je poměrně dost a záleží na tom, co si od toho slibuješ. Dobrý flipper nebo EDC atd.?
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/14/2023
Tomáš napsal:
Sath napsal:

Ahoj, super, vítej mezi "blázny"Ok
350 € je poměrně dost a záleží na tom, co si od toho slibuješ. Dobrý flipper nebo EDC atd.?

Vdaka! Happy Tych 350€ som dal ako moju hornu hranicu, moze to byt samozrejme aj lacnejsi noz s lepsim pomerom cena/kvalita. Popravde som sa ani moc nezamyslal nad tym co presne hladam, ale urcite by to mal byt dobry flipper. Poslednu dobu vsade kam sa pohnem, tak mam vo vrecku Nautilus a ked mozem, tak flipujem Happy nie zeby som v tom bol nejak moc dobry, ale bavi ma to Laugh No a rad by som mal konecne v zbierke aj kvalitny ostry noz, ktory by bol aj dovry flipper. Mozno by som aj ocenil rady coho sa mam vyvarovat pri kupe, atd... nejaky prehlad sice mam, sem tam si pozriem nejak test na youtube, ale vy ste tu parta skusenych manikov a za kazdu dobru rad budem rad.
I-I
Posláno:

Pokročilý
Sath: Hoy a vítej!
Oproti ostatním tu máme o ručku navíc, ale nic si z toho neděláme, i když na to nebereme medikaci 😉😁

Předpokládám, že při ceně 350 EUR je řeč Krake Raken Tanto V3 (ta červená se mi osobně opravdu líbí) bez černění na čepeli.
Pokusím se to ze svého pohledu co nejlépe obsáhnout, abys mohl rychle reagovat, než Ti ho vyprodají.

Stejně jako u ostatních nožů s černěním se s používáním začne ta povrchová úprava Inked verzí opotřebovávat. Mohlo by Tě to potom u Tvého prvního dražšího kousku trochu esteticky iritovat. Navíc když budeš flipovat, povolí se Ti potajmu šroubky a čepel se začne bez Tvého vědomí ošoupávat o ručky. Nevyhnutelně se Ti tam nějaký ten čáranec objeví.
Ale i funkčně se to může projevit, protože nikdy nevíš, kdy se Ti kousek toho černění omete na právě krájenou mrkev Confused

AEB-L je na běžné používání svými vlastnostmi naprosto dostačující. Pěkně drží a pohodlně se dá dohnat i do zrcadla (to ovlivní životnost ostří, ale na to se podívej do adekvátního vlákna, potažmo sekce).

Usazení čepele hraje u balisongu při EDC roli v tom, že musíš brát v potaz vyosení oproti ručkám. Čím víc vyosená čepel, tím větší kontakt s krájenou/řezanou věcí bude mít bez toho, aby sis musel vykloubit zápěstí.
Není to tak směrodatné, jak by se mohlo po přečtení předchozích vět zdát a spíše dej na estetiku.
Osobně preferuji ostřeji řezané tanto tvary. Navíc, když Squidovy linie jsou tak pěkně uhlazené, měl bych jasno.

Dalo by se polemizovat o tom, že Squid nože jsou primárně určeny k flipování. A v tom opravdu excelují. Vyvážení v kombinaci s hladkým chodem kluzných ložisek v čepech je vynikající kombinace. Jimping je taková moderní pomůcka, která Ti dodá grip, takže se na Krakenu (tak se měl původně jmenovat) také neztratí.
Budeš-li chtít ale balisongem, dejme tomu, nahradit i svůj kapesní zavírák, mohla by Ti chybět pojistka. To celkem elegantně řeší relativně nový produkt od Squida zvaný Anchor, tedy "Kotvička". Na Lamnii je dokonce skladem [TADY]. Určitě bych ji k tomu přikoupil, pokud Ti to rozpočet dovolí.
Kdyby byl rozpočet hraniční, můžeš řešit provizorně para-šňůrou. Nebo i prachobyčejnou cable tie/zip tie. Například látkové na organizaci kabelů jsou super, protože Ti nepoškrábou povrchovku ruček. A později můžeš dokoupit onu Kotvičku.
Kdybys volil jiný model od jiného výrobce, nabízí se třeba Bali Boot.
Není ale kompatibilní úplně se všemi modely, na to pozor.

- Oproti americkým cenám je u nás Squidova nabídka přestřelená a platí se hlavně za dovoz, tudíž Ti musí design opravdu sednout, aby sis ten příplatek ospravedlnil
- Poměr cena/materiály nemusí být zrovna vyhovující (navrhnu výhodnější níže, protože hliník v dnešní době už za ty peníze není tak hyp)
- Poměr cena/odladění z krabice bývá v dnešní době skoro perfektní (dříve se našel čas od času nějaký zatoulaný kus, ale aktuálně jsou na tom hodně dobře)

Další dostupné alternativy:
- Kershaw Lucha s titanovými Flytanium ručkami
- Kershaw Lucha s hliníkovými Flytanium ručkami
Lucha byla nedávno na rakouském Knifeshopu v přepočtu za nějakých 2 500 CZK, což je starší bazarová cena, takže by to s FlyTi ručkami vycházelo celkem výhodně - slevy se tam opakují skoro každý víkend.

- Flytanium Talisong Z
V akci nebo se slevovým kódem je to skvělá alternativa s produktovou podporou podobnou Squid Ind. produktům.

- Maxace Serpent V3 - Lamnia naskladňuje nepravidelně, snad se ukážou, jinak jsou dostupné na oficiálním Maxace Store na AliExpressu
- Maxace Banshee V2
Maxace nabízí úžasný poměr cena/výkon. V balení najdeš navíc trénovací čepel i náhradní hardware. Zpracování bývá na 99,9 % bezproblémové. Pro EDC nošení je tam odmontovatelná pojistka a hlavně kapesní klip!

Jestli nechceš prošvihnout svou šanci na Lamnii, neváhej a objednej. Dokud Tvou objednávku nevyexpedují, pořád máš čas ji e-mailem zrušit. Rád bych Ti nahodil nějaký slevový kód, ale bohužel v tuhle chvíli žádný aktivní nemají.

Mezitím nám můžeš nastínit, co od svého dalšího balisongu očekáváš a k čemu si představuješ, že ho budeš mimo flipování používat, jestli vůbec. Podle toho Tě rádi nasměrujeme.

Kdyby Ti přeci jen Krake Raken nesedl, můžeš ho tu v inzerci prodat/vyměnit a zkusit jiný. To není žádná potupa. Každý si musí postupně zjistit, jaké vyvážení, materiály a tvary mu nejvíce sednou.

EDIT: Byl jsi rychlejší, když jsi odpověděl v průběhu mého psaní, tak snad Ti tyhle obšírnější řádky trochu pomohou.
🦋💙
Posláno:

Štamgast
Tak aj ja pridám svoj názor nech to nemáš moc jednoduché.

Krake raken je dobrý nôž, ale nie za 350 Eur. Za tie peniaze by som chcel minimálne titán namiesto hliníku a asi aj poistku pre lepšie a bezpečnejšie nosenie. Krakena som mal 3 x, dva ostré som predal a zostal mi treningový, ktorý je super, ale Maxace Phantom ktorý stojí cca 1/5 ceny je na 95% tak dobý ako kraken.

Takže by som poradil asi takto:

Ak sám nevieš čo tak by so skúsil inzerciu, napr na bazoši je Valkirie za 5000 Kč, ktorý je v titáne, prípadne by som vyskúšal niečo z lacnejších Maxace ktoré odporúčal kolega vyššie. Iné riešenie by mohlo byť došetriť na budget cca 450 eur a zobrať Maxace Apostle, ktoré má praktickú čepeľ z dobrého materiálu a naviac je v balení tréningová čepel.

Ďalšia možnosť je vyskúśať Fox Phi, ktorý stojí cca 310-360 Eur a je tiež v titáne

ZLOjasna vložil tyto přílohy:
IMG_0195.jpg_big.jpg.jpg

instagram.com/stefpacka/
I-I
Posláno:

Pokročilý
Tomáš: Jako vždycky bezvadný první pohled i recenze Admire Applause
Není to nic pro mě, ale své kupce si jistě najde.
Taky k Bökeru nechovám zrovna důvěru. Žel tohle působí celkem nadějně. Navíc, když je na tom designerovo jméno (logo), určitě je bude přinejmenším peskovat, kdyby mu to jeho děťátko nějak zkriplili.

Souhlasím s tím, že ta pojistka si nevyžaduje zbytečné výtky. Není špatná, jen jiná. Otázka je, jak si povede postupem času.

Když už jsem u pojistek, musím trochu pohanit Benchmade.
U modelu 85 už to je druhý kus, u kterého jsem tohle zažil. Tenhle byl konečně můj. Byť je to pro mě spíše souhrn novějších náhradních dílů pro model 87, chtěl jsem to vyřešit.
V minulosti šlo o jeden kolegův. A také jsem si takové zmínky všiml v jedné recenzi, tuším na BladeHQ nebo na BM webu.

Projevuje se to navenek tak, že se vám začne západka ve vzpřímené poloze volně bimbat ze strany na stranu, přibližně v rozmezí hran ručky. Při pokusu o zajištění v otevřené poloze začne jít ztuha, že se div nezasekne. Zavřít jde, ale vystřeluje chabě.
Problém je v tom, že se při těchto symptomech uvolní prostřední magnet v samotné pojistce.
Řešení je nasnadě. Nůž si otevřete, aby vám čepel nezachytávala magnet. Vezměte Torx T10, ideálně třeba Wera nebo Wiha, povolte pojistku z libovolné strany a pojistku opatrně rozeberte.
Doporučuju postupovat: Male šroubek (při otevřeném noži s ostřím koukajícím vlevo to bude ten vrchní, na který se díváte), stačí vydloubnout nehtem nebo trsátkem, sám nevypadne, drží ho magnet --> Female protikus vydloubnout skrz prostřední díru v pojistce tupou dřevěnou špejlí --> Pojistku opatrně vytáhnout --> Zůstane-li třetí magnet v ručce, vydloubnout špejlí
Pozor na záměnu magnetů a jejich pozici. Je lepší si udržet stejně ometené strany s viditelným opotřebením v jejich původních pozicích. Když se vám nechtěně povede některý prohodit nebo otočit, nic se neděje. Chovají se stejně. Otestováno za vás Wink Dříve se na to nesprávně upozorňovalo, že by to mělo být nějak směrodatné a důležité. Jenže není. Proto to zmiňuji.

Jakmile vám vypadne magnet z pojistky, uvidíte to, co je na přiložené fotce. Půjde pravděpodobně o nějaký americký druh epoxy. Tipuju Loctite 620 nebo něco od Gorilla Glue (Epoxy Clear, základní Clear nebo Micro Precise) .
Nebude-li se vám chtít experimentovat s jeho odstraňováním a hledáním vyhovující náhrady (doporučuji výše zmíněné), stejně jako mně, vražte tam teflonovou pásku. Na názorném nákresu níže je to ta nažloutlá část.
Naměřil jsem myslím circa 2 x 1,3 cm, několikrát přeložil a nacpal ke stěně pojistky tak, aby nepřečuhovala ani na dně pojistky pod magnet, ani nad magnet. Rohy rovné hrany "déčka" trochu překračuje, aby magnet dobře zafixovala. Ke stěně ji můžete pomocí oné špejle pohodlně vměstnat a rozplácnout, aby chvíli vydržela natvarovaná.
Magnet vložíme nejprve ke spodní stěně, kde je teflonka. Poté co nejrychleji opatrně vrazíme magnet zpět. Otestujeme nárazem jedné ruky s pojistkou o druhou ruku, zda magnet drží. Pokud by magnet vypadl, postup opakujte. Lépe a znovu. Sám jsem to na první ani druhý pokus také netrefil.

Pojistku vrátíme opačným postupem výše. Nejdříve do ručky přijde pojistka se zafixovaným magnetem. Poté female protikus s vlastním magnetem a jako poslední male šroubek se svým magnetem. Pojistka je koncipována tak, aby držela i bez závitolepu. Stačí ji dotáhnout do pozice, kdy začne klást odpor.
A konečně si chce trochu pohrát, aby při odjišťování měla správný ráz a pěkně vyletěla do vzpřímené či skoro-vzpřímené polohy. Ideální je, když si s ní jde pinkat ze strany na stranu a ona bude prostě létat bez sebemenšího náznaku drhnutí.
Voilà! 🥳

I-I vložil tyto přílohy:
IMG_3110.jpeg.jpg
85LatchFix.jpg.jpg

🦋💙
I-I
Posláno:

Pokročilý
Valkyrie je i u nás v inzerci.
S Black Balisong zatím nemám zkušenost, nemůžu soudit.
Na rezavé ťupky můžeš použít: Böker Super Eraser nebo obdobu, ale postačí i obyčejný jemnější přírodní šutr, jestli máš nějaký doma. Hlavně se to chce soustředit opravdu jenom na ty tečky samotné, aby netrpěla povrchová úprava okolo.

Apostle by mu myslím měl vydržet bez náznaku zklamání, takže takové doporučení je jistě na místě. Ale chceme ho obrat o tu pomyslnou cestu?
Na druhou stranu si může svůj produkční grail koupit rovnou a potom experimentovat s těmi levnějšími, o které se nebude bát, když jimi švihne do trávy.
To je určitě legitimní postup. A když je tu na trhu dostupný plnotučný Apostle model, neváhal bych.

Model PHI od Foxu mám už nějakou chvíli. Později byl v další várce tenhle víkend ve slevě 15 %, tzn. 306 EUR, na zmíněném rakouském Knife shopu. Pořád jsou dostupné, ale opět za 360 EUR.
Je dobré mít na paměti, že je to první pořádný balisong od Foxu, byť s příchutí Fiore.
Takže po obdržení chce pro správný požitek trochu doladit. Trochu víc. Povolit šroubky, užít závitolepu nebo teflonky a postupně pro ně najít správnou pozici, v níž budou ručky vlát bez obtíží. Navíc když se netrefí ve výrobě ložiska, není to úplně košer. Mám jedno ložisko větší, jedno menší. ALE! Čepel je tak tvarovaná, že se ani s vaklem na úrovni nejhoršího Jerryho Homa prostě nedotkne vnitřku ruček, takže je to svým způsobem v pořádku.
I po odladění bude PHI podivně chrastit. Šroubky nezakápli závitolepem, což je dobře, a asi ani čepy nemazali. Tudíž je nutno přidat vlastní mazivo. Magická formule TW25B pomohla a zázračně celý balisong utišila. Namatlal jsem ji tam v jemné vrstvičce v rámci velké údržby všech balisongů, nářadí apod., takže i na dorazové plošky a všude, kam se dalo. Užít jde ale i jiného "grease" produktu.
Záměrně jsem PHI ve svém výčtu nedoporučil, protože po zkušenosti se Squid Ind. a GLIDR produkty by se mu, dle mého skromného názoru, nemusel líbit zážitek z flipování.
Díky menším blízko u sebe umístěným čepům je PHI v pohybu málo responsivní. Čepeli trvá se posunout, zatímco druhá ručka už je dávno jinde. Je to pravděpodobně dáno vyvážením čepele, která má nejvíc materiálu přibližně ve svém prostředku. PHI by měl být balisong s těžištěm převážně v ručkách. Ale nechová se tak. Nemůžete očekávat BRS úroveň flipování. Na to pozor. Přirovnal bych ho k italským stilletům. Efektní, převážně funkční, ale ne zrovna praktické. Určitě bych ho s klidným svědomím nedoporučil někomu, kdo s balisongy teprve začíná. Zabaví, ale nenadchne.

Mimochodem BRS brzy dropne několik Alt Replicantů na Lamnii. Těšit se později můžeme i na ABs a Alu BBs.

I-I vložil tyto přílohy:
IMG_3180.jpeg.jpg

🦋💙
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum