ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Infernal Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 2/17/2007
Ahoj tak jsem se po dlouhé době odhodlal a rozhodl prezentovat svůj výtvor. Je to moje prvotina takže mi ho pěkně zkritizujte. Materál AK5 délka 29cm, ručka nějaký špagát dřevo jsem zkoušel ale nesedělo. Říkám mu žralok Happy

edit první foto změno
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/24/2006
DobrýHappy chtělo by to možná špagát malinko silnější nebo něco pod něj. Toho žraloka vidím taky, ale smutnýho, protože mu ocasní ploutvička visí, chudákovi..Laugh
Veslař se může třeba udřít - je-li kormidelníkem blb, loď stejně popluje špatným směrem.
Svobodu, spravedlnost nebo meč!!!
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/11/2007
Na prvotinu dobrý, mě ještě bude trvat, než jí sem dám taky ukázat Happy
Jen na muj vkus až trošku moc vyleštěný, mám radši hrubší a matnější styl. Při tomhle mi v hlavě vyskakuje výraz "jak psí kulky" Laugh Na první fotce, jsem proto chvilku ten nůž hledal, než jsem ho našel Happy

V této místnosti je místo jen pro jednoho Boha a ten váš to není! Walter Bishop
Posláno:

Pokročilý
Taková malá rychlovka než budu mít zakalené další čepele, myslím že na práci dobrá hračka. ručka lignamon buk, záštita mosaz, čepel mora 110

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/3/2008
Šikovnej nožíkHappy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/18/2008

V jednoduchosti je krása. Pěkný !
Posláno:

Pokročilý
Tak jo, ani nevím po kolika letech zkouším zase něco vyprodukovat. Posledně mi nebylo ani dvacet let, nevěděl jsem nic o tom jak navhrnout dobrý nůž, jak uvažovat nad ocelí a neměl jsem ani ahnung jak něco vyrobit dobře. Před rokem jsem se rozhodl tohle všechno napravit a protože mám rád nůž spíš jako EDC v kapse tak jsem začal studovat zavíráky, pak se naučil s CADem...no a o rok později tu mám dva prototypy.

První (dole) je už starší ale stále na dokončení čekající model. Bohužel se dodnes peru s backlog pružinou, musel jsem přepracovat jak místo jejího kontaktu s pojistkou tak hlavně uchycení v backspaceru, ale myslím že už se blížím k tomu co chci.

Druhý prototyp (nahoře) je vlastní konstrukce se kterou jsem si krátil čas když jsem čekal (a to dlouho) na díly k prvnímu noži z laseru. Princip jištění byl inspirovám dost triad lockem a operace pojistky zase spíš shark lockem ale je to takový vlastní domácí mix Happy

Posláno:

Pokročilý
Trošku jsem se posunul s výrobou vlastního zavíráku. Zatím jen prototyp takže čepel N690, příložky AK5 a střenky "shreded carbon copper" kompozit. Šroubky se budou ještě dodělávat, zatím to co jsem měl přiravené předem.

Nejdříve jsem experimentoval s tri-ad/backlockem ale pořád mě štvala listová pružinka. A když jsem viděl Scorpion lock od Demka, tak jsem začal rýsovat vlastní řešení s podobným ovládáním, o dost jednodušší možná hrubší ale zatím funguje dobře, uvidíme co ukáže ještě praxe.

Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/15/2021
Za pana KónaOk pěkný, moc pěkný
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/23/2022
super! len tak dalej. ako sa vlastne vyraba taky noz? na CNC?
Posláno:

Začátečník
Připojený: 5/25/2015
Za mne dobrý 👍🏼
Posláno:

Pokročilý
milanlukac napsal:
super! len tak dalej. ako sa vlastne vyraba taky noz? na CNC?

CNC vlastně ano ale ne nic náročného a nic na co by nedosáhl kdokoliv z nás. Sám přístup k cnc fréze nemám, ale moje 3D tiskárna, bez které by navrhování a prototypování bylo o dost těžší, de facto CNC zařízení je. Stejně tak vodní paprsek který mi nařezal materiál přesně dle návrhu.

Můj proces byl/je následující:

1) Nápad
Prostě jsem chtěl udělat zavírací nůž. Prostudoval jsem si existující věci, vybral si co se mi líbí a začal zkoušet. Jen teda dodám že první dva prototyp jsem zkoušel navrhnout nejdříve pro frame lock a pak tri-ad lock. Chtěl jsem ale nůž který by šel poměrně snadno opravit kdyby něco nevyšlo což u frame locku asi není úplně sranda, u tri-ad locku je zase patent tak jsem to nechtěl riskovat a šel dál současnou cestou.

2) Návrh nože v CADu
Nejzábavnější část pro mě. Už nějakou dobu jsem se chtěl naučit navhovat 3D objekty pro praktické použití. Začátky byly jednoduché, pokročilejší věci mi ale stále unikají. Jinak můžu doporučit program FreeCAD, jak název napovídá je zdarma a i kdyby ho člověk měl používat jen pro návrh obrysů k obreslení na ocel před vyříznutím.

3) Tisk všech součástek na 3D tiskárně Dobřejsem si tak ověřil funkci řešení dle filozofie: když to funguje v plastu tak to bude snad držet i v kovu. Navíc je to opravdu rychle, pár hodin tisku a všechny díly pro nůž jsou hotové, to bych nikdy s ocelí nesvedl a pro začátek to z plastu stačí. Foto a video jiné konstrukce ale představu si z toho asi uděláte

4) práce na ergonomii a návrat k bodu 2/3
Vznik spousta plastového odpadu :D

5) Opakování bodů 2/3/4 dokud není člověk spokojený (u tohoto prototypu jsem v současně u 34. iterace)

6) Návrh hardware který mi vytočil jeden šikovný soustružník (stop piny, distany, šroubky)
Na CNC foru jsem našel pána který za rozumnou částku udělat přesně jak jsem potřeboval, materiál použil vlastní.

7) Vodní paprsek/laser: vyřezání příložek, čepele, pojistky, a střenek.
Firem které člověku něco říznou i v menším počtu je docela dost ale těch co to jsou ochotni dělat opakovaně už tolik ne. Docela bolest, než člověk najde někoho s kým si sedne, i tak děkuji všem co mi řízli nějaký ten kousek prvních protypů.

8) Opracování dílů tak aby lícovaly, dořezání děr na přesný rozměr výstružníky, srovnání čepele na ploché brusce atp. viz. videa z mého příspěvku 31. prosince 2021.

9) Výbrus čepele a kalení
Tady jsem se zatím zasekl, hledám někoho s kvalitní pásovkou a ochotou mě pustit do dílny.....zatím bez úspěchu.

10) Finální povrhové úpravy a lícování aby všechno hezky sedělo a fungovalo jak má.

Jak jsem psal. Zásek v bodě 9. Známý kovář mi nabídl že až bude mít klemu na výbrus čepele a lepší pásovku co neháže tak si to můžu udělat u něj, bohužel na to už čekám nějak dlouho a tak se teď koukám po jiných alternativách, zatím se mi ale pilník do ruky brát moc nechce.

Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Mozna by stalo za to hodit nejakou lokalitu, kde toho cloveka s pasovkou hledas
Posláno:

Pokročilý
krezac napsal:
Mozna by stalo za to hodit nejakou lokalitu, kde toho cloveka s pasovkou hledas

No, to bych mohl.

Jsem z Opavska takže kdokoliv z okolí Ostrava, Opava, Krnov, Bruntál, Jeseník by byl ideál.

Děkuji.
Posláno:

Pokročilý
Když jsem před dvěma lety začal kreslit první zavírák, tak mě ani ve snu nenapadlo jaká cesta to bude. Dlouhá, plná slepých uliček, ale taky poučná kde s každým omylem jsem se naučil něco zajímavého a užitečného.

Po půl roce stagnace to ale vypadá že se to už začně hýbat a budu moct prezentovat něco hotového. Už finišuju, ale musím říct že úprava povrchu po kalení, tak aby vypadal hezky, precizně a prezentovatelně není úplně hračka, smekám před všemi mísntímí borci co to zvládají tak dobře!

Posláno:

Pokročilý
Už jsem dlouho nic neukázal a vlastně v poslední době ani nebyl moc čas se posunout dále, ale brzy už něco přijde. Zatím video představení toho co mám :)

Posláno:

Pokročilý
Fakt je těžké být v přírodě/na výšlapu a mít u toho blbou náladu. Hlavně s nožem v kapse Grin

Posláno:

Pokročilý
Zkouším lehké samonostné střenky, zatím jen hliník ale docela se mi to líbí. Jsem zvědavý jak moc pomůže elox s ochranou proti škrábancům.

Posláno:

Pokročilý
Ještě to bude potřebovat přeleštit/opískovat a hodit na to nějaký elox ale co říkáte Happy

Video zde: bohužel yt short nejde vložit přímo https://youtube.com/shorts/-5xAph6VQ_Q

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum