ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Sekery Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/29/2002
Proc tato diskuze ?

Vikend jsem stravil na rybach na Orliku, se zapujcenou sekerou zn. Fiskars, stipaci verze dlouha tusim 45cm. Pres vikend jsem pokacel cca 20 stromku (samozrejme sousek, o prumeru tak 10-15cm). Tudiz jsem se tak nejak dosel k zaveru, ze bych se mi hodila sekera vlastni a to nejaka slusna. (takovejch tech mizerne kvality je vsude plno).

Na zapujcene sekere Fiskars mi vadilo, ze se jednalo o stipaci verzi, tudis na podtinani a odvedvovani ne prilis vhodna. Topurko sice ze sekery nikdy nespadne, ale udajny oranzovy protiskluzovy povrch moc protiskluzovy neni a velice snadno se setre/oskrabe. Jak moc funguje teflon na ostri nevim, kdyz se na to lepi smula z borovice stejne tak, jako by tam nebyl. Z duvodu hlavne klouzajiciho topurka v ruce za mokra jsem od seker zn. Fiskars ustoupil z vyberu.

Dalsi velice slusnou znackou jsou sekery Gransfors Bruks, ktere jsou jiste velice kvalitni, ale jsou relativne drahe a na muj vkus jsou dost "technologicky zaostale". Nicmene je to jedna z moznosti.

Do tretice se mi jevi slusne nektere rady seker zn. Bahco, viz napr. rada PG zde www.silvaco.cz/files/katalog%20v%20pdf/71.pdf .

Nekde jsem cetl. v diskuzich na inetu, ze spickove sekery a dlata pro drevorubce delaji v USA a Kanade z CPM-3V, coz se zajiste neda srovnat s cimkoliv na co clovek narazi u nas, jenze kde je sehnat apod . . .

Pak me napadlo, za kolik by byl nekdo schopny udelat sekeru z CPM-3V nebo K390 pro uchyceni topurka jako maj ty sekery PG od Bahco, nasel by se nekdo ???

GK
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/31/2005
Určit zaujímavá téma. Aj keď som mal pár moderných sekier v ruke, nakoniec som sa vrátil, československej klasike. Mám takú tú, ktorá má(mala) ešte to razenie na násade. Bola trošku mäkká a hrubá v spodnej časti, tak som ju obrúsil a len tak od oka zakalil.A asi som sa trfil, lebo sa ani nevyštiepuje a určite nie je mäkká.Na moje potreby-čundre-drevo, lov-kosti, mi bohato stačí.Používam ju dosť často a nebrúsil som ju už ani nepamätám.Stále je ostrie super. Ušetril som takto dosť peňazí a som úplne spokojný.Drevená rukoväť mi maximálne vyhovuje, je pružná, čo sa o kovových nedá povedať, a ruky od nich poriadne bolia, a plast to pre mňa tiež nie je ono, z dovodov, ktoré spomenul Killer.Áno, pokiaľ sa jedná o perfekcionizmus a zberťeľskú či estetickú vášeň, tak potom je to iná vec, ale z hľadiska praktického využitia, by som sa priklonil k tej svojej sekerke.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2002
Taky jsem měl v ruce seker od různých výrobců docela dost, a zatím jsem maximálně spokojenej s tím co mám - většina jsou předválečné či těsně poválečné (koupené mými rodiči s chalupou), mezi nima vede sekera ca 3/4 kg se značkou JC v kroužku. Topory si strouhám sám z jasanu (když nějaký vlastní blbostí zničím). Dokonce jsem získal z pozůstalosti po místním truhláři šablony ve 4 velikostech - měli to ti dědci vymakaný.
Z toho co je na trhu se mi velice líbí jakýsi švédský ručně kovaný (asi to co bylo zmíněno níže) - ale ta cena Shocked.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
šablony ve 4 velikostech - měli to ti dědci vymakaný.
A nemožeš nám tie šablóny nejakým sposobom hodiť na sieť? Bola by to pecka!
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/14/2002
Gränsfors Bruks je vyborna znacka, sle jsou tu jeste dve jine znacky, ktere podle me daji vic za penize.
1. Hultafors: www.hultafors.se/ (je to svedsky. Jdi na Våra Produkter a dale na yxor)
2. Wetterlings: www.wetterlings.com/

A mozna i americka Eastwing.

~Paul~

PS porovnani mezi Gränsfors a Wetterlings: www.outdoors-magazine.com/s_article.php?id_article=147

Posláno:
Štamgast
dePaul napsal:
Gränsfors Bruks je vyborna znacka, sle jsou tu jeste dve jine znacky, ktere podle me daji vic za penize.
1. Hultafors: www.hultafors.se/ (je to svedsky. Jdi na Våra Produkter a dale na yxor)
2. Wetterlings: www.wetterlings.com/

A mozna i americka Eastwing.

~Paul~

PS porovnani mezi Gränsfors a Wetterlings: www.outdoors-magazine.com/s_article.php?id_article=147

Zajimave, ty dve znacky jsem neznal . . . kde u nas mozno videt ?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/14/2002
George_KiLLeR napsal:
Zajimave, ty dve znacky jsem neznal . . . kde u nas mozno videt ?
To bohuzel nevim George_KiLLeR Sad. Zkusil jsi Googlovat?

~Paul~
Posláno:
Štamgast
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/20/2002
Ahoj,
rovněž vlastním nějakej ten tomahawk (tak a teď mě příznivci tomahawku sežerou), tak sekyru.
Co používám nejvíc je sekera Fiskars 1250, délka 60cm, váha 1520g. Osekává, štípe ... všechno. Používám již už třetím rokem. Ten "protismekavý" oranžová nátěr drží celkem dobře, teflon je částečně obroušen, ale prostě pohoda. Ještě jsem ji nemusel brousit - sám se divím. Nevýhodu vidím možná v tom, že není doporučeno používat tento model jako kladivo, nebo jako klín - zatím jsem to radši nezkoušel.
Možná by šlo kolem rukojeti namotat a přilepit paracord, aby neklouzala. Pokud někdo vyzkouší - napiště Happy
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/7/2004
Fiskars 1400 jsem v sobotu dostal u Mountfieldu k řetězové pile. Až ji vyzkouším, taky poreferuju Happy.
Fakt je, že plastové duté topůrko moc důvěry nebudí, ale dávají na něj záruku deset let.
Posláno:
Štamgast
mozna ze topurko dojem nebudi, ale je velice pevne, jen to oranzovy jde dolu i nehtem a moc protiskluzovy za mokra mi to neprislo . . . to oranzovy se poskrabe, kdyz ji mas treba za paskem a prodiras se lesem a chytas s tim o vetve, tak to jde dolu (myslim mistama skrabance na tu cernou), tak az se to vojede hodne, mozna by stalo zato to smirglem stahnout cely, nebo to rovnou omotat gumovou izolackou, at to sedi v ruce . . .
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/31/2005
Mám Fiskars 1200 (nebo 1100, nevím) a jsem s ní maximálně spokojenej. Na střelnici jsem našel Fiskars 600, ale tyhle malý Fiskarsy jsou podle mě nic moc. Jinak to spojení skutečně drží!!! Co má Fiskars docela fajn je taková ta jejich mačetka, osekával jsem s tím teďka řípu a bylo to fakt příjemmný...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Teď mluvím o něčem, co nemůžu (zatím) poslat, ale skauti před lety vydali brožurku "Čtení o sekeře" - možná to někdo má, měla žlutej obal. Můj brácha ji má, ale někam ji při stěhování "zasunul" a furt ji z něho nemůžu dostat. Byly tam dost přesný rozvahy, jak má sekera vypadat, z čeho a jak ji vykovat (v rámci tehdejších dostupných materiálů), jak na topůrko, tvary topůrek a tak. Jestli to z bráchy nekdy vydobudu, přefotím a pošlu, nebo třeba to někdo má... Jen taková zajímavost: pamatuju si, že doporučovali oko v sekeře vytvarovat jako tři do sebe zasahující otvory (osmička o třech kroužcích). Má to podstatně lépe držet na topůrku než běžné oválné oko. Postup byl takový, že se nejprve vyvrtá jeden otvor ve středu, ten se zakolíkuje, pak se vyvrtají dva krajní tak, aby zasahovaly do prvního a nakonec se kolík odbrousí a vyrazí. Kalí se až potom. A ještě - na kácení má mít sekera "naběhlé líce" - pak nezůstává při zaseknutí ve dřevě, ale dobře se uvolňuje.
Posláno:

Štamgast
To je celkom zaujímavé. Má to logiku!
Keď tú knižku zoženieš, tak prosím nezabudni na nás. Pomohlo by to.
Posláno:

Štamgast
Takže, pánové, pro sekoromilovníky dávám k disposici pár stránek ze starší příručky pro dřevorubce. Jelikož je to dost velký (stránky nascanovány do JPG), mrsknul jsem to v ZIPu na svůj site:
cecwi.fsv.cvut.cz/users/mattas/ruzne/drevorubec.zip
Celkově je to poněkud úsměvné, ale řada info je myslím zajímavých.
2 vjedator: šablony se mohu pokusit nějak zpracovat, ale bude to trvat nějakou dobu (až budu na chalupě, obkreslit, nějak zdigitalizovat ...), a v tuhle chvíli mám práce nad hlavu (přesněji řečeno až z toho s.ru). Tkže když nezapomenu (další problém) tak někdy později.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
[2 vjedator: šablony se mohu pokusit nějak zpracovat, ale bude to trvat nějakou dobu (až budu na chalupě, obkreslit, nějak zdigitalizovat ...), a v tuhle chvíli mám práce nad hlavu (přesněji řečeno až z toho s.ru). Tkže když nezapomenu (další problém) tak někdy později.[/quote]Nevadí, to až tak neponáhľa, keď to budeš mať, tak to budeš mať. Skús nezabudnúť. Díky.Wink
Posláno:

Štamgast
Inak tie veci z príručky dřevorubce sú náhodou výborné. Díky za to. Potešilo!
Posláno:

Štamgast
2 Surg - ešče jsem si uvědomil jednu maličkost k tomu co píšeš - je v tej skautskej kníze taky návod, jak vystrouhat konec toporu do tý dvojosmičky (nebo jak to pojmenovat Razz)? S dřevem dělám rád a dost, ale technologii výroby takovýhohle bazmeku si ňák neumím představit Sad.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
hele, kemo, že si taky odkojený zénkóWink.

dany napsal:
2 Surg - ešče jsem si uvědomil jednu maličkost k tomu co píšeš - je v tej skautskej kníze taky návod, jak vystrouhat konec toporu do tý dvojosmičky (nebo jak to pojmenovat Razz)? S dřevem dělám rád a dost, ale technologii výroby takovýhohle bazmeku si ňák neumím představit Sad.

Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
dany napsal:
2 Surg ...je v tej skautskej kníze taky návod, jak vystrouhat konec toporu do tý dvojosmičky?
Je a je to jednoduché - prostě uděláš normální konec topůrka, který je oválný, tak, aby odpovídal největším rozměrům té "dvojosmičky" (délka a šířka) a pak dlátem vysekneš a vyřízneš na každé ploché straně dva zářezy, do kterých vyjde ten "hřeben", což si odměříš podle oka sekery. A když do topůrka dáš normální dlouhý klínek podélně, máš na každé straně větší plochu, na které se topůrko opírá o hlavici sekery a ještě navíc ty "hřebeny" brání vyviklání hlavice. Směrem k topůrku jdou ty zářezy do ztracena, aby se sekera dala dorazit, když se uvolní.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum