ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nože typu Motýlek Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/18/2006
No, tady se to rozjelo... Applause

K výběru balisongu. Je to na uvážení jakou cestou jít, ale asi bych v tomto rozpočtu volil raději titan než hliník. Já osobně jsem se mu bránil do sbírky hodně dlouho a nebýt toho, že jsem chtěl zástupce Squid, tak bych si ho ani nepořídil. Druhý hliník mám Talisong-Z, ale jen z toho důvodu, že je od Eldona Tallyho.

To I-I:
Díky za návod na opravu pojistky BM 85/87. Může to potkat každého a je dobré vědět co s tím Ok

Jinak postřehy k Fox PHI a v podstatě ke každému modelu, ať pozitivní či negativní, jsou vítány Ok, ať je z čeho čerpat...
"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili, nepotřebujete výcvik"
I-I
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/11/2021
S hliníkem bych to lépe nenapsal. Jen jsem nechtěl být tak ostrý. Proto ta zmínka o poměru cena/materiály. Zrovínka tou jsem narážel na hliník. Proti AEB-L ani popel.
Je s ním relativně jednoduché efektivně pracovat, proto se v posledních několika letech objevilo tolik hliníkových modelů. Ale zároveň se rychle opráská a zdeformuje, kdyby měl být denně ve flipovacím zápřahu. To se člověk pádům nevyhne. Potom ani ty "jizvy" na hliníku nevypadají zrovna vábivě.
I horší čínský titan (kombo hliníku a nějakého dalšího neznámého bordelu) na nekvalitních klonech bych za sebe řadil nad hliník 60XX. Jinak se platí za design, popřípadě u Squida za pomyslné prvenství brandu na bali-trhu právě v zavádění hliníku jako legitimního bali-materiálu.
U levnějších kousků s ním nemám problém, ale nad 5 000 Kč už je to na pováženou. Třeba Phantom od Maxace je zářným příkladem toho, kam přesně hliník patří a kde zazáří.
Mimochodem slovo Phantom je dalším odkazem na sérii Halo 🥹 (tuším tu starší generace tyhle odkazy možná neocení, ale je to prostě tak). Přiznám se - být k němu energy sword trénovací čepel, ta ladička, dávno ho mám taky 😄

Můj osobní žebříček materiálů pro ručky v jakékoliv cenové kategorii balisongu:
1. Titan
2. Nerez
3. Hliník

EDIT, dodatek: Phantom nemá speed channel (vybraný průhledný bok), takže bych si okolo jeho ruček nemohl pro získání lepšího gripu provléknout nit, jak jsem čistě pro přehlednost učinil u PHI, ale nabízela by se faux karbonová folie. Taková ta lepší matnější s vystouplým reliéfem. Používali jsme ji dříve jako skiny na vybranou elektroniku.
🦋💙
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/14/2023
Vdaka vsetkym za rady a informacie... je toho viac nez som cakal a popravde mam z toho teraz hlavu nafuknutu jak balon Laugh Ale vlastne prave kvoli tomu som sem pisal - je lepsie dat nadsenie stranou a nechat si poradit od ludi co sa vyznaju. Ten Kraken som uz mal v kosiku, ale vrtalo mi v hlave presne to na com sa vsetci zhodujete - hlinik v danej cenovej kategorii. Sice je to 7075, ale realne s tym moc skusenost nemam co sa tyka odolnosti, atd.. myslim, ze aj moj Nautilus V2 ma rucky z 7075, ale mam ho asi len pol roka a zatial bez skriabancov a bez nejakych dalsich problemov.
Kde sa da vyhodne kupit ten Talisong Z? Krasny noz, ten by som bral hned za fajn cenu...
Ten moj Glidr som btw objednaval priamo z USA a z tych poplatkov za clo a postu ma skoro slahlo o zem Happy ale tak na vlastnych chybach sa uci najlepsie.

@I-I Fox Phi sa mi vizualne brutalne paci, pre mna jeden z najkrajsich nozov.. ale z toho co pises by to asi pre mna nebola najlepsia volba. O ladeni a uprave balisongov neviem prakticky nic, az na nejake namazanie olejom a dotiahnuti srubiek. inac som velky fanusik Halo Happy Phantom je bojova lod ak sa nemylim... netusil som, ze ten noz s tym ma nieco spolocne.

Tak este raz diky za rady, asi si to necham poriadne prejst hlavou a popozeram ponuku shopov a inzerciu tu na fore. A dik za tip na ten rakusky knifeshop, vobec som o nom nevedel.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/8/2010
Rep uz je skladom na lamnii.

Inak k dobrym zdrojom.na kupu balisongu odporucam 2 europske skupiny na FB: European balisong flippers/collectors a EU balisong

ZLOjasna vložil tyto přílohy:
Screenshot_20230516_182738_Chrome.jpg.jpg

Emaily mi nechodia - kontakt cez PM
instagram.com/stefpacka/
I-I
Posláno:

Pokročilý
Talisong Z nejpohodlněji z Lamnie, až se naskladní další várka. Neoznamují je, takže ideálně si u nich nastav e-mailovou notifikaci.
Taky kontroluj fórum, často sem totiž postujeme slevové kódy Wink s nimi Tě to pak vyjde blíže americké ceně.
Za výhodu Flytanium balisongů považuji jejich odladěnost rovnou z krabičky.
Cenově je tam ale zase příplatek za Eldonův design. A opět jsme tam u toho hliníku. Eldon používá na své nesériové taky titan Happy

S těmi celními poplatky, daní a dopravou to není jednoduché ani u obyčejných nožů, natož pak balisongů. Použil jsi ShipExUS nebo sis to nechal poslat přímo? Taky to ovlivní tu konečnou cenovku.

Fox je bez větších úprav a pokročilého tuningu, jakým je třeba lapování ložisek, plně použitelný. Začátek mého příspěvku možná působil veskrze negativně, ale v druhé polovině jsem to snad dostatečně obrátil.
Bushings, tedy kluzná ložiska, třeba neodladí z výroby perfektně, ale to při troše trpělivosti jenom opatrným povolováním a utahováním zvrátíš. Třeba safe handle jsem měl úplně povolenou, ale to bylo jenom tím, že tam nebyl Loctite. To ovšem chceme. Takový zalepený šroubek, navíc T8 v případě PHI, může nadělat víc neplechy, než užitku.
S tou údržbou jsi na půli cesty. Nemáš-li doma Loctite nebo teflonovou pásku, můžeš použít i vlákna z vnitřku paracordu. Vždycky si jde nějak poradit. Osobně preferuju teflonovou pásku, protože u ní nemusíš čekat na zatuhnutí několik hodin - to samé platí o paracordu. Výsledek je tedy citelný hned (někdy se nechytí, takže je potřeba ji vyškrabkat jehlou, začít znovu a přidat - třeba PHI jí sežere i 5 vrstev).
Pro tip: Teflonovou pásku namotávat lehce napnutou vždy ve směru povolování, aby se při utahování nevysmekla.

Aby ses na PHI zbavil toho cvakání (to bylo asi moje menší ložisko, které jsem chytil), nemusíš hned používat profi řešení typu TW25B, jež se patlá třeba na součástky ponorek aktivních ve vodách s teplotou pod nulou 🥶
Ze své zkušenosti můžu doporučit kupříkladu univerzální Ballistol. Ale je to tekuté řešení, které může chytat prach a po čase bude potřeba dokápnout. Při jeho ceně to ale není problém. A využiješ ho 100 dalšími způsoby. Navíc je minerální a relativně čistý, takže i kdyby sis ho loknul polévkovou lžíci, maximálně Tě to prožene na záchod. Tudíž lehký povlak na čepeli by měl být naprosto nezávadný, když už bys to kapal k ložiskům.

Ad Phantom: Trefa! Na jejich varianty se můžeš podívat po rozkliknutí odkazu v mém předcházejícím příspěvku. Tady na téhle stránce jsem sepsal většinu názvů, které, dvorní designér Maxace, Midnight Cat použil v minulosti --> [TADY - KLIK]

Mimochodem na Lamnii se teď objevila i hromada vymakaných BBbarfly modelů. Oproti těm jejich prehistorickým v tom vidím obrovský posun.
🦋💙
Posláno:

Štamgast
K udrzbe pridam par bodov:

Pouzivat kvalitne srobovaky - napr wera, wiha, toto je super na zaciatok https://www.knifestock.cz/boker-toolkit-torx-09bo700-p4131

Odporucam aj kvalitne mazivo, idealne KPL - je drahie, ale vydrzi dlho a funguje o dost lepsie nez obyc olej

Ak bude povolovat zalepene sroby tak ich treba nahriat - kovove ohnom, plastove vodou
instagram.com/stefpacka/
Posláno:
Začátečník
Super, dik este raz za rady a tipy!
Cumim na tu Lamniu a je tam toho hromadu co by som chcel :) dokonca pozeram, ze ceny niektorych nozov vratane toho Krakenu sli pekne dolu.. teraz maju Kraken za 312e
Btw co hovorite na Ryworx Setsunu? Stoji teraz 307e, tak ma zaujimal vas nazor.

Inac na Lamnii jak teraz pridali tie trainery, tak mat neobmedzeny rozpocet, tak beriem okamzite Polaris CherryPop Red, NRB Ultralight a k tomu nejaky BBbarfly Laugh
I-I
Posláno:

Pokročilý
Je to detail, ale oproti KPL lékořici, či co to je, mi svou parfemací více vyhovuje FrogLube.
Vlastnostmi si troufám napsat dost obdobný. A ne - nevoní po žabích stehýnkách 😜

Nahřívání malého množství závitolepu z výroby v horúcej vode můžu podepsat. S trochou štěstí to je dostačující, když tam toho nenakydají moc a/nebo šroubkům nezkříží závity. G10 ani CF to neublíží.
Taky je někdy dobré si pomoci druhým bitem/šroubovákem s pogumovanou rukojetí a přidržet si opačnou stranu pivotu. Když ovšem má daný balisong tuhle možnost na obou stranách.

Setsunu si Ryo navrhnul jako svůj ideální EDC nůž. Tehdy referencoval Benchmade 51 Morpho, který měl titanové linery. Setsuna má linery z nerezu a hrubší G10 příložky. Hádám v tomhle případě bude nejdražší materiál čepele a dovoz z Japonska. Jeho kuličková ložiska nejsou IKBS ani KVT. Za mě je to přežitý model. Jó, kdyby Lamnia dovezla jeho Ga nebo Ma, to by byla jiná 🤨

🦋💙
Posláno:

Štamgast
Videoherní sérií Halo jsem absolutně nepolíbený a ještě donedávna, jsem absolutně netušil, že nějaká taková existuje.
O to víc mě překvapil fakt, že jména modelů od Maxace jsou odvozena právě z této herní série. Rozhodně vítám rozšíření mých obzorů a děkuji Ok
Našel jsem ještě jeden model, který není v seznamu, a to Scorpius.
"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili, nepotřebujete výcvik"
I-I
Posláno:

Pokročilý
On to nezná, něco málo si načte nebo zkoukne seriál - a hned machruje Laugh Razz

Né, to měl být jen nejapný humor red face
Teď vážně mrGreen

Jestli narážíš na v sérii celkem prominentní tank Scorpion, tak ten malý rozdíl bude asi daný zase tím čínským překladem. Nechtěl jsem ho zařazovat do původního seznamu, když to do písmene neodpovídá.
Jinak ano, existuje planeta Scorpius v rámci fanouškovské fikce, ale ta není pochopitelně kánon. A nepředpokládám, že by to odkazovalo na reálnou konstelaci. To by se vymykalo MC názvo-tvorbě.

Vezmu to od začátku.
Původně se model Pelican měl jmenovat Pelicanus (protože čínský překlad tomu ve hře, a asi i knížkách, odpovídá). Pochopitelně to mladší anglicky mluvící bali-publikum neneslo zrovna lehce. Copak by někdo z nich chtěl, aby ho v kapse hřál PelicANUS? red face Laugh
Tady se k tomu v komentářích vyjadřoval i designér Covenantu (tipuju součást Midnight Cat Studia): [KLIK]
Stejný osud potkal zřejmě i model Scorpius. A to jen díky překladu z 🇨🇳

Takže by se na seznam dal taky zařadit. Proč vlastně ne. Dobrý postřeh Happy Ok
🦋💙
Posláno:

Štamgast
I-I napsal:
On to nezná, něco málo si načte nebo zkoukne seriál - a hned machruje Laugh Razz

Né, to měl být jen nejapný humor red face
Teď vážně mrGreen

Ano, je to tak 29. března 2023 se mi změnil život... Grin
Pojem HALO pro mne získal úplně nový rozměr. K Microtech HALO, pro mne asi jeden z nej vystřelováků a seskoku padákem HALO (High Altitude, Low Opening) přibyla videohra HALO.

A to už něco znamená... Laugh
Posláno:

Štamgast
A jinak na Lamnii slevy na vybrané balisongy 10% - 15%, včetně novinek jako je Böker Plus Faction, Maxace Hellcat a Skeleton anebo Squid Industries Krake Raken... Ok
Posláno:
Začátečník
Co ten Serpent Striker v3 M390 Carbon Fiber? Je v akcii za 348 eur... viem, ze je to velmi podareny noz, otazka je ci sa oplati tato drahsia verzia za tuto cenu?
EDIT: ok, Fox PHI je v zlave na knifeshop za 306 eur... je rozhodnute, beriem Happy
I-I
Posláno:

Pokročilý
Tomáš: Do třetice všeho nejlepšího Razz
HALO Tri-Force máš kompletní Applause Teď už si jenom projet Master Chief kolekci a jsi jasnej Razz
Ani nebudu zmiňovat singl Halo od Machine Head, protože ten by Ti tu svatou HALO trojici narušil 😈
Natož pak celé nové Halo album od Amorphis 🤭

I sérií Halo nepolíbeným doporučuji poslechnout instrumentální OST. Kultovní záležitost Cool
Ideální začít tím, co jsme všichni slyšeli po spuštění Combat Evolved 🥲
Až mě zaplavila vlna nostalgie.

Ty slevy na Lamnii Sath zmínil v jednom ze svých příspěvků Ok Ještě než rozeslali tu e-mailovou notifikaci.
Docela tam okouním po Skeletonu. To je taková magořina, že by mi to snad i šlo k pleti Surprised

Sath: Za tu cenu parádní volba! Rád Ti ho vzdáleně pomůžu v případě potřeby doladit do nejlepší možné figury, jaké Ti jeho ložiska dovolí dosáhnout 🫡
Jsem zvědav - vzal jsi "přírodní" nebo černěnou PVD variantu? 🤔

EDIT: Můj za tehdejších 360 EUR se objevil třetí pracovní den, včetně dne odeslání, takže bych doručení fotil pravděpodobně až po víkendu Cry
🦋💙
Posláno:
Začátečník
I-I napsal:
Tomáš: Do třetice všeho nejlepšího Razz
HALO Tri-Force máš kompletní Applause Teď už si jenom projet Master Chief kolekci a jsi jasnej Razz
Ani nebudu zmiňovat singl Halo od Machine Head, protože ten by Ti tu svatou HALO trojici narušil 😈
Natož pak celé nové Halo album od Amorphis 🤭

I sérií Halo nepolíbeným doporučuji poslechnout instrumentální OST. Kultovní záležitost Cool
Ideální začít tím, co jsme všichni slyšeli po spuštění Combat Evolved 🥲
Až mě zaplavila vlna nostalgie.

Ty slevy na Lamnii Sath zmínil v jednom ze svých příspěvků Ok Ještě než rozeslali tu e-mailovou notifikaci.
Docela tam okouním po Skeletonu. To je taková magořina, že by mi to snad i šlo k pleti Surprised

Sath: Za tu cenu parádní volba! Rád Ti ho vzdáleně pomůžu v případě potřeby doladit do nejlepší možné figury, jaké Ti jeho ložiska dovolí dosáhnout 🫡
Jsem zvědav - vzal jsi "přírodní" nebo černěnou PVD variantu? 🤔

EDIT: Můj za tehdejších 360 EUR se objevil třetí pracovní den, včetně dne odeslání, takže bych doručení fotil pravděpodobně až po víkendu Cry

Parada, tak som zvedavy kedy mi balicek pride domov. Sice zajtra odchadzam na tyzden z domu, ale snad ma uz bude cakat ked sa vratim Happy A dik moc za ochotu, urcite sa potom ozvem ohladom toho ladenia... zobral som tu "prirodnu" variantu.. sice na prvy dojem sa mi vizualne pacil viac cierny, ale s odstupom casu sa mi viac paci prirodny, takze som nevahal Happy
Btw ten Skeleton je riadna sialenost Laugh popravde ani neviem ci sa mi paci, alebo nie... rozhodne to ale je velmi zaujimavy kusok.

I-I
Posláno:

Pokročilý
Po týdnu už bude určitě doma Wink
Rakušani se nezdají NoNoNo

Pěkné anodizované titanové šroubky jsou u černé varianty fakticky poutavé. Sám jsem si říkal, že bych za těch 306 EUR vzal ještě "černošku". Ale nevěřím černění od Foxu. Uvádějí, že by mělo jít o PVD. Za tím může být ukryté skoro cokoliv. Dokud tam není vyloženě napsané certifikované DLC (taky druh PVD) nebo jiná brandovaná obdoba, měl bych se na pozoru. Hlavně u takových brandů typu Fox. Navíc když v okolí slyším zrovna na jejich černění samé negativní názory a zkušenosti. Jeden kolega Foxu a přidruženým brandům nevěří vůbec, byť přiznal, že se mu některé designy líbí. Například Picoeur. A to měl v rukou i můj, na poměry Foxu nadstandardně vyvedený, PHI.

Ta nečerněná varianta bude s používáním IMO lépe stárnout.

V následujících dnech Ti sem sepíšu další poznatky, ať se máš při tom čekání čím zabavit. Vím, že toho na internetu o něm zatím moc není.
Oficiální materiály ale taky nejsou k zahození: [KLIK]
Před chvílí jsem si ještě s PHI trochu pohrál. A když už máš GLIDR, tak bych řekl, že čepel je pravý opak. GLIDR Arctic mi připadal, že měl svou "čepel" (čepel bez ostří - pahýl? Grin ) nebývale lehkou. Špatně se mi s ním získávalo momentum.
PHI je na tom v tomhle ohledu o dost lépe. Jen si to chce zvyknout na tu pomalejší reakci, kdy tomu vyvážení čepele musíš přizpůsobit svůj styl flipování. Zatím mi u žádného balisongu tak dlouho netrvalo si s ním takříkajíc sednout. Chce se to hodně soustředit na chování pivotů a to, jakým způsobem se "synchronizují" s pohybem čepele.
Řekněme, že BRS ženou váhu čepele co nejvíce ke špičce se spacery v ručkách co nejníže a ve finále to je pro flipování snad nejoptimalizovanější řešení. Skoro až podvádění, protože to dává super momentum.
PHI má tu váhu přibližně v tom skoro-prostředku. Díky tomu jsou hrany čepele ušetřeny kontaktu s ručkami, protože na ní v horní polovině chybí pořádný silný hřbet. Je to čistě o zvyku. Ale je dobré se na to připravit, abys neměl nereálná očekávání.
Když nad tím tak uvažuju, možná se za ten spodek bude i špatně upínat do přípravku pro případné dobrušování, kdyby se u někoho opravdu dlouhodobě uhnízdil v kapse jako legitimní EDC. Nezkoušel jsem, ale působí to tak. Naštěstí je to ostře řezané tanto, tudíž by neměl být problém to doladit růčo na keramice či šutru.
Můj kus dorazil jedovatě nabroušený po celé délce ostří. Špička si drží na obou stranách záludně špičaté zakončení. V tomhle ohledu si nemůžu stěžovat Prostě Maniago umělci.
Ač tam jsou i nějaké ty nesrovnalosti, které popisoval Tomáš, není to nic kritického, na co by se obsedantní mozek při letmém pohledu hned upínal.

Jaký byl můj myšlenkový postup?

Na produktových fotografiích může působit jako něco mimozemského, jenže na fotografiích z reálných podmínek to už evokuje experiment v disciplíně obrábění a ta futurističnost se vytrácí.
Však posuďte vlastníma očima a úsudkem --> [KLIK]

Tady taky nepůsobí jako celek kdovíjak převratně.

Za povedený prvek považuji pojistku, která se ukrývá ve vnitřku ručky, tudíž v zajištěném stavu nepřečuhuje a je skoro úplně neviditelná.

Jedinečný tvar čepele se zajímavým výbrusem byl hlavním prvkem, který mi učaroval. Nejsem moc na recurve, ale dokážu ocenit jeho správné použití. A tady to prostě pasuje.

Tu je i pěkně názorně vidět velikostní porovnání včetně ostrých konců ruček.

Co ale jde na úkor použitelnosti budou vlnky na bocích rukojetí. Něco jiného jsou výstupky, jaké jsou třeba na Benchmade modelech 87 a 85. Vlnky i s tím obráběním nebudou na dlouhé flipovací seance. Navíc když se ani na obou stranách jedné rukojeti neshodují. To bych viděl jako cílení na esenciální nošení s cílem velkolepě uříznout v restauraci čočkový steak.

A nebudu daleko od pravdy, když ke Skeletonu ani nedodávají trénovací čepel. To samé Duke.
Jestli mě mé porozumění čínským internetovým výkřikům nezavádí na nesprávnou stopu, mělo by v obou případech jít o Moe design. Proto tam není špetka rukopisu, troufnu si napsat našeho, oblíbeného Midnight Cat studia.
Midnight Cat Studio stojí právě za oněmi povedenými designovými prvky a názvoslovím vycházejícím z herní série Halo i dalších herně-popkulturních narážek. Kupříkladu model s názvem DMG, což je narážka na hojně užívanou zkratku pro DaMaGe. Trochu jsem se podivoval, že si nechali ujít variantu DMR, ale asi to bylo moc okaté, protože nejde o anglické slovo ze slovníku.
Aktuálně za MC etalon kvality a prestiže považuju jednoznačně model Apostle. Vlastně by místo "model" šlo napsat i platformu, když už mají tolik variant.

Působí mimozemsky, ale taky nepůsobí. Není to mimozemský design Halo, ba ani v Mass Effectu by to nebylo doma. Nakonec mi to připadá takové nijaké.
Excentričnost pro excentričnost bez ladu a skladu mě nakonec neuchvátila.

Takhle nějak jsem uvažoval.
Rozhodne-li se ale někdo z vás nakonec pro jeho koupi, rád bych si přečetl obdobný postup uvažování Happy

A nakonec ještě dvě krátká PHI videa. Kornout to čísluje, takže ani není možné ty jeho shorty najít podle názvu modelu představovaného nože.
Ale má nádherné postupkové číslo 123, což ho očišťuje od všeho hříchu z minulého řádku Oh No

123
207

I-I vložil tyto přílohy:
IMG_3107.jpeg.jpg

🦋💙
Posláno:
Začátečník
I-I napsal:
Po týdnu už bude určitě doma Wink
Rakušani se nezdají NoNoNo

Pěkné anodizované titanové šroubky jsou u černé varianty fakticky poutavé. Sám jsem si říkal, že bych za těch 306 EUR vzal ještě "černošku". Ale nevěřím černění od Foxu. Uvádějí, že by mělo jít o PVD. Za tím může být ukryté skoro cokoliv. Dokud tam není vyloženě napsané certifikované DLC (taky druh PVD) nebo jiná brandovaná obdoba, měl bych se na pozoru. Hlavně u takových brandů typu Fox. Navíc když v okolí slyším zrovna na jejich černění samé negativní názory a zkušenosti. Jeden kolega Foxu a přidruženým brandům nevěří vůbec, byť přiznal, že se mu některé designy líbí. Například Picoeur. A to měl v rukou i můj, na poměry Foxu nadstandardně vyvedený, PHI.

Ta nečerněná varianta bude s používáním IMO lépe stárnout.

V následujících dnech Ti sem sepíšu další poznatky, ať se máš při tom čekání čím zabavit. Vím, že toho na internetu o něm zatím moc není.
Oficiální materiály ale taky nejsou k zahození: [KLIK]
Před chvílí jsem si ještě s PHI trochu pohrál. A když už máš GLIDR, tak bych řekl, že čepel je pravý opak. GLIDR Arctic mi připadal, že měl svou "čepel" (čepel bez ostří - pahýl? Grin ) nebývale lehkou. Špatně se mi s ním získávalo momentum.
PHI je na tom v tomhle ohledu o dost lépe. Jen si to chce zvyknout na tu pomalejší reakci, kdy tomu vyvážení čepele musíš přizpůsobit svůj styl flipování. Zatím mi u žádného balisongu tak dlouho netrvalo si s ním takříkajíc sednout. Chce se to hodně soustředit na chování pivotů a to, jakým způsobem se "synchronizují" s pohybem čepele.
Řekněme, že BRS ženou váhu čepele co nejvíce ke špičce se spacery v ručkách co nejníže a ve finále to je pro flipování snad nejoptimalizovanější řešení. Skoro až podvádění, protože to dává super momentum.
PHI má tu váhu přibližně v tom skoro-prostředku. Díky tomu jsou hrany čepele ušetřeny kontaktu s ručkami, protože na ní v horní polovině chybí pořádný silný hřbet. Je to čistě o zvyku. Ale je dobré se na to připravit, abys neměl nereálná očekávání.
Když nad tím tak uvažuju, možná se za ten spodek bude i špatně upínat do přípravku pro případné dobrušování, kdyby se u někoho opravdu dlouhodobě uhnízdil v kapse jako legitimní EDC. Nezkoušel jsem, ale působí to tak. Naštěstí je to ostře řezané tanto, tudíž by neměl být problém to doladit růčo na keramice či šutru.
Můj kus dorazil jedovatě nabroušený po celé délce ostří. Špička si drží na obou stranách záludně špičaté zakončení. V tomhle ohledu si nemůžu stěžovat Prostě Maniago umělci.
Ač tam jsou i nějaké ty nesrovnalosti, které popisoval Tomáš, není to nic kritického, na co by se obsedantní mozek při letmém pohledu hned upínal.

Jaký byl můj myšlenkový postup?

Na produktových fotografiích může působit jako něco mimozemského, jenže na fotografiích z reálných podmínek to už evokuje experiment v disciplíně obrábění a ta futurističnost se vytrácí.
Však posuďte vlastníma očima a úsudkem --> [KLIK]

Tady taky nepůsobí jako celek kdovíjak převratně.

Za povedený prvek považuji pojistku, která se ukrývá ve vnitřku ručky, tudíž v zajištěném stavu nepřečuhuje a je skoro úplně neviditelná.

Jedinečný tvar čepele se zajímavým výbrusem byl hlavním prvkem, který mi učaroval. Nejsem moc na recurve, ale dokážu ocenit jeho správné použití. A tady to prostě pasuje.

Tu je i pěkně názorně vidět velikostní porovnání včetně ostrých konců ruček.

Co ale jde na úkor použitelnosti budou vlnky na bocích rukojetí. Něco jiného jsou výstupky, jaké jsou třeba na Benchmade modelech 87 a 85. Vlnky i s tím obráběním nebudou na dlouhé flipovací seance. Navíc když se ani na obou stranách jedné rukojeti neshodují. To bych viděl jako cílení na esenciální nošení s cílem velkolepě uříznout v restauraci čočkový steak.

A nebudu daleko od pravdy, když ke Skeletonu ani nedodávají trénovací čepel. To samé Duke.
Jestli mě mé porozumění čínským internetovým výkřikům nezavádí na nesprávnou stopu, mělo by v obou případech jít o Moe design. Proto tam není špetka rukopisu, troufnu si napsat našeho, oblíbeného Midnight Cat studia.
Midnight Cat Studio stojí právě za oněmi povedenými designovými prvky a názvoslovím vycházejícím z herní série Halo i dalších herně-popkulturních narážek. Kupříkladu model s názvem DMG, což je narážka na hojně užívanou zkratku pro DaMaGe. Trochu jsem se podivoval, že si nechali ujít variantu DMR, ale asi to bylo moc okaté, protože nejde o anglické slovo ze slovníku.
Aktuálně za MC etalon kvality a prestiže považuju jednoznačně model Apostle. Vlastně by místo "model" šlo napsat i platformu, když už mají tolik variant.

Působí mimozemsky, ale taky nepůsobí. Není to mimozemský design Halo, ba ani v Mass Effectu by to nebylo doma. Nakonec mi to připadá takové nijaké.
Excentričnost pro excentričnost bez ladu a skladu mě nakonec neuchvátila.

Takhle nějak jsem uvažoval.
Rozhodne-li se ale někdo z vás nakonec pro jeho koupi, rád bych si přečetl obdobný postup uvažování Happy

A nakonec ještě dvě krátká PHI videa. Kornout to čísluje, takže ani není možné ty jeho shorty najít podle názvu modelu představovaného nože.
Ale má nádherné postupkové číslo 123, což ho očišťuje od všeho hříchu z minulého řádku Oh No

123
207

Wow, dik za dalsie podrobne informacie... bavi ma to citat a este tym zvysujes "hype", ktory mam v sebe Laugh Som na dovolenke a cely cas v lietadle som myslel na Fox Phi, kedze pred odletom som si cital info od teba... Laugh som velmi zvedavy ake budu moje prve dojmy z neho, ako mi bude sediet v ruke, alebo ako sa mi s nim bude flipovat, tie rozdiely oproti Glidr ma fakt velmi zaujimaju a z tvojho opisu si viem tak nejak predstavit co cakat.. btw Arctic som v ruke nikdy nedrzal, ale OG4 je na tom asi dost podobne co sa tyka vyvazenia, i ked to neviem samozrejme porovnat... je to ale zabavny fliper. Nautilus V2 je na tom ale o dost lepsie co sa tyka vyvazenia a aspon mne sedi uplne paradne. Vlastne mam skusenosti len s tymito dvomi trainerrmi a este jednym no name ostrym balisongom s cenovkou asi 15€ Happy
Som teda velmi zvedavy aky bude Fox PHI, bude to moj prvy kvalitny ostry noz a prvy kontakt s titanovym nozom... verim, ze budem spokojny a popravde ja sa rad prisposobim a budem si rad zvykan na novy a uplne odlisny noz Happy Inac este ma napadla jedna otazka - pri Fox Phi su pouzite sruby T8? Nie je to skoda, alebo je to uplne v pohode?

A este k tej paradnej fotke co si sem postol, nepoznam kazdy noz na prvy pohlad, ale ten druhy noz na fotke je Benchmade, je to tak? Happy Krasa ich vidiet takto vedla seba...
Posláno:

Štamgast
Tak uz je doma, z rakuska do cz to trvalo 5 pracovnych dni Grin

20230519_170307_01.jpeg.jpg

instagram.com/stefpacka/
I-I
Posláno:

Pokročilý
Když si později koupíš další titanový kousek, bude to zase další znatelná změna, tak to budeš mít aspoň záživné Cool (a netvrď, že si další nekoupíš, protože nikdo z nás nezůstal u jednoho Laugh )

Ty T8 šroubky jsou titanové, proto jsou na černěné a damaškové verzi anodizované. Sám jsem si také říkal, že by tam mohli dát po vzoru Fioreho originálů alespoň T10. Nebyl by problém to, že jsou menší, ale podle mě to je i jedna z příčin toho, proč se chová tak, jak se chová (menší průměr pivotů)
Není to vyloženě zlé. Do toho titanu se bity pěkně zakousávají a nepřipadá mi, že by to nějak kvalitativně ošulili. Takže se ani vyžvýknutí hlavičky po čase neobávám.

Dobrý postřeh. Na té fotce je opravdu Benchmade. Konkrétně Benchmade 87.
Proto ty mince ve fotce Cool PHI je číslo #086 a Benchmade je model 87.
Později postnu i jiné velikostní porovnání. Společně s dalšími dojmy a postřehy.

ZLOjasna: Jaké číslo jsi chytil? 👀🤓
Pěkně barevně ladí s tou kapsou 🤗
Stejně jako nevěřím černění od Foxu, nebyl jsem si jistý s tím jejich damaškem. Jak na Tebe působí?

A tady takový narychlo uplácaný gif Razz

🦋💙
Posláno:

Štamgast
Mam 003 :)

Damasok som chcel vyskusat ako som pred casom fotil WE s damasteelom a velmi sa mi pacil. Tu je material od rovnakeho vyrobcu, ale leptanie je kvalitativne horsie. Su na nom drobne kazy, co sa ale da riesit preleptanim. Dokonca je na cepeli aj vlasocnica.

Noz prisiel zapraseny a po umyti sa znatelne zvacsili vakle. Noz nastastie (vdaka dobremu dizajnu) nema TAP ale aj pri maximalnom dotiahnuti chyba tak 0.4mm materialu v podlozkach aby tam nebola fuga viz foto. To je celkom na prd, ale ako som spomenul nema TAP tak uvidim ako ma to bude tankovat, ak tak poprosim Mydlinku o nove podlozky. Apostle ma cca podbnu volu ale podlozku su v plnom kontakte medzi ruckami a cepelov tak ten chod posoby robustnejsie a zaroven viac smooth.

Aby som len nekritizoval kombinacia bronzu, damasku a fioreho dizajnu spolu funguje dost dobre a celkovy dizajn v tychto farbach je super, bronzovy bali mi chybal v zbierke. Keby som ho nebral v super akcii ale za full price ako je na lamnii tak ho asi hned vraciam, takto som v podstate v pohode, vsetky pripadbe chybycky sa daju riesit. Maxace aspostle u mna stale zostava ako najlepsi pomer cena vykon

20230519_203856.jpg.jpg
20230519_175634.jpg.jpg
20230519_175629.jpg.jpg

instagram.com/stefpacka/
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum