ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Stockman - zavírák pro dědky Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/14/2020
hpmickey napsal:
Evenk napsal:
To otvaranie na 2x nie je podla mna bezpecne. Radsej mam ako u švajčiarskych nozikov, plynule otváranie.
U slipjointu mi mezipoloha spíš vyhovuje, a nůž s pojistkou+mezipolohou jsem nikdy neměl v ruce. Jestli se teda vůbec něco takového normálně vyrábí, tak tam by mi asi mezipoloha taky vadila. Nebo to tak má ten s ploutví o kus výše? Jestli jo, tak si ho asi škrtám...

Dneska jsem se konečně dokopal k vycentrování čepelí. A celkem jsem spokojen s výsledkem Happy
A když už, tak jsem přeleštil bolstry. S těmi se mi už tak nezadařilo, furt mi tam zůstávají vlásečnice. Ale i tak je to nebe a dudy proti předchozímu stavu. Zvlášť ten bílý už byl lehce eklhaftový Wink

Ten s plutvou to nema, pre mna nastastie.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/11/2013
K těm mezipolohám u otvírání slipjontu
Třeba GEC má u všech svích nožů mezipolohu v 90 stupních.
Je to docela fajn řešení. Takové intuitivní.
Manly Wasp má polohy 4.Každých 45 stupňů.
Je to jen o zvyku.
Ake jak píše kolega, nemusí to pasovat každému
Posláno:

Štamgast
Manly siel preto z domu...ale u dedkov som sa pri tom zaseknuti na 90° par krat skaredo porezal. Ani svajciarske noze to nemaju a je to podla mna fajn.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/5/2013
hpmickey vďaka za video info.Vcelku prekvapilo.
Ok
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/29/2020
Njn, taková mezipoloha, to je dobrej sluha, ale špatnej pán Wink
Dělám si prču, ale čtyři kroky by mě štvaly taky. A na noži s pojistkou i jen jeden, takže je dobrý, že ploutvopojistkovec je v tomhle směru normální.

Ještě ad ta videa - mě to centrování přišlo tak neuvěřitelné, že jsem si to prostě musel zkusit Happy
A protože se to vydařilo, tak jsem White Bone Huntera (v mých službách jinak obvykle svačinář do práce) vzal dneska vyvenčit do lesů a strání místo Jokera, kterého tam jinak beru standardně.

hpmickey vložil tyto přílohy:
DSC06543dt.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/29/2018
Evenk napsal:
To otvaranie na 2x nie je podla mna bezpecne. Radsej mam ako u švajčiarskych nozikov, plynule otváranie. Uz som sa dnes tri krat porezal, ked pri 90° zastaveni ma noz porezal.

Evenku, tradiční zavíráky se vyrábí cca od roku 1660. Nemyslíš, že kdyby to bylo tak hrozně nebezpečné, že by se to dělalo jinak? Tvůj problém je daný jenom rukama ... miliony chlapů a ženských, kteří tyto nože po několik set let v obrovské míře používali ve všech možných oblastech života a výroby si s tím dokázali poradit.
Takzvaný "half-stop", tedy mezipoloha, má svůj důvod, stejně tak jako takzvaný "cam", tedy otvírání bez mezipolohy. Obojí má svoje výhody a nevýhody a obojí se vztahuje k určitému druhu nože, jeho výrobě a jeho použití pro určitou činnost.
Nemyslím to nijak konfrontačně, ale než začneš něco kritizovat, nebylo by lepší zjistit si něco o historii a důvodech proč je to právě takto? Kritizovat něco na základě vlastní neznalosti a neobratnosti není tou úplně nejlepší cestou ....

Jo a kluci, nože s liner-lockem (po vašem s ploutví) a half-stopem samozřejmě existují a i to mělo svůj jedinečný důvod Happy

tomas_f vložil tyto přílohy:
23tra.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
"Takzvaný "half-stop", tedy mezipoloha, má svůj důvod, stejně tak jako takzvaný "cam", tedy otvírání bez mezipolohy. Obojí má svoje výhody a nevýhody."
Ok, tak sem s nimiHappy Hlavne tie dovody ma zaujimaju. A nemyslim to nijak konfrontacne😉
Posláno:
Pokročilý
Chlape, snaž se trochu sám. Vědomosti mají největší hodnotu, když pro ně vyvineš nějaké úsilí, pamatuješ si pak i tu cestu k nim Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/8/2003
Jojo Tomáši, to se toho dozvíme, když bude každý tajemný jak hrad v Karpatech. Confused

Co jsem se dočetl já, tak původ half-stopu je prakticky čiré mystérium. V podstatě co člověk to názor. Nejčastěji uváděná (a zároveň i popíraná) je bezpečnostní funkce (čepel zastaví na půli cesty = necvakne prsty/zastavení v mezipoloze je nebezpečnější, protože při zavírání musí člověk zatlačit na čepel dvakrát). Dalším argumentem pro half-stop je, že by měl být "ňěžnější" na pružinu u modelů, které mají čepele na obou koncích (když je jedna čepel otevřená a druhou otevíráš - v mezipoloze je tlak pružiny stejný, jako když jsou obě čepele zavřené/otevřené). Někdo tvrdí, že čtvercový tvar paty čepele byl v začátcích (tj. když se vše dělalo ručně) jednodušší na výrobu, ale další to zase popírají. Zajímavý článek o tomto tématu je zde. Bohužel nemám čas ho překládat, takže jen v Aj. Nicméně opravdu stojí za přečtení, byť člověk musí mít na paměti, že to jsou jen názory (i když opravdových legend v oboru).

Dost mě zaujaly názory uváděné v tomhle vláknu na Bladeforums. Především citovaný příspěvek v postu č. 7, kde mimo jiné hovoří o tom, že dříve bylo známkou kvality vyplnit patou čepele celý žlábek mezi bolstry, čímž se docílilo toho, že když nůž spadl do bordelu, nečistoty se nedostaly k čepu a nezaneřádily mechanismus.
Taky píše o tom, že ony dva rohy na patě čepele mají čistící funkci - prostě vytlačí při zavření/otevření čepele nepořádek pryč od čepu.
Nakonec zmiňuje, že "square tang" (původce half-stopu) způsobuje nižší opotřebení pružiny v místech dotyku s patou čepele (jasně, že růžky musí být trochu zakulacené, nesmí být ostré), protože růžky "cestují" po delší ploše pružiny, kdežto u zakulacené paty čepele je místo kontaktu pružina-čepel výrazně menší.

Jak moc jsou argumenty pro a proti half-stopu relevantní, si už musí každý zvážit sám. Jak jsem psal hned na začátku: je to prostě záhada.

Jestli někdo sesbíral jiné názory k tomuhle tématu, moc rád si je přečtu. Teda pokud si je nechce nechat pro sebe. To ať si je klidně strčí za klobouk! Razz
Posláno:

Štamgast
tomas_f napsal:
Chlape, snaž se trochu sám. Vědomosti mají největší hodnotu, když pro ně vyvineš nějaké úsilí, pamatuješ si pak i tu cestu k nim Wink

Ok, takze prazdne slovaHappy
Dendorricu, diky
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/20/2007
Zdravím,

rád bych představil tohoto dědka, který mi dělá společnost asi půl roku a o kterém jsem tady nic moc nenašel, což je myslím škoda.

Výrobce: Otter Solingen, model Hippekniep (velký)
Materiál: čepel uhlíkovka C75, střenka grenadil
Zajištění čepele: slipjoint
Rozměry: celkem 210mm, čepel 95mm, rukojeť 115mm, tloušťka čepele 3mm

Jedná se o tradiční tvar sedláckého pracovního nože, taková evropská verze sodbusteru, který ostatně hodně připomíná. I když je to velký a celkem robustní kousek (rozměrově zhruba jako Buck 110), je krásně řezivý. Uhlíkovka C75 má poměrně trvanlivé ostří a brousí se opravdu lehce. Čepel chodí bez vůlí, pružina je příjemně silná. Jedinou výhradu mám k ne úplně dokonalé finální úpravě rukojeti, kdy na ocelových příložkách zůstaly z výroby místy otřepy, ale nic, co by se nedalo lehce vyřešit.

Původně jsem si ho koupil jako "dospělou" náhradu z svůj klukovský Sandrik, který mi tvarem poměrně připomíná, a rozhodně nelituji. Řezivý, robustní, lehce se brousí, klasický vzhled i materiály. Z mé "sbírky" rozhodně jeden z nejlepších kusů Happy

Tobiáš vložil tyto přílohy:
IMG_20220507_090353084.jpg.jpg

Konzervativní sběratel klasických, obyčejných a zastaralých nožů.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/28/2021

Zdeník vložil tyto přílohy:
IMG_2947.JPG.jpg

Čas není něco co máš a nebo nemáš, ale něco co si buď uděláš nebo neuděláš.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Dendorric napsal:
................Jestli někdo sesbíral jiné názory k tomuhle tématu, moc rád si je přečtu. Teda pokud si je nechce nechat pro sebe. To ať si je klidně strčí za klobouk! Razz

Můj názor je ten, že se tak trochu jedná o bouři ve sklenici vody. Z hlediska uživatele je celkem jedno, co vedlo konstruktéra k použití toho kterého systému. Jinak se ovládá slipjoint, jinak liner lock nebo frame lock, jinak backlock.

Buď se mi nůž líbí a vyhovuje mi k mým účelům svým tvarem a velikostí a pak způsob zavírání a otevírání neřeším nebo mi nevyhovuje a pak jde z baráku. Technika má, bohužel, tu nepříjemnou vlastnost, že se člověku nepřizpůsobí, ale on se musí přizpůsobit jí. Pokud jsem se kdy nožem řízl, bylo to díky mojí nešikovnosti či neopatrnosti, ne kvůli způsobu otevírání nebo zavírání nože. Happy

Hladké zavírání slipjointu nebo zavírání po krocích jako třeba u Manly je podle mě otázka zvyku. Měl jsem Wasp a daleko víc než krokové zavírání čepele mi nevyhovovala velikost a tak šel do světa. Pro mě je zavírání čepele v několika krocích spíš výhoda, pokud má nůž silné pero. Je daleko menší pravděpodobnost, že si přicvaknu prsty. Ale to je můj názor. Každý si musí vybrat sám podle sebe. Což dneska, zaplať Pán Bůh, není až takový problém, nožů na výběr je dost a dost. Když jsem jako kluk kupoval kudlu, měl jsem na výběr Mikov, potom ještě Mikov a když jsem měl kliku, tak také Sandrik. Laugh Poslední, co bych chtěl v té chvíli řešit, byl způsob zavírání čepele. Happy

Hezký den! Zdenek

Edit. Zkusil jsem si otevřít a zavřít své dva "sedláky" od Sandriku, které mají za sebou nejméně 50 let života. Mají pero silné jak prase a mezikrok. Happy
Posláno:

Štamgast
Tak ale pri RR mas traperov, kde jeden sa zastavi na 90° a druhy nie. Cize az ked ti pride domov, zistis, ktory sa ako otvara.
No a mne vadi to otvaranie, nie zatvaranie. Pri otvarani som sa porezalHappy
Posláno:
Pokročilý
Evenk napsal:
tomas_f napsal:

Jasně říká někdo, kdo neumí otevřít nůž, aby se při tom nepořezal mrGreen
Posláno:
Pokročilý
#88 Bayou Trapper
Dead man's hand Ok

03.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
tomas_f napsal:
Evenk napsal:
tomas_f napsal:

Jasně říká někdo, kdo neumí otevřít nůž, aby se při tom nepořezal mrGreen

Dospelacka reakciaGrin
Posláno:
Pokročilý
#88 Bayou Trapper Ironwood

Dvě silné pružiny a dvě plnohodnotné čepele ... pozor, tady už by mohlo jít o ruce ... nebo o život Grin

Evenku, promiň, pokud se tě dotklo, že si z tebe dělám srandu, ale nesmíš se brát tak vážně. Několik set let se tradiční nože používaly v ohromném množství ke všemožným činnostem a ty teď přijdeš s tím, že je jejich otevírání nebezpečné ... zkus vyhodnotit, kde je chyba.

01.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/11/2013
tomas_f napsal:
#88 Bayou Trapper Ironwood

Dvě silné pružiny a dvě plnohodnotné čepele ... pozor, tady už by mohlo jít o ruce ... nebo o život Grin

Přidám se s trochou toho uhlí.
A nějaká ta kapka krve k životu přece patří. A k ostré oceli obzvlášť🤷‍♂️👍🙋‍♂️

Roman5 vložil tyto přílohy:
IMG_20220509_105151.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/18/2007
Puma, paroh nieje dokonalý, ale drží sa to dobre.

alone-rs vložil tyto přílohy:
IMG20220513102925.jpg.jpg
IMG20220513104908.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum