ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Sekery Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/10/2019
Díky. Admire
PROSÍM POUZE O E-MAILOVOU KOMUNIKACI, DĚKUJU.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 2/14/2021
Tak jsem se pustil do Sekery.
Večer- v noci jsem ji osadil a vybrousil topůrko a teď jsem si udělal nějaký dloubatka a namaloval na topůrko,co bych tam chtěl vyřezat.Snad se září.

Fous vložil tyto přílohy:
IMG_20211009_175855.jpg.jpg
IMG_20211017_092645.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Posláno:

Štamgast
krezac napsal:

Fetiš? Nevím, spíš úchylka. Borci sledujou, jak na YT řeže sekera papír a z neznámých důvodů to chtějí taky. Pak to dopadá tak, že ji nepoužívají, protože mají hrůzu z otupení. Laugh Laugh
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/22/2005
Předem se omlouvám za vstup, ale nedalo mi to.
Všechny moje sekery řežou papír. Rozhodně nemám strach je používat.
Brousím na šmirglkotouči ve vrtačce, na konečných 400 hrubost a finišuji na filcovém kotouči s pastou.
3000 na to nepotřebuji.

Rozhodně na toto téma nechci rozpoutat nějakou vášnivou debatu.

S pozdravem
brumik
🙂
mám rád medvídky, protože jsou tudliví
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/29/2011
''Brusičské řemeslo o rok později spojil Marek Neuman s předním výrobcem damaškových nožů Dellinger'' pobavilo.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/10/2015
Martin Morávek napsal:
''Brusičské řemeslo o rok později spojil Marek Neuman s předním výrobcem damaškových nožů Dellinger'' pobavilo.

Tak ja som sa na toho kvalitného výrobcu damaškových nožov Dellinger pozrel a klobúk dolu - vyrobiť ručne kovaný damaškový nôž o 352 ručne prekladaných vrstvách za 80eur nedokáže hocikto. Len neviem prečo všetky tieto skvôsty tak náramne pripomínajú produkciu z Číny a Pakistanu Laugh

A aby to nebolo uplne mimo vlákno tak tiež si myslím že finišovať na 3000 vodnom kameni je zbytočné. Lepšie človek spraví ak si kúpi kvalitný diamantový pilník a vždy sekeru raz za čas lízne. Nosím malú sekerku na osekávanie konárov a na tú si vystačím aj s Fallkniven DC4.
Posláno:

Štamgast
Ok samozřejmě.
Posláno:
Štamgast
Wotan napsal:
Len neviem prečo všetky tieto skvôsty tak náramne pripomínajú produkciu z Číny a Pakistanu Laugh

Jeden znamy ho mel a chvalil si ho, tak jsem hrabal (taky mi to vrtalo hlavou) a nekde hluboko na strankach tu cinu priznavaji. Ale radost z noze jsem mu kazit nechtel (dneska uz nezije, tak to muzu priznat).
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/25/2020
krezac napsal:

A co říkáte na ten úhel broušení? V článku je napsáno 60 stupňů, podle toho jak to drží mi přijde, že výsledné ostří má tak 90° vrcholových Shocked. Chápu že dost záleží na způsobu užití sekery a že štípací sekera ten úhel má mít nejspíš větší, ale tohle mi přijde vážně moc.

Já, sekerku co používám při vyřezávání lžicky, jsem naposled brousil tak na 30° vrcholových a po trizactu A45 jsem ji jen párkrát přejel na kůži s pastou a řekl bych, že ostrá je dostatečně.
Posláno:
Štamgast
Uhel - mozna aby to na tom videu bylo lip videt?
Posláno:

Štamgast
Předem se omlouvám za vpád do probíraného tématu.

Toto se mi za život mockrát nestalo.
I "nezničitelné" lze zničit...

Při přesekávání borovice padlé přes cestu. Podotýkám, že jsem se netrefil toporem do kmene, jak by si někdo mohl myslet. Šlo o čistý sek.

brumik vložil tyto přílohy:
20211027_164418.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/13/2015
brumik napsal:
Předem se omlouvám za vpád do probíraného tématu.

Toto se mi za život mockrát nestalo.
I "nezničitelné" lze zničit...

Při přesekávání borovice padlé přes cestu. Podotýkám, že jsem se netrefil toporem do kmene, jak by si někdo mohl myslet. Šlo o čistý sek.

Kdybys jí vyhazoval, řekni kam, mám doma nějaká topora navíc Happy Happy
Krásná sekérečka Ok
Zatím jsem nezažil nic, co bych nepřežil.
Posláno:

Štamgast
Je to GRANSORS BRUKS a naštěstí jsem při koupi sekery koupil i originál toporo do zásoby, takže bude provedena oprava a sekera bude sloužit dál.

A nové náhradní toporo už mám zase objednané...

S pozdravem
brumik
🙂

brumik vložil tyto přílohy:
20211029_193615.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
.....staří tesaři mě učili, že toporo má mít leta svisle. Když zasekneš sekeru a koukáš se po délce. A na délku mají byt vlákna po délně, nikdy nakřívo.

Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom MISTR. Pokud nejsi blb.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/27/2021

A co říkáte na ten úhel broušení? V článku je napsáno 60 stupňů, podle toho jak to drží mi přijde, že výsledné ostří má tak 90° vrcholových Shocked. Chápu že dost záleží na způsobu užití sekery a že štípací sekera ten úhel má mít nejspíš větší, ale tohle mi přijde vážně moc.

Já, sekerku co používám při vyřezávání lžicky, jsem naposled brousil tak na 30° vrcholových a po trizactu A45 jsem ji jen párkrát přejel na kůži s pastou a řekl bych, že ostrá je dostatečně.[/quote]

Mě se ten úhel zdál být ok. Ve vylednu tam těch 60 bude
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/28/2020
Zdravím pánové, pokud budete chtít při další sekeře vám rád nafotím postup výroby :)

Jakub.adamuska vložil tyto přílohy:
sekera_11.10.21.jpg.jpg
sekera_12.10.21.jpg.jpg
1.jpg.jpg
sekera_1.jpg.jpg
199860312_978531336308366_168767423946573139_n.jpg.jpg
197389770_215378113759245_5857407566232749013_n.jpg.jpg
154147175_137073778284806_6555026514130138949_n.jpg.jpg
151181622_132421428750041_3772947062444269800_n.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/16/2019
Jakub.adamuska napsal:
Zdravím pánové, pokud budete chtít při další sekeře vám rád nafotím postup výroby :)

Budu moc rád! Díky. Ok
Posláno:

Pokročilý
Jakub.adamuska napsal:

Také se rád podívám Ok
A ta předposlední, to je šálek mé kávy Admire Admire
Posláno:

Pokročilý
Vloni jsem dostal od Ježíška dvě menší Fiskarsky, ale já si prostě nemůžu pomoci a k plastu jsem si nenašel cestu. Tak leží někde ve skříni, vlastně ani nevím kde.
Potřeboval jsem něco menšího na třísky a takové to domácí blbnutí kolem domu. Pořídil jsem za bratru šest stovek zahradnickou sekeru DeWit, hrozně se mi líbil tvar s delším ostřím.
Za ty prachy na domádo super, ale pokud si jí koupí někdo jako „hotovou“, tak bude zklamaný. Na webu se píše: „Precizně zpracovaná sekera s dřevěnou násadou. Hlava a její ostří je z vysoce kvalitní oceli CK 45 (EN 10083) … Vyrobeno podle německých norem DIN.“ Sad

Neznám německé normy, ale tovární zpracování je slušně řečeno tragické. Povrchová úprava způsobuje to, že sekera nejde do dřeva a když už jo, tak nejde zase ven. Tvar sekery relativně tupý rovný klín, takže další faktor, díky kterému je i naštípání třísek tragédie. Prostě to tam neleze. Toporo je jištěno dřevěným i kovovým klínem, nicméně sekera z něj stále sklouzává. No jedním slovem „bída“.

Ale – boky jsem trochu přebrousil smirkovým kotoučem na vrtačce, ostří přetáhl také, topůrko budu dělat jiné. On to nakonec bude fajn nástroj. Za šest stovek… Cool

zase2 vložil tyto přílohy:
sekera.JPEG.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum