ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Sekery Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/25/2021
Proto sem se ptal jestli by ji byl někdo ochotný vyrobit z našich kluků, abych nemusel kupovat zahraniční výrobek a podpořit našince raději.
Swordovu připomínku o férovce moc nechápu, když je skoro snad všem jasné že cena bude strená nebo spíš vyšší než kdybych vzal Hultaforsku.
Schodav, TomasZ, Žak díky za věcné odpovědi...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/26/2007
Tvoj úmysel podporiť našinca je ušľachtilý.
Nenapísal si, že si ochotný za tú sekerku dať bezmála dvojnásobok sériovo vyrábanej sekerky od dobrej značky. To bola narážka od Sworda na férový dopyt. Skús napísať aká je Tvoja predstava o cene takej sekerky a ak niekoho ponuka zaujme, určite sa ozve.
PS: Aj ja som pochopil, že cena je problém a preto som navrhol tú lacnejšiu Condorku.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/28/2021
Našel jsem v garáži starou sekeru, je mi jasné, že nic vzácného, ale věděl by někdo rozluštit výrobce a co znamenají ta čísla?

Děkuji moc

Zdeník vložil tyto přílohy:
IMG_9829.jpg.jpg
IMG_9830.jpg.jpg

Čas není něco co máš a nebo nemáš, ale něco co si buď uděláš nebo neuděláš.
IRA
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/21/2014
Zdeník napsal:
Našel jsem v garáži starou sekeru, je mi jasné, že nic vzácného, ale věděl by někdo rozluštit výrobce a co znamenají ta čísla?

Děkuji moc

Tesařská sekera, taky ji někde mám. Jen tím ostatním nemohu posloužit...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Zdeník: výrobce je slovenský Strojsmalt Medzev a čísla označují Technické Podmínky - tedy něco jako oborová norma.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/28/2021
Děkuji chlapi! Trochu jsem ji oživil, byla orezlá a tupá, využiji ji teď na chatě na ledacos.
Čas není něco co máš a nebo nemáš, ale něco co si buď uděláš nebo neuděláš.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/18/2007
Mám velmi podobnou a v našem kraji ji říkají pobíječka.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/31/2012
Tchán se bavil.

Kapol vložil tyto přílohy:
IMG20250101134417.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/16/2019
Tchán je Viking? Happy Krásná práce a co fotka původní?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/31/2012
Spíš predátor než viking😀
Sakra to mě mrzí že mi ta původní pelešina utekla a nemám její foto, zkusím se ho zeptat jestli nemá on.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/28/2014
Dobrý večer.
Zvažuju nákup malé sekerky do +/- 1500,- padla mi do oka Condor scout hatchet (cca 1500,-) a Hultafors agdor (sem našel za 1200,-) má někdo zkušenost s oběma? a dal by tip co bude lepší?
Mozek mi velí Hultafors, ale trochu víc se mi líbí Condor mrGreen
Když se kácí pes, tak lítaji řízky.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/20/2007
GanGreen napsal:
Dobrý večer.
Zvažuju nákup malé sekerky do +/- 1500,- padla mi do oka Condor scout hatchet (cca 1500,-) a Hultafors agdor (sem našel za 1200,-) má někdo zkušenost s oběma? a dal by tip co bude lepší?
Mozek mi velí Hultafors, ale trochu víc se mi líbí Condor mrGreen

Nemam ani jednu, ale mam 600g Husquarnu, což by měla být jen “převlečená” Hultafors. Je to super sekera, ale moc mi nesedlo to prohnutí topůrka. Na sekání ok, ale když jsem ji chtěl použít jako kladívko, drželo se to dost blbě. Teď na ní mám rovné topůrko domácí výroby a je to paráda.

Od pohledu má tedy Condor sympatičtější topůrko a je o něco lehčí. Nevím, jaké má ostří, ale ty švédské sekery mají ostří pěkně do tenka a zvažována Hultafors je o 100g těžší. V batohu bude vážit o něco víc, ale na výkonu to bude poznat.

Osobně jsem to vyřešil tak, že mám 600g Husquarnu doma na práci a lehčí 500g Krumpholz do batohu. Pokud jdu ven, nepotřebuju až takový výkon a ušetřené gramy mají něco do sebe.

Je mi líto, že nedokážu poradit líp, ale třeba to trochu pomůže.
Konzervativní sběratel klasických, obyčejných a zastaralých nožů.
Posláno:

Štamgast
Zrovna jdu editovat dotaz, ze ve hre jejeste 600g Husqvarna za 1200,- Happy
Nižší hmotnost condora je plus, ale ne uplne zasadni.
Musim se dle neceho rozhodnout, dve sekery urcite nechci Laugh

Kazdopadne, dekuju za nazor Admire
Posláno:

Pokročilý
Jo a pokud budeš mít možnost, možná bych doporučil zajet si do obchodu a vybrat si na místě. Zrovna ta Husqurna, je to prostě pracovní nářadí, žádný vymazlený luxus, takže jednotlivé kusy se můžou mírně lišit.
Jinak ve stejné cenové hladině vybereš i sekery od Helko nebo Krumpholz, což jsou podle mě slušné značky, jen nejsou tak profláknuté, jako Hultafors.
Posláno:

Štamgast
No sahnout si na něj na živo by bylo rozhodně nejlepší, ale tady poblíž vim akorát o prodejci husquarny (dejme tomu, i hultaforsu, pokud to padá z jedný linky :) ) ale kde bych vomrknul condora, to mě vubec nenapadá... Proto zjišťuji zkušenosti od lidí.

Koukal jsem i na Helko, Krumpholz a myslim Zirovina, no z nějákýho duvodu nejsou v užším výběru. Cena, tvar, vaha, delka nevim, ale něco mi tam asi nesedělo Laugh
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/27/2009
Ahoj.
Koukni ještě sem italskesekery.cz Jinak já používám sadrokartonářskou sekerku z OBI za 250kč. Po úpravě supr věc. Sekám, sekám a otočím a mám kladívko. Topůrko je také ok, jen to chtělo upravit ostří. Nu což, obrousil jsem ho a udělal pár návarů tvrdokovem. Hele supr věc a nedám na ni dopustit. Je to na práci a na honění něčeho. OK. https://www.obi.cz/sekery/lux-sekera-na-sadrokarton-600-g-classic/p/5109186

Příloha / Přílohy:
461251_picture_1.webp (6kb) staženo 42 time(s).

Mám tlačítko mail. Na pm-ka nebudu reagovat. Jdou automaticky do spamů.
Posláno:

Štamgast
Diky, na rinaldi jsem koukal a na to jak jsou divny, jsou celkem pekny Laugh ale tam mi myslim nesedela vaha, i ta nejlehci mela tuším 750g, to je asi zbytecny, kdyz muzu za stejnou cenu mit 500g ze svedska a to mi bude vyhovovat vic. Koukal jsem i na Prandi (taky snad italie), ale je tam cenovka jak u Husqvarny, tak bych spis sahnul po ní...
Sadrokartonarska sekera je asi fajn nastroj, ale davam prednost klasice Wink

Diky za nazor a tipy.
Posláno:

Štamgast
Ted koukam ze s tema rinaldi lžu, nejlehci maji 350g ale to uz je na sekeru skoro málo ne? Laugh
Prijde mi vtipny ze na takovyho drobka maji 60cm topurko.
Posláno:

Pokročilý
Trochu jsem ještě koukal na toho Condora. Vypadá sympaticky, klidně bych do ní šel. Předpokládám, že materiál a zpracování nebude až tak rozdílné, aby to běžný uživatel nějak poznal. Naopak v hmotnosti a rozměrech je celkem rozdíl, takže bych zvážil následující:

Condor - tvarově i hmotnostně smysluplná sekera. Je to prcek, je cca o 10 cm kratší, než Hultafors. Skladnější, ale méně výkonná. Má super pouzdro, to se u sekery na ven počítá. Rovné topůrko je univerzálnější.

Hultafors/Husquarna - Super sekera. Oproti Condoru větší a těžší. Má těžší hlavu a delší topůrko, při práci to bude poznat. Sekery mají od výroby jednoduché, ale slušné chrániče ostří, v tom bych neviděl problém.

Čili máš tady malou sekerku, která je dělaná vyloženě do batohu, se slušným pouzdrem. Na ohníček bude stačit víc než bohatě, nějakou haluz s tím usekneš, menší polínko naštípeš, stanový kolík zatlučeš. Na práci "kolem domu" bych si ale vzal něco těžšího. A pak tady máš těžší, plnohodnotnou pracovní sekeru. Do batohu se taky vejde, plus má slušný chránič ostří. Práce s ní půjde pěkně od ruky, ale už se trochu pronese.

Já bych vybíral hlavně podle účelu, předpokládám, že v tomto máš celkem jasno. Na tvar topůrka si zvykneš, ať už si vybereš cokoliv, případně si ho upravíš nebo vyměníš (i když ti může vydržel léta, stejně na to dřív nebo později dojde, topůrka jsou víceméně "spotřební materiál"). Sám jsem používal a mám doma různé sekery. Každá má něco do sebe, každá má nějaké mínusy... Je to hodně o zvyk. Pokud je to první sekera, mrknul bych se pak ještě na nějaký návod k údržbě. Klasická sekera chce trochu péče, ale za to budeš mít krásný a funkční nástroj, který ti vydrží dlouhé roky.

Tady to mají pěkně vysvětlené Bavorské státní lesy. Je to německy, ale člověk to pochopí i z videa. Já bych k tomu jen dodal, že na uložení je vhodnější nějaké chladnější a ne úplně suché místo. Přetopený suchý byt topůrku zrovna nesvědčí.

https://www.youtube.com/watch?v=Atus51oH9jE
https://www.youtube.com/watch?v=0erTwfYM2UA
https://www.youtube.com/watch?v=IrNfyBNvsyY

Posláno:

Štamgast
Diky Tobiáši, pekne jsi mi to tady sesumíroval Happy

Sekera bude do batohu na "blbnuti" v lese a trošku se ted učím vyřezávat, takže i na nějaký to hruby osekani nez se do dřeva pustím nožem...
Myslim ze ten Condor to vyhraje, diky skladnosti. Rozdíl ve výkonu bude u zamýšleného použití asi zanedbatelný a o kvalitu obavu taky nemam.

Navod k udrzbe snad nepotrebuju, ale po praci na to mrknu mrGreen diky.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum