ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Spyderco II. Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 7/20/2022
Tak už mám svyho babouka. Para 3 Maxamet.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/22/2012
Premyslam nad nim aj ja, ale odradzuje ma slaba huzevnatost a nulova korozivzdornost. Tak pojdem asi do s110v
Posláno:
Pozorovatel
Já jsem výhradně Cityman, nikdy jsem nebyl zálesák, vlastně ani do přírody nechodím (kvůli klíšťatům), a na Maxamet se tu pěly ódy, tak jsem neváhal (původně jsem chtěl Para 2 s45v. Teď si dám zas na rok, dva pokoj, je spousta krásných nožů, ovšem ceny už tak hezké nejsou… každopádně nožík je to krásný…
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/10/2014
... zrovna o vikendu se mi dostal do rukou Maxamet po tydnu u more. Pry se ani nekoupal Wink

mydlinkaTM vložil tyto přílohy:
20220731_130706_copy_768x1024.jpg.jpg

KONTAKT POUZE PŘES EMAIL! Ten se mi stahuje do mobilu a mohu odpovědět, dík za pochopení.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 11/20/2020
mydlinkaTM napsal:
... zrovna o vikendu se mi dostal do rukou Maxamet po tydnu u more. Pry se ani nekoupal Wink
ty vado až tak?jen na vzduchu?asi neřezal špek atd.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/24/2018
Vítr od moře stačí.
Posláno:
Pozorovatel
Hmm, tak napříště teda kupuju nůž výhradně přes e-shop. Tohle je dost brutus, aby tak drahý nůž od prestižní značky reznul jako nějaká hajtra z tržnice... Nebo jsem to pochopil všechny ty ódy špatně. Asi jsem si měl vzít tu Paru2 z S45... Njn...

Ovšem ani k moři nejezdím, naposledy jsem ho viděl v Bretani a to je tak sedm let.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/22/2012
Predpokladam ze ten skelet je asi nerez a ze ta hrdza okolo je od cepele.
Inak dnes som vyberal PM2 (S45VN) spickou EPROM z patice, lebo som nemal po ruke nic lepsie, a celkom som trpol ci ju neulomim.
Posláno:

Pokročilý
Jste hloupý.

Alfie napsal:
Hmm, tak napříště teda kupuju nůž výhradně přes e-shop. Tohle je dost brutus, aby tak drahý nůž od prestižní značky reznul jako nějaká hajtra z tržnice... Nebo jsem to pochopil všechny ty ódy špatně. Asi jsem si měl vzít tu Paru2 z S45... Njn...

Ovšem ani k moři nejezdím, naposledy jsem ho viděl v Bretani a to je tak sedm let.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 11/20/2020
3rdlife napsal:
Jste hloupý.

Alfie napsal:

není hloupý.jen nevěděl že ta tvrdá ocel má zase jiné nedostatky...a musi se o ocel více starat....pro většinu neznalich lidí je nej.ocel nějaký nerez právě z té tržnice tam ani jiné asi nejsou...
Posláno:

Pokročilý
o 14 minut dřív je tam příspěvek, který říká, že maxamet je křehký a že poměrně snadně koroduje
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/21/2009
Alfie napsal:

Nástrojovky obvykle nejsou odolné vůči korozi, kupujeme si je pro jejich skvělé mechanické vlastnosti:
Maxamet - extremní výdrž ostří, ale křehká.
M4 - dlouhá výdrž ostří a houževnatá, rezne.
Cruwear - drží ostří, nevyštípe se, snadno se brousí a ani moc nerezne.
Rex 45 - dlouhá výdrž ostří, chytá patinu, v tý tvrdosti jak to dělá Spyderco to má stabylnější ostří než-li M4.
K390 - extremní výdrž ostří, je o chlup méně než-li Maxamet, ale nemusíš se bát křehkosti a chytá lišku jen když se na ni křivě podíváš.
D2 - skoro nerez, no ale měl jsem jednu uloženku ve skříni, a našel jsem tam černý tečky.

Pro lidi co chtějí pěknou ocel - drží ostří, nerezne a udržuje se snadno ostrá: SPY27, S45VN, LC200N

"On balance, allowing taping was maybe the smartest business move we ever made." -Phil Lesh, Grateful Dead
Posláno:
Pozorovatel
Divím se, jak na internetu (a zájmových webech, kde se předpokládá kolegialita) jsou někteří lidé tak drzí, že vás hned označí bez skurpulí za hlupáka. Jsem si chtěl udělat radost, pamatoval jsem si ze zdejší diskuze, že Maxamet je dobrá a ostrá ocel, že se z ní vyrobené nože špatně shání, tak jsem to bral jako top materiál - i vzhledem k vyšší ceně, než u S45…Také, že už tu pár lidí, které považuji za fajnšmekry se maxametem chlubí. Že by takhle drahý nůž chytil lišku, to by mne ani ve snu nenapadlo a u tak prestižní firmy jako je Spyderco to je vcelku nemilé překvapení. U drahých věcí jaksi předpokládáte odolnost, maximální kvalitu a něco navíc oproti levnějším kouskům.

Sháněl jsem jen pěkně bytelné EDC. A teď mám pocit, že jsem si koupil pěkný nožík, jenž patří místo do kapsy do vitríny. Suma sumárum - hezkou kudlu k ničemu… Potom ale nechápu, proč “spidie” dělá nůž který i pobyt na vzduchu hodí do rezavého odstínu a ještě si vylomí čepel. To tedy nepředpokládám, protože se k nožům chovám opatrně ale ta rez působí na takhle drahém noži děsivě. (černání karbonky u opinelu beru, je to vlastnost, toto je ale nůž za víc než 6000,-…

Zkrátka jsem zklamán, že jsem naletěl….(k nožům se chovám pěkně, čepele čistím, nenechávám je ve vlhku atd..), ale takovouhle záludnost jsem nečekal. A nějak se mi nezdá, že by někdo kupoval takhle drahý nůž aby jej třeba rezavý jak liška zanedlouho vyhodil…není levný u nás, v EU ani USA…
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/19/2011
Hmmm, jedno oko nezůstalo suchý...mrGreen
Tak přece než si koupím nůž za docela dost peněz, něco si o něm zjistím, ne ? Wink
Ptáš se tady na každou pičovinu a před tak zásadním rozhodnutím se neporadíš...Oh No
Ana'l nathrach, orth' bha'is's bethod, do che'l de'nmha
"Hadí dech, kouzlo života a smrti, předzvěst stvoření."
Posláno:
Pozorovatel
Vždyť to píšu, že mi v hlavě utkvěly ódy a někteří tu mají i dva :)

Hele, jestli ale ta čepel drží ostrá tak to je co potřebuju, mne děsí ta rez. Blatníky řezat nebudu, plechovky taky ne a i sem kudlíkovi koupil pouzdro.
Posláno:

Pokročilý
U moře ti chytne rez všechno, kup si minerální olej nebo lékařskou vazelínu a občas čepel ošetři.
Vždycky je to něco za něco (anebo je to drahý)

https://www.bladehq.com/cat--Best-Knife-Steel-Guide--3368

A broušení je u Maxametu taky složitější.

Alfie napsal:
Divím se, jak na internetu (a zájmových webech, kde se předpokládá kolegialita) jsou někteří lidé tak drzí, že vás hned označí bez skurpulí za hlupáka. Jsem si chtěl udělat radost, pamatoval jsem si ze zdejší diskuze, že Maxamet je dobrá a ostrá ocel, že se z ní vyrobené nože špatně shání, tak jsem to bral jako top materiál - i vzhledem k vyšší ceně, než u S45…Také, že už tu pár lidí, které považuji za fajnšmekry se maxametem chlubí. Že by takhle drahý nůž chytil lišku, to by mne ani ve snu nenapadlo a u tak prestižní firmy jako je Spyderco to je vcelku nemilé překvapení. U drahých věcí jaksi předpokládáte odolnost, maximální kvalitu a něco navíc oproti levnějším kouskům.

Sháněl jsem jen pěkně bytelné EDC. A teď mám pocit, že jsem si koupil pěkný nožík, jenž patří místo do kapsy do vitríny. Suma sumárum - hezkou kudlu k ničemu… Potom ale nechápu, proč “spidie” dělá nůž který i pobyt na vzduchu hodí do rezavého odstínu a ještě si vylomí čepel. To tedy nepředpokládám, protože se k nožům chovám opatrně ale ta rez působí na takhle drahém noži děsivě. (černání karbonky u opinelu beru, je to vlastnost, toto je ale nůž za víc než 6000,-…

Zkrátka jsem zklamán, že jsem naletěl….(k nožům se chovám pěkně, čepele čistím, nenechávám je ve vlhku atd..), ale takovouhle záludnost jsem nečekal. A nějak se mi nezdá, že by někdo kupoval takhle drahý nůž aby jej třeba rezavý jak liška zanedlouho vyhodil…není levný u nás, v EU ani USA…
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/21/2009
@Alfie Maxamet je drahej, protože je obtížně k opracovatelnej.
Nástrojovky reznou a reznutí nemá nic společného s cenovkou.
Ódy se pějou na jeho trvanlivost ostří, a ne na korozivzdornost od toho tu máme H1, LC200N, MagnaCut.

Nástrojovky jsou určeny pro informovaného uživatele.

Apropo ten MagnaCut by měl mít vlastnosti nástrojevek co se týče mechanické odolnosti spolu s úžasnou korozivzdorností. Taková nerezová CPM4V.
"On balance, allowing taping was maybe the smartest business move we ever made." -Phil Lesh, Grateful Dead
vaf
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 9/1/2009
Alfie, to přejde...
Nenaletěls, jen ses nedostatečně informoval. Ale ono i kdyby ses informoval, tak třeba někdo se nepotí nebo nemá agresivní pot a nic, zatímco jinýmu kudla zflekatí v kapse při prvním výšlapu na míle daleko od moře.
Mám Manixe v M4 a zprvu mě to taky trochu zarazilo, jak se začal zbarvovat, ale co se týká řezání, tak mi dělá jen radost. Fakt drží. A koneckonců se do té čepele "zapisují" všechny zážitky... i všechny chyby.
Třeba Tvá zkušenost pomůže někomu dalšímu.Wink
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 3/16/2008
Tak tu Maxamet čepel dej do pucu a udělej si na ni patinu třeba namocenim do CocaColy nebo to nechat napovlakovat, ale to nevím, zda by se nepopustilo :/.

No, k moři jezdím jen s H-1kou s tou se i potápím a v poho. Na suchu mám většinou nějakou S30V, ale tu neberu na plá, idkyž by tam byla v suchu. Ono fakt stačí ten přímořský vzduch a na te S30ce se lehounke ťupky udělají.
Je lepší mít nůž a nepotřebovat ho, než potřebovat nůž a nemít ho.
EDC:SPD Military Fluted GoldScrew, Fenix PD35TAC
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/20/2020
Ahoj ALFIE máš ten nôž nový a keď a oň budeš starať stav na obrázku myslím nehrozí...Nerozmýšľal si dať si urobit dlc povlak.Alebo ten nôź vrátiť?Nemyslím že neskúsenemu človeku nadávať do hlupákov je správne...
Môj pôvodný účet bol Peto5 a nehanbím sa za to...
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum