ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Spyderco II. Možnosti
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 7/4/2018
Zdravím bando.

Mám takový dotázek.,…
Přemýšlím nad koupí pro denní nošení nad Spyderco Military nebo Paramilitary. Zároveň jsem na internetu našel recenze a videa, kde při každým “hard use” testu ulomili špičku nože nebo si stěžovali na “vakl” u čepele. Na základě těchto videí jsem začal váhat a přemýšlet nad alternativou Benchmade Crooked River.

Může mi někdo objektivně poradit? Díky
"nejlepší švýcarák je ten, který máš zrovna při sobě"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/26/2006
Tomasswiss napsal:
Zároveň jsem na internetu našel recenze a videa, kde při každým “hard use” testu ulomili špičku nože nebo si stěžovali na “vakl” u čepele.

Standartni Military nebo Paramilitary z S30V/S35VN/S45VN je uplne v pohode na bezny rezani a krajeni. Pri tovarnim uhlu ostri neni problem rezat medene a hlinikove 220V kabely, patch kabely, silny plastovy folie a neni problem napr. silovy rezani kartonu apod. Ale spicka je tenka = kdyz nuz uvizne v materialu tak bacha pri vytahovani - pokud neopatrne zapacis do strany tak jo, spicka se muze ulomit.

Na druhou stranu to fakt nejsou zadny "hardcore" zaviraky a jestli uz ted vis ze chces s nozem sekat a prasit tak Military/Paramilitary fakt ne. Ale obavam se ze pak vypadne i Crooked River. Na takovy pouzivani jsou Cold Steely s Tri-ad lockem ktery vydrzi mnohem vic.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/9/2013
Já jsem dal přednost pm2 před crooked river (vlastně skoro před vším, jeden z nejlepších edc. Wink )
o špičku bych se nebál je silnějsí než u spousty jinejch mých nožů a ty taky žijou v celku... ale jsem normální uživatel nic náročného max. klacek v lese
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/29/2011
Vsechno už tu padlo, tak jenom doplním, že na vakl trpí u SPD hlavně backlocky. Para s compressionem a bushingem je super, u Military bych si už počkal na novou verzi se stejnou pojistkou.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/26/2012
Odlomená špička čepeľe je na 99% užívateľská chyba. Nôž je na rezanie, na iné veci si kúp pačidlo. Je ich v ponuke veľa. Napríklad titánové sú super EDC hračky.

Always look on the bright side of life...
Posláno:

Začátečník
Připojený: 7/4/2018
Igi964 napsal:
Odlomená špička čepeľe je na 99% užívateľská chyba. Nôž je na rezanie, na iné veci si kúp pačidlo. Je ich v ponuke veľa. Napríklad titánové sú super EDC hračky.

Je mi jasný, že nůž je na řezání a krájení. Nožů mám několik a žádný jsem nikdy nezničil, protože se k tomu chovám slušně.

Ale vidět pak recenzi, kdy vezme kus dřeva do kterýho řízne špičkou a pak pohybem dokola (jako s šídlem) začne pomalu dělat díru a po chvilce se špička ulomí nebo ohne, to mi u takovýho nože s touhle cenovkou opravdu nesedí.
"nejlepší švýcarák je ten, který máš zrovna při sobě"
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/22/2012
Fyziku neoklames, to ze spicku zlomis alebo zohnes je chyba konstrukcie nech ten noz urobi akykolvek vyrobca z akehokolvek materialu akymkolvek vyrobnym postupom. Ak chce clovek obcas nieco aj pacit, tak treba vybrat iny typ cepele, Spyderco ma toho vela na vyber.
Posláno:

Štamgast
To není chyba konstrukce. Ta chyba se nachází mezi kudlou a zemí. Pokud mám jemný hrot, tak s ním nemůžu prasit, easy. Buď chci slicer s dobrou penetrační schopností, nebo páčildo ala třeba ZT0300.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 3/16/2008
Přesně, pokud chceš páčit špičkou, tak si pořiď Tuff či SuperLeaf asi i K2ka by to v poho zvládla.
Je lepší mít nůž a nepotřebovat ho, než potřebovat nůž a nemít ho.
EDC:SPD Military Fluted GoldScrew, Fenix PD35TAC
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/14/2022
Ahoj zvažuji první Spyderco a volba padla na para...2 nebo Para 3. Je to čistě edc na denní nošení, pro to bych uprednostňoval spíš Para3. Problém je v tom, že mám větší ruku a mám strach že bude malý. Nikde jsem nenašel v Brně, kde mají v kamenné prodejně skladem. Není někdo v Brně, kdo by mi umožnil osahat Para 3 nebo ideálně oba?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 3/16/2008
Bacha, když píšete, že máte větší ruku, tak Para3 má určitě menší ručičku než Para2, stačí jen zadat do googlu Para2 vs Para3 Wink.
Je lepší mít nůž a nepotřebovat ho, než potřebovat nůž a nemít ho.
EDC:SPD Military Fluted GoldScrew, Fenix PD35TAC
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/30/2011
Paramilitary 2 vs 3 :
https://youtu.be/YiA45GTz5vw
Není moudrý ten, kdo ví mnoho, ale ten, kdo ví co je třeba.
Nůž slouží mě, nikoli já jemu.
Posláno:
Začátečník
teorii mám samozřejmě zmáklou dobře (teda ve smyslu rozměrů a kupy videí na YT), a právě pro to, že mám větší ruku (zápěstí široké při zavřené pěsti cca 11 cm) tak jsem chtěl osahat, jestli to nebude už příliš malé. na tom odkaze ale vypadá, že ten Rus má tlapky jak medvěd a nějak zásadně ho to neomezuje.
Posláno:

Štamgast
Na MůjNůž mají podle stránek obě skladem v několika verzích. Nebo si je prostě objednej oba a jeden pak pošli zpátky. Osobně bych šel do dvojky (což jsem taky udělal), trojka už je fakt pidi, tak pro babu Happy.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 9/23/2018
PaKoSta napsal:
Ahoj zvažuji první Spyderco a volba padla na para...2 nebo Para 3. Je to čistě edc na denní nošení, pro to bych uprednostňoval spíš Para3. Problém je v tom, že mám větší ruku a mám strach že bude malý. Nikde jsem nenašel v Brně, kde mají v kamenné prodejně skladem. Není někdo v Brně, kdo by mi umožnil osahat Para 3 nebo ideálně oba?

Nejsem z Brna, ale dle vlastní zkušenosti bych rozhodně doporučil dvojku. Měl jsem oba dva a Para 3 se mi do ruky vešlo jen tak tak s ukazovákem ve vybrání (ruku můžu mít odhadem stejně velkou jako vy).
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/22/2012
Tiez mam velku ruku, vlastnim PM2 a zvazujem kupu Para3. Mne pride aj PM2 je mala, ale nieje to dlzkou. Na dlzku mi kusok presahuje pri zovreti ruku, ale rucka mi pride prilis uzka a potreboval by som skor nieco macatejsie. Zo skusenosti ale viem, ze si kratsiu rucku v dlani dokazem lepsie opriet a v podstate mat istejsi uchop. Navyse si myslim ze Para 3 je lepsie EDC, je lahsia, lahsie sa schova vo vrecku a pride mi ze by mohla byt taka sikovnejsia.
Posláno:
Začátečník
našel jsem v Brně prodejnu kapesní-nože kde mají oba vystavené, tak se tak pojedu kouknout a uvidím co bude v mém případě lepší a dám vědět. Každopádně jsem se asi moc zahleděl na to, abych jeden z nich nepořídil. A to se mi dřív Spyderco absolutně nelíbilo....
Posláno:

Štamgast
Žiadne fotky ani videá nenahradia vyskúšanie naživo. Za tie roky som skusil veľa Spyderco modelov. Military som nosil rok a pol, Delicu wharncliffe dva roky, Enduru rok. PM2 som mal trikrát najviac mi vydržala pol roka. Vždy mi niečo na nej prekážalo. Para 3 mám tri mesiace, ale zatiaľ mi sedí veľmi. Dlho som sa obával skráteného úchopu,ale aj keď mám veľké ruky sedí mi výborne. Obzvlášť lightweight verzia, lebo má podobne ako japonské FRN modely veľmi pekne zaoblené hrany. Navyše klip je skoro deep carry. Čo už G10 verzie je trochu horšie, kým nekúpiš náhradu. Osobne mám rad ľahšie nože, oceľ s väčšou výdržou ostria. Mal som šťastie že som zohnal práve túto limitkuHappy P3 ma skvelú, hravú poistku, kompaktnú veľkosť na pohodlne nosenie,ergonómiu väčšieho súrodenca, veľký výber verzii. Fazeta mohla byt tenšia, ale to sa dá upraviť. Celkovo je to výborný EDC nôžOk

Igi964 vložil tyto přílohy:
D083C45D_A155_4DC8_A33C_DBCE33842986.jpeg.jpg
D938FD3B_3665_46DC_9BB9_EA77546D5CD5.jpeg.jpg
27C34199_EF5D_4CB0_86C0_3F6B772A3FCE.jpeg.jpg
1946DA3A_FDC2_4B6A_AC5C_AC59B830B8CC.jpeg.jpg

Posláno:
Začátečník
konečně něco čeho se dá chytit. stejně ale samozřejmě půjdu vyzkoušet. Igi946, děkuji za názor. můžeš prosím zkusit sevřít v pěsti místo nože pravítko? Myslím v pozici jak máš na foto č. 2
Posláno:

Štamgast

Igi964 vložil tyto přílohy:
B4C1EA40_D8ED_4B70_AD7B_79E81B219912.jpeg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum