ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
INMU Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/27/2005
Motýlek je parádní. Musela to být piplačka. Ten zásah žlábků do kování to nepatrně kazí. Pro příště bych se podobně jako další přikláněl k řešení kdy žlábky nebudou zasahovat do kování. Na tomto by se dala hrana žlábku zakulatit a roztáhnout do plochy kování
Na práci není vidět jak je dlouho dělaná, ale jak je udělaná.
Nepoužívejte PM - kontaktujte mne e-mailem, prosím!
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
Blbost, chlápech si to rozmyslel............ žlábek je v mezích normy a nijak nevadí a neuráží, natož aby snížil hodnotu nože jako celku. Je to škoda že ti zůstal, dělat něco atip na objednávku a pak nic, to je k hovnu. To se pak musíš modlit, aby se líbil někomu jinému. Tak či onak je to na prd Sad

Jo..........motýl jinak fantastic Happy prostě krasavec.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/22/2009
teda souhlasím z Matem , na tydle stop piny prostě ty zařezy mušej bejt to se nedá svítit :) co se tyče teho že zasahujou do příložky na funkci to nemá vliv a je to otazka ceny myslím když by byl za 10 chápal bych to ale vím že děláš ty motejly za hodně slušny ceny a je to halt ruční prace defakto na koleni
Dobrým slovem a pistolí zmůžeš víc než jen dobrým slovem
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/22/2005
... a co ho v tý příložce ještě víc "přiznat" , aby to nevypadalo jako vymačkaný. Prostě ten žlábek okopčit ve stejný vzdálenosti jako je příložka od hrany....
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/21/2008
....přidám svůj názor:
1) motejl jednoznačně nádhernejRazz
2) vzhledem , k tomu , že motejly nemám ani jim moc nehovim, tak se o ně moc nezajímám
ale chtěl bych vědět , jak je to řešeno standardně na ostatních (byť sériovejch) motejlechSurprised
3) je pravdou , že ty žlábky jsou trochu vadou na kráse a působí tam celkem rušivě.Mě by se to asi taky nelíbilo.
Otázkou zůstáva fakt , jestli pro tento detail odstoupit od koupě.Myslím , že to není ten pravej argument.......Wink
mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako obvykle…
Posláno:

Štamgast
Zrovna jsem se chtěl amatérsky zeptat - Proč tam musí bejt?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/21/2008
....tak mě ještě napadlo dát tam místo pinů kolíčky a aby nesedly s příložkami v jednom bodě - zbrousit spíš ty kolíčky - tzn udělat jim plošku (snad jsem se vyjádřil srozumitelně)....laickej názor....Neutral
mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako obvykle…
Posláno:

Štamgast
Jo tak, to je pro to, aby se to nedotýkalo na mikrobodíku? Já myslel, že je to dobrušovanýný proto, aby se tim jako dopasovala pozice otevřeno - zatištěno - jakoby napruženo. Prostě že se to dobrušovalo tak dlouho, dokud to nebylo adekvátně spasovaný - to mi přišlo jako dost divný... Shocked
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/11/2006
Tady jsem našel pohromadě vícero fotek motýklů. Autorem těchto je Terry Guin, řekl bych že svétoznámý výrobce nožů. Ty žlábky tam prostě jsou. Na jednom kousku je má schované pod kováním, což už tu padlo a schledávám to jako výborný nápad....bohužel až pro příště.
http://balisongcollector.com/galleryG.html

S tím roztažením žlábku do kování to půjde blbě. Kování stejně jako dřívko je o necelý milimetr z každé strany užší než nosná příložka. Takže příložka kolem nich vytváří jakoby takový rám. To byla asi největší piplačka při celé výrobě. Trvalo to děsnou dobu. Takže ikdyž to vypadá, že jsem do toho kování jen tak křivě zabral, tak ten žlábek je v kování menší prostě proto, že to kování je posunuté od hrany příložky.

A proč to nejde bez žlábků? Vezmi si rukojeť jako jednoramennou páku. Je dlouhá 12 cm, bod otáčení (čep) je v nule, západka je na 12. centimetru a 1,2 cm od čepů je ten dorazový kolík.Na to, aby mi západka držela a přitom nešla nějak ztuha odjistit potřebuju ladit vzdálenost rukojetí na konci v řádu desetin milimetru. Co z toho vyplývá? Že pokud na 12 centimetrech mám toleranci v řádu desetin, tak na 12 milimetrech od čepu už jsem na setinách. To znamená, navrtat 4 díry do čepele s přesností usazení v setinách mm...a to bohužel nezvládám.

Mohl bych úpravou rozteče děr v čepeli hloubku žábků omezit, ale nikdy mě nějak nenapadlo, že by tam vadily. Já to bral prostě tak, že tam patří. A i se mi líbí, jak jsou pak ty čepy pkně "zavřený".
Je to boj
Posláno:

Štamgast
Z toho plyne - dělej to tak jak to máš a hotovo, nelam si z toho hlavu. Každej nůž má svýho kupce Wink Spíš to asi pěkně naštve, máš radost z toho, že děláš někomu něco na zakázku, určitě měl dotyčný milion připomínek, požadavků. Ty se snažíš vyhovět a on od toho cukne. No co, zabít Laugh
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/22/2009
Ahoj Inmu,

nozik dobrej. Priklanim se k nazoru, ze majitel si to rozmyslel a se zlabky to nema co delat.

Vybrousene zlabky jsou fajn, casem pri pouzivani by se tam mensi zlabky stejne vytvorili, takze takhle je to jasne od zacatku.

Je videt, ze jsou delane pilnikem. Neslo by to vylestit? Aby zlabky byli, ale ve stejne kvalite jako prilozky?

Jinak napad, udelat priste zlabky jen do vnitrni prilozky neni spatny.

Maley Willie
Posláno:

Štamgast
Jojo, chystám se ty žlábky vyhladit. Tak jak to je, je to 240ka šmirgl, tak to vytáhnu tak do 400. Ono to vypadá hrubě, protože je to hodně zvětšený. Jinak na to asi prdim a zkrátka mám námět na zdokonalení pro příště. Nakonec jsem rád, že mě to zase posune o něco málo vpřed.
Je to boj
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/21/2009
Mám takovou otázku je zvykem brát zálohu na materiál. Aby to odstoupení od koupě tak nebolelo?
"On balance, allowing taping was maybe the smartest business move we ever made." -Phil Lesh, Grateful Dead
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
abyrlev napsal:
....tak mě ještě napadlo dát tam místo pinů kolíčky a aby nesedly s příložkami v jednom bodě - zbrousit spíš ty kolíčky - tzn udělat jim plošku (snad jsem se vyjádřil srozumitelně)....laickej názor....Neutral
Ubírat už takhle tenkému kolíku na pevnosti?Žlábek v bočnici-příložce je podle mně daleko bezpečnější a konstrukce bytelnější.
Ohrenstein:osobně zálohy na materiál asi zavedu úplně u všech.Už se mi to několikrát vymstilo,nejvíc od lidí o kterých jsem si myslel, že jsou kamarádi.Sad
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/20/2008
Inmu:motejly absolutně nemusim, ale ten poslední je pecka.Zjemni brus drážky jaks napsal a nic neměn.Každá věc má svého kupce.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/6/2009
Ohledně zálohy- já si beru 50% z celkové ceny, má to i výhodu pro zákazníka, nemusí platit "tolik" najednou (doplatek na nůž je většinou za 2 měsíce).
Pak je tu možnost sepsat řádnou smlouvu a zanést do ní rozhodčí soud. Ale to musí být na nůž výkres, atd. + takový ty nepříjemný věci... však víte co myslím.

Jinak, podle mě, je lepší ty drážky zamaskovat kováním (pokud je teda třeba). Proč? Protože sdílím Ládesův názor.
100 lidí, 100 názorů - 10.000 nožů
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/26/2009
Ahoj Ohrenstein,
já už jsem to zavedl dávno.
Ještě když jsem dělal zámečničinu a dostal zakázku na vrata, která mně pak zůstala doma.
Stálo mě to 8 litrů.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
proč zálohy:Sice pravda že neodebraná kudla si nakonec svého kupce najde,ale dost často ti v tom leží peníze a tu dobu kterou jsi zatím planě strávil zabýváním se touto zakázkou jsi mohl dělat na jiné která by ti na základě předchozích zkušeností s jiným zákazníkem zaplacena byla,takže to je spíš taková kompenzace za materiál a plané mrhání časem.(taky obvykle beru cca 50%,ale dělávám i vyjímky-bez zálohy což se mi někdy vymstí)

Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Jsem tu tejden nebyl a když koukám, co se mi tu rozproudilo, tak si k tomu taky řeknu svoje. Záloha mi byla nabídnuta, ale odmítl jsem jí. Já se pořád považuju za začátečníka a taky se mohlo docela dobře stát, že bych na tom noži něco totálně zkonil, udělal nějakou neopravitelnou chybu a podobně. A nevim, jestli bych měl pak nervy třeba dělat celou čepel znova.

Možná to neni správnej závěr, ale spíš to udělám tak, že si přestanu hrát na velkýho kluka a nožíře a propříště se na nějaký spešl zakázky vykašlu. Protože jediný co jsem z toho měl, byly nervy z toho, že to jde pomalu a strašný sr**í s tim, aby to bylo podle přání zákazníka, ikdyž mně samotnýmu to přišlo třeba nesmyslný.

Takže se vrátím k tomu, že do tý garáže půjdu, když budu mít náladu a ne protože musim, aby to bylo rychle hotový. A budu to dělat tak, jak se to líbí mně a budu z každýho říznutí do oceli mít znova radost. Ten pocit povinnosti mi to všechno kazil.

A když se bude můj výrobek někomu líbit a bude ho chtít mít doma, tak to pro mě bude vyznamenání navíc. Mě to neživí, takže když mi zůstanou doma, tak za to brečet nebudu. Mám je všechny rád a dost těžko se s nima loučim. A že mi v tom zůstanou prachy? Pro mě je to koníček a tam se na tohle nehledí. Do ryb vrážim taky tisíce a nečekám, že se mi to bude vracet.
Je to boj
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/8/2007
INMU napsal:

Možná to neni správnej závěr, ale spíš to udělám tak, že si přestanu hrát na velkýho kluka a nožíře...

Myslím, že právě tím, že to máš v hlavě srovnané, jsi se velkým stal.
Ať se daří.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum