ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Švýcarské zavíráky V. - Všechno kolem nich Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/27/2013

Zdeňku Admire Admire

U 108 mě až fascinuje, jak silná je tady tradicionalistická modelová rigidnost ... přitom by "jen" stačilo změnit vizi nástroje vedle čepele, když už tam nemůže být původní pilka s otvírákem. Na druhou stranu právě tahle rigidnost přispěla ke jménu victorinoxu. Njn Happy .
Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 3/1/2012
108 a 111 jsou jenom 3 mm rozdíl. A navíc 111 mají pojistku čepele. Proč by byla 108 lepší? Proč by byla dobrá opětovná výroba?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/27/2015
Mě přijde, samozřejmě subjektivně, 108 menší, drobnější, taková lepší do kapsy. Ale stejně jsem pořád zvyklej na svého explorera. Ale to už je zase trošku buřtík. Léta si říkám, že až ten můj skončí, koupím si compact. Ale vypadá to spíše na můj skon, než jeho Laugh
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Pávek napsal:
108 a 111 jsou jenom 3 mm rozdíl. A navíc 111 mají pojistku čepele. Proč by byla 108 lepší? Proč by byla dobrá opětovná výroba?

Nejsem sám, komu tady 108 v nabídce chybí a podobně je to v celé Evropě. Každý to holt máme trochu jinak. Pro mě by stoosmička se skladbou želízek jako má Huntsman, byla univerzál a stačila by mi jako jediný Vinox úplně na všechno. Vzhledem k tomu, jak je pořád poptávaná a kam začíná lézt cenově, určitě by si odbyt našla.

Krom toho, nejsou tři milimetry jako tři milimetry. Když si vezmu třeba Vinox Mauser, tak jeho skladbě želízek odpovídá zhruba Forrester OH, který mám. Jelikož jsem Mausera měl taky, můžu porovnávat. Technologicky jsou to jiné nože s jiným množstvím použitého materiálu, Díky celkovému tvaru (jednoduchý ovál proti tvarování podle ruky) je Mauser subtilnější a nejen pocitově menší a lehčí. Podle mě dobrý kompromis mezi použitelností a skladností.

Jestli mi na Vinoxech něco nikdy nechybělo, byla to pojistka. Tohle jsou typicky turistické a kancelářské kudly, žádné bojováky nebo survivaly. Na to jsou určené jiné nože, kde už pojistka má svoje opodstatnění.

Mohli byste, kluci, někdo, prosím, zvážit třeba Mausera nebo Safari, abychom měli porovnání?
Jestli moje váha nekecá, má můj Forrester OH 130g.

Díky! Zdenek
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/15/2019
Sidney napsal:
Pávek napsal:

Nejsem sám, komu tady 108 v nabídce chybí a podobně je to v celé Evropě. Každý to holt máme trochu jinak. Pro mě by stoosmička se skladbou želízek jako má Huntsman, byla univerzál a stačila by mi jako jediný Vinox úplně na všechno. Vzhledem k tomu, jak je pořád poptávaná a kam začíná lézt cenově, určitě by si odbyt našla.

Krom toho, nejsou tři milimetry jako tři milimetry. Když si vezmu třeba Vinox Mauser, tak jeho skladbě želízek odpovídá zhruba Forrester OH, který mám. Jelikož jsem Mausera měl taky, můžu porovnávat. Technologicky jsou to jiné nože s jiným množstvím použitého materiálu, Díky celkovému tvaru (jednoduchý ovál proti tvarování podle ruky) je Mauser subtilnější a nejen pocitově menší a lehčí. Podle mě dobrý kompromis mezi použitelností a skladností.

Jestli mi na Vinoxech něco nikdy nechybělo, byla to pojistka. Tohle jsou typicky turistické a kancelářské kudly, žádné bojováky nebo survivaly. Na to jsou určené jiné nože, kde už pojistka má svoje opodstatnění.

Mohli byste, kluci, někdo, prosím, zvážit třeba Mausera nebo Safari, abychom měli porovnání?

Díky! Zdenek

Můj Victorinox Safari váží 86g ale mám tam dřevěné střenky takže tipuju že origo střenky mohou být možná lehčí?
Posláno:
Štamgast
Děkuju, myslel jsem si, že se vejdeme do 100g. Happy
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/19/2015
Za mě je 108 jasná volbaHappy

TKladivo vložil tyto přílohy:
20240327_120458.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/25/2013
Za mě 93mm vládne všem a konkrétně Pioneer jim všem káže mrGreen Cool

Luděk vložil tyto přílohy:
IMG_4292.jpeg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/27/2015
Jj, ten alox se mi líbí asi nejvíc ze všech. Marně už dlouho čekám, až vyleze v barvě burgundy, abych si ho mohl koupit. Akorát má jednu, ale hodně podstatnou vadu, nemá vývrtku. Já ji prostě potřebuju. Mě se ty různý otvírací fičury nelíbí.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/29/2007
Sidney napsal:
Pávek napsal:

Díky! Zdenek

Mauser 113 g, GAK alias Trooper 86 g. GAK s přidanými nůžkami v parohových střenkách 123 g.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/29/2007
Chloupek napsal:

Zdeňku Admire Admire

U 108 mě až fascinuje, jak silná je tady tradicionalistická modelová rigidnost ... přitom by "jen" stačilo změnit vizi nástroje vedle čepele, když už tam nemůže být původní pilka s otvírákem. Na druhou stranu právě tahle rigidnost přispěla ke jménu victorinoxu. Njn Happy .

K otvirakopilce: moc by mě zajímalo, proč ji Victorinox vyrábět nemůže a MFH ano. To ti napodobovači všeho vojenského včetně hajzlpapiru licenci dostali a renomovaná nožířská firma ne?
Posláno:
Štamgast
Krhút napsal:
...Mauser 113 g, GAK alias Trooper 86 g. GAK s přidanými nůžkami v parohových střenkách 123 g.

Díky! Naprosto vyčerpávající. Happy Zkrátka je to menší, šikovnější a lehčí do kapsy, než řada 111. Nic proti 111 nemám, to bych jinak neměl Forrestera, ale pro mě už je to zbytečně velké bago.
Řada 130 je z mého pohledu jen pro lidi s velkou packou, jako je můj kamarád, který vezme do dlaně půlkilovou šišku chleba a může se zeptat: "Hádej, co mám v ruce?" Laugh
Koketoval jsem s myšlenkou koupit Rangergrip 79, který má stejnou skladbu želízek jako Forrester, ale když jsem si je porovnal v krámě vedle sebe, bylo jasno. Tak velké ruce nemám! Happy

Zdenek
Posláno:

Štamgast
@Krhút
Možná proto, že Victorinox není MFH, ve své pozici respektuje právní řád a smlouvu s Bundeswehrem (předpokládám, že existuje a nemyslím, že by ji některá ze stran zveřejnila) a asi chce mít s Bundeswehrem dobré vztahy ... jestli Tě to zajímá nad rámec toho, co mi napsali, zeptej se takhle přímo v Ibachu, já je právně nezastupuji Happy.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/23/2013
Pávek napsal:

To je jako by ses ptal, proč je tahle slečna hezčí než ta vedle... To ty nože musíš vzít do ruky a zkusit si rozkrojit žemli a nakrájet do ní salám. Ale ani to ještě nedá odpověď; to musíš mít ruku a hlavu nějak nastavenou.
Prostě 108... a že mám 111 taky pár, teď zrovna jsem se vrátil z cesty do Němec a tam si z tradice beru Outridera, protože vím, že tam vždycky prošel. Je dobrý, ale 108 to není.
Jo a pojistku na švýcaru opravdu nepotřebuji, věř mi.
Máš-li krátký nůž, potřebuješ dlouhou ruku.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/15/2005
Chloupek napsal:
@Krhút
Možná proto, že Victorinox není MFH, ve své pozici respektuje právní řád a smlouvu s Bundeswehrem (předpokládám, že existuje a nemyslím, že by ji některá ze stran zveřejnila) a asi chce mít s Bundeswehrem dobré vztahy ... jestli Tě to zajímá nad rámec toho, co mi napsali, zeptej se takhle přímo v Ibachu, já je právně nezastupuji Happy.

MFH je nemecka firma, ono to s tou patentovou ochranou a smlouvou mezi Victorinoxem a Bundeswehrem tak horke nebude. Osobne v nejakou patentovou ochranu po tech letech uz neverim. Victorinox uz navic stare GAKy vyrabet proste nepotrebuje, kdyz ma 111 radu…🤷🏻‍♂️
Jinak dik kluci za nakopnuti - prave jsem si koupil Mausera Grin
Posláno:

Štamgast
@spyder
Tak to gratuluji Happy Ok

Píšu možná, protože právní detaily samozřejmě neznám a situaci mohu jen odhadovat. Nejen v oblasti průmyslových práv jsou smlouvy důležitější než standardní právní ochrana, která v nich bývá zahrnutá jako jedna z "položek". A konečně, status společnosti a značky není dán jen sídlem nebo místem, kde je nějaká výroba Happy .

Jinak zcela sdílím Tvůj nízor, že není zájem vyrábět GAKy, bylo by to samožerství Happy
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/15/2019
Sidney napsal:
Krhút napsal:
...Mauser 113 g, GAK alias Trooper 86 g. GAK s přidanými nůžkami v parohových střenkách 123 g.

Díky! Naprosto vyčerpávající. Happy Zkrátka je to menší, šikovnější a lehčí do kapsy, než řada 111. Nic proti 111 nemám, to bych jinak neměl Forrestera, ale pro mě už je to zbytečně velké bago.
Řada 130 je z mého pohledu jen pro lidi s velkou packou, jako je můj kamarád, který vezme do dlaně půlkilovou šišku chleba a může se zeptat: "Hádej, co mám v ruce?" Laugh
Koketoval jsem s myšlenkou koupit Rangergrip 79, který má stejnou skladbu želízek jako Forrester, ale když jsem si je porovnal v krámě vedle sebe, bylo jasno. Tak velké ruce nemám! Happy

Zdenek

Hele ale teď jsem hodil na váhu Victorinox Rucksak (což je vlastně starý Forester) se slidelockem a váží přesně 101g! Což mne připadne parádní váha když vezmes v potaz že máš na víc otvírací instrumenty oproti 108mm.

codecz vložil tyto přílohy:
20240901_112144.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Slide-locky neměly tak masivní čepel a jazýček pojistky, pokud si vzpomínámHappy
Posláno:
Štamgast
codecz napsal:
...Hele ale teď jsem hodil na váhu Victorinox Rucksak (což je vlastně starý Forester) se slidelockem a váží přesně 101g! Což mne připadne parádní váha když vezmes v potaz že máš na víc otvírací instrumenty oproti 108mm.

Starší provedení se sidelockem už se nevyrábí a Forrester s linerlockem má 130g, jak jsem tu už psal. Řada 108 měla otevírací instrumenty v kombinované podobě na pilce. Takže to ušetřilo jednu mezistěnu a i materiál na jeden ten nástroj. Např. GAK má 86g. Proti současným 130g už je to docela rozdíl. Celkovou velikostí a tvarem nože mi seděla řada 108 nejvíc. Pojistka je něco, co mi u švýcaráků vůbec nechybí,

Holt, někdo holky, jiný vdolky. Zkrátka řadu 108 beru jako ideální kompromis velikosti a hmotnosti. Sestava nástrojů jako má Huntsman by z něj, aspoň pro mě, udělala ideální švýcarák. Jenže je to pouze báje! Happy
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/18/2020
108čky byly parádní nože vlastním GAK a naprostá bomba ještě bych chtěl 108 soloGrin
Jinak do práce,města a i na houby naprostá spokojenost s Alox Solo 93mm vlastně když to tak vemu stačil by mi na vše co potřebujuOk
A k tomu sadička od DušanaGrin

Saam vložil tyto přílohy:
20231108_080524.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum