ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Volný Pokec 01/2017 - 08/2024 Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/11/2006
Hmm, veliká škoda. Takových krámků po rebublice moc není. Sám jsem tam byl prvně možná před 25 lety, ale nejspíš tam fungovali ještě mnohem déle.

Je to boj
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/15/2008
Na jaře jsem s p. Pokem mluvil ještě v jejich obchodě na Klatovské. Plánovali přestěhování nožířství a obchodu do jiných prostor. V tom dosavadním byli v nájmu. Ale kde budou fungovat teď nevím. Rodina Poků obnovila nožířství hned po revoluci. Historie viz. jejich stránky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/21/2013
Ahoj. Když chci kvalitní dalekohled a nechci si kvůli tomu nechat operovat ledvinu. Jaký doporučujete? Váha není překážka. Stáří také ne. Děkuji za každou radu.
Za nocí nejtmavších na slunce pamatuj
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/29/2007
Máš představu o zvětšení a světelností? Já měl kliku v zastavárně s Zeiskou 8x50 za 1500. Poctivé sklo a vidět je s tím i v šeru.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/13/2015
My kupovali s dcerou nový, plněný dusíkem, 10x42 v Decathlonu, tehdy jsme po bazarech žádný rozumný za pro nás přijatelné peníze nenašli. Jsme s ním spokojeni.
Zatím jsem nezažil nic, co bych nepřežil.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/21/2013
Krhút napsal:
Máš představu o zvětšení a světelností? Já měl kliku v zastavárně s Zeiskou 8x50 za 1500. Poctivé sklo a vidět je s tím i v šeru.

Mám 7x50 USSR dalekohled. Chtěl bych něco většího.
Za nocí nejtmavších na slunce pamatuj
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/15/2021
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2011
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/11/2009
Mám dotaz. Pokácel jsem na zahradě schnoucí osiku a teď mi na dvoře z kořenů roste osikový mlází. Neporadíte, jak se toho zbavit?
Za všechno si můžu sám
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/17/2016
Na výmladky je tuším https://www.zbozi.cz/vyrobek/agrobio-opava-garlon-new/, ale teď už je pozdě. Takže nějaký totální herbicid, malý štěteček a potírat.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/22/2008
Ahoj, měl bych jeden dotaz.

Nemáte někdo představu v kterém armyshopu v Praze bych mohl koupit malou polní NVA včetně popruhů.

Předem díky za rady

Kurtz vložil tyto přílohy:
stažený_soubor.jpeg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/17/2014
Nedá mě to, ale opravdu mě začíná vadit čeština některých příspěvků.
Bez háčků,čárek,velkých písmen atd.
Je mi jasné že je to ,,moderní " ale je fakt nutné takto prznit češtinu?
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
Růža napsal:
Nedá mě to, ale opravdu mě začíná vadit čeština některých příspěvků.
Bez háčků,čárek,velkých písmen atd.
Je mi jasné že je to ,,moderní " ale je fakt nutné takto prznit češtinu?

Joo, když to píšou z matlafounů, tak se nedivím. Já na tom zgarbu co mi byl pořízen neumím ani velká písmena.Grin
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2011
Nejsi sám.
Už více než 30 let se živím jako tlumočník-překladatel. A velmi mi vadí, že tam, kde má čeština jasné a přesné české výrazy, pojmy, tak se místo nich používají cizí slova, převážně anglická...

proč "summit" místo českého "setkání, jednání, schůze"?
proč "stage" místo českého "jeviště"
proč "frontman" kapely místo českého "vedoucí kapely"?
místo českého "přeji vám hezký večer" se používá otrocký překlad anglického "have a nice evening" = "mějte hezký večer"

a takových příkladů bych mohl uvést stovky...

Je to prznění českého jazyka...

Angry Angry Angry
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
OT: To nemusi byt jen telefony. Urcite tu je (vcetne me) par lidi, co maji proste svalovou pamet natrenovanou na anglickou klavesnici, protoze na ni pisou 8 hodin denne (programatori a podobna verbez) a psani s diakritikou je pro ne utrpeni (vyrazne zpomaluje)..

EDIT: A stejne tak jazyk proste prebira cizi slova a obecne se vyviji. At se nam to libi nebo ne, nektera slova se proste ujmou, naopak jina vymrou. O oborove terminologii a nasilnych pokusech do ni naroubovat umele vytvorene ceske vyrazy nemluve.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/23/2013
Růža napsal:
... Je mi jasné že je to ,,moderní " ale je fakt nutné takto prznit češtinu?...

Růžo, naprostý souhlas. Moderní to není, je to lenost a pohodlnost (žádná svalová paměť, pánové, jen lenost a pohodlnost... jako fakt). Diakritická znaménka čeština používá zhruba od 15. století a za tu dobu už by bez diakritiky nebyly některé věci srozumitelné. Argumentovat psaním na telefonech, které to údajně nezvládají, je také liché - poslední můj foun, který opravdu jen s obtížemi zvládal diakritiku, byla legendární Nokia 5110, ovšem tou bych sem příspěvek nenapsal.
Mimochodem, můj oblíbený příklad konfliktu diakritika x bez diakritiky (a není z mé hlavy, prosím): Pokud děvčeti poněkud plnějších tvarů budete chtít pochválit zahrádku psaním bez diakritických znamének, pečlivě volte slova, protože větu "mas fakt pekne kyticky" by si mohla (chudák děvče) vyložit ale úplně jinak...
Pana ehm ...překladatele... bych rád upozornil na to, že jím uvedený "frontman" nutně nemusí být vedoucím kapely a tedy jeho překlad může být v tomto ohledu poněkud zavádějící. Slovo není motýl, abych ho přišpendlil k jednomu jedinému významu - tuhle větu jsem často používal v době, kdy jsem překládal předpisy a normy, krom jiného pro tehdejší ČSNI (takže bych si troufl říci, že o překládání trochu něco vím). A k jeho filipice o prznění jazyka ještě jedno - a v tom souhlasím s předřečníkem [krezac] - jazyk je živý a ať se to komu líbí či ne, vyvíjí se. Přejímání cizích slov je jedna z forem vývoje jazyka. Nelze proti tomu dělat nic a nedejž bohové, abychom dopadli jako Frankokanaďané, kteří jako snad jediní na světě v zájmu jazykové čistoty či čeho nemají na značce STOP nápis STOP. Jakmile by někdo založil jakousi "Komis pro čistotu jazyka obecného", budeme na dvacet či více let ... tam, no. Ne že by tu takové pokusy nebyly, ale naštěstí odešly po roce '89 ... tam, no.
P.S. Cítí-li se někdo tímto postem dotčen či uražen, pak ano, byl to záměr... Razz
Máš-li krátký nůž, potřebuješ dlouhou ruku.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/3/2018
Ono když někomu přijde zpráva "mej se", taky to kolikrát vyvolá rozporuplné pocity Laugh
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/12/2017
ta debata tady mi pripomela toto Laugh

jinak souhlasim, psat bez diaktiriky je lenost Happy

“Můj bůh je Crom. Sedí na vysoké hoře. Po smrti před něj předstoupím a on se mne zeptá na Tajemství oceli. Neodpovím-li správně, srazí mne ze své hory!”
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
WuDan napsal:

jinak souhlasim, psat bez diaktiriky je lenost Happy

OT
Pokud budes mit nekdy cas a chut, udelej si maly pokus. Nainstaluj francouzskou AZERTY klavesnici a zkus napsat jeden delsi odstavec (bez ceske diakritiky samozrejme, ta tam neni)...

A pak si uprimne rekni, jestli je lenost psat na rozlozeni klaves, na ktere jsi zvykly. Nebo jestli bys to nejradsi vzteky rozmlatil :)))

Vyzkouseno osobne - na jedne roboticke soutezi v pred-notebookove dobe jsme dostali pocitac s francouzskymi windows a klavesnice zmenit nesla. Po jednom veceru zoufaleho snazeni jsme nekde sehnali disk s anglickymi.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum