ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Marek Procházka a Tomáš bříza Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2014
Zabýváme se výrobou japonských mečů nebo alespoň se o to snažíme jsme sice na začátku cesty ale snažíme se.. :) Dnes jsme uskutečnili naši první tavbu přidám pro začátek pár fotek.. Po tavbě jsme měli celkem homogení kus oceli s vhodným obsahem uhlíku takže se tavba celkem povedla přikládám pár fotek.. :)

rrak vložil tyto přílohy:
20150620_143338.jpg.jpg
20150620_145217.jpg.jpg
20150620_145235.jpg.jpg
20150620_145832.jpg.jpg
20150620_165606.jpg.jpg
20150620_170653.jpg.jpg
20150620_170813.jpg.jpg
20150620_173108.jpg.jpg
20150620_174326.jpg.jpg
buchar.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Jedno tanto .. :)

20150610_214037.jpg.jpg
20150610_221539.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/25/2007
Tak přeji ať se vám daří pokud máte víc fotek sem snimi ,vývěvu bych dal o cihlu až dvě směrem nahoru sklon je dobrej.
Na nožík se neváhejte optat nejlépe telefonicky 728 605 129 .
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/4/2008
Cesta dlouhá tisíce mil začíná prvním krokem... Přeji vám hodně štěstí !
Důvěřuj Cestě ikdyž nevidíš kam vede.
Posláno:

Pozorovatel
Oncudora San napsal:
Tak přeji ať se vám daří pokud máte víc fotek sem snimi ,vývěvu bych dal o cihlu až dvě směrem nahoru sklon je dobrej.
Fotek zatím moc není ale časem určitě budou :) No myslím že přívod vzduchu nám funguvoal celkem dobře pokud bych ho dával vejš tak bych pak musel i zvětšit sklon a možná by to bylo i lepší.. :)
Každopádně jsme v neděli provedli druhou tavbu tak zas přídám pár fotek :) Tentokrát jsme vytavili cca 9kg kompaktní houby..

20150621_150418.jpg.jpg
20150621_184614.jpg.jpg
20150621_184629.jpg.jpg
20150621_192327.jpg.jpg
20150621_192515.jpg.jpg
20150621_193243.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/25/2007
SuperOk jsem zvedavej co z té houby vzejde ted jen tam ten uhlík udržet každým přeložením jde něco pryč furt bych to tam cpal slámou... obalovat v hlíně ...když by nakonec zůstalo kolem 0.7% bylo by to ideál.
Apropo od kud jste kloci?
Na nožík se neváhejte optat nejlépe telefonicky 728 605 129 .
Posláno:

Pozorovatel
Oncudora San napsal:
SuperOk jsem zvedavej co z té houby vzejde ted jen tam ten uhlík udržet každým přeložením jde něco pryč furt bych to tam cpal slámou... obalovat v hlíně ...když by nakonec zůstalo kolem 0.7% bylo by to ideál.
Apropo od kud jste kloci?
Popravdě jsme taky zvědaví do teď jsme používali jen moderní oceli tohle je pro nás krok do neznáma ale věřím že se určitě něco povede :) Jen vzhledem k tomu že je to pro nás oba koníček tak to chvilku trvá než se něco povede :)

Jinak jsme z Liberce..

Přikládám foto svého prvního meče.

20150528_193821.jpg.jpg
20150603_102745.jpg.jpg
20150604_180652.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Přidávám další menší ukázku mé práce. Jeden nožík damašek cca 350 vrstev materiál uhlíkovka foto před a po laku.. To lakování je pro mě velkej boj musim si sehnat pořádnou pistoli na stříkání protože ta co mam je hrozná a vůbec nejde doštělovat..:( Jinak láknul jsem to epoxidovým lakem 3 vrstvičky..)

20150724_141433.jpg.jpg
20150728_172128.jpg.jpg
20150728_172145.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Tak jsem konečně dodělal Wakizashi tak přidávám pár fotek jen se mě moc nedaří nafotit hamon. Sice to není top produkt ale určitě stojí za zmínku :)

6.jpg.jpg
1.jpg.jpg
2.jpg.jpg
3.jpg.jpg
4.jpg.jpg
5.jpg.jpg
7.jpg.jpg
7_1.jpg.jpg
8.jpg.jpg
9.jpg.jpg
10.jpg.jpg
11.jpg.jpg
12.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2009
A to tavite stary hrebiky, nebo fakt z rudy? (Na tak velkou houbu a tak malou tataru mi to prijde z rudy nerealne, ale vim kulovy kolik hodin jste tam prisypavali, to z tech fotek neni poznat)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/26/2014
Super práce :)
Great things are not accomplished by those who yield to trends and fads and popular opinion. -J. Kerouac
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/5/2011
Ahoj, moc pěkná práce. Nebyly by fotky tsuby z obou stran, určitě je škoda se nepochlubit, dík Admire
RAVENCZ
Běhám, dokuď můžu
Posláno:

Pozorovatel
Jo pro upřesnění tsubou se právě moc chlubit nemohu ta je koupená :) Až budu dělat takové pěkné tak budu asi moct říct že sem dobrej Happy Původně jsem chtěl použít vlastní ale měl jsem tuhle doma tak sem si říkal že je škoda ji nepoužít Tu co jsem měl rozpracovanou na tenhle meč použiju příště :)

Jinak co se týče taveb tak obě tavby jsou z moderní oceli šlo tedy hlavně o nauhličení a hlavně jsme si chtěli na něčem vyzkoušet jak se stím pracuje a co všechno to obnáší kdybych měl přísun hřebíků tak bych klidně tavil hřebíky bohužel něják nevím kde tento materiál sehnat. k dnešnímu dni mám od kamaráda co chodí z hledačkou na jednu tavbu připraveno takže hned jak bude trochu času tak další tavba bude už ze staré svářkové..

Přišlo mě škoda plýtvat tímto materiálem když výsledek byl nejistý.

Co se týče rudy tak se mě nikde nepodařilo sehnat vhodnou rudu na tavení.. Kdyby někdo věděl kde sehnat rudu tak prosím neváhejte se o tuto informaci podělit budu velice vděčný. Taktéž kdyby někdo měl zbytečné staré hřebíky na které jsem zatím nenarazil tak by jsme se mohli dohodnout.. :)

Četl jsem že se dají koupit železité písky někde ve Francii bohužel takový kontakt jsem také nesehnal.. :)

Jinak kdyby jsme tavili z rudy tak by opravdu tato pec byla malá na takové množství.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/23/2010
Pěkně vám to kluci jedni jde Ok . Jen tak dál. Když to berete tak poctivě, nedá mi to se nezeptat. Je FUCHI opravdu objímka natažená a zpevňující TSUKU? Na fotce mi připadá dost tlustá a jako by byla před TSUKOU v celé tloušťce. A ještě jeden detail. Nevím, jestli to tak má být vždy, ale nemá být ozdobný zakončovací uzel na TSUKA ITO u KASHIRY na straně OMOTE a ne URA, tedy tam, kde začíná ITO?Vím, že je to částečně dané délkou TSUKY, ale dá se to přizpůsobit. Ale opravdu si nejsem jistý, zda to tak musí být vždy. Zas tak do toho nevidím, a už se mi toho spoustu vykouřilo z hlavy. Člověk stárne a udrží toho v makovici čím dál tím méně. Alespoň že zatím tu moč jo, většinou Wink

Jsem zvědavej a těším se na další kouskyOk Applause
chybama se člověk učí- BLBEC VLASTNÍMA
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/28/2014
Vubec jsem ti nerozumel, a musim jako naprostej laik rict, ze to zni jak kdyz jim nadavas... Laugh Laugh Ok
Když se kácí pes, tak lítaji řízky.
Posláno:

Pozorovatel
Pospa napsal:
Pěkně vám to kluci jedni jde Ok . Jen tak dál. Když to berete tak poctivě, nedá mi to se nezeptat. Je FUCHI opravdu objímka natažená a zpevňující TSUKU? Na fotce mi připadá dost tlustá a jako by byla před TSUKOU v celé tloušťce. A ještě jeden detail. Nevím, jestli to tak má být vždy, ale nemá být ozdobný zakončovací uzel na TSUKA ITO u KASHIRY na straně OMOTE a ne URA, tedy tam, kde začíná ITO?Vím, že je to částečně dané délkou TSUKY, ale dá se to přizpůsobit. Ale opravdu si nejsem jistý, zda to tak musí být vždy. Zas tak do toho nevidím, a už se mi toho spoustu vykouřilo z hlavy. Člověk stárne a udrží toho v makovici čím dál tím méně. Alespoň že zatím tu moč jo, většinou Wink

Jsem zvědavej a těším se na další kouskyOk Applause

Fuchi je v pořádku je normálně nasazené až se k tomu dostanu tak když tak přidám foto sundaného. Ji jestli koukáš na foto jen nenasazené či rozpracované tsuky tak tam fuchi ještě nebylo hotové nakonec jsme ho ještě zeslabil a přidělal dekorační drážku. :)

Jinak co se týče opletu tak to si nebudeme nic nalhávat ten sem prostě sk.rvil něják špatně jsem si to spočítal nebo nevím když jsem dojel ke konci tak jsem to zjistil a uplně mě polil studenej pot a byl sem nasranej protože mám teď i odlehčení pod uzlama na obou stranách obráceně a nejhorší je že jsem chytře po každém závitu pro jistotu kápnul kousek lepidla aby to hezky drželo (fígl který jsem okoukal na youtubu od Zdenka Balzera) Takže rozmotat už to nešlo neb bych mohl oplet vyhodit a bylo mě líto zahodit skoro 1000 kaček :)

Hold chybama se člověk učí a na dalším kousku to zas bude o něco lepší :) Ono chyb tam je daleko více a musím se přiznat že hodně alespoň pro mě je neuspokojivé leštění v tom mám tedy obrovské nedostatky. To je velice složitý obor sám osobě a kdo má v této problematice zkušenosti tak mě dá určitě za pravdu. Ale nevzdávám se.. :)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/23/2010
GanGreen- nenadám jim Happy , to bych si nedovolil. Kluci to maj právě moc pěkný. Vážím si každého, kdo něco umí, i každého, kdo se o něco pokouší. A kluci to umí Ok . Každého, kdo je ochoten dát kůži na trh a předvést tady své výrobky a ne jen do toho teoreticky kecat ostatním.

rrak- fuchi se mi zdálo tlusté na fotce hotové tsuky, kor když jsem ještě připočítal tloušťku rejnoka, ale nebyl jsem si jistý. S tím žlábkem by to mohlo vypadat fajnOk . Říkám, prd tomu rozumím, jen se mi katany vždycky líbily, tak sem se to to trochu zajímal. Ale to už je dávno, informace nebyly a možná ani internetGrin . Trochu jsem s nima cvičil, tak se mi něco dostalo do ruky, ale většinou jen iaito, nebo takové ty levnější komerční !šidky." Ale právě proto bylo potřeba občas opravit nebo předělat oplet. A kdysi jsem se pokoušel něco udělat pro sebe, ale s nevalným výsledkem. S tou kapkou lepidla se mi to stalo takyGrin , několikrátLaugh , jenže u obyč. textilního opletu.
Tavby a složení oceli a tak je pro mě velká neznámá. I když bych to někdy rád zkusil, nebo alespoň viděl.
S leštěním ti neporadím, to (a nejen to) je nad moje chápání. Zkusit Pavla, ale ten teď nějak moc nekomunikuje a myslím, že si meče většinou dává leštit k ... A jméno je v p.. SklerozaBeating . Nebo Radima Dachse, ten to myslím dělá celé s bráchou sám.

Hele, vůbec jsem nechtěl nadávat, ani kritizovat. Právě že to máte moc pěkný a sám bych to nikdy nedal a ani si na to netroufl. Teď se snažím patlat nože a čím víc do toho pronikám, tím víc si vážím lidí, kteří si to nejen nastudují, ale udělají něco rukama a věnují tomu šíleně hodin, s nejistým výsledkem. Ale pochopil jsem, jakej je to duševní relax a droga.

Hele, odkud jste???

chybama se člověk učí- BLBEC VLASTNÍMA
Posláno:

Pozorovatel
To ne nadávání vypadá jinak spíše správná poznámka.. :) Jo ono to fuchi celkem masivní je o tom žádná to pak uvidíš na fotce.. :)

Já si právě myslím že to je správné já rád slyším od ostatních co se jim třeba nezdá protože alespoň pak člověk ví co zlepšovat.. :)

Faktem je že když jsem stím začal před rokem nebo před rokem a půl tak jsem si nemyslel že to bude taková práce.. :D Ale dnes když vím co obnáší udělat jen hezkej damaškovej nožejk tak většinu lidí co to tu dělaj obdivuju protože vím co je to za práci.. :) Ono udělat něco opravdu dobře není vůbec jednoduché a nejdříve toho musí člověk trochu zkazit aby udělal něco dobrého.. :) Nejhorší jsou neúspěchy při kalení to pak opravdu zamrzí když tolik práce příjde vniveč.. .)

Jinak jsme z Liberce
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2009
Bacha na to, kdyz bys delal tavbu z rudy (zkusenosti s tim nemam, tak jen teoreticky), i kdyz si pomuzes tim, ze redukci nastartujes nejakou tou hrsti starejch hrebiku, tak vyredukujes tak max 60 %. Takze pocitej, ze ta tavba bude trvat ukrutne dlouho, budes hodne dosypavat jak uhli, tak dalsi rudu a pec se ti bude zanaset, takze si tataru budes muset navrhnout tak, abys tam mel nejake ty cihly, ktere muzes vytahnout na odpichnuti strusky.

Bohuzel, nikdy se mi nepodarilo na toto tema najit nic, kde by se psalo o tom pri jake velikosti kolik tak rudy se da tavit, nezli se musi struska odpichnout a ani v jake vysce nad dyznou se odpichovaci otvory maji udelat.
Pokud bys takove informace nasel, rozhodne dej vedet, rad si to rad nastuduju...
Posláno:

Pozorovatel
Jo to jsem už někde také četl stím přidáním starého železa. stím otvorem na odpíchnutí stím jsem u této pece počítal mam tam jednu cihlu která jde dole vyměnit za děravou jinak taky jsem tyhle informace moc nenašel takže většina toho co dělame je o tom to vyzkoušet víceméně velikost pece pro naše účely jsem obšlehl zhruba podle fotek co se válej na internetu.

Ale faktem je že jsme si už několikrát říkali že by jsme rádi zajeli k někomu posbírat informace o tavení atd protože fakt vše co děláme je metoda pokusu a omylu a někdy to není úplně ono. :) Na fotkách to vypadá jednoduše ale člověk zjistí že je to vše daleko složitější než to vypadá :)
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum