ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kulinářský koutek Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/19/2008
Příspěvky: 1,499
Ahoj chlapi
Teším sa že kapusta má táký úspech Happy Happy


Ijp - na koložvárskú mám recept ale ešte sme ju nikdy nevarili tak ti neviem ani poradiť ale mám recept na plnenú kapustu ktorú varíme dosť často a aj tá je fantastická Wink

Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/12/2007
Příspěvky: 1,508
Happy Děkuji za recept taky ho co nejdříve otestuji. Na Slovensko přeji krásný Nový rok a ještě spoustu dobrých receptůOk
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/25/2009
Příspěvky: 351
lacike:perfektní,ze slovácka zdravíme slováky do Nového roku,až pojedu kolem,tak čenčnem kg klobás za litřík slováckej slivky,franz
ljp
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/23/2008
Příspěvky: 1,457
lacike napsal:
Ahoj chlapi
Teším sa že kapusta má táký úspech Happy Happy


Ijp - na koložvárskú mám recept ale ešte sme ju nikdy nevarili tak ti neviem ani poradiť ale mám recept na plnenú kapustu ktorú varíme dosť často a aj tá je fantastická Wink



Jojo, jídla mého mládí...škoda že už taťka nevaří, od ženy to není ono a naučila se jen brambory na kyselo (teda od taťky, umí toho víc...).
Jestli bys napsal recept i na tu koložvárskú i na tu plněnou kapustu, budu rád. Dám ženě k narozeninám Knifeřku Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/19/2008
Příspěvky: 1,499
ljp napsal:
lacike napsal:
Ahoj chlapi
Teším sa že kapusta má táký úspech Happy Happy


Ijp - na koložvárskú mám recept ale ešte sme ju nikdy nevarili tak ti neviem ani poradiť ale mám recept na plnenú kapustu ktorú varíme dosť často a aj tá je fantastická Wink



Jojo, jídla mého mládí...škoda že už taťka nevaří, od ženy to není ono a naučila se jen brambory na kyselo (teda od taťky, umí toho víc...).
Jestli bys napsal recept i na tu koložvárskú i na tu plněnou kapustu, budu rád. Dám ženě k narozeninám Knifeřku Happy


To fakt Shocked no tak dobre, dnes napíšem recept na tú plnenú (ale bude bez fotiekCry ) a zajtra na tú koložvárskú Ok
ljp
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/23/2008
Příspěvky: 1,457
Již se těšííííím!!!!Ok Admire Ok
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/19/2008
Příspěvky: 1,499
Plnená kapusta Happy
Potrebujeme:
2-3cibule,60-70dkg mletého mäsa(bravč.),1,5-2kg kyslej kapusty,cca 60dkg údeného mäsa(krkovička,rebrierka..)cca 60dkg klobásy na varenie,ryža20-25dkg,2 vajíčka,2kyslé smotany,1smotana na šlahanie,koreniny:soľ,vegeta,čierne korenie mleté aj celé,rasca celá,bobkový list,mletá červ.paprika sladká ,kapustové listy celé surové
Postup:
Toto sú suroviny na 5-6 litrový hrniec
Mleté mäso pomiešame s ryžou neuvarenou,osolíme okoreníme ml.čier.korením(cca1-mocca lyž.),vegetou,pridáme vajíčka.Korenie podľa chuti.Všetko dobre premiešame a tvarujeme guličky veľkosti cca tenis.loptičky ,tie potom balíme do kapustových listov,zaistíme špáratkom,aby sa nerozpadli.
Cibulu nakrájame na kocky a podusíme na oleji,trošku popražíme múkou hladkou(cca 1 pol.lyž.),pridáme ml.červ. papriku 2-3 káv lyž.,.pridáme kyslú kapustu(vytlačíme z nej šťavu),podlejeme vodou cca do polovice hrnca,necháme to celé zovieť,potom pridáme mäsové guličky,údené mäso,klobásu pokrajané na menšie kusy.Zalejeme vodou tak aby bol plný hrniec.Pridáme soľ,vegetu,čierne korenie celé 10-15ks aj mleté čierne cca1káv.lyž.,3-4 ks bobkový list.,rasca 2 kav.lyž.Varíme asi 1,5hod.,na malom plameni,aby to neprihorelo občas opatrne premiešame.,ak sa voda odparí dolejeme a dochutíme soľou.
10 min.pred koncom varenia pridáme pomiešanú kyslú smotanu so smot.na šlahanie a necháme dovariť. Dobrú chuť Wink
Oprava : celú hlavu menšej kapusty treba povariť cca 5-10 min. v slanej vode,lebo za surova by sa pri plnení listy lámali.
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 6/6/2009
Příspěvky: 54
Lacike,můžeš mě vysvětlit do češtiny-rasca celá?
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 2/22/2009
Příspěvky: 365
Carllos 2 napsal:
Lacike,můžeš mě vysvětlit do češtiny-rasca celá?




rasca = kmín
Prosím kontakt len cez mail, nie pm.
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 6/6/2009
Příspěvky: 54
Jaren napsal:
Carllos 2 napsal:
Lacike,můžeš mě vysvětlit do češtiny-rasca celá?




rasca = kmín

Tak jsem si to myslel správně,dík.Applause
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/26/2007
Příspěvky: 1,257
[quote=lacike]Plnená kapusta Happy
...,tie potom balíme do kapustových listov,zaistíme špáratkom,aby sa nerozpadli....

Tu je treba povedať, že kapustné listy sú tuhé a krehké, takže je ich dobré pred plnením obvariť, aby sa pri plnení nelámali.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/19/2008
Příspěvky: 1,499
Mimo napsal:
[quote=lacike]Plnená kapusta Happy
...,tie potom balíme do kapustových listov,zaistíme špáratkom,aby sa nerozpadli....

Tu je treba povedať, že kapustné listy sú tuhé a krehké, takže je ich dobré pred plnením obvariť, aby sa pri plnení nelámali.


Mimo, dakujem za opravu Ok já som na to celkom zabudol red face dopíšem do receptu !!
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/8/2007
Příspěvky: 712
Myslím, že to je původně ukrajinské jídlo, potom se rozšířilo po Evropě,
má různé názvy (holoubce, nebo polské golabki...)
Ta kapusta se nemusí dlouho vařit, poradím jeden fígl:
Vyříznu košťál, kapustu ponořím do vody, a vařím jen 10min., potom
rozdělám na jednotlivé listy, a z nich vyříznu (nebo vytrhnu) tu "páteř".
Párátko není potřeba, zavíjí se jako dopisní obálka, a kladou se těsně k sobě,
takže není šance, že by se to rozbalilo.
EM
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/21/2008
Příspěvky: 4,859
Jenom jeden typ,teda taky to znamené bohužel víc práce...jak ten plněný list tak i tu koložvarskou nedělejte ze "sekaný" ale kupte slušný maso a umelte ho společně s cibulí a pokud máte může se dát i nakládaná paprika(bez jader)...vím čištění mlejnku je pakárna,ale dostanete úplně jinou baštu.Je lepší vždycky namlet spíš pěkný maso spolu třeba se slaninou než nějaký ořez....
Ještě taková mlska: sušený švestky opatrně vypeckovat,dovnitř nacpat ofritovanou mandli,naskládat do sklenice a nechat koupat v rumu(staší půlhodka).Potom obalit v rozpuštěné hořké čokoládě a kokosu a vychladit...taky trochu pracné,ale...Ok
"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/19/2008
Příspěvky: 1,499
Tak tu je ten slúbený recept na tú Koložvárskú kapustu Wink
Toto je originál madarský recept manželkinej starej mamy Happy

Suroviny :
60dkg mleté bravč mäso, 1kg kyslej kapusty, 10dkg ryže, 3 cibule,
15dkg udenej slaniny, 15dkg klobásy,2 kysle smotany, korenie: mletá červ.paprika sladká,soľ,vegeta,mleté čierne korenie,
Postup:
Slaninu aj cibulu nakrájame na malé kocky.Cibulu opražíme na oleji pridáme slaninu,potom mleté mäso,osolíme,okoreníme,krátko povaríme kým mäso neobelie,pridáme ml.červ.papriku.,zalejeme cca 1(2dc) pohárom vody a varíme cca 15.minut.
Uvaríme ryžu namäkko.
V zapekacej misy začneme robyť vrstvy,najprv kyslú kapustu(vytlačíme z nej prebytočnú šťavu),potom pridáme vrstu ryže,vrstu mäsa,poukladáme nakrájanú klobásu,polejeme kyslou smotanou.Postup opakujeme kým sa nám suroviny neminú.Vidličkou urobíme dierky,aby sa smotana dostala aj na spodok.Nakoniec celé polejeme trochou oleja 2-3 pol.lyžice.Pečieme v stredne teplej rúre,180°cca45-50 min.
Kyslú smotanu môžeme ochutit tiež solou,korenim a vegetou.(podla chuti)
Dobrú chuť Happy
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 6/6/2009
Příspěvky: 54
Lackie,díky za recept,už se těším až si tu dobrotu uvařím.Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/19/2008
Příspěvky: 1,499
Carllos 2 napsal:
Lackie,díky za recept,už se těším až si tu dobrotu uvařím.Happy


Nemáš za čo Wink potom daj vedieť že ako sa ti to podarilo Ok
ljp
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/23/2008
Příspěvky: 1,457
Tak Lacike, vařil jsem před 14 dny tu Koložvársku. Žena mi nekoupila to správné koření, zato koupila špatnou smetanu, ale přesto se dílo zadařilo. Máš můj vřelý dík Admire . Příště dám víc klobásy. Krásně jsem si zavzpomínal na veselé dni mládí...na záchodě. Dneska jsem to zkusil se segedínem, a taky se zadařilo, jen to maso mohlo bejt měkčí... Příště.

Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/15/2010
Příspěvky: 250
zdravím,na segedin se chystam tento týden(poprve).odpoledne jsem kouknul na par receptů,tak se uvidí jak to dopadne.ještě nevim jestli smetanu JO nebo NE,někdo ji tam dava jiný ne
ljp
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/23/2008
Příspěvky: 1,457
Smetanu určitě ano. Ohlídej si, ať to maso spíš dusíš než vaříš, já to moc podlil, takže se vařilo a nezměklo (zas tolik). A nezapomeň an pálivou papriku, alespoň půl lžičky Laugh Ať to má grády
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris