ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Stockman - zavírák pro dědky Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/15/2006
Nožířské fórum, a ani slovo o Stockmanech! Nejklasičtější klasika, mít Stockmana byla samozřejmost v generaci našich dědků, asi jako dneska je samozřejmostí švýcar. Variant a modifikací je mnoho, základní jsou tři vcelikosti, ca 7 cm, 8,5 cm a 10,5 cm zavřeného nože. Klasika jsou tři želízka, ale je i dvou- a čtyřželízková varianta. Z tradičních výrobců to byl především Solingen (dnes Böker, Puma, Hen & Rooster a další). Z amerických firem jsem našel třeba Browning, Case XX, Colt, Remington, v damašku Bear and Son, no prakticky každý výrobce tam něco má. Modelů je nepřeberně, ceny čínské produkce pod 20 usd, německé a us produkce mezi 30 a 70 usd, ale samozřejme limitované série s parožím jsou trojciferné. Pro sběratele zábava až do penze (pak dojdou chechtavý)...

Zrzavý Orm vložil tyto přílohy:
Boker_Stockman.jpg
Boker_Stockman2.jpg.jpg
colt_stockman.jpg
hen_rooster_stockman.jpg.jpg
puma_stockman_44usd.jpg
schrade_stockman.jpg
XX_Stockman.jpg

...bez komentáře...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2005
parádní klasika :) jen mi řekněte jak předci mohli přežít bez pojistek a pojistek pojistek Laugh
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2007
Stejně jako bychom bez nich mohli žít my teď .
To jen "úchyláci" jako my potřebují kosmické technologie, i když by si vystačili s dvoustovkovým nožem z Aukra Razz
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
Bez pojistky lze přežít, ale co bez vývrtky, otvíráku na pivo a otvíráku na konzervy?

Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom MISTR. Pokud nejsi blb.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/26/2006
ahaswehr napsal:
Bez pojistky lze přežít, ale co bez vývrtky, otvíráku na pivo a otvíráku na konzervy?

Bez toho všeho lze také přežít. Ale co BEZ PIVA? Laugh Laugh Laugh
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/11/2007
Korek zatlačíš, nebo pokud jsi dobrej, usekneš hrdlo. Zátku z pipva snad umí každej sundat bez otvíráku, stačí jakákoli hrana a i borci co to zvládnou amputovanym prstem existujou. A konzervu s dobrym nožem rozřízneš jak děda ve vtipu plechovku s pivem Laugh Laugh

Jinak teda nože paráda, asi se po nějakym kouknu jako konkurenci k Mikovu. Jen by mě zajímalo na co jsou ty dvě další čepele. Mě na většinu záležitostí stačí jedna.

V této místnosti je místo jen pro jednoho Boha a ten váš to není! Walter Bishop
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/15/2005
Já mám políčeno na Trappera Happy . Asi Case nebo Queen Cutlery...
Gorshi uses & abuses: BUSSE COMBAT slashers
Posláno:

Štamgast
Jsou to hezký stylový zavíráky,ale taky by mě zajímalo na co tolik čepelek...?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/26/2006
Gero napsal:

Mě taky - že by "malá, velká a břitvová"?Wink
Posláno:

Štamgast
Ve starém noži po dědečkovi jsem také identifikoval Stockmana. Ta krátká ovčí kopýtko (sheep foot) byla po letech sbroušená na sadařskou (ideální na řezání proutků na pomlázku) a ta druhá krátká zaoblená je dobrá pro vyřezávání do dřeva nebo roubování, já si pamatuju, že ji měl dědeček ubroušenou už ca na půlku a řezal s tím kůži, lino, koberec, jako se skalpelem.

Jinak přehled tvarů čepelek s použitím je třeba tady tvary čepelek

06052008263.jpg

...bez komentáře...
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 7/16/2001
jo, jsou to skvělé nožíky. Kdo je má rád, doporučuji tento link... http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php?t=521567

David vložil tyto přílohy:
buck.jpg

( . )( . )
Posláno:

Štamgast
gorshi napsal:
Já mám políčeno na Trappera Happy . Asi Case nebo Queen Cutlery...

Dvoučepelkový Trapper a čtyřčepelkový nůž. Takovýho?

caseXX_Outlaws_JJames_Stag_1.jpg
hen_rooster.jpg

...bez komentáře...
dmz
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/30/2006
Queen ... Pokud budu pořizovat podobný nožík, tak právě budu vybírat u Queen. Jsou mi velice sympatické.

( http://www.outdoors-magazine.com/spip.php?article158 )

dmz vložil tyto přílohy:
QSM1_658b7.jpg

dmz
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/30/2006
Našel jsem - tento podsaditý bumbrlíček se mi líbí. Už několikrát jsem seděl takhle večer u eBay a přemýšlel, zda kliknout či nikoliv ...

dmz vložil tyto přílohy:
canoed2_2.JPG

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/3/2007
Gero napsal:

Jelikož se jedná o honácké a rančerské nože, kromě malé čepele sheeps foot sloužila původně ta druhá malá a zaoblená čepel ke kastrování. Nedávno jsem si koupil přesně stejný CINCH jako je na první fotce a chtěl jsem manželce demonstrovat možnosti využití jednotlivých želízek. Když jsem se dostal k výše zmíněnému, stáhl jsem trenky a chtěl jí předvést typickou techniku chvatů a řezů, ke kterým je tato čepel určena. Od té doby mám zakázáno se ho dotýkat. Teda myslím toho nože. Nebo obou...? Happy

Pokud jde o typ Trapper, druhá dlouhá zaoblená čepel sloužila ke stahování kožešin z drobnějších zvířat. Ale to je asi z názvu jasné.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/4/2008
Ad sheep-foot (sheep's foot, sheepfoot, sheep foot atd.) - v jakémsi US spisku pro outdooristy asi z pol. 20.stol. jsem četl, že sheep-foot se používá tam, kde je potřeba udržet rovný řez, třeba i s velkou silou vedený - proto má sheep-foot často hřbet čepele ve stejné síle téměř až ke špičce. Relativně tupý konec "kopýtka" (a nevím, co je na tom pravdy) se bral jako dobrá vlastnost u zavíráků pro námořníky - i při velkém houpání lodě, když vám nůž vypadl z ruky, tak se tak snadno nezabodl - ani do ruky či nohy, ani do podlahy. Snad právě z toho vycházejí i různé otvíráky inzerované coby "záchranářské", co mají různě modifikované tvary kopýtka.Rovný břit je údajně navíc dobrý, když pořebujete přeříznout lano - nůž z něho nesklouzává jako kdyby měl klasický "point". To je zatím vše, co vím o sheep-footu, pokud jsem vedle či někdo doplní, tak jen do toho.Wink

Ps: jinak tradičně užívaný tvar u nožů na loupání a krájení ovoce Razz
Hlučnost je smrt myšlenek...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/15/2005
Tak jsem o víkendu na chalupě našel na půdě totálně dobitýho stockmana. Válel se tam v jednom zcela zapomenutém šuplíku. Zkusím ho dát trochu do pucu a pošlu foto. Má bohužel ulomenou špičku u hlavní čepele a ty ostatní jsou také v bídném stavu - zuby a tak. Divný je, že má taky vývrtku. Určitě to nebude nic extra, ale zkusím si s ním trochu pohrát Happy .
Gorshi uses & abuses: BUSSE COMBAT slashers
Posláno:
Štamgast
Připojený: 2/8/2008
Reinhard napsal:
Relativně tupý konec "kopýtka" (a nevím, co je na tom pravdy) se bral jako dobrá vlastnost u zavíráků pro námořníky - i při velkém houpání lodě, když vám nůž vypadl z ruky, tak se tak snadno nezabodl - ani do ruky či nohy, ani do podlahy.

Pokud si dobře pamatuji, tak na plachetnicích neměly nože špičky vůbec (s vyjímlou kuchaře a felčara Wink ), jednak kvůli uklouznutí a pádu na nůž, jednak pro možnost rozpárání plachty při práci v plachtoví. (To druhé bylo nepříjemější pro toho námořníka i celou posádku.) Takže trochu jako příborák. Nože se kontrolovaly a špičky tupily. Zabodávání do paluby by tolik nevadilo.

Při rvačkách se používaly bodce na splétání lan, háky na nošení pytlů, kusy (nejlépe mokrého) lana a různá dřevěná kulatina. Nože prakticky vůbec.
Posláno:

Štamgast
Nakupování po internetu je někdy docela ošemetný. Chtěl jsem Stockmana co nejpodobnějšího tomu dědečkovu (prostřední) a tak jsem objednal nejprve Large (10 cm dole) a protože byl moc velkej, tak potom Medium (3 3/8 palcového - nahoře). Naštěstí nebyly moc drahý, ale do tý správný velikosti ne a ne se trefit. Jinak zajímavost - ten nahoře je Browning a je z AUS-8 (Japan). Ten dole je Case XXL a je to fakt dobře a pěkně udělanej kousek. Rozmezí velikosti mezi 3 a 4 palcema je fakt docela kritický. Kdybych si ho vybíral v kamenném obchodě, tak bych určitě nepřebral... P.S. vzhledem k vcelku nevelké ceně si je nechám, byla to výhodná koupě Wink

21052008357.jpg

...bez komentáře...
Posláno:

Štamgast
Něco mi ty kudly připomínají. Jednak ranné dětství, asi takový měl děda. ...a taky už bych si měl takový(pro dědky) pořídit. Laugh

Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom MISTR. Pokud nejsi blb.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum