ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Spyderco II. Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/20/2020
Ahoj ALFIE máš ten nôž nový a keď a oň budeš starať stav na obrázku myslím nehrozí...Nerozmýšľal si dať si urobit dlc povlak.Alebo ten nôź vrátiť?Nemyslím že neskúsenemu človeku nadávať do hlupákov je správne...
Môj pôvodný účet bol Peto5 a nehanbím sa za to...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/11/2018
Je to, jak zde psali chlapáci, chyba v informovanosti. Nůž je nástroj. Na jakoukoliv věc se hodí jiný nástroj, jiný materiál apod. Pokud jsi s ním nespokojený, udělej tu nejjednoduší věc. Šoupni ho do inzerce a pořiď si verzi s Cruwear nebo s45vn. NoNoNo
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/20/2022
Bohužel kupoval jsem to osobně, tak nevím jestli by mi to vyměnili (ona tam byla taková krásná slečna, přesně ten typ ze kterého se mi vždycky rozklepou kolena... no a tak sem se chtěl před kráskou blýsknout a schválně koupil kudlu o fous dražší než jsem původně uvažoval. Mužské fanfaronství. )

DLC je odolná ochrana povrchu, že, nu, klidně bych si to nechal udělat, pokud to má tedy smysl a nestojí to nějakou extrémně vysokou částku. Pak by už ten nůž nemusel mít chybu.

Jedno je ale fakt. Krásně voní železem. Ale ne moc.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/24/2018
DLC mi přijde zbytečné, maximálně bude vypadat takhle https://www.youtube.com/watch?v=IRcSWv16aKI
což mi přijde sexi.
Posláno:

Štamgast
3rdlife napsal:
DLC mi přijde zbytečné, maximálně bude vypadat takhle https://www.youtube.com/watch?v=IRcSWv16aKI
což mi přijde sexi.

Tak borec má nádhernou patinu. To bych si nechal líbit. Ok
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/30/2011

Z reznoucích čepelí jsem měl kdysi taky osypky a vyhýbal se jim.
Pak přišly kousky co mi "braly", ale nebyly nerez Angry
Nevím jak rychle rezne nůž aby přestal fungovat či "zmizel", tak dlouho nežiju nebo nože tak moc neprasím, no dva kousky jsem podrobil experimentu. Slabší povahy - přeskočte mrGreen
Octový a hořčičný zábal cca 6 dní. Mám tyhle kousky i raději než ten blyštivej zbytek pavouků. Jestli je nějaká rez pod střenkama ??? nevím, pokud není nůž mechanicky ko - nerozebírám, vidět rez není, funguje to, používám je a myslím, že mě i přežijí a nejspíš poslouží dalším.
Konec rezavé paniky Grin mrGreen

virtual1jk vložil tyto přílohy:
IMG_20211030_221007.jpg.jpg
IMG_20211031_004910.jpg.jpg
IMG_20220804_200702_240.jpg.jpg

Není moudrý ten, kdo ví mnoho, ale ten, kdo ví co je třeba.
Nůž slouží mě, nikoli já jemu.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/19/2008
mydlinkaTM napsal:
... zrovna o vikendu se mi dostal do rukou Maxamet po tydnu u more. Pry se ani nekoupal Wink

S30V po 4 dnech a 4 nocích v kraťasech. Obvykle nůž pře sundáním kalhot vyndávám a ráno vybírám, který půjde do kapsy Laugh Na treku tam zůstal durch a řezal jsem fixírem na opasku.

Vypadá to hrozně, ale šlo to dolů jemnou stranou houbičky na nádobí a beze stop.

mmoobbyy vložil tyto přílohy:
sage1__1_.jpg.jpg
sage1__2_.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Ale to ses snad počůrával ne? Laugh

mmoobbyy napsal:
mydlinkaTM napsal:
... zrovna o vikendu se mi dostal do rukou Maxamet po tydnu u more. Pry se ani nekoupal Wink

S30V po 4 dnech a 4 nocích v kraťasech. Obvykle nůž pře sundáním kalhot vyndávám a ráno vybírám, který půjde do kapsy Laugh Na treku tam zůstal durch a řezal jsem fixírem na opasku.

Vypadá to hrozně, ale šlo to dolů jemnou stranou houbičky na nádobí a beze stop.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/22/2012
Prva vec co mi napadla ked som cital o vlastostiach Maxamet-u bola, preco v Spydercu rovno nerobia aj DLC povrchovku

Inak z toho co pise Ohrenstein, mi pride ze vlastne Cruwear je idealna ocel Happy
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/13/2016
Alfie, najdolezitejsie je si vsetko najskor nastudovat.

Chcel si elegantny noz ktory nekoroduje a kupis para 3 v maxamete...
Maxamet koroduje a para 3, i ked to je subjektivne ale objektivne asi naozaj nie je elegantna Grin

Ak sa ti uz neda vratit, hod ho do inzercie.
Ked chces elegantne spyderco, radsej by som siel do odskusanej s30v.
Vyborne je spyderco ikuchi, sage 1 alebo novy sage 5 (ale urcite nie lightweight) ak ti ide o vzhlad. A ak potrebujes nieco co nechyti lisku ani nahodou tak spydiechef.
Posláno:

Štamgast
Ten žlutý pavouk určitě nezkoroduje a dělá se i bez zubů mrGreen

virtual1jk vložil tyto přílohy:
IMG_20220510_063218_006.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/13/2016
Zlty pavuk neskoroduje, ale ked ide o dizajn a eleganciu, ako bolo pisane, u mna vyhrava stary dobry sage 1.
I ked je na fotke iba v pozadi, je to gentleman ako sa patri Admire

DavidSlavik vložil tyto přílohy:
IMG_20220429_113438.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Přiznám se, že jsem z toho pořád trochu zmatený. Jestli to dobře chápu, Maxamet je superostrá ocel, která má tu vlastnost, že čepele z ní vydržené se - když to řeknu laicky "neztupí" ? Respektive, když uděláte čepel z této oceli, tak to bude nejostřejší nůž široko daleko, proto je teda vyhledávaná sběrateli, ale když děláte s nožem "prasárny" ke kterému není určený tak se může čepel velmi snadno poškodit ? A protože je v ní málo chromu, není odolná rzi ?

Takže asi takhle - co určitě nemám s maxametovým nožem dělat ? Krom toho, že se nemá házet do oceánu, nechat ráchat ve vodě (to by se ale nemělo se žádným nožem.), respektive ještě jinak - naprosto laicky - co s touhle super ostrou a super drahou ocelí vlastně můžu ?

Nebo je to stručně řečeno - naprosto skvělá ocel, ale nůž z ní vyrobený, radši uložte v krabičce do skříně a propána jána, nic s nim nedělejte, jinak zrezne ?

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/21/2009
Třeba bych s Maxametem neotvíral škebleGrin
nemoknivesreview.com/2020/01/01/maxamet-defiled-and-born-again/
"On balance, allowing taping was maybe the smartest business move we ever made." -Phil Lesh, Grateful Dead
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/22/2012
Az tak tragicky to neber. Normalne ho pouzivaj na rezanie, udrzuj ho v suchu a sem tam ho premaz idealne nakrajanim nejakej slaninky.
Posláno:

Štamgast
Tak co se Spyderca týče, ty nože vůbec nejsou dělané na hrubší zacházení kvůli výbrusům. Pak je jedno jestli je čepel z s45vn nebo maxametu.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 3/16/2008
Alfie napsal:
... , ale když děláte s nožem "prasárny" ke kterému není určený tak se může čepel velmi snadno poškodit ? A protože je v ní málo chromu, není odolná rzi ?

... laicky - co s touhle super ostrou a super drahou ocelí vlastně můžu ?

... radši uložte v krabičce do skříně a propána jána, nic s nim nedělejte, jinak zrezne ?

Když s nožem z takové nebo podobné oceli řežeš blbě tzn. nějak zapáčíš nebo i něco páčíš či dokonce s ním sekáš, tak se prostě ostří může vylomit(malinký nebo i větší kousek) , protože je materiál hodně tvrdý a jeho houževnatost není nekonečná, byť věřím, že je obstojná vůči jeho tvrdosti.

Ale to platí přece pro všechny nože, že když má výbrus i ostří do jedovatá, že z rajčete krají průhledné plátky, není radno s ním řezat jak prase.

Většinou tvrdost a houževnatost jdou proti sobě.

To že oreznul nesnižuje jeho metrialové vlastnosti jen vzhled.

Aby byla ocel nerezová musí mít obsah chromu min 12%, alespoň tak nás to učili ve škole :/.... ale zase záleží na prostředí(už tu někdo zmínil) , když bude agresivní (pot, mořská voda atd.) může lišku chytit i ten nerezový, ale jde to snadno dolů. Třeba ta H-1ka má chromu 16%, takže more nemá šanci :)

Je lepší mít nůž a nepotřebovat ho, než potřebovat nůž a nemít ho.
EDC:SPD Military Fluted GoldScrew, Fenix PD35TAC
Posláno:

Štamgast
Dělej s ním co chceš, je tvůj.
Orezne: obrbeš ho houbičku na nádobí třeba s nějakou pastou, když ho budeš používat víc ti oreznout nestihne.
Vyštípne se ostří: přebrousíš.
Shocked
Kde je problém ?
Posláno:

Pokročilý
Akorát, že vůbec

https://www.youtube.com/watch?v=_zc7wesmuA4

PatrikD napsal:
Tak co se Spyderca týče, ty nože vůbec nejsou dělané na hrubší zacházení kvůli výbrusům. Pak je jedno jestli je čepel z s45vn nebo maxametu.
Posláno:
Pozorovatel
S noži jen řežu. Prasárny s nimi nedělám, prostě sem to chtěl jako EDC, nic víc a nic min. Pěkně ostrý nůž.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum