ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusná sada KMFS Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/16/2011
Mně se u špičky každého delšího kuchyňáku silně zvedá fazeta, pochybuju, že měly ty desítky, či spíš stovky nožů chybný výbrus.. Taky to řeším tak, že mám špičku níž, nůž je směrem od špičky ke střenkám do kopce. Hodně dlouhé nože musím i přeupnout a pěkně mě to štve, protože u špičky už to ani nejde nabrousit a většina lidí preferuje mít nůž u špičky co nejostřejší. Chápu, že je to dáno brusným systémem, ale mnohem raději bych byl, kdyby se tam upnul třeba 30cm nůž vodorovně a fazeta byla všude stehná.
Taky bych uvítal, kdyby šlo užší čepele brousit menším úhlem a nebrat při tom klemu.
Mám úplně první KMFS prakticky od chvíle, kdy vznikla, myslím, že s ní umím, ale tohle mě celkem dost vadí. Vlastně ze všech druhů kuchyňáků se mi na tom nejlíp brousí vysoký tvar santoku.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/28/2018
Na sadě je zavitová tyč, která pomáhá při udržování úhlu, ale každý nůž má jiný výbrus a už s podstaty věci nejde udělat upnutí, které by při vodorovném upnutí nože do klemy nabrousilo na každém noži stejně vysokou fazetu po celé délce.

-BaRD- vložil tyto přílohy:
images.png

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/13/2011
martas38 napsal:
Mně se u špičky každého delšího kuchyňáku silně zvedá fazeta.......

Jestli tomu dobře rozumím,tak to je prostě geometrie.
Čím je nůž delší,tím větší délka přepony(tyč s brouskem) a tím ostřejší úhel(vyšší fazeta)u špičky.

JiriS vložil tyto přílohy:
broušení.png.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/29/2011
Takhle to právě není (resp. bylo by, pokud bys kudlu upnul špičkou výš, než rovnou část ostří u ručky), jednou se to tu řešilo a diskuze byla poměrně bouřlivá. Nicméně finální konsenzus byl, že pokud bude nůž s rovným ostřím (např. wharncliffe, sheepfoot atd.) upnut rovnoběžně s klemou, tak úhel je všude stejný, i kdyby měla kudla kilometr. Pokud je špička níže, než rovná část ostří, bude na špičce vždy tupější úhel, což odpovídá i mému měření (na TS Prof K03), kdy může být rozdíl od nuly přes pár desetin, až po pár stupňů (podle tvaru čepele). Naposledy při broušení Protech Mordax na 20°/strana byl na špičce úhel přes 22° (což je dáno výrazným bříškem s prakticky rovným hřbetem nože (straight back). Zda je dobře mít na špičce větší úhel záleží na konkrétní kudle a jejím použití. Když chci špičkou normálně řezat, je menší úhel výhoda, protože na špičce bude kudla řezivější, což kompenzuje úbytek síly dále od ručky. Pokud budu chtít kudlou prasit, bodat, sekat, páčit atd. bude naopak výhoda tupější, tedy odolnější ostří. Jinak u pružných kuchyňáků se dále od klemy kudla tlakem brousku ohýbá, což úhel na špičce dále zvětšuje.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/13/2011
Martin Morávek napsal:
Takhle to právě není (resp. bylo by, pokud bys kudlu upnul špičkou výš, než rovnou část ostří u ručky), jednou se to tu řešilo a diskuze byla poměrně bouřlivá. Nicméně finální konsenzus byl, že pokud bude nůž s rovným ostřím (např. wharncliffe, sheepfoot atd.) upnut rovnoběžně s klemou, tak úhel je všude stejný, i kdyby měla kudla kilometr....

Asi to nechápu.
Upnu kudlu do klemy a nastavím úhel tím,jak vysoko je vodící oko pro brousek.Tím mi vznikne trojúhelník se stěnami: rovina klemy-brousek-sloupek vodícího očka pro brousek.
Kdybych teď opsal brouskem kružnici se střědem ve sloupku a vrcholem na fazetě,tak ta kružnice je složená z bodů,kde je stejný úhel brousku na fazetu,body bliže ke středu kružnice jsou tupější úhel(nižší fazeta),body zvenčí kruhu jsou úhel ostřejší.(vyšší fazeta)

Dá se to představit jako kužel(základna kružnice,očko pro brousek vrchol,rovina brousku stěna.
Nějaký fotky,co tím myslím
A nebo to mám uplně blbě..Grin

JiriS vložil tyto přílohy:
uhelpribrouseni.jpg.jpg
uhelpribrouseni2.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Dám sem pár fotek, které to snad objasní. Pointa je, že přepona je v promítnutém pohledu ze strany pořád stejně dlouhá. Naměřené úhly viz foto...

Martin Morávek vložil tyto přílohy:
20240228_205157.jpg.jpg
20240228_205418.jpg.jpg
20240228_205432.jpg.jpg
20240228_205253.jpg.jpg
20240228_205240.jpg.jpg
20240228_205537.jpg.jpg
20240228_205553.jpg.jpg

“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2007
Ahoj,

Posílám rychlovideo

nechovej se agresivně, jednej dominantně
fake to fake, soul to soul
Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/16/2019
To je nějaký prototyp, nebo už je v prodeji?
Díky
Posláno:

Štamgast
Vypadá to dobře. Cením, že se dá konečně upnout libovolné brusivo. Jako nevýhodu vidím pouze 4 dostupné úhly. Už máš nějakou představu o prodejní ceně?
Posláno:

Štamgast
Ahoj,
8750,- v kufru včetně DPH, volitelné příslušenství umí 10-29 stupňů po jednom

hamon vložil tyto přílohy:
20240229_154446.JPG.jpg
20240229_115340.JPG.jpg
20240229_115411.JPG.jpg

Posláno:

Začátečník
Připojený: 8/26/2022
Hamone, krasna prace. Mazane vymysleno. Takovy system, ktery by drzel stabilni uhel nezavisle na poloze ostri snad ani na trhu nebyl doted, ne?
Posláno:

Štamgast
Díky, jsem rád, že se líbí,
Ano je to jediný systém s reverzní kinematikou, vyvinut a patentovaný námi.
Takže Česka republika zase jednou prvniOk
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/22/2010
hamon napsal:
Ahoj,

Posílám rychlovideo

Mistře , parádní to práce Applause Držím palce na IWA Wink

LIONSTEEL
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/14/2017
hamon napsal:
Díky, jsem rád, že se líbí,
Ano je to jediný systém s reverzní kinematikou, vyvinut a patentovaný námi.
Takže Česka republika zase jednou prvniOk

Dost dobrý! Kdy bude v prodeji? Admire
Posláno:

Štamgast
Ahoj, ca týden až dva by mělo být dostupné, máme dokončenou první stokusovou serii
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/29/2021
hamon napsal:
Ahoj,
8750,- v kufru včetně DPH, volitelné příslušenství umí 10-29 stupňů po jednom

Jakou největší délku čepele to umí?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/11/2018
Přijde mi jako obrovská škoda chybějící nastavení rozpětí čelistí.
Posláno:

Štamgast
Ahoj,
Ca 20 - 30 cm

Čelisti se nastavují pružnosti od 8mm do 0 sami pomocí vlastního modulu pružnosti a kulových pouzder

hamon vložil tyto přílohy:
20240302_140854.JPG.jpg
20240302_140933.JPG.jpg
20240302_141035.JPG.jpg
20240302_141047.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Osobně bych čelisti udělal posuvné, aby se dala měnit jejich rozteč, jako to má TS Prof atd. Tady sice není problém, když bude dlouhá kudla pružit, ale nevím, jak bych do toho upínal hodně krátkou čepel, kdy dávám na TSP čelisti na doraz k sobě. Asi by se dala použít jenom jedna, otázka je, jestli by to drželo dostatečně.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/8/2010
Sadu som videl a aj si ju na IWA vyskusal a je to absolutna pecka! Blbovzdorne a dokonale, najlepsie je ze si presny uhol drzi vzdy a v kazdej polohe, takze ak si raz spravis konkretny uhol na nozi tak si ho mozes prebehnut kedykolvek bez potreby riesit presne upnutie alebo stelovat nieco dalsie. Upinanie super vdaka gulovum puzdram, upnutie v jednej svorke je dotacijuce na maly (aj velky) noz, naopak sa mi paci integralnost celusti (na vystave bol aj poloobrobejy ingot)
Za mna to je mala revolucia v bruseni a zaroven presne ten system na ktory som roky cakal.
Emaily mi nechodia - kontakt cez PM
instagram.com/stefpacka/
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum