ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuksa Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/26/2007
Drevo praská od stredu. Neskúšal si sa mu vyhnúť? Robiť z kusu mimo stredu - rozpóleného polena?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/14/2010
Ahoj,
moje poznatky o zpracování dřeva nevycházejí z odbornosti, ale spíše ze zkušeností získaných jednak tady na fóru a pak i na YT a to hlavně z Ruska a Skandinávie.
Dřevo tam pro výrobu kuks, ale i jiných výrobků (misky, lžíce apod.) sbírají hlavně v zimě, kdy strom nemá mízu. Co se vaření v solném roztoku týče, kdysi tady byl odkaz v ruštině, kde byl přesný popis procesu vaření. Já jsem objevil český překlad (myslím, že je to stejné...)
http://bushcraft.cz/dilna/vyuziti-nadoru-z-brizy-a-dalsich-stromu/
Udělají hrubý tvar (většinou na pásovce, protože to dělají ve velkém) a pak to nasází do kotle s roztokem a vaří. Pak to nechají nějaký čas větrat a teprve následně dodělávají konkrétní tvar a detaily.
Jak už tady bylo řečeno dost také záleží na tom aby výrobek nešel přes střed stromu, nebo.li dost záleží taky na tom z které části špalku se co vyrábí. Opět se dají dohledat odkazy, kde je to konkrétně vidět.
Přeji všem hodně krásných výrobků a též hodně trpělivosti.Wink
Milan
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/29/2019
Na Youtube Radim Sieber vyváří ve slané vodě kuksu..
Já jí dělal 18.11. z asi měsíc uříznutého polínka Katalpy, od té doby v kuchyni, kde je velké teplo a ani se nehnula. Ale kafe ani rum jsem do ní nelil 😀😀

Mirda66 vložil tyto přílohy:
20210105_184359.jpg.jpg
20210105_184444.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2019
Ahojky, našel jsem zajímavé video.
Přiznám se, že nerozumím všemu, ale to podstatné jsem snad pobral Laugh
Třeba to někoho popostrčí dál Ok

https://www.youtube.com/watch?v=dQi0wYXPusA
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Nemohl by mi prosím někdo v několika bodech shrnout hlavní informace z toho videa. AJ neovládám.
Děkuji
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2019
Karel W napsal:
Nemohl by mi prosím někdo v několika bodech shrnout hlavní informace z toho videa. AJ neovládám.
Děkuji

Ahojky, no já bych to rád přeložil, ale moje angličtina je hodně mizerná Confused
Já z toho pochopil, že je důležité dělat kuksy z velkých špalků dřeva. nejlépe vazovité odzemky.Nejlepší dřevo je to na kraji.
Se dřevem pracovat co nejšetrněji. Čím víc to toho dřeva budeme mlátit, tím větší pravděpodobnost , že potom prdne.
Po dokončení , napustit olejem co do toho vleze. Snad jsem to pochopil dobře....Jinak i přes to, že dřevo nepraskne, může vodu propouštět.
Vaření ve slané vodě, by nemělo mít vliv na praskliny. ( Na nějakém ruském videu, jsem viděl, že vařil nádory ve slané vodě. Já to dělám taky. Hodně soli, dlouho vařit. Celý ten nádor. Vařím min. třikrát. Jde potom oloupat od kůry a zkrátí se doba sušení ! Dosušovat venku, ne doma v obýváku, nebo u peca v kotelně)
Rozdílná tloušťka stěn, by taky podle něho neměla mít vliv na praskliny, stejně jako nějaký ten drobný zásek. Jestli jsem to s tou svojí ajinou někde špatně pochopil, snad mně někdo doplní, případně opraví.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Rozumím jen trochu, ale radil tři věci.

1: dělat kuksu buď z poloviny kmene(tak jak už tady někdo zmiňoval vyhnout se středu),
nebo líp ze čtvrtiny.

2: být opatrnej při používání nástrojů jako sekera, teslice a podobně, aby sis nenadělal úderama praskliny ve dřevě už při výrobě.

3: pořádně výrobek naolejovat. I opakovaně. Určitě myslí nějakej vysychavej olej.

Edit: Tak sme to pochopili stejně Happy

K vítězství blbosti úplně vystačí zabedněnosti rádoby chytrých lidí !!!
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Děkuji vám.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Kluci, on totiž čtvrtkmen nejmíň praská, proto se z něj taky - v případě listnatého dřeva, dělaj dýhy. Při sesychání se "netahaj " letokruhy proti sobě. No a běl je vždycky to nejpevnější na celém kmeni.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/11/2013
Snad nikoho neurazím
Panáky jsou bříza a ty dvě větší nevím. Byl to jeden nádor na kořenů. Myslel jsem že je to dub, ale asi ne.Jak se strom zazelená, zjistím podle gůglu. Nejsu žádný dendrolog.
Přeju všem klidné dny👍😁

Roman5 vložil tyto přílohy:
IMG_20210317_203818.jpg.jpg
IMG_20210317_203758.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/9/2013
👍
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/7/2013
Dendrolog nejsi, ale pazoury máš evidentně v pořádkuApplause Applause
Moc pěkný Martine Admire Admire Ok
Ať se daří !! Jarda
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/14/2010
Krásné kudly, krásné kuksyApplause Applause Applause
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/28/2010
Dobrý den, dovolímsi dotaz. Jak brousíte "lžičková" dláta? Děkuji.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Pred casem na to mel nekdo na YT video. Kraken?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/15/2014
Krutor napsal:
Dobrý den, dovolímsi dotaz. Jak brousíte "lžičková" dláta? Děkuji.

Já kulatým keramickým brouskem a doleštím zelenou pastou na kůži. Na vnější straně na rovném prkénku, na vnitřní stranu mám kůži na kulaté bezové větvičce.
Your knife - your life.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/5/2018
Roman5 napsal:
Snad nikoho neurazím
Panáky jsou bříza a ty dvě větší nevím. Byl to jeden nádor na kořenů. Myslel jsem že je to dub, ale asi ne.Jak se strom zazelená, zjistím podle gůglu. Nejsu žádný dendrolog.
Přeju všem klidné dny👍😁

Mrňousek dnes pokřtěný, jedna na Tvé zdraví, kamaráde Applause Ok

marin996 vložil tyto přílohy:
IMG_20210323_210814_407.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/21/2008
..ukaž toho Ježoura...dík
mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako obvykle…
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/5/2018
Tady ho máš, ale nevím co to je, odkud je, malá to vytáhla z toho svého bordelu v pokoji Beating Happy

marin996 vložil tyto přílohy:
IMG_20210323_214208_216.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/21/2008
..ježek v kleci...dík..pokud se ho budeš chtít zbavit , napiš mi emila , at to tu neplevelíme..
mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako obvykle…
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum