ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dalekohled EDC Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/16/2008
O jakým uvažuješ?
Já zvolil 10x42, protože osmiček mám víc než dost.
Obrovské zdánlivé zorné pole, ostré opravdu až do krajů.
Ale to už jsme hodně mimo EDC...
Myslím že budeš spokojen

Raďas vložil tyto přílohy:
20250211_234541.jpg.jpg

K vítězství blbosti úplně vystačí zabedněnosti rádoby chytrých lidí !!!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2011
Vortex 10x42 pro porovnání velikosti...

Herodes vložil tyto přílohy:
Vortex_10x42.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
No, musej nějaký nože do světa, no...Grin ....
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2011
Miloslav Zítek napsal:
No, musej nějaký nože do světa, no...Grin ....

Bohužel, musej. Ten na foto už šel a věřím, že dobře slouží....Někdy ale musej nejen nože..Ok
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/23/2008
Raďas napsal:
O jakým uvažuješ?
Já zvolil 10x42, protože osmiček mám víc než dost.
Obrovské zdánlivé zorné pole, ostré opravdu až do krajů.
Ale to už jsme hodně mimo EDC...
Myslím že budeš spokojen

Láká mě 10x50. 42 už je na nošení na delší výlety pro mě moc tak když už tak 50 objednával jsi ho na Ali?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Jo, na Ali.
Vycházel tam nejlevněji.

K vítězství blbosti úplně vystačí zabedněnosti rádoby chytrých lidí !!!
Dal
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/2/2013
Mel by nekdo tip na seriozni opravnu dalekohledu? Jde o opravu "dvojiteho videni" dalekohledu.

Per pedes,
Nechaj noža - bolí koža, Mrtvému nože netřeba
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/25/2024
Určitě nejvíc doporučuji výrobce.
Dvojité vidění - nesouosost bývá způsobena buď vyosením optického prvku objektivu, okuláru nebo hranolu,
nebo hnutím mechaniky středového kloubu. Obé bývá způsobené mechanicky úderem, pádem .....
a výrobce nejlépe ví kam šáhnout, co vyměnit a hlavně má za co měnit.

jinak
Nějaké info o opravě bino svépomocí zde
https://www.astro-forum.cz/viewtopic.php?t=12395

někdy je to jen o pootočení šroubkem
Posláno:

Pozorovatel
Záleží na tom o jaký jde dalekohled. 60 let staré poro nebo moderní dalekohled
Dal
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/2/2013
Moderní. Vanguard Spirit.

Vodotěsný, rozhodně na něm nejsou patrné štelovací šroubky, ani si nedovedu přdstavit jak by šel rozebrat pro kontrolu pozice hranolů, je to prostě celé v jednolitém kusu gumy.

Výrobce jsem kontaktovl, ale zatím bez výsledku

Per pedes,
Nechaj noža - bolí koža, Mrtvému nože netřeba
Posláno:

Pozorovatel
Šroubky pro nastavení jsou určitě pod gumou . Kontaktoval bych servis přes prodejce od kterého jsi kupoval. Otázka je jestli cena opravy+ postovné nebude jako cena nového dalekohledu pokud již není v záruce
Posláno:

Pozorovatel
Dnes opravdu edc koukátko. Apexel 6x20 velice kompaktní monokulár o velikosti edc svítilny optika je potažená v ceně pouzdro a držák na telefon velikou nevýhodou je ostření prakticky bez odporu a na velice krátké dráze a na 6x zvětšení malá hloubka ostrosti. Odpor ostrení jsem vcelku uspokojivě vyřešil navinutím pár otáček nítě mezi tělo a kroužek. monokulár je vyroben z hliníku očnice z plastu a silikonu co musím pochválit jsou perfektní krytky cena je cca 320korun

FALLEN vložil tyto přílohy:
IMG20250215161951.jpg.jpg
IMG20250215162021.jpg.jpg
IMG20250215162045.jpg.jpg
IMG20250215162117.jpg.jpg
IMG20250215162519.jpg.jpg
IMG20250215162735.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/14/2008
FALLEN napsal:
[quote=Raďas]O jakým uvažuješ?

Láká mě 10x50. 42 už je na nošení na delší výlety pro mě moc tak když už tak 50 objednával jsi ho na Ali?

Ještě počkej, na letošní jaro oznámil Sky Rover verzí 6x/7,5 x 32 a myslím, že ještě letos by mohli uvést 9,5x, jak při postupném uvádění větších bratříčků v loňském roce. Jen se obávám, že to bude jak Swarovski nl Pure x 32 - o něco větší a těžší než obvykle. Potvrzuji tvoji doměnku, že tohle chceš, tohle musíš mít😉. Alli má tu výhodu, že občas dalekohled proklouzne celnicí bez placení cla a DPH, jak se to stalo mému praporovému mraku. Jinak já neodolal a včera mi došlo tohle za celkem slušnou cenu a ve slušném stavu. S tím žloutnutím obrazu, kterým je tahle multicoated verze proslulá, to není nijak hrozné. Není to vodotěsné, není to plněné plynem(plyn časem vyprchá), na druhou stranu to umí rozdělat a vyčistit dost lidí v Čr a vůbec se přes to nekouká špatně. Byť i ve své době nebyl Jenoptem symbolem vrcholného optického inženýrství, ale spíš vyšší střední třída, tak👍.

perlufanda vložil tyto přílohy:
signal_2025_02_16_09_41_39_966_1.jpg.jpg
signal_2025_02_16_09_41_39_966_2.jpg.jpg
signal_2025_02_16_09_41_39_966.jpg.jpg
signal_2025_02_16_09_41_39_966_3.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
perlufanda napsal:
FALLEN napsal:
[quote=Raďas]O jakým uvažuješ?

Ještě počkej, na letošní jaro oznámil Sky Rover verzí 6x/7,5 x 32 a myslím, že ještě letos by mohli uvést 9,5x, jak při postupném uvádění větších bratříčků v loňském roce. Jen se obávám, že to bude jak Swarovski nl Pure x 32 - o něco větší a těžší než obvykle. Potvrzuji tvoji doměnku, že tohle chceš, tohle musíš mít😉. Alli má tu výhodu, že občas dalekohled proklouzne celnicí bez placení cla a DPH, jak se to stalo mému praporovému mraku. Jinak já neodolal a včera mi došlo tohle za celkem slušnou cenu a ve slušném stavu. S tím žloutnutím obrazu, kterým je tahle multicoated verze proslulá, to není nijak hrozné. Není to vodotěsné, není to plněné plynem(plyn časem vyprchá), na druhou stranu to umí rozdělat a vyčistit dost lidí v Čr a vůbec se přes to nekouká špatně. Byť i ve své době nebyl Jenoptem symbolem vrcholného optického inženýrství, ale spíš vyšší střední třída, tak👍.

KlasikaOk
Posláno:

Pozorovatel
Krásný kousek. Ale co se týká toho že to nebyl vrchol nemáš tak úplně pravdu. určitě v roce 1985 kdy byl ten tvůj vyroben už existovaly mnohem lepší dalekohledy ale ve dvacátých letech ze kterých tento model pochází se jednalo o špičku
Posláno:

Pokročilý
Nějak jsem nepochopil rozdíl mezi Jenoptenem, který se objevil až cca v 70. kách a Deltrintemem, což jsou ty 20. léta do. konce výroby obou modelů s určitým vývojem. Ale už po 2 sv v. se objevuje Zeiss West Germany(Oberkochen), Leitz Binuxit a další neněmecké kousky, o kterých ví nejvíc Raďas, protože jich většinu vlastní😀.
Posláno:

Pozorovatel
Jenoptem je ekonomická řada původních modelů vyráběli se souběžně. Ale po pravdě nikdy jsem nepozoroval výrazné rozdíly možná povrchová úprava

FALLEN vložil tyto přílohy:
page09.jpg.jpg

EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
...jen porovnávačka...solo10x25 se dá vpohodě tahat i v kapse košile,ale je pravda,že to nejni pro každýho,docela zajímavý kolik lidí se s čuměním do dalekohledu dost pere Oh No "nic nevidím" to mě dycinky rozesměje...

EM vložil tyto přílohy:
1000017436_01.jpeg.jpg
1000017440_01.jpeg.jpg

"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Th
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/21/2005
Nosím Leica Geovid R 10x42 a chtěl jsem ještě něco menšího do kapsy, tak jsem pořídil SVBONY 8x32 ... za mě paráda, příjemné překvapení. Nečekal jsem, že bude takhle dobře ukazovat.

Th vložil tyto přílohy:
1740066975818.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
FALLEN napsal:
Jenoptem je ekonomická řada původních modelů vyráběli se souběžně. Ale po pravdě nikdy jsem nepozoroval výrazné rozdíly možná povrchová úprava

Tak jsem pár dní pátral s Google překladačem a nic jsem nevypátral😄. Jen nějaké zmínky naznačující, že Jenoptem/Deltrintem se nijak neliší a název Jenoptem byl zaveden jen z důvodu dlouhotrvajících sporů o ochranou značku Zeiss mezi Zeiss West Germany a Zeiss Jena pro různé trhy v průběhu času. Jak je známo, Zeiss Jena spor po pádu železné opony spor prohrála. Čert ví, jak to je. Ale že by měl DDR Zeiss 2 výrobní linky pro stejný dalekohled pochybuju.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum