ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dalekohled EDC Možnosti
joe
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/22/2010
Gyrl napsal:
Ahoj,
vůbec se v tomhle tématu nevyznám, tedy dotaz pro zkušené...Endeavor ED IV je momentálně na Alza.cz za 8990,- czk, což oproti všem ostatním je o cca 4tis levnější...
Fakt je tak dobrý?!?!?
Děkuji za reakceOk Admire

Ja mám "iba" dvojku, ale obraz je fantastický. Myslím si, že štvorka na tom nebude horšie - práve naopak. Podľa zahraničných recenzií patrí Endeavor medzi TOP vo svojej cenovej kategórii. Išiel by som do neho, keby poskytovali doživotnú záruku....teda poskytujú ju, ale ďalekohľad musí byť kúpený od oficiálneho distribútora (alza ním asi nebude) a následne si ho musíš na ich webstránke zaregistrovať. Tak som to pochopil ja. Ja mám totiž "šťastie" na vadné kusy. Inak tuto je jedna fajn recenzia:
https://www.irelandswildlife.com/vanguard-endeavor-ediv-10x42-binocular-review/
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
Tu na KNIFE je vela ludi z vela oblasti a potrebujem radu od cloveka co vie bud z osobných skusenosti alebo sa jednoducho vyzna v obore. Studujem to uz 2 dem som plny roznych info ale neviem coho sa mam drzat , je tam strasne vela veci co s cim suvisi a zacal som sa stracat na co klast doraz
Chcem dalekohlad ktory ma (hlavne nie nejaku mrdku ) s nejakou velmi dobrou svetelnostou (pozorovanie za sera polotma splnu.....) zvecsenie cca 10 a oklar 56+.
Ked ze mi je 50 tak (toto som sa docital???) s pupilou 7mm Pozeral som rozne znacky. Mimo ine aj toto>>Delta Optical Titanium 9x63<< ale nenasiel som ci to ma 7mm pupilu ale klidne aj inu znacku , ak viete poradteAdmire cena +- 300E ale moze byt aj za 100Laugh

https://www.podnalov.sk/Dalekohlad-Delta-Optical-Titanium-9x63-d2828.htm
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
Motorkar napsal:
Tu na KNIFE ale nenasiel som ci to ma 7mm pupilu ale klidne aj inu znacku ,
https://www.podnalov.sk/Dalekohlad-Delta-Optical-Titanium-9x63-d2828.htm

pupila bude 63:9 tj. 7mm...ale to nemá moc co dělat s věkem ale s velikostí zorniček. Pokud budeš mít zorničky užší buď vrozeně nebo vlivem třeba brýlí nebo čoček tak to světlo do oka stejně nedopadne protože to je cloněný průměrem zorniček...dalekohled to bude dobrej ale velkej skoro jako A4 a to už chce teda hodně chutě aby to člověk nosil...
"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 5/24/2015
Jednoduchá odpověď : Carl Zeiss Jena, buďto 10x50, nebo menší 8x32. První cca za 5-6 tis. Kč, druhý za 3-3,5. Už se samozřejmě nevyrábí, ale dají se sehnat přes bazar. Nic lepšího za tyto peníze není! A Zeiss fakt "kouká" až zkusíš, uvidíš. Pokud jde o světelnost, pak 10x50
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/15/2017
Ahoj , potreboval bych nejakej malej skladnej monokular, aby to slo nosit vazne kazdy den. Jestli ma nekdo s necim dobrou zkusenost budu rad za radu ktery vybrat.
Dekuji za odpoved , prosim omluvte , ze pisi bez diakritiky.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 6/3/2014
superseal napsal:
Ahoj , potreboval bych nejakej malej skladnej monokular, aby to slo nosit vazne kazdy den. Jestli ma nekdo s necim dobrou zkusenost budu rad za radu ktery vybrat.
Dekuji za odpoved , prosim omluvte , ze pisi bez diakritiky.

jhh65 napsal:
Tak jsem byl v Praze v Elty, vyzkoušel jsem ten National Geographic, Bresser Nautic 8x25 a Vortex Solo 8x25.. Vyhrál Vortex, mám ho doma. Bresser taky nebyl opticky špatnej, ale Vortex jsem si vzal kvůli vzhledu. Komu jde jen o optiku a vzhled je mu šumák, může ušetřit čtyři stovky.

Cituji tu svůj příspěvek, sám jsem přemýšlel rok abych nakonec skončil u toho, co mi bylo doporučeno hned na začátku. Vortex Solo 8x25. Nic lepšího v kombinaci dobré optiky, relativně malých rozměrů a přijatelné ceny nenajdeš.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/15/2017
dekuji za tip popremyslim, nemas zkusenosti s tim monokularem od znacky brunton?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/7/2011
Já taky na doporučení chlapů odsud pořídil Wortexe a opravdu Ok , jsem s ním nadmíru spokojen a co se mi u téhle firmy líbí je že jednou(!) když ho rozbiješ a pošleš jim ho tak ti ho zdarma opraví,nebo pošlou nový.Což se dnes hned tak nevidí.
Jóó a je dělaný i pro nás brejlatéLaugh
My life, my rules! No pain,no gain!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/7/2011
Jelikož téma je EDC dalekohled, tak za sebe mohu doporučit kapesní Silva (Brunton) 7x18, který byl zmíněn na první straně.

https://www.rockpoint.cz/pocket-scope

Chápu, že pro někoho může být EDC i binokulár 10x50, který tu někdo uváděl. Ale asi se shodneme, že EDC předměty bývají většinou co nejlehčí a nejmenší, poněvadž předměty velké a těžké dříve či později končí v zapomnění kdesi v šuplíku. A dalekohled oslnivé světelnosti a minimálního zkreslení bezpečně uložený v šuplíku mi je na výletě k prdu.

Zmíněná Silva je velikosti malé LED svítilny a váží směšných 45 gramů. Sklofetišisté jistě ocení, že je vybavena skly BAK4, plněná dusíkem a kdesi cosi. Já jí mám cca dva roky a kromě zmíněné lehkosti a skladnosti si na ní cením hlavně robustnosti, odolnosti proti vodě a proti kompaktnímu binokuláru i blbuvzdornému a přímočarému ovládání (nemusím nastavovat rozteč a ladit korekci, zatímco předmět pozorování už je pryč - prostě vytáhnu a zaostřím). Pouzdro není žádná sláva, ale svůj účel splní.
Kdo všude byl, všechno zná a ví, jak končí každý den, ten chodí po světě bez radosti a bez naděje. (M. N.)
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 6/3/2014
Lotr napsal:
Já taky na doporučení chlapů odsud pořídil Wortexe a opravdu Ok , jsem s ním nadmíru spokojen a co se mi u téhle firmy líbí je že jednou(!) když ho rozbiješ a pošleš jim ho tak ti ho zdarma opraví,nebo pošlou nový.Což se dnes hned tak nevidí.
Jóó a je dělaný i pro nás brejlatéLaugh

No ta záruka je fajn, akorát tu záruku v ČR nikdo nevyřizuje - a nevím, jaké jsou náklady na výměnu v USA (poštovné; nevím jestli do toho nebude nějak zamotané třeba CLO při zaslání z USA do ČR ...). Vyznáte se v tom někdo? Aby pak tyto náklady nebyly větší než cena nového dalekohledu.
Posláno:

Štamgast
Proctor>>> ako som pozeral Carl Z. zacina na uplne inej hladine ako som ochotny dat, 10x56ale dik.
https://www.polovnickyraj.sk/produkty/dalekohlady-polovnicke-turisticke-polovnickyraj-sk?skupina_produktu_id=71&pocet_na_stranu=48&usporiadanie_id=3&vyrobca%5B%5D=208&gclid=EAIaIQobChMItrP7_oLK1gIVj5QYCh2HDA3YEAAYAiAAEgIaO_D_BwE
EM>>> https://www.dalekohlady.eu/n/vystupna-pupila
Ale ono celkovo je tam tolko veci ze preto som sa chcel poradit s niekim co tim vyrazom rozumie ako svetelnost , relativna svetelnost , stmievaci faktor, typ hranolov&ich povrchova uprava......... Ale aj osobne skusenost nejakého uzivatela je na nezaplatenie ,ako pri vsetkom ,prirozdene vratane nozou
Ak by este niekto chcel pomoct Admire
joe
Posláno:

Štamgast
Proctor hovoril o Carl Z. Jena (výroba DDR), ktoré sa dajú zohnať za dobrú cenu...NIE drahé modely Conquest (aj keď určite sú dobré). Aj ja som zvažoval Jenu, síce iba tú menšiu 8x30. V prospech je kvalita optiky, v neprospech hovoria roky - nie sú pogumované takže pozor na pády a nárazy a tiež nie sú plnené plynom. Vodotesnosť by som tiež radšej neskúšal...V prípade kúpy starých ďalekohľadov pozor na predajcov - sú na trhu aj fejkové CZ Jena. Originály sa samozrejme budú líšiť kus od kusu. Keď som sa rozhodoval o kúpe ďalekohľadu ja, tak som lúskal aj rôzne poľovnícke fóra, kde nájdeš viacej skúseností. Vortex odporúčam, alebo možno zvážiť aj Celestron, prípadne Nikon Monarch 10x56 DCF (už keď to má byť10x56)...tie už ale stoja okolo 450€ čo je už mimo tvojej ceny.
Posláno:

Štamgast
Tych 450 je trocha mimo ale.....Keby som si bol isty ze to je bez "konpromisu"tak by som sa priprelLaugh .Ale co viem urcite ze nechcem bazarovy
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
Motorkar napsal:
Tych 450 je trocha mimo

...myslím že 300 e je dost peněz aby jsi měl pěkný koukání,pokud to teda nemáš na něco speciálního že třeba potřebuješ číst terče nebo někam na jachtu."Dakar" nebo nevím co ještě...na tom odkazu co si dával toho je poměrně dost a určitě by jsi dosáhnul třeba na nějakej Minox BV kterej bude mít srandovní váhu i rozměry proti tomu původnímu. Je na ně i spousta předváděček na "trubce" myslím že i něco ve slovenštině.Jsou to moderní "nekovový" věci takovej je vývoj...to není jakože doporučení,tvoje eura by za tebe neměl jinej utrácet.Pokud ten web má i kamenej kšeft tak zajdi pomačkat...naco ti bude třeba cajs když nebude chutnat na ksicht...není špatný si na zkoušení vzít sebou něco svýho (nebo půjčenýho) a prostě si jakože polepšit...když tě teda pustěj před krám...
"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/16/2011
Nuže …. dohnala mě zdejší „vortex“ masáž a objednal model Solo 8x25 na zkoušku

Jak už to bývá u nových věcí, tak se samozřejmě dostavilo nadšení.

Možná bych měl předeslat, že doposud jsem měl binokulární dalekohled Bresser 8-24x50, který jsem prakticky nikdy nepoužil, protože jsem byl líný ho nosit díky své velikosti.

Vortex 8x25 je skutečně malá věc hodící se na každodenní nošení a nijak to majitele nebude obtěžovat (srovnání s Opinelem číslo 8 snad stačí)

V balení je dalekohled, pouzdro, hadřík na optiku a šňůra na krk nebo ruku.

Pouzdro: četl jsem negativní reakce na pouzdro …. já k němu nemám výhrady …. dole je uzavřené a nahoře se díky suchému zipu dá napevno připnout tak, že prach se na čočky nedostane, nebo minimálně. Pouzdro v zásadě kopíruje dalekohled a není tedy nijak velké.

Šňůra: asi ji vůbec nebudu používat. Nějak si nedovedu představit, že to na té úzké šňůrce budu nosit na krku. Dále nevím, jak bych to v pouzdře skladoval, aniž by to nějak pohybem nenarušilo antireflexní povrch na čočkách (jedině to obtočit kolem dalekohledu, a tím se zase zvětší objem pouzdra) Jediné smysluplné využití vidím jako jištění proti pádu (omotat si jí kolem ruky)

Dalekohled (respektive monokulár) :
Umí to, co jsem očekával v daném zvětšení a jsem rád, že jsem nekoupil větší. Pokud jsou ostatní Vortex monokuláry stejně velké, tak si troufnu říct i když jsem je neměl v ruce, že bude problém je díky velikosti přístroje opticky „udržet v ruce“.
Tělo má příjemný povrch. Ostření jde trochu ztuha (jestli je to vlastnost nebo důsledek „novoty“ ukáže čas.)

Celkově jsem za dané peníze spokojen i když tento USA výrobek nese na škatuli nápis China

*rozhodně tyto mé výplody neberte jako recenzi, spíše jako prvotní dojmy

Y
Posláno:

Štamgast
Zdravim pani . Tak som to minuly tyzden rozluskol a kupil som Delta Optical Titanium 9x63, a hned o vykende som bol s kamarátom polovnikom na posede od 18.00 do cca 21.00 aj s jeho Nikonom 10x56 monarch to aby bolo s cim porovnat v reálnom case (rovnake svetelne podmienky) Ja toho nemam vela napozerane ale kamos za tie roky uz pozeral cez hoci co tak preto som zvolil neho ako skuseneho polovnika .A s potesenim musim povedat a aj on potvrdil ze cez nikon uz nebolo skoro nic rozoznavat na 80-100m a delta este asi 20-30min fungovala , potom ked uz bola tma tak bolo vidiet gulove aj v nom.
Zaver je ze za 250E (1/2nikonu) je to dobry kupWink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/30/2006
Motorkar napsal:
Zdravim pani . Tak som to minuly tyzden rozluskol a kupil som Delta Optical Titanium 9x63, a hned o vykende som bol s kamarátom polovnikom na posede od 18.00 do cca 21.00 aj s jeho Nikonom 10x56 monarch to aby bolo s cim porovnat v reálnom case (rovnake svetelne podmienky). . . aj on potvrdil ze cez nikon uz nebolo skoro nic rozoznavat na 80-100m a delta este asi 20-30min fungovala , potom ked uz bola tma tak bolo vidiet gulove aj v nom.
Zaver je ze za 250E (1/2nikonu) je to dobry kupWink

Ja teda nie som ziadny odbornik na optiku ale pokial oznacenie 9x63 znamena 9-nasobne zvacsenie a 63 velkost sosovky, tak je to celkom pochopitelne lebo tvoj ma vacsiu svetelnost (t.j.preda viac svetla uzivatelovi do oci).
1 ovečka, 2 ovečky, 3 ovečky, 4 ovečky, 5 .... teraz tu bola !!!
joe
Posláno:

Štamgast
Nový prírastok - Carl Zeiss Jenoptem 8x30...kompaktný, ľahký a super optika. Farby majú jemne žltý nádych a ostrosť k okraju zorného poľa absentuje. Typické vlastnosti starších ďalekohľadov (resp. optických vrstiev). Kvalita spracovania bezchybná = Carl Zeiss Applause

joe vložil tyto přílohy:
DSC09124.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/28/2008
Tak si si ho predsa zohnalHappy Vytaj v klubeWink
joe
Posláno:

Štamgast
Veru. Prišla dobrá ponuka, tak som si urobil radosť pred Vianocami Laugh vďaka za rady
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum