ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Brusná sada KMFS Možnosti
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 8/26/2022
Herodes: Kluci spis reagovali na hamonovu origo duralovou desku. Jinak jasne - kdyz to clovek udela ze zbytku co najde doma a funguje to ke spokojenosti, tak je to vyhra.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2007
Jasné, sada v základu má základnu se čtyřmi otvory, takže přidělat na cokoliv by neměl být problém. Z principu věci by stačila i dlažka a oboustranná páskaOk
nechovej se agresivně, jednej dominantně
fake to fake, soul to soul
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/5/2024
Zdravím, Může mi někdo vysvětlit v čem je broušení "jedné" strany výhodnější než u rivalu kde ty tahy mám z obou stran počtem defakto stejné než když u Vantaedge nepočítám tahy a jednu stranu můžu mít víc přebroušenou než druhou.. logicky budu mít ostří šikmo nebo se pletu ? Berte mě s rezervou mám rival stealth jenže mě trošku štve to upínání a broušení špičky u kuchyňských nožů cca 20cm tak jsem přemýšlel buď nad Moa skrz to upínání nebo tedy teď VE ale mám obavu o to jednostranné broušení a také ne takový rozsah ve volbě uhlů. Díky za odpovědi
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/29/2011
Nikdo nedokáže oběma rukama dělat naprosto stejný pohyb se stejným přítlakem, takže to budeš mít stejně šikmo, jak píšeš. V praxi mi mnohem více vyhovuje, když brousim jednu stranu fazety, koukám na ní a dělám na ní tak dlouho, dokud nejsem spokojený. Pak to otočím a dělám totéž na druhé, dokud nevypadá stejně, jako ta první (první grit a rovnání/tvorba nové fazety).
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Začátečník
No jo ale chápeme se ne, když jedeš dvěmi unašeči, přecejen je to obroušení z každé strany +- stejné než když šmrdláš pohybem tam a zpátky jednu, jen mám trochu strach ze to budu mít dost nepravidelné jako amatér
Posláno:

Štamgast
Ahoj,
Jak bylo psáno-

Za mě je Rival stealth a MOA21 neporovnatelně rychlejší.

Vantaedge je neporovnatelný v kinematice- při každém broušení nože není třeba nic hledat, prostě se nůž upne a na daný úhel brousí, dá se to tedy i po tmě. Tato kinematika je od nás a je patentovaná, tedy nejedná se o něco náhodného, nebo technicky nepatrného.

Ostatní bych asi považoval za subjektivní.
Posláno:
Začátečník
Zdravím, tak jsem koupil VE i s diamanty do 15tis .. bude to znít blbě, ale myslel jsem si, že to bude mnohem lepší než rival a jsem zklamaný. Jak bylo řečeno že drží úhel, ano i ne, nůž má po celé délce krásnou fazetu, ale odchylka úhlu tam je cca 1° v podstatě se kámen jakoby prohýbá, způsobuje to ta zadní vodící tyč a to má podle mě za následek další problém. Na rivalu jsem měl po 1000 grit nůž fest ostrý, rdy to use .. na vantaedge nechápu jak je to možné, ale ty nože jsou furt tupé ať se snažím sebevíc. Prostě už nevím kde je chyba a začínám být zoufalý. Fazeta jak zrcadlo a nůž do papírů nezařízne.
Posláno:

Štamgast
1° by měl být ca od volné polohy, ale při reálném broušení, kdy na nerez držák je vyvíjen tlak aby byl systém stabilní by hodnota měla být ca 0,6° tedy sada vytváří konvex v této hodnotě, rovnoměrně a pravidelně na fazetě.
Tato hodnota zde bude vždy vzhledem k pružnosti materiálu.
Každopádně toto nesouvisí s tím, že by nůž nebyl ostrý, odhadem to bude jedna ze dvou možností:
-nedobroušení (rovina fazety na jedné a druhé straně se nepotká)
-jehla (fazetka je lesklá, ale na konci má otřep který je přehnutý)
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/28/2018
Taky právě testuji Vantaedge a mám aj fotky pod mikroskopem se zvětšením 2500x v pondělí pošlu. A zatím dobrý.
Testuji broušení i takových šíleností jakoby jako třeba tohle.
A za těch pár nožů bych si tipnul že chyba bude asi na tvé straně. Nejspíš nepřitlačíš brouskem dostatečně na ostří aby se ti nastavil správný úhel.

-BaRD- vložil tyto přílohy:
IMG_20240809_161955.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Zkoušel jsem všechno. Tlačit, netlačit, jiný pohyb .. ale co tak koukám na videa tak všichni jedou "nahoru dolu" a postupně posouvají, vizuálně fazeta vypadá dobře z obou stran a pocitem prstů tam žádný ohyb necítím. Berte mě jako úplného amatéra, ale něco už mám nakoukaný a načtený. Zeptám se asi zase blbě, jak mám kontrolovat správé nabroušení po každé výměně gritu. Brousím 240 udělám cca 40 50 tahu na jedné straně otočím a tak stejné na druhé, mělo by to být pravidelné. Dám 600 opakuji postup. Atd. Postupně až po 15k. Nůž je ostrý ale ne tak aby řezal papír. To na rivalu mi to přišlo dost blbu vzdorné a nůž po 1000 už řezal krásně a po ruby oilu už i holil.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2011
Mám oba dva systémy. Moje zkušenost je, že pokud je nůž opravdu tupý, tak ať už to
byly brousky od Lanskyho, nebo KMFS, tak 40-50 tahů je málo. Samozřejmě také při
tomto počítání záleží na délce čepele. Vždycky když skončím broušení, tak ostří lehce
přejedu ocílkou. Tedy přesně ocílkami. První je titanová a druhá na zjemnění diamant,
tou potom srazím jehlu. Obě ocílky mám od Dicka. Nakonec test na kancelářské A4.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/16/2011
Já se v broušení stále považuju za amatéra. Mám úplně první modrou sadu a diamanty z Číny, tedy žádné přesné duralové unašeče. Ani netuším, jestli pro ty užší kameny z první sady existují. Než jsem se to naučil mně pěkných pár nožů trvalo, jsem prostě po manuální stránce kopyto. Taky mně trvalo nůž opravdu nabrousit. Třeba dvě hodiny u kuchyňáku o délce 15cm. Dnes to mám za pár minut. Souhlasím s předřečníkem, že je 50 tahů málo.Průběžně zkouším ostrost takovým tím nalepovacím papírkem na poznámky, je to mírně tužší papír (tvrdší než v sešitě) a nůž musí i na nejhrubším gritu dobře řezat v celé délce. Osvědčilo se mně při přechodu na jemnější grit říznout do špalíčku z tvrdého dřeva. Brousím zásadně proti ostří, až na kůži nakonec po ostří (sílou zvyku jsem proti ostří pár kůží poničil). Používám čínský úhloměr a samozřejmě u neznámých nožů fixu. U nožů, co si myslím, že je budu mít v ruce i podruhé si píšu úhel do Excelu, protože často zjisím, že abych nerušil původní fazetu, nechce to třeba 20, ale 18 stupňů. Ona chce i každá ocel něco jiného. Praxí se člověk učí. Trvalo mě třeba naučit se, co jaký nůž i ocel potřebují za grit, z počátku jsem používal vysoké grity, kdy nůž sice holil jak břitva a dal se s ním říznout podélně vlas, ale po rajčeti klouzal a po pár říznutí byla ostrost ta tam. Co mě na mé sadě štve je zvedání úhlu u špice a trvalo mě, než jsem našel správný způsob upnutí. U dlouhých nožů stejně přepínám. Proto přemýšlím o té nové sadě, podstatně častěji brousím dlouhé kuchyňáky, než krátké nože.

Mám pocit, že na nové sadě tomu dává uživatel málo a neprobrousí to a řekla by mu to fixa, pokud ji nepoužívá.

Každopádně je pro KMFS velice kvalitní nástroj.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2011
Tak já bych se bál, že se při přendávání, nebo přepínání upnutí lehce změní úhel.
Ale to je můj názor na věc. Nepovažuji se za profi brusiče, ale za běžného uživatele.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/1/2011
Fixa a pro mě už brýle=nutnost!!!
Dobře upnout s kontrolou úhlů z obou stran, rozdílná výška fasety nasere vždy, nejen u nožů s DLC.
Nepočítàm tahy, jak zmizí fixa testuji bříškem prstu z obou stran. I u hrubého gritu cítíš, že je to ostré, pokud není už překlopená jehla= už zbytečně moc odbroušeno. Kudlu si šetřím, né ničím-užírám čepel už zbytečným broušením.
Ten problém...je možná proto, že si nemusíš všimnout a jdeš finišovat přehnutou jehlu. Taky se mi to občas povede. Proto to kontroluji z obou stran bŕíškem prstu pořád.
Když je to lepivě ostré z obou stran jdu na jemnější grit bez obav.
Mám KMFS
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/5/2022
@Tomáš Čechovský: když to nabrousíš 240kou,holí ti nůž? Pokud ne,tak je imho nesmysl to honit nějakekma tisícovkama,protože jen leštíš fasety,co se ještě na vrcholu ani nepotkaly,takže to ostrý bude,ale s jemnejma kamenama se umoříš. jako když budeš brousit plech 80kou, a pak přejdeš na 600, a doufáš,že se ty škrábance ztratí. Ztratí,ale dřív ti umřou ruce..
CUM SPUMIS ORIS
instagram.com/forgottenkustoms
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/16/2011
Herodes napsal:
Tak já bych se bál, že se při přendávání, nebo přepínání upnutí lehce změní úhel.
Ale to je můj názor na věc. Nepovažuji se za profi brusiče, ale za běžného uživatele.

Po tom přepnutí zas úhel doladím úhloměrem. Někdy je to na fazetě poznat, ale spíš jen změnou lomu světla v místě přechodu, či jak to popsat. Je to pořád lepší, než abych měl po celé délce čepele fazetu 1mm vysokou a u špice 2,5mm. Pak tu špici brousím hodinu a vypadá to blbě. Přesně tohle mně to dělá, ale možná dělám něco špatně
Posláno:
Pokročilý
Fotky ostří pod mikroskopem.
Brusná sada KMFS Vantaedge
Ocel Magnacut 62 HRC
Broušené na 15° na stranu, 30° vrcholových.

-BaRD- vložil tyto přílohy:
IMG_20240813_073828.jpg.jpg
IMG_20240813_073938.jpg.jpg
IMG_20240813_074050.jpg.jpg
IMG_20240813_074810.jpg.jpg
IMG_20240813_075249.jpg.jpg
IMG_20240813_081009.jpg.jpg
IMG_20240813_082315.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/25/2013
Braňo - veľmi pekné fotky Ok
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Pokročilý
sandor napsal:
Braňo - veľmi pekné fotky Ok

Dík, od tebe je to pocta 🫡
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 3/16/2008
Takže závěr zni, že jde-li se až na takový extrém jako je 10000 grit , nedojiždět to pak na kůži?... protože to je/může být kontraproduktivní...
Nicméně ten karbid se pak asi stejně vylomi, ne? Spíš jde o to ohrnutí ostří, je tak?
Je lepší mít nůž a nepotřebovat ho, než potřebovat nůž a nemít ho.
EDC:SPD Military Fluted GoldScrew, Fenix PD35TAC
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum