ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Volný Pokec 01/2017 - 08/2024 Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/12/2007
krezac napsal:
brak napsal:
Dobrý den všem. Rád bych přidal názor k možnosti testování zájemců či držitelů střelných zbraní. Myslím si, že vytvořit dostatečně robustní a spolehlivé baterie pro testování aktuálního duševního zdraví a vyhodnocovat je strojově jde. Masivně se to dělá u ozbrojených složek. Ze systému pak vypadnou osoby, které musí ještě projít přes psychologa a těch už by nemuselo být tolik. V současnosti již v léčbě depresí nebo úzkosti digitální programy mají stejnou klinickou účinnost jako prezenční terapie...
Otázkou pak zůstává, k čemu všemu a zda testovat. Zda zůstat u zbraní, nebo i u řidičů, zaměstnanců na rizikové infrastruktuře...

Nástroje pro masivní testování jsou a budou čím dál lepší, teď jde jen o to shodnout se na tom, v jakém rozsahu je využívat a vynucovat.

Dovolim si zopakovat otazku, kterou jsem psal Tororo: Co to resi za problem, resp co to ma zlepsit proti stavajicimu stravu (tri strilejici silenci za poslednich 30 let ze stovek tisic drzitelu zbrojaku)? Predem dik za odpoved.

Dobrý den,
doporučuji si text přečíst ještě jednou a zamyslet se, co jsem v něm skutečně napsal.

Nepsal jsem, že by to něco řešilo, nebo že je to správné, nebo že to schvaluji, nebo že by se mělo profilovat/klastrovat vše co se hýbe.

Psal jsem, že si myslím, že to jde strojově udělat na vysokých počtech osob a že tudíž kapacitní omezení odborného personálu není takovým limitem. Bylo by tedy možné provádět plošný screening rizik duševních onemocnění (vybraných), aniž by to významně zahltilo kapacitu psychologů, psychiatrů atd.

Já sám nemám dost informací, abych se rozhodl, zda plošné testování žadatelů a vlastníků zbraní dává smysl. Navíc jsem hodně zaujatý, protože mám zbraně všech možných kategorií rád, a tudíž mi každá překážka k jejich získání vadí.

Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
No vzhledem k tomu, ze uz samy psychotesty jsou spis o dojmech nez o meritelnych faktech (je ten strom dost infantilni?), tak expertni system tim nakrmit nepujde a "bezna natrenovana umela inteligence" (nebabrejme se v detailech) se rozhoduje na zaklade neceho neurciteho a sve rozhodnuti z principu neumi zduvodnit, chces, aby "to" na zaklade "neceho" rozhodovalo o tve budoucnosti?

Technicka zalezitost je, ze toho "robopsychologa" budes muset natrenovat spoustou dat pro pozitivni pripad (cili spoustou psychotestu strilejicich silencu), aby je to spravne detekovalo. A trosku se obavam, ze takova data neexistuji ani v globalnim meritku, natoz ceskem.

Druha vec je nastaveni, jak vysoko bude zamitaci prah? Na 3/400.000, cili to nic neprinese? Nebo na 1/10, takze cca okresnimu mestu seberes jejich konicek (myslivci), sport (biatlonisti), praci (mestaci), moznost obrany (deda z Tanvaldu)? Uvedom si, ze mas (nadsazka) 399.997 lidi o kterych uz dneska vime, ze nikoho nepostrileli. Presto by cast z nich jakykoliv striktnejsi system oznacil za "magory" a zamitnul.

Myslim, ze patecni tema je vycerpane, klidny vikend vsem a treba se potkame na nejake soutezi, kde se (jako obvykle) nikdo nepostreli ;)
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/7/2013
Popsal jsi to hezky a je vidět, jak přemýšlíš…. Totiž jako daňový poplatník a občan co by rád, aby byl výsledek prospěšný celku.
Problém je, že ten systém bude sloužit tomu (těm) co jsou (budou) u moci. No a ten (ti) by rád(i) svou moc upevnili a opevnili.
Proto je třeba chránit zejména tu svobodu (i když někomu to může připadat jako patos).
Svobodná společnost si poradí s psychoušem, nesvobodnou bude psychouš ovládat.
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/12/2007
krezac napsal:
No vzhledem k tomu, ze uz samy psychotesty jsou spis o dojmech nez o meritelnych faktech (je ten strom dost infantilni?), tak expertni system tim nakrmit nepujde a "bezna natrenovana umela inteligence" (nebabrejme se v detailech) se rozhoduje na zaklade neceho neurciteho a sve rozhodnuti z principu neumi zduvodnit, chces, aby "to" na zaklade "neceho" rozhodovalo o tve budoucnosti?

Technicka zalezitost je, ze toho "robopsychologa" budes muset natrenovat spoustou dat pro pozitivni pripad (cili spoustou psychotestu strilejicich silencu), aby je to spravne detekovalo. A trosku se obavam, ze takova data neexistuji ani v globalnim meritku, natoz ceskem.

Druha vec je nastaveni, jak vysoko bude zamitaci prah? Na 3/400.000, cili to nic neprinese? Nebo na 1/10, takze cca okresnimu mestu seberes jejich konicek (myslivci), sport (biatlonisti), praci (mestaci), moznost obrany (deda z Tanvaldu)? Uvedom si, ze mas (nadsazka) 399.997 lidi o kterych uz dneska vime, ze nikoho nepostrileli. Presto by cast z nich jakykoliv striktnejsi system oznacil za "magory" a zamitnul.

Myslim, ze patecni tema je vycerpane, klidny vikend vsem a treba se potkame na nejake soutezi, kde se (jako obvykle) nikdo nepostreli ;)

Dobrý den, diagnostické dotazníky se v péči o duševní zdraví používají desítky let, takže nějaký materiál na trénování je. Nemyslím si, že je reálné hledat osoby s vysokou pravděpodobností toho, že budou někde střílet lidí, ale osoby se závažným chronickým duševním onemocněním (SMI). Falešná negativita i pozitivita bude vždy, ale ta je i u fyzické práce zdravotníka.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/17/2014
Jardah napsal:
Popsal jsi to hezky a je vidět, jak přemýšlíš…. Totiž jako daňový poplatník a občan co by rád, aby byl výsledek prospěšný celku.
Problém je, že ten systém bude sloužit tomu (těm) co jsou (budou) u moci. No a ten (ti) by rád(i) svou moc upevnili a opevnili.
Proto je třeba chránit zejména tu svobodu (i když někomu to může připadat jako patos).
Svobodná společnost si poradí s psychoušem, nesvobodnou bude psychouš ovládat.

To je oč tu běží! Ok
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/7/2013
Víš, jenomže Ty jsi v tom žil, Glock69 v tom žil, já v tom žil a spousta dalších a nechceme to.
Spousta jinejch v tom žila a rádi by to zase.
A pak je tu mraky těch co v tom nežili a přijde jim to jako skvělej nápad - vždyť to bude ráj, to přeci musí fungovat, co nás furt straší!!
A když o tom mluvím jsem občas za blba, ale to mi je fuk.
Tolik let jsem říkal - rusák je svině a hlavní nebezpečí pro Evropu a byl jsem za toho blba často….i tady- “Ať žijou noční vlci”
No radši budu za blba, než si vyčítat, že jsem držel hubu…. Ty, on, já,… 100=100x1
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/21/2008
Aleši…tebe za ty politický keci fakt odstavit, ty si proste pokoj nedáš ….a furt budeš srát.,.;.🤮
😘
mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako obvykle…
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/30/2011

Bude zítra chleba lacinější ?

virtual1jk vložil tyto přílohy:
IMG_20230427_180503_678.jpg.jpg

Není moudrý ten, kdo ví mnoho, ale ten, kdo ví co je třeba.
Nůž slouží mě, nikoli já jemu.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/16/2019
virtual1jk
Slušná EDC sestavaOk
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/5/2014
Neni nic horšího než zakazovači typu: Já se toho bojim, mě se to nelíbí,
TAK TO NEBUDE MOCT MÍT NIKDOBeating Beating Beating Angry
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/27/2015
Tahle samá diskuze, by mohla být, proč má někdo potřebu nosit a vlastnit nože, což je v této skupině dost dost absurdní.Sad
Já dneska toto a psychotesty jsem splnilHappy

svestka11 vložil tyto přílohy:
IMG_20240420_171231.jpg.jpg

Dog
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/18/2013
Přijde mi zvláštní, že moje podniková lékařka na mě okamžitě poslala hlášení na evidenci ŘP že jsem nepřečetl její ceduli a musel jsem projít procedurou schvalování - neschvalování řízení s brýlemi, zatímco psychologové a psychiatři takovou oznamovací povinnost nemají, alespoň podle prezentace v médiích.
Přitom podle mých zkušeností, Policie ČR sice moc nejedná, ale co se týče sběru informací a dokumentování toho, co se děje v jejich rajónu jsou přeborníci.

Po střelbě na filozofické fakultě vznikla spousta vášnivých diskusí o tom, co je špatně, tak jsem se podíval do veřejně dostupných statistik a vyšlo mi z nich jediné: v té době neplatil zákaz nošení zbraně uvnitř fakulty a podle počtu přítomných osob a podle počtu vydaných ZP tam mělo být okolo deseti zbraní v rukou odpovědných občanů, odhodlaných zasáhnout v případě nutné obrany. To že tam nebyly, svědčí o tom, že zbroják k nošení si pořizují většinou lidé, kteří si jenom mastí ego a pořizují si ho jen tak, kdyby něco.
Následoval incident, kdy přišel zjevně nevyrovnaný jedinec na přijímačky se zbraní zcela legálně, ale tak vyděšený z toho, že zbraň u sebe má, že to na něm bylo vidět. O tom, že by ji použil správně v případě nutnosti nemám žádné iluze.
Zpřísnil bych pravidla pro nošení zbraně opačným způsobem na povinnost nosit zbraň - při každém legitimování občana - nositele ZP skupiny E Policií ČR bych vyžadoval předložení ZP a zbraně, a v případě, že by zbraň neměl při kontrole u sebe, přišel by o oprávnění a zabavením o zbraň, protože není používána k účelu, ke kterému byla pořízena.

Nemám a nechci ZP skupiny E - nechci břemeno odpovědnosti pravidelně trénovat a zbraň stále nosit, protože by vše mohlo přijít vniveč v jediném okamžiku , který si vybere útočník, a já nebudu připraven a nebudu mít zbraň u sebe.
Vybral jsem si, že budu oběť
Všem, kteří na sebe tuto odpovědnost vezmou přeji, aby se nikdy nedostali do situace, kdy budou muset střílet.

Mluv jen tehdy, jsou-li Tvá slova moudřejší než mlčení.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Dog:
Minimalni vek na E vs vek studentu nic?
Pravo vs povinnost nic?

Mimochodem, nechal ses uz pro jistotu vykastrovat? Protože by vše mohlo přijít vniveč v jediném okamžiku , který si vybere zenska, a ty nebudes připraven a nebudes mít gumu u sebe.... (sarkazmus, ale jen trochu)
Dog
Posláno:

Pokročilý
krezac napsal:
Dog:
Minimalni vek na E vs vek studentu nic?
Pravo vs povinnost nic?

Mimochodem, nechal ses uz pro jistotu vykastrovat? Protože by vše mohlo přijít vniveč v jediném okamžiku , který si vybere zenska, a ty nebudes připraven a nebudes mít gumu u sebe.... (sarkazmus, ale jen trochu)

Jenom prváci a druháci tam asi nebyli. Střelec byl taky student.

Vzhledem k tomu, že jsi se o mě otřel osobně a a nediskutuješ věcně, odpovím jen tobě osobně, byť veřejně, protože i ty si mě oslovil veřejně.

Jsi nevyspělý, když nechápeš že odpovědnost zahrnuje právo a povinnost současně.
Jsi arogantní, když nesouhlas v diskusi vyjadřuješ osobním útokem.
A jsi hloupý, když použiješ přirovnání , kdy se život dává, a ne bere. (taky sarkasmus, ale smutný)

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/1/2011
...Dog...

Na plovárně, pláži, náplavce kvér u pasu a plavek, kdyby mě někdo náhodou legitimoval???
Nebo budu diskriminovaná skupina?!?!?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/17/2014
No tak strašně se o tebe ,, neotřel"
Trochu potlač ego!
Jinak co jsi napsal je do praxe naprostá hloupost.

P.S. ZP mám od r.1992, střílím od r.1974 a většinu mého profesního života mě ta bouchačka ,,živila "
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Dog napsal:
Po střelbě na filozofické fakultě vznikla spousta vášnivých diskusí o tom, co je špatně, tak jsem se podíval do veřejně dostupných statistik a vyšlo mi z nich jediné: v té době neplatil zákaz nošení zbraně uvnitř fakulty a podle počtu přítomných osob a podle počtu vydaných ZP tam mělo být okolo deseti zbraní v rukou odpovědných občanů, odhodlaných zasáhnout v případě nutné obrany. To že tam nebyly, svědčí o tom, že zbroják k nošení si pořizují většinou lidé, kteří si jenom mastí ego a pořizují si ho jen tak, kdyby něco.

Po přečtení tohoto způsobu vnímání významu statistiky jsem se podíval do veřejně dostupných statistik a vyšlo mi, že každý gynekolog v minulém roce na každých100 vyšetřených žen vyšetřil i 99 mužů. To, že u něj ti muži nebyli, svědčí o tom, že jsou zcela nezodpovědní a nedbají o své zdraví. Za to by měli být zdrav. pojišťovnou penalizováni.

Dog napsal:
Následoval incident, kdy přišel zjevně nevyrovnaný jedinec na přijímačky se zbraní zcela legálně, ale tak vyděšený z toho, že zbraň u sebe má, že to na něm bylo vidět. O tom, že by ji použil správně v případě nutnosti nemám žádné iluze.

Následoval incident, kdy zjevně nevyrovnaný a přestrašený pedagog zavolal policii na člověka, který se vyskytoval na fakultě a "nelíbil se mu". Policie tohoto člověka doprovodila ven a při zcela běžné perlustraci ji on zcela podle zákona informoval, že má u sebe palnou zbraň, kterou nosí v souladu se zákonem skrytě (policie zbraň neviděla a nepředpokládala). Kdyby nic neřekl, zachoval by se sice poněkud rizikově, ale měl by klid.

Dog napsal:
Zpřísnil bych pravidla pro nošení zbraně opačným způsobem na povinnost nosit zbraň - při každém legitimování občana - nositele ZP skupiny E Policií ČR bych vyžadoval předložení ZP a zbraně, a v případě, že by zbraň neměl při kontrole u sebe, přišel by o oprávnění a zabavením o zbraň, protože není používána k účelu, ke kterému byla pořízena.

Zpřísnil bych pravidla pro držení ŘP na malý motocykl, motocykl, automobil, autobus, traktor atd. tak, že by každý držitel při kontrole musel prokázat, ze v minulém roce najel s vozidlem každé skupiny, kterou má, alespoň 1000 km. Pokud to neprokáže, okamžitě příslušnou skupinu ŘP ztrácí, protože ho nevyužívá k účelu, ke kterému byl vystaven. Totéž platí analogicky pro jeřábnický, svářečský, potravinářský atd. průkaz.

Nemáš a nechceš ZP sk. E nebo zbraň - je to jednoduché: nepořizuj si ani jedno z obojího. Nás ostatní, ať už ZP nebo zbraň máme nebo ne, nech na pokoji.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Dog napsal:
...Zpřísnil bych pravidla pro nošení zbraně opačným způsobem na povinnost nosit zbraň - při každém legitimování občana - nositele ZP skupiny E Policií ČR bych vyžadoval předložení ZP a zbraně, a v případě, že by zbraň neměl při kontrole u sebe, přišel by o oprávnění a zabavením o zbraň, protože není používána k účelu, ke kterému byla pořízena.
...

No, bez urážky, to je hodně absurdní nápad. Analogicky by to znamenalo, že když mám řidičák, jsem povinen koupit si auto a jezdit s ním za všech okolností. Takže kdyby mě někdo načapal, že jedu na kole nebo v MHD nebo nedejbože jdu pěšky, zabaví mi řidičák i auto. Oh No

Píšeš, že nemáš ZP skupiny E. Z toho mi plyne, že nějakou skupinu ZP patrně máš. Nebo nemáš, ono to z Tvého textu jednoznačně nevyplývá. Tak jen pro ilustraci si zkus nastudovat platné znění zákona o zbraních a střelivu, podívej se, co všechno předchází jenom tomu, než můžeš o ZP požádat. Potom následují praktické a teoretické zkoušky, což taky není jako křížovka v novinách. Příklady testů se na Internetu dají najít, tak si je zkus. A připočti si k výsledku, že Tě nic netlačí, čas ani případná nervozita, že ty zkoušky neuděláš, že si je doma děláš v naprostém klidu. A když už splníš všechny podmínky proto, aby Ti byl ZP vydán a pořídíš si zbraň, zase jsou v zákoně uvedené podmínky, za kterých smíš zbraň nosit a kde jí smíš nosit.

Podmínky pro získání ZP a nošení zbraně jsou dostatečně přísné. Co se nedá nikdy vyloučit, je selhání jednotlivce a tomu žádná bůhvíjaká opatření nejsou schopná zabránit. Je mi líto, ale to je naprostá iluze.

Tyhle nápady od zeleného stolu mohou na první pohled vypadat dobře, ale když je převedeš do praxe, kulhá to na levou i pravou. Jak říkali v Republice žižkovské: Ono se řekne semenec, ale zkus ho zobat z flašky!
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/12/2013
Dog : Mám zbraní víc. To je vážně musím pořád nosit? Zvlášť v létě to bude děsně prima. Nebo když chodím běhat, po vejletech nebo jezdím na kole. To s tou povinností nošení, to je píčovina, to se na mě nehněvej.
Jinak myslím, že ti kluci,zvlášť Surg,odpověděli dostatečně srozumitelně, aby ses chytil za rypák.
Dog
Posláno:

Pokročilý
Jsem rád, že se konečně rozvinula nenudná diskuse a doufám, že se po skončení "neprobudím v Sherwoodu před Hlavákem 3 roky po dedlajnu". Nejsem zákonodárce a můj názor nemá žádný vliv na na zákon o zbraních a střelivu - abych uklidnil popíchnuté.

Gyrl: za této situace by bylo možné vyžadovat nošení skryté zbraně jen v případě extrémně velkých plavek, nebo extrémně velkého místa uvnitř - sám jistě uznáš, že to je nesmyslný argument.

Růža: ale otřel. Nikoho jsem nejmenoval adresně a nezpochybnil jsem hloupě jeho schopnost předání genů další generaci. Omluvu od krezac přijmu, ale nevyžaduji.

Surg: To přirovnání je poněkud chybné. Statisticky mohl ten gynekolog podle současných korektních genderových pravidel ošetřit přibližně na sto žen jednoho až deset mužů s ženskými pohlavními orgány. Samozřejmě, pokud je vyhlášený, mohl ošetřovat pouze muže a žádné ženy, ale souvislost s původním příspěvkem vážně nevidím.
O následném incidentu jsem četl článek od jiného novináře než ty, a podle tvého to vypadá, že měl ten pedagog dobré oko a odhad a je hrozná škoda, že nepotkal předtím toho střelce.

Surg a Sydney: ano, ten nápad je skutečně absurdní a neurazil jsem se. Chtěl jsem jen vyprovokovat ty, které jsem v tom příspěvku popsal jako mastiče ega, aby začali přemýšlet. Vadí mi nekonečné omílání práva na nošení zbraně a naprostý nedostatek nošených zbraní v situacích, kdy by tam fakt byly potřeba.

Mydlifous: stačí jedna a tam, kde ji budeš potřebovat. Každý člověk má jenom jednu hlavu a jedny ruce.

Přidám jedno moudro zadarmo, které jsem sebral cestou životem: Emoce jsou zrádci.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum