ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kulinářský koutek Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/2/2009
Příspěvky: 237
želva napsal:
No já nevim, úprava syrového masa je dost o hubu, to že chlapík vyvěsí maso na strom a dá na to klec aby mu to nesežrala zvěř, se mi vůbec nezdá. Znám hajného co má zvěřinový sklep (druhý o kterém vím je na Hluboké), tam si zajda může odpočinout i dva měsíce a nezkazí se. Ale i tak se musí poladit aby vydržel...S tou přesoleností to může bejt všelijak.. Zaudil jsi to maso? Jakou jsi používal sůl? Jak často si ji měnil? Měl by jsi brát v potaz i vzdušnou vlhkost, proto by mělo maso být přikryté celé , v místnosti s prouděním suchého vzduchu....


Ta klietka bola vyslovene kvoli mackam, vtakom a podobnej zverine. Robili to na anglickom vidieku. Bolo to skor preto, ze to miesto kde ho zavesil sa mu osvedcilo tak nechcel riskovat, ze mu ho obdobu nejake vtaciky. Ten konkretny chlap tie sunky dorabal skoro kazde 3 mesiace.

Inac suhlasim s tebou, ze to nie je jednoduche a ze faktorov ktore ovplyvnia vysledok je vela. Takze naozaj som zvedavy ako to cele dopadne. Ale som rad, ze mi pisete lebo potom ma to nuti premyslat a nie sa len tak uspokojit, ze uz visi a teraz uz len cakam. Happy

Co sa tyka nejakych technickych detailov:
Pouzival som morsku sol.
Menil som ju tak aby to maso nebolo vo vlhkom. Zo zaciatku dost casto.
Neudil som.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/24/2006
Příspěvky: 152
Križo napsal:

Vazeny nozomile Brumiku.
Prosim ta z akeho dovodu je tam sacharin ?


siplo napsal:
Ocot chce nejaku sladku odpoved :) a sacharin je po ruke. Urcite by si to mohol nahradit aj cukrom, ale je mozne (hraniciace s istotou), ze vysledna chut bude trochu ina ako orginal.


Pozor, v tom Brumíkově předpisu na lák je OBOJÍ, tedy CUKR i SACHARÍN

brumik napsal:

4,7 l vody
1,8 l octa (doporučuji Znojemský)
75 ks sacharinu
24 Dag soli
45 Dag cukru
24 ks nové koření
24 ks celý pepř
24 ks hřebíček
4-5 ks bobkový list


Používáme doma podobnej nálev - lák na okurky (je to na jiné množství,
tak neposoudím jestli je to přesně ono nebo se nějak liší poměr těch přísad),
a musím říct že okurky jsou z toho skvělý a sacharín v tom vůbec není cítit -
mně jinak obecně umělá sladidla vadí prakticky ve všem,
protože mají takovou nepříjemnou dochuť. Ale z tohohle nálevu to cítit není.

Na utopence to vyzkoušený nemám, ale věřil bych tomu že to špatný rozhodně nebude.
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 4/19/2008
Příspěvky: 111
želva napsal:
nasolený ani marinovaný není sušený..sůl se mění když už z masa nedokáže vytáhnout vlhkost, z kraje je to po pár dnech, a to celé množství..použitá sůl se vyhodí, rozhodně se nevysušuje a nepoužívá znova.. celej proces z je objemové stránky dost náročnej, na pár plátků padne několik kilo soli, kejta jde už do pytlů..proto je nejrozšířenější způsob sušení masa na slunci, suchém vzduchu..způsob použití soli je lokální záležitost z oblastí kde se sůl přímo těží..


Susi se i v nasycenem solnem roztoku, myslim, ze se tahle technologie pouziva i u klasicke parmske sunky a chorvatskeho osliho prsutu, tam se udajne puvodne pouzivala "koncentrovana" morska voda. Tenhle zpusob je pak mnohem narocnejsi na podminky dosuseni na vzduchu, proto asi ta lokalni vyjimecnost konretniho produktu. Jak Zelva spravne pise, to konecne zauzeni ma v tomto pripade vyznam spise chutovi, nejedna se o klasickou konzervaci kourem.
EM
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/21/2008
Příspěvky: 4,903
utopenci II. - návrat k zelí Confused

Lák : 2/3 voda,1/3 ocet,sůl,20 kulí celý pepř,20 kulí jalovec,2 ks hřebíček,trochu cukru,5 listů bobkáče,3lžíce oleje - svařit 10 minut.Lze nahradit celým! pytlikem DEKA na 1 litr polepšeným o jalovec a ten hřebíček.
Hmota : kysané zelí do kterého se nastrouhá na hrubém drhle cibule a přidá bílý pepř a nakládané feferony.
Buřty oloupu,nenařezávám ale rovnou rozpůlím,páč do nich nebudu nic vkládat a do flašky se to rovná lépe asi o tisíc procent.Střídavě nakupit hmotu a buřty a pořád prohazovat na kolečka nakrájenou mrkví. Začínám a končím zelím,lák leju jenom vlažný.Na talíři to nevypadá možná tak hezky jako když je buřt naříznutý a napakovaný něčím,ale je to dobrý a už při vaření láku to vypadá,že se chystá svíčková...na zkoušku lze udělat v malém provedení do kompotovky.
"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/11/2007
Příspěvky: 410
Rychlo utopence

Buřty nebo točeňák, nakrájíme na kostky akorát na sousto,takže podle huby strávníka.
K nim se přidá cibule nahrubo a podle chuti třeba paprička. Naskládáme do sklenice a přidáme lžíci hořčice(plnotučná, Dijon to je fuk, hlavně jemně mletá), celý pepř a podobně podle chuti, ale to se tam moc nehodí, a zalijeme komplet octem nebo trochu ředěným vodou, pokud to nechceme moc kyselý. A navrch nalijeme vrstvu oleje, jen aby to bylo všechno utopený.

Zavřeme a necháme stát, dají se jíst druhý den, ale vydrží i delší dobu.

V této místnosti je místo jen pro jednoho Boha a ten váš to není! Walter Bishop
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/3/2007
Příspěvky: 2,164
Taky mám super recept na utopence, je to jiný, ale moooc dobrý...Happy
Nejdřív si připravíme nálev: 4 lžíce octa
4 lžíce oleje( nějakej kvalitní, ne vylitej ze sardinek)
4 lžíce plnotučný hořčice
4 lžíce worchestru
4 lžíce kečupu
8 lžic vody
Vše svařit a přidat 1/2 lžičky chilli, sůl, pepř, a mletou papriku, podle chuti.

1/2 kila pravejch nepadělanejch buřtů nebo kvalitního kabanosu nakrájet na plátky, 4 cibule na kolečka, promíchat a narvat do sklenic. Zalít horkým lákem, prohrkat, aby se dostal všude a zavíčkovat. Nechat nejmíň týden uležet, pokud to vydržíteGrin
Dobrou chuť, Dixie.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/22/2005
Příspěvky: 7,562
Můj nebožtík děda nechával buřty v láku den ve vaně a pak až to nacpal do lahví. Tvrdil že se k tomu musí dostat vzduch. Každopádně od tý doby co umřel jsem tak dobrý nejed. Bohužel, recept stejně jako všechno ostatní nosil v hlavě..
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/22/2009
Příspěvky: 2,827
siplo napsal:
Ocot chce nejaku sladku odpoved :) a sacharin je po ruke. Urcite by si to mohol nahradit aj cukrom, ale je mozne (hraniciace s istotou), ze vysledna chut bude trochu ina ako orginal.


Ja tu ted ctu slozeni origos znojemskych okurek (Znojmia) a pisou tu:
okurky, voda, ocet, cukr, cibule, sul, horcicen semeno, korenici vytazek (to by me zajimalo co je). Zadna umela sladidla v tom nejsou... a tobe doporucuju je nepouzivat, je to pekne svinstvo.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/2/2009
Příspěvky: 237
JeromeHeretic napsal:

Ja tu ted ctu slozeni origos znojemskych okurek (Znojmia) a pisou tu:
okurky, voda, ocet, cukr, cibule, sul, horcicen semeno, korenici vytazek (to by me zajimalo co je). Zadna umela sladidla v tom nejsou... a tobe doporucuju je nepouzivat, je to pekne svinstvo.


nepochopili sme sa. ja umele sladidla nepouzivam. Bolo to myslene ironicky. Ale verim tomu , ze vysledok bez sacharinu by nemusel byt taky dobry. Na uhorkovy nalev je v kazdej rodine recept a su aj s umelymi sladidlami a su vynikajuce.

Ci umele sladidlo je zdrave alebo nezdrave to je na dlho. Ani klasicky rafinovant cukor nie je pre telo to prave orechove. Ale to tu nechcem rozoberat.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/2/2009
Příspěvky: 237
Dixie napsal:
Taky mám super recept na utopence, je to jiný, ale moooc dobrý...Happy
Nejdřív si připravíme nálev: 4 lžíce octa
4 lžíce oleje( nějakej kvalitní, ne vylitej ze sardinek)
4 lžíce plnotučný hořčice
4 lžíce worchestru
4 lžíce kečupu
8 lžic vody
Vše svařit a přidat 1/2 lžičky chilli, sůl, pepř, a mletou papriku, podle chuti.
e.


hmmm toto vyzera fajnovo. Takyto nalevik som este s utopencami neskusal. Uz sa tesim. Dakujem
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/9/2002
Příspěvky: 4,821
Taky děláme doma okurky se sacharínem a taky nevím, proč ten sacharín, tak jsem se zeptal své moudré polovičky - a už to vím: Kdyby se do okurek dal jenom cukr (tolik, kolik je potřeba na chuť), dlouho by nevydržely - zkvasily by.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/30/2008
Příspěvky: 294
Já mám doma v pdf-ku Beanovu utopencovo-hermelínovou kuchařku ale nevím jestli se to sem dá vložit tak jsem našel odkaz na netu.
http://delfinek88.webovastranka.cz/wiki/671_Beanova__utopencovo-hermelínová_kuchařka
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/1/2007
Příspěvky: 705
Pronghorn napsal:
Já mám doma v pdf-ku Beanovu utopencovo-hermelínovou kuchařku ale nevím jestli se to sem dá vložit tak jsem našel odkaz na netu.
http://delfinek88.webovastranka.cz/wiki/671_Beanova__utopencovo-hermelínová_kuchařka



Beanovu kuchařku a další recepty v *.doc souborech (málo přes 5 MB) jsem dal na http://www.ulozto.cz/3764287/recepty.zip
Když máš nůž, není to survival, ale kempování ... (výrok připisovaný vojákům britských SAS)
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/30/2008
Příspěvky: 294
JeromeHeretic

Ja tu ted ctu slozeni origos znojemskych okurek (Znojmia) a pisou tu:
korenici vytazek (to by me zajimalo co je

To je bohužel to nejpodstatnější a pečlivě hlídaný.U nás tomu říkáme macerát a máme ho přímo ze Znojma z výroby.Jsou to v lihu vylouhovaný byliny a koření a kdoví co ještě a je to síla, čichnout se ktomu nedá.Stačí ta malá štamprdle na velikej hrnec nálevu takže moc neubejvá.Dá se to sehnat i na netu stačí zadat- macerát okurky. Znám i pár lidí který si ho vyrábí doma a každej má to svoje tajný složení.
A dobrá kniha o konzervování je Konzervování v domácnosti od Jaroslava Balaštíka byla vydaná už po několikáté,Pan Balaštík bydlel dva baráky od nás a kamarádil s dědou a já měl ve sklepě dvacet druhu čalamád ,on snad zavařoval i šiškyLaugh Hrůza.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/30/2008
Příspěvky: 294
Jíra UAZZ napsal:
Pronghorn napsal:
Já mám doma v pdf-ku Beanovu utopencovo-hermelínovou kuchařku ale nevím jestli se to sem dá vložit tak jsem našel odkaz na netu.
http://delfinek88.webovastranka.cz/wiki/671_Beanova__utopencovo-hermelínová_kuchařka



Beanovu kuchařku a další recepty v *.doc souborech (málo přes 5 MB) jsem dal na http://www.ulozto.cz/3764287/recepty.zip


Dík Ok
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/4/2009
Příspěvky: 783
dnesni male zatisi Happy

short USMC mi pomahal pri priprave gulase.


Jirka80 vložil tyto přílohy:
IMG_0750.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 2/8/2004
Příspěvky: 352
Musím zpětně poděkovat za recept na pivní kuře. O letních prázdninách a vlastně kdykoliv jsem ho pekl jsem sklidil velké uznání a pochvaly :)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/6/2005
Příspěvky: 610
Surg napsal:
...Kdyby se do okurek dal jenom cukr (tolik, kolik je potřeba na chuť), dlouho by nevydržely - zkvasily by.


Ja teda slysel, ze kdyby se dal jenom samej cukr, tak by okurky zmekly a nekrupinkaly.
neca eos omnes, deus suos agnoscet
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/14/2006
Příspěvky: 956
[quote=brumik]Vážení nožomilové, 24 Dag soli, 45 Dag cukru..
Ahoj, chtěl bych letos vyzkoušet, jen nevím co je Dag sůl a cukr a jaké je to množství?
Děkuji.
Apropo - pro ostatní stran umělého sladidla - vždy jsem dělal okurky jen s cukrem (myšleno bez sladidel) a nikdy se nekazily ani nic jiného a pokud sklizené okurky byly kvalitní, vždy křupaly! Myslím, že to sladidlo je jen na zblbnutí národa....a obhájení něčeho sice na houno, ale levnějšího (myslím teď průmyslovou výroby ne nás domokutily a vařily)! V Německu, kde jsem furt často v nejlevnějších obchodech (kde potraviny nakupuju) už běžně dostaneš krém na ruce bo šampón, kde Ti jen tak mimochodem oznamují, že je bez chemické konzervace a když hledám obsah éček (moje nemoc), je jich buď nic bo poskrovnu....a v jídle skoro nic!


"Tak jako všechny cesty vedou do Říma....někdy i všechny snahy vedou do prdele...."
Luděk
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/13/2007
Příspěvky: 1,845
podělím se s vámi o můj poznatek na stránce www.suchogryz.cz prodávají sušené ryby a potvory a za 500,- mají výhodné míchané balení je to velice chutné a výživné kalamary mají ve 100g 70g bílkovin pro cestování jako dělanéOk
nechovej se agresivně, jednej dominantně
fake to fake, soul to soul
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris