ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Spyderco II. Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 4/14/2020
Hm kůže spousta :D a nenapadlo ke to zkusit :D 15V zkusím dneska sem dost zvědavý. Maxamet nemam, ale asi pořídím dost me to zajímá jen musim vybrat model. Říkal ksem si jak by si vedla rex121 :D asi budu muset pořídit a testnout :D
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/26/2012
Mám aj Rex121 asi mesiac. Zatiaľ si netrúfam tvrdiť že ako drží ostrie v porovnaní s tými ostatnými🙄. Musím viac otestovať.
Maxamet vyše tri mesiace a zatiaľ nebol brúsený len obtiahnutý. Stále drží to svoje hrubšie pílkovité ostrie. Pri rezani papiera cítiš že to nie je hladké ako žiletka, no na drevo, kartóny, potraviny a podobne je super. Po obtiahnutí má "lepkavý" bite, ktorý chytá kožu na prstoch pri letmom dotyku👌

Always look on the bright side of life...
Posláno:
Pokročilý
Update z 15V testování. Ostří mi připadá takové hladší nemá takový agresivní Bite jako k390 ostrost si drží lepe. K390 uz jsem oživoval ne ze by se hodně stulila ale uz neholí tak ji oživím živcem a zase holi.
Posláno:
Pokročilý
Igi964 napsal:
Mám aj Rex121 asi mesiac. Zatiaľ si netrúfam tvrdiť že ako drží ostrie v porovnaní s tými ostatnými🙄. Musím viac otestovať.
Maxamet vyše tri mesiace a zatiaľ nebol brúsený len obtiahnutý. Stále drží to svoje hrubšie pílkovité ostrie. Pri rezani papiera cítiš že to nie je hladké ako žiletka, no na drevo, kartóny, potraviny a podobne je super. Po obtiahnutí má "lepkavý" bite, ktorý chytá kožu na prstoch pri letmom dotyku👌

A jak řeže ta Rexka s porovnáním s maxametem?
Posláno:

Štamgast
fazzyk napsal:
Igi964 napsal:

A jak řeže ta Rexka s porovnáním s maxametem?

Samozrejme že to najviac závisí na aký grit je nôž nabrúseny. Tú čo mám ja doma je z fabriky viac podobná tomu ako prišiel Maxamet. Teda skôr hrubší grit. K390 a 15V majú aktuálne jemnejšie ostrie. Každý prístup má svoje výhody.
Dlhodobo som preferoval skôr jemné/hladké ostrie. Postupne však začínam ocenovať aj iný prístup 😉 Rôznorodosť a možnosť výberu má svoje čaro. Celkovo v designe nožov, rôzne oceli, typy brúsenia.

Posláno:
Pokročilý
Taky si teď hraji s gritem začínám preferovat hrubší agresivnější než úplný mirror.
Jak je na tom ta rexka a Maxamet s odolnosti na rez?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/19/2011
Jako u každého Police uvažuji i o tomhle...Happy
Proč je to ale kurva tak drahý ? Confused mrGreen Angry
Vždyť je to ze stejný VG 10 jako to holý...Shocked
Nebo je to povlakování tak drahý ?

Příloha / Přílohy:
c6edd361c7d883f2b0a3cdade4794e1c.webp (3kb) staženo 31 time(s).

Ana'l nathrach, orth' bha'is's bethod, do che'l de'nmha
"Hadí dech, kouzlo života a smrti, předzvěst stvoření."
Posláno:

Štamgast
fazzyk napsal:
Taky si teď hraji s gritem začínám preferovat hrubší agresivnější než úplný mirror.
Jak je na tom ta rexka a Maxamet s odolnosti na rez?

Chápem je to zábava a súčasť nášho hobby😆 Osobne sa zatiaľ neviem rozhodnúť ktorý typ brúsenia mi sedí viac. Cesta je cieľ, zrejme 😉
Maxamet patinuje rozhodne najviac z tých čo mám doma. Oproti tomu naopak 15V je takmer ako nerez. Takže poradie od uhlia takmer k nerezu je Maxamet, K390, Rex121, 15V 😉 Snáď to pomôže.

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/3/2023
Y’all Blueberry sons of guns better scatter now.☝️
Sheriff is in da town.🤠

Totoro vložil tyto přílohy:
IMG_6995.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/23/2013
Pro Miža, který se ve vláknu "Jaký nůž máte u sebe" ptal na srovnání čepele Spy Tenacious z čínské 8Cr13MoV a S35VN:
Černý, střenky FRN, ocel 8Cr13MoV - tloušťka čepele nad fazetou 0,5 mm
Modrý, střenky FRN, ocel S35VN - tl. čepele 0,48 mm
Modrý, střenky Ti, ocel 8Cr13MoV - tl. čepele 0,5 mm
Může se to zdát málo, ale ten rozdíl v tloušťce nad čepelí cítit je, věřte mi. Ostatně daleko líp to ukazuje druhý obrázek, kde čepel S35VN je ta uprostřed. Líp to s momentálně dostupnou technikou vyfotit neumím, ale vidět to i tak je.
(Podmínky měření: posuvka Kinex, ještě kalibrovaná, pokojová teplota, několik míst na čepeli, několik měření, průměrováno. Chyba měření samozřejmě možná, držel jsem nože v ruce - na rovinu, byl jsem línej upínat ke stolu svěráček.)
Ale je to jak jsem psal předtím, jestli je verze S35VN určena k vyřazení z výroby, asi bych neváhal. Jen si teď říkám, jestli nejsem magor - tři stejné nože, sakra Confused

yarr vložil tyto přílohy:
IMG_20260128_041418_HDR_3.jpg.jpg
IMG_20260128_042139_HDR_2.jpg.jpg

Máš-li krátký nůž, potřebuješ dlouhou ruku.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/11/2018
Povedlo se to pěkně. Ok
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/29/2011
montelie napsal:
Jako u každého Police uvažuji i o tomhle...Happy
Proč je to ale kurva tak drahý ? Confused mrGreen Angry
Vždyť je to ze stejný VG 10 jako to holý...Shocked
Nebo je to povlakování tak drahý ?

Jo, povlakovaní je drahý, tady je povlakované uplně všechno, navíc pak musíš dávat pozor při kompletaci, abys ty povrchovky nepoškodil. Líbí se mi na něm, že má FF výbrus, takže by mohl, na rozdiĺ od SS klasiky, i slušně řezat. Nicméně já si ho určitě nekoupím Happy. Jak by řekl Vašek, to si radši koupím další Demko Happy.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/22/2012
yarr napsal:
Pro Miža, který se ve vláknu "Jaký nůž máte u sebe" ptal na srovnání čepele ...Ale je to jak jsem psal předtím, jestli je verze S35VN určena k vyřazení z výroby, asi bych neváhal. Jen si teď říkám, jestli nejsem magor - tři stejné nože, sakra Confused

Veľmi pekne Ti dakujem. Tak ten moj starý basic tenacious má tu fazetu určite hrubšiu. Budem musieť skočiť po tých vyradzovaných, kým ešte sú..
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 1/12/2024
Mižo napsal:
yarr napsal:
Pro Miža, který se ve vláknu "Jaký nůž máte u sebe" ptal na srovnání čepele ...Ale je to jak jsem psal předtím, jestli je verze S35VN určena k vyřazení z výroby, asi bych neváhal. Jen si teď říkám, jestli nejsem magor - tři stejné nože, sakra Confused

Veľmi pekne Ti dakujem. Tak ten moj starý basic tenacious má tu fazetu určite hrubšiu. Budem musieť skočiť po tých vyradzovaných, kým ešte sú..

Aktuálně asi nejpěknější cena Happy

https://www.nuz.cz/eshop/zaviraci-noze/tenacious-2c-zaviraci-nuz-s-klipem-2c-modry-detail
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/28/2010
Ahoj. Mám dilema, prosím o názor - Chaparral nebo UK Pen a proč? 😅

Porter vložil tyto přílohy:
IMG_0003.jpeg.jpg
IMG_0002.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2013
Chaparral backlock + podložky, UKPK slip joint s FRN bez podložek, s G-10 asi podložky mít bude. Tvar rukojeti a choil mi u obou přijde jako mimořádně povedený, UKPK díky tomu spolu s ultra jednoduchostí považuji za jeden z nejlepších slipjointů nejen od Spyderca.

Chaparral jsem kdysi měl půjčený, ale vrátil jsem ho, pro běžné používání mi přišel už příliš malý, když ještě pořád můžu mít větší Happy (dva kousky ne FRN, ale modely už si nepamatuju). Backlocky byly oba perfektní, příjemná obsluha, žádné vakly, jako by to ani nebylo Spy Grin .

UKPK FRN jsem si nechal hlavně pro cesty do Německa ještě v době, kdy státní progresivistická psychopatie nebyla tak intenzivní. Používal jsem ho ale jen na příležitostné říznutí a stejně bych to měl asi i s verzí s G-10 a příložkami, prostě kvůli velikosti.

Jako vždy - záleží na tom, co a na co chceš Grin , jsou to mrňavé, ale jinak skvělé nožíky. Když bych si z nich musel vybrat jeden na běžné použivání v normálním prostoru, vezmu. chaparral kvůli pojistce.

Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/28/2010
Chloupek napsal:
Chaparral backlock + podložky, UKPK slip joint s FRN bez podložek, s G-10 asi podložky mít bude. Tvar rukojeti a choil mi u obou přijde jako mimořádně povedený, UKPK díky tomu spolu s ultra jednoduchostí považuji za jeden z nejlepších slipjointů nejen od Spyderca.

Chaparral jsem kdysi měl půjčený, ale vrátil jsem ho, pro běžné používání mi přišel už příliš malý, když ještě pořád můžu mít větší Happy (dva kousky ne FRN, ale modely už si nepamatuju). Backlocky byly oba perfektní, příjemná obsluha, žádné vakly, jako by to ani nebylo Spy Grin .

UKPK FRN jsem si nechal hlavně pro cesty do Německa ještě v době, kdy státní progresivistická psychopatie nebyla tak intenzivní. Používal jsem ho ale jen na příležitostné říznutí a stejně bych to měl asi i s verzí s G-10 a příložkami, prostě kvůli velikosti.

Jako vždy - záleží na tom, co a na co chceš Grin , jsou to mrňavé, ale jinak skvělé nožíky. Když bych si z nich musel vybrat jeden na běžné použivání v normálním prostoru, vezmu. chaparral kvůli pojistce.

Děkuju za rozsáhlý rozbor 🙏🏼👍🏻
Technické parametry mám nastudované, z menších Spyderek mám Delicu, Sage, Native, Paru 3, pak pár méně obvyklých jako SpyNano, SpyOperu, Roadie XL...
Časem možná dojde na oba...tak jsem si řekl, že si jako první pořídím ten, který mi tu doporučí více lidí 😅
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2013
Tak do sbírky samozřejmě oba Happy Ok ... ale mi se to kecá, sbírání hraček jsem zasekl už před lety Grin
Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 6/14/2007
Přesně tento Chaparral jsem nedávno koupil a je úplně boží. Normálně nosím Stretch 2 - mám rád backlock a velikostně mi přijde akorát, ale ten maličkej Chaparral mě úplně dostal - je úžasně plochý, v kapse není vůbec cítit, ale v ruce je i přes jeho velikost krásně pohodlný. Je to taková krásná hračka. A má kovový backspacer, což působí naprosto luxusně Happy
Co přijmeš zmizí, s čím bojuješ to roste
Posláno:
Pokročilý
já bych chvilku počkal a koupil Chaparral v REX 121
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum