ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dalekohled EDC Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/16/2008
No, Zbyňo, ve skutečnosti Zeiss v polovině 60. let přestěhoval výrobu z Jeny do Eisfeldu kde potom po 90. roku pokračoval ve výrobě zavedených modelů Bernhard Docter.
Takže starší kusy jsou z Jeny a pozdější výroba z Eisfeldu

K vítězství blbosti úplně vystačí zabedněnosti rádoby chytrých lidí !!!
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/14/2008
To já vím, ale bavím se o obchodním sporů Zeiss DDR vs. Zeiss West Germany a možné souvislosti názvu Jenoptem a zároveň Deltrinem pro stejný dalekohled made in DDR(a prapůvodně tou jedinou po právní stránce Zeiss továrnou, jejíž majitelé se přesunuli i s ochranou známkou Zeiss - a tedy i Deltrinem - na západ). Našel jsem o tom nějaké zmínky na německých fórech, nevím, co je na tom pravdy. Rozdíl mezi Jenoptenem a Deltrintemem, řekněme oba vyrobené ve stejném roce, jsem nenašel, ale spousta lidí říká, co ty. Že nepoznají rozdíl.

P.s. Sice se přestěhovali, ale označení Zeiss Jena na dalekohledech zůstalo.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 4/19/2012
Ahoj, koukám po nějakém kapesním dalekohledu na výhledy z rozhleden a tak. Zaujal mne tenhle kousek, že by mohl být pěkně skladný.
Esenbach 10x25
Máte s ním někdo zkušenosti? Nebo něco jiného v podobné cenovce a velikosti.
Díky
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2013
S tímhle skvělá zkušenost Happy

https://cz.levenhuk.com/catalogue/binokularni-dalekohledy/binokularni-dalekohled-levenhuk-karma-pro-10x25/?oid=6192&_gl=1*y65mws*_up*MQ..*_ga*NjU1NzI1MjUyLjE3MjY3NTg5OTI.*_ga_2M6P5SPJS5*MTcyNjc2MTEzMC4yLjAuMTcyNjc2MTEzMC4wLjAuMA
Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/28/2018
Já už dlouho vlastním levný čínský dalekohled který moc ale nepoužívám,. 10x25 je roztřesenej a není pořádně nic vidět. Já vím. Vlastnosti optiky.

Ale že nejsem schopnej z pátého patra kouknout s balkóna přes ulici a rozeznat ŠPZ na stojícím autě, mě irituje.
Ve filmech to vidím pořád, že někdo kouká přes okno a sleduje protilehlý barák a má podobně velký dalekohled a rozezná všechno.

Je to až takové sci-fi (filmové triky), nebo mám jen špatný dalekohled?

-BaRD- vložil tyto přílohy:
IMG_20250303_125457.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
BaRD: ve filmu taky vidíš, že když se někdo dívá dalekohledem, má zorné pole jako dva protínající se kruhy Grin . Dalekohled 10x , pokud toto zvětšení opravdu má, má i při nepatrném chvění ruky velkou "úhlovou rychlost" a bez pořádné opory není na nic. Polní dalekohledy bývaly 6x, maximálně 8x. Puškohled (a ten má podstatně lepší oporu) má obvykle zvětšení 4x až 6x (samozřejmě můžeš mít na dvojnožce víc, ale z ruky to není dobrý nápad). Navíc objektiv 25 mm znamená světelnost na dvě věci.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Zas pokud to je na "beznou turistiku" a ne na "sovy v noci", tak bych se te x25 nebal. Ale je fakt, ze pokud se neni o co oprit, je 8x vyrazne prijemnejsi nez 10x, alespon pro me.

Mimochodem, mate nekdo zkusenost s lepsimi Vortexy (Viper, Razor) proti Diamondbacku? Stoji to za ty prachy extra? Teda spis ten Viper, Razor uz je za docela dost. U Skody to maji docela probrane. Predem dik
Posláno:
Pokročilý
krezac napsal:

Mimochodem, mate nekdo zkusenost s lepsimi Vortexy (Viper, Razor) proti Diamondbacku? Stoji to za ty prachy extra?

Zkušenost nemám, ale doporučuji se podívat na tohle video

Volný překlad by zněl:

Když se někdo podívá dalekohledem nejnižší třídy přijde mu to dobré, pak se podívá přes vyšší třídu a neví zda tam vůbec nějaký rozdíl je, pak ještě vyšší třídu a taky neumí říct zda je lepší. Pak se dostane až po nejvyšší a pořád to samé. Pak se ale s nejvyšší třídy podívá přes tu nejnižší a řekne "wau, OK, už vím o čem mluvíš, rozdíl je obrovský..."

Řekl bych že rozdíly u iných značek budou obdobné ne?

K té mojí otázce, když je zvětšení 10x pro mně málo, potřeboval bych tak 15x možná 20x, tak se na trhu nic takového nevyskytuje že? V té velikosti myslím.
Co ty monokuláry se zabudovaným stabilizátorem? Taky ne?

https://www.dalekohled-mikroskop.cz/dalekohled-16x30-se-stabilizatorem
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 4/19/2012
Chloupek napsal:
S tímhle skvělá zkušenost Happy

https://cz.levenhuk.com/catalogue/binokularni-dalekohledy/binokularni-dalekohled-levenhuk-karma-pro-10x25/?oid=6192&_gl=1*y65mws*_up*MQ..*_ga*NjU1NzI1MjUyLjE3MjY3NTg5OTI.*_ga_2M6P5SPJS5*MTcyNjc2MTEzMC4yLjAuMTcyNjc2MTEzMC4wLjAuMA

Akorát když kouknu na parametry, tak má skoro 2x takovou hmotnost, to už bych asi tahat nechtěl.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
krezac napsal:
Zas pokud to je na "beznou turistiku" a ne na "sovy v noci", tak bych se te x25 nebal. Ale je fakt, ze pokud se neni o co oprit, je 8x vyrazne prijemnejsi nez 10x, alespon pro me...

Začnu odzadu. Surg popsal vcelku přesně, co znamená rozdíl mezi zvětšením 8x a 10x. Když máš navíc dalekohled 10x25, tzn. s malým zorným polem, projeví se rukotřas dvojnásob.
A k těm "sovám v noci"...I při běžné turistice se stane, že se zatáhne obloha a zaleze sluníčko a pak co je malá světelnost, poznáš okamžitě. Nemluvě o tom, když se to stane někdy k večeru, kdy toho sluníčka není nijak moc tak jako tak.

Asi nejoblíbenější a nejčastěji využívaný poměr zvětšení x světenost je 7x50. Tím se dají pozorovat pomalu i ty sovy v noci a ne nadarmo to bývá oblíbený dalekohled myslivců na pozorování zvěře. Jenže to má háček. Většinou to je velké jako pevnostní kanón a podobně těžké, takže na výlety to asi moc brát nebudeš.

Jako turistický dalekohled bych za sebe volil 8x32 až 8x40, protože to ještě bývá v rozumné velikosti a hmotnosti. Záměrně neřeším značku ani typ, protože to už si musí rozmyslet každý podle svých potřeb a podle svojí kapsy.
Posláno:

Štamgast
31712 napsal:
Ahoj, koukám po nějakém kapesním dalekohledu na výhledy z rozhleden a tak. Zaujal mne tenhle kousek, že by mohl být pěkně skladný.
...
Máte s ním někdo zkušenosti? Nebo něco jiného v podobné cenovce a velikosti.
Díky

Ahoj.
Tenhle vypadá celkem dobře. Firma Eschenbach si nechává taky vyrábět v Číně, ale zdá se že tento model je v pohodě. V popisu mají uvedeno že hranoly mají fázovou korekci a je plněný dusíkem. Fázová korekce u střechových hranolů výrazně zlepší obraz.
Vždy je to něco za něco. Tyto dvoupantové malé skladné dalekohledy jsou náchylnější na poškození. Navíc ty s jedním pantem jsou uživatelsky příjemnější při nastavování vzdálenosti mezi očima.
Vhodně zvolené parametry ale nejde obelstít ani nejmodernějšími antireflexy.
Taky po všech zkušenostech s různýma dalekohledama doporučuju jako nejlepší velikost 8x32 (8x30).
Výstupní zornice o průměru 4 mm je nesrovnatelně lepší než 2,5 mm u 10x25.

Posláno:

Štamgast
-BaRD- napsal:
Já už dlouho vlastním levný čínský dalekohled který moc ale nepoužívám,. 10x25 je roztřesenej a není pořádně nic vidět. Já vím. Vlastnosti optiky.

Ale že nejsem schopnej z pátého patra kouknout s balkóna přes ulici a rozeznat ŠPZ na stojícím autě, mě irituje.
Ve filmech to vidím pořád, že někdo kouká přes okno a sleduje protilehlý barák a má podobně velký dalekohled a rozezná všechno.

Pokud by ses dostal do nějaké prodejny s dalekohledy kde by měli třeba ten už zmíněný Eschenbach Farlux 10x25, zjistil bys že i takto malý dalekohled může fungovat.
To co máš na fotce v ruce je ta nejlevnější čína a je to opravdu hrůza.
Fakt je tam propastnej rozdíl.

Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
-BaRD-> Tak jsem to z hecu zkusil a s (evropskym) 10x25 ze ctvrteho patra je znacka celkem bez problemu citelna pri osvetleni "sidliste v noci". Lokty oprene o parapet, pres protihmyzi sit.. Samozrejme to neni HDR ;)

Sidney> Me uz 8x32 ("zalomeny" - Kowa YF, u primeho to bude lepsi) prijde, ze zabira v batohu moc mista, pokud pozorovani neni cilem.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 9/7/2024
-BaRD- napsal:

Takové dalekohledy od různých značek jsem prodával 25let a musím říct že kvalita byla většinou dost otřesná. Musel jsem je doslova kus po kusu přebírat a z 10 kusů se dalo jakž takž koukat přez 3. Jinak celkem dobrou zkušenost jsem měl s Běloruskými dalekohledy Yukon. Tenkrát je vozila firma Binox.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2013
@31712
650g je přepravní hmotnost, váží 350g, to už se dá Grin
Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:

Štamgast
Zase nějaký prdítka (EDC) ...

Raďas vložil tyto přílohy:
20250303_171136.jpg.jpg
20250303_171835.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Zeiss 6x18 ...

20250303_171533.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Minolta compact 10x20 ...

20250303_171612.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Shuntu 10x25 ED ...

20250303_171733.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Ok, tak je to jasné. Ten můj levný čínský tohle nikdy neukáže. Aj za slunečného dne zaostřím na vrchol budovy je obraz jakoby v mlze. Jako koukat video na nízké kvalitě na 4k monitoru 🙂.

Přečtu si celé vlákno a pak se rozhodnu zda stojí za to investovat do nového dalekohledu.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum