ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Švýcarské zavíráky V. - Všechno kolem nich Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/10/2015
Saam napsal:
108čky byly parádní nože vlastním GAK a naprostá bomba ještě bych chtěl 108 soloGrin
Jinak do práce,města a i na houby naprostá spokojenost s Alox Solo 93mm vlastně když to tak vemu stačil by mi na vše co potřebujuOk
A k tomu sadička od DušanaGrin

Kdopak je mistr Dušan, který tohle vyrobil, prosím?
Díky za odpověď Marian 🤠🫵
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Nick je "Dušan"¨, tak jak to Saam napsal. Má tu svou galerii.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/10/2015
Sidney napsal:
Nick je "Dušan"¨, tak jak to Saam napsal. Má tu svou galerii.

Díky.👍
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/4/2018
Sidney napsal:
codecz napsal:
...Hele ale teď jsem hodil na váhu Victorinox Rucksak (což je vlastně starý Forester) se slidelockem a váží přesně 101g! Což mne připadne parádní váha když vezmes v potaz že máš na víc otvírací instrumenty oproti 108mm.

Starší provedení se sidelockem už se nevyrábí a Forrester s linerlockem má 130g, jak jsem tu už psal. Řada 108 měla otevírací instrumenty v kombinované podobě na pilce. Takže to ušetřilo jednu mezistěnu a i materiál na jeden ten nástroj. Např. GAK má 86g. Proti současným 130g už je to docela rozdíl. Celkovou velikostí a tvarem nože mi seděla řada 108 nejvíc. Pojistka je něco, co mi u švýcaráků vůbec nechybí,

Holt, někdo holky, jiný vdolky. Zkrátka řadu 108 beru jako ideální kompromis velikosti a hmotnosti. Sestava nástrojů jako má Huntsman by z něj, aspoň pro mě, udělala ideální švýcarák. Jenže je to pouze báje! Happy

Sestava nástrojů jako má Huntsman by z něj, aspoň pro mě, udělala ideální švýcarák. Jenže je to pouze báje! Happy

Presne tak.

A nejaké váženia a porovnania. Dĺžka ostria reálne takmer identická, GAK o dosť pohodlnejší v ruke a aj na nosenie... Ale žiaľ, to už sú len naše vlhké sny.

Alpiner 75.5 gramov
Solo 55.5 gramov
GAK 86 gramov

kamzik vložil tyto přílohy:
20240902_094704.jpg.jpg
20240902_094458.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 3/1/2012
yarr napsal:
Pávek napsal:
108 a 111 jsou jenom 3 mm rozdíl. A navíc 111 mají pojistku čepele. Proč by byla 108 lepší? Proč by byla dobrá opětovná výroba?

To je jako by ses ptal, proč je tahle slečna hezčí než ta vedle... To ty nože musíš vzít do ruky a zkusit si rozkrojit žemli a nakrájet do ní salám. Ale ani to ještě nedá odpověď; to musíš mít ruku a hlavu nějak nastavenou.
Prostě 108... a že mám 111 taky pár, teď zrovna jsem se vrátil z cesty do Němec a tam si z tradice beru Outridera, protože vím, že tam vždycky prošel. Je dobrý, ale 108 to není.
Jo a pojistku na švýcaru opravdu nepotřebuji, věř mi.

Slečny jsou slečny, nože jsou nože😀. Pojistku moc nechápu na tomhle prckovi, přesto jsem si ho kdysi pořídil a fakt v tomhle případě při úchopu dost vadí. U 111 mi smysl dává, mám Outridera i Myslivce ( toho s jelenem na střence ). 108 nemám, budu muset pořídit, abych věděl o čem je tahle diskuze ….

Pávek vložil tyto přílohy:
IMG_0023.jpeg.jpg
IMG_0024.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/23/2013
Pávek napsal:
...abych věděl o čem je tahle diskuze…

Tak napsal jsi to v podstatě jako asi mně, tak asi odpovím. Tahle diskuse je vlastně o ničem. Řada 108 se dávno nevyrábí a jak bylo výše uvedeno, zřejmě ani nebude. Protože proč, že. Že několik nás staromilců ty nože má rádo není důvod předělávat výrobní linky. O 108 Solo by takový zájem nebyl (to jediné by asi mohli vyrobit bez větších nákladů na obnovení výroby) a GAK ani jeho deriváty vyrábět nelze, protože na ten kombinovaný nástroj firma nemá práva. To už tu taky zaznělo. Dokonce tu před lety proběhla debata i o tom, že to nemohou vyrobit ani jako náhradní díl.
Pořídit si 108 asi jde, samozřejmě z druhé ruky a na rovinu, velikým obloukem bych se vyhýbal takovým těm MFH a podobným. Ale líp uděláš, když se s někým dohodneš a 108 si jen zkusíš. Pro ten pocit; třeba ti vůbec nebude sedět. A právě proto, že to je o pocitech, jsem uvedl slečny jako příklad. To je taky o pocitech [ale jo, jinak si rozdíl mezi nožem a slečnou uvědomuji... mrGreen ]
Debatovat o smyslu pojistky na zavíráku nemá cenu vůbec. Jako první nožík jsem dostal malý Mikov samořejmě bez pojistky. Tak jsem se s tím naučil žít. Takže dnes mi je pojistka jedno. Je - dobře. Není - taky dobře. Jen taková poznámka - u novějších 111 ta pojistka vyčnívá tak, že skoro překáží, starší verze to měly o malinko pohodlnější. Možná odtud pramení moje obliba 108, tam nepřekáží nic.
No a na sám závěr - dokud jsem si nekoupil jen tak pro radost jakousi limitku k jakémusi výročí Victorinoxu, tak mi ty nože stačily tři. Malý Classic, střední Spartan a velký Wenger (Old)Ranger. Jenomže k té limitce mi dali letáček ve smyslu "tak šel čas" a já začal hloupě hledat historii Vinoxů... no a nějak se mi doma namnožily.
(Možná z toho plyne ponaučení: Nekupujte limitky. Ale možná jenom možná...)

Máš-li krátký nůž, potřebuješ dlouhou ruku.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2013
... a hlavně se nedívejte na letáčky Laugh Ok
Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/20/2007
Letáčky, internet, diskuzní fóra, to je zlo Laugh Jako kluk jsem dlouho (!) vystačil s jedním zavíráčkem nevalné kvality od Sandriku a dnes... No však to znáte, nebudu asi jediný.

Jinak kdybych si měl navrhnout ideální švýcarák, byl by velikostí někde mezi 91 a 111, takže bych nejspíš bral taky 108. Složení jako Sparťan, tohle mi dlouhodobě funguje nejlíp.

A kdybych si mohl přát ještě něco, pak červený alox ve standartní nabídce jako alternativu ke stříbrnému. A taky by se mi líbilo, kdyby byly v běžné nabídce i historické modely, ne jen jako naprosto exkluzivní limitky. Ale to už fantazíruju.
Konzervativní sběratel klasických, obyčejných a zastaralých nožů.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/27/2015
Potrvzuju, je to peklo ty katalogyGrin

germanicus1 vložil tyto přílohy:
IMG_20240903_125749.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/13/2007
Tohle vlákno moc nesleduju, takže od vás možná dostanu céres, že prznim Minichampa, ale už nebyl v dobrém stavu a místo nových střenek jsem to vzal trochu z gruntu.

Hrabak vložil tyto přílohy:
IMG_5476.jpeg.jpg
IMG_5484.jpeg.jpg
IMG_5480.jpeg.jpg
IMG_5485.jpeg.jpg
IMG_5495.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
@Hrabak: Tak jestli to není protimluv, tak mi není než napsat "Hezky jsi ho zprznil" Ok
Posláno:

Štamgast
Tak tohle byl ten "spouštěcí". Limitka ke 115. výročí Spartanu. Nožíky měly sériová čísla, ten můj má číslo 2012-054007. To když jsem viděl, zajásal jsem, to je jasný "double agent", toho musím mít....
A pak jsem si další limitky zakázal, protože to už jaksi nemělo to kouzlo. Podlehl jsem už jen jednou, když v jednom rušeném železářství měli White Christmas 18 s velkou slevou (to byl Sportsman). Zato jsem pořídil něco různých jiných švýcarů.

yarr vložil tyto přílohy:
IMG_spartan.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/13/2007
yarr napsal:
@Hrabak: Tak jestli to není protimluv, tak mi není než napsat "Hezky jsi ho zprznil" Ok

Beru to jako pochvalu, tyhle úpravy mám rád. Není to žádný vintage kousek, takže se snad o prznění nejedná. Mám radost,že jsem to dotáhl do konce a celkem se mi to povedlo. Teď jdu na Super Tinkera Happy
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/14/2020
@Hrabak: vypadá to velice zajímavě. Ty nástroje to je nějaká měděná úprava? Jak se toho dá dosáhnout? :D
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Mám dotaz. Už hodně dlouho mě svrbí ruce při pohledu na Hunter Pro. Tak nějak hezky by zakulatil můj průřez současnou produkcí z Ibachu. Jen mě odrazuje použitá ocel. Zrovna na tenhle zavírák, u kterého se přece jenom předpokládá tvrdší práce v terénu, mohli dát něco lepšího. 440C, N690... něco takového.

Takže bych prosil majitele o sdělení nějakých zkušeností. Pokud možno negativních, aby mě to od koupě odradilo. Laugh

Díky! Zdenek
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/25/2013
To je zvláštní. Myslel jsem, že Hunter Pro je standardně osazován čepelí z 440C. Mám za to, že alespoň první série to tak měly?Confused
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/27/2015
tady nějaké povídání o té oceli, oni mají to zpracování dobrý, tak bych tam nehledal mouchy

Z čeho se vyrábějí švýcarské nože:
Ocel
Všechny čepele, pružiny a nástroje kapesních nožů Victorinox jsou vyrobeny z nerezavějící oceli. Čepele nožů Victorinox jsou vyrobeny z oceli X55CrMo14 tvrdosti 56 HRC. Přestože se nejedná o nejtvrdší ocel, velmi dobře drží ostří, díky tomu, že Victorinox má dokonale zvládnuté tepelné zpracování oceli. Kromě toho je tato ocel houževnatá a velmi dobře odolná vůči korozi. Zároveň se opravdu jednoduše brousí, což pravidelní uživatelé velmi oceňují.

Složení oceli X55CrMo14: 0,48 – 0,60 % uhlík, 13 – 15 % chrom, 0,15 % vanad, 0,50 – 0,80 % molybden

Nástroje švýcarských nožů jsou vyrobeny z oceli X39Cr13. Nástroje jako pilky na dřevo, nůžky a pilníky na nehty, mají tvrdost 53 HRC, šroubováky, otvírače konzerv a šídla 52 HRC, vývrtky 49 HRC.

Složení oceli X39Cr13: 0,36 – 0,42 % uhlík, 12,5 – 14,5 % chrom, 0,1 – 0,2 % vanad
Posláno:

Štamgast
Tu i onde se píše 1.4110, což je nerezovka někde mezi 425 a 440A. Údajně. Vinox to nikde přesně neuvádí. Tak kdyby to bylo na úrovni 420 zpracované u Bucků, tak by to nebylo špatné. Ale s dlouhodobou zkušeností nemohu sloužit.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/17/2014
Dnes se mě v bazaru usmál nepoužívaný Spartan Ecoline
Wink

Růža vložil tyto přílohy:
20240904_125236.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/20/2007
Ještě k té oceli:
Victorinoxy máme i doma v kuchyni, prakticky už nic jiného nepoužíváme. Pokud je to stejná ocel a stejné zpracování, tak ta jejich nerezovka vydrží dost a kvalitou hravě zastíní všechny obyčejné nože z domácích potřeb. A navíc se skvěle brousí.
Myslím, že každodenní použití, i když jen v kuchyni, něco napoví... A za mě jsou to skvělé nože. Na druhou stranu ve světě high-end nožů jejich ocel neohromí. Síla Victorinoxů je zkrátka jinde.
Konzervativní sběratel klasických, obyčejných a zastaralých nožů.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum