ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kulinářský koutek Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2008
wpc napsal:
...Včera ještě ze zbytku chleba smaženku

Vypadá to oboje lákavě. Ok Smaženku někdy zkus udělat trochu jinak. Udělej topinky, ty protáhni rozšlehaným vajíčkem a upeč. Ještě horké potři hořčicí a ozdob nějakou zeleninou. Je to o sto procent lepší.
Krůtí ala svíčkovou dělám občas taky. Je to parádní.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/21/2008
…já jsem na klasiku…🤘

abyrlev vložil tyto přílohy:
IMG_3636.jpeg.jpg
IMG_3647.jpeg.jpg

mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako obvykle…
wpc
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/16/2010
Sidney napsal:
wpc napsal:
...Včera ještě ze zbytku chleba smaženku

Vypadá to oboje lákavě. Ok Smaženku někdy zkus udělat trochu jinak. Udělej topinky, ty protáhni rozšlehaným vajíčkem a upeč. Ještě horké potři hořčicí a ozdob nějakou zeleninou. Je to o sto procent lepší.
Krůtí ala svíčkovou dělám občas taky. Je to parádní.

Ahoj, děkuju moc za typ, určitě vyzkoušímOk
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/7/2011
Zdeník napsal:
castor fibre napsal:
Rád bych poprosil zdejší znalce, zdali někdo nepozná druh/odrůdu papriček co nám rostou na balkoně.
Předem děkuji b.

Takhle se to težko pozná, bude to nějaká anumka, uvidíme, jaké budou plody, jaká barva, jak moc pálit, pak by se to dalo přesněji identifikovat. Co vše o ní víš?

Děkuji, nevím nic. Žena donesla, zasadila a já teď na to furt chodím čučet. Později přidám fotku jak to pokračuje b.
Posláno:

Štamgast
…miluju játra na slanince,ale Ledvinky mám raději ….Wink

abyrlev vložil tyto přílohy:
IMG_3682.jpeg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/13/2013
bazalkové pesto

tolokan vložil tyto přílohy:
20240630_115257.jpg.jpg
20240630_120647.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2011
abyrlev napsal:
…miluju játra na slanince,ale Ledvinky mám raději ….Wink

Kdo umí, umí, jedem na stejné vlně.Ok
Posláno:

Štamgast
....Ď...
Posláno:
Štamgast
To mě,kluci, vysvětlete, proč taková spousta lidí bere vnitřnosti málem jako něco neslušného nebo skoro jedovatého. Vždyť je to taková bašta!
Ledvinky jsem už dlouho neměl, zase musím někde poshánět, Abyrlev, díky za inspiraci! Ok
Posláno:

Štamgast
Sidney napsal:
To mě,kluci, vysvětlete, proč taková spousta lidí bere vnitřnosti málem jako něco neslušného nebo skoro jedovatého. Vždyť je to taková bašta!
Ledvinky jsem už dlouho neměl, zase musím někde poshánět, Abyrlev, díky za inspiraci! Ok

... připravovat je je obrovská pakárna...každej, kdo zná,,, asi ví ...dneskaj jsem toho vykrájel tři prdele ....ale ten konec - výslednice vopravdu stojí za to....Wink
všem dík.....za pochvalu i komenty....
... jo a ledvinky jsou absolut BIO , a z českejch chovů...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/19/2018
Ledvinky mam za jedno z nej zradylek, hodne slaniny a cibule.
Odmitam ryzi, takze vzdycky s knedlem.
Varim z 10 a vic kusu, kdyz uz se do toho pustim, tak at si navarim do mrazaku.
Na odblaneni pouzivam uz leta letouci Moru Companion, levinky dam na hodku do mrazaku a potom to jde samo.
Jezis jakou ja ne ne dostal chut, zitra se budou shanet ledvinky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/31/2012
Cuketové placky🙂

Kapol vložil tyto přílohy:
IMG_20240701_WA0004.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Nevím, jak by se Italům líbilo, že žeru Taliány.Laugh

Sidney vložil tyto přílohy:
IMG_20240629_193035.jpg.jpg

wpc
Posláno:

Štamgast
Dnes kuřecí karbanátky se sýrem a bylinkami, brambory na páře, salátek....

wpc vložil tyto přílohy:
IMG_20240705_124932.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/7/2018
Pečení holubi létali do huby ...
Pomalu tažený holoubek s libečkem, medem a kořenovou zeleninou...

Podkozak vložil tyto přílohy:
20240706_172738.jpg.jpg

Sovy nejsou tím, čím se zdají být ....
Posláno:
Štamgast
Konečně dozrává zelenina a nastalo období zeleninových salátů. Takže se také vyrojila spousta receptů.

Jestli máte zájem o to, jak se v Šopsku dělá ten jejich salát, nabízím recept. Kdysi jsem ho dostal od Bulharky přímo ze Šopska. Studovala tady krajinnou architekturu a měla krásné jméno - Elica. 🙂 Takže podle ní asi takto:

Za prvé: veškerá zelenina musí být opravdu zralá. Krájí se na malé kousky, ne na ty špalky, jak je u nás zvykem. Vyzrálá rajčata jsou základ, žádné bledule by tam Bulhar nedal, to by si raději udělal jiný salát.

Do salátu patří okurky nakladačky. Salátovky se v domovině tohoto salátu nepěstují. S množstvím to nepřehánět, mají chuť doplňovat, ne jí dominovat.

Dále paprika. Měla by to být kapie. Je potřeba jí nasucho opéct na pánvi, pak sloupnout, vyjádřit a nakrájet. Věřte tomu, že chuťově je to někde jinde, než jakákoli rajčinová parika nebo zelená slovenská klasika. Opéká se ze dvou důvodů. Syrová je dost tvrdá a opečením zkřehne a také pustí šťávu a chuť.

Pak cibule. Někdo jí dává, někdo ne. I v tom Bulharsku. Pokud jí chcete dát, nakrájejte jí na měsíčky, jemně osolte a promněte v ruce, aby pustila šťávu. Většinou se cibule dává.

Teď ochucení. Ocet dejte normální kvasný, pepř není doporučován ani zakázán. Pak samozřejmě trochu soli. S tou opatrně, přijde tam ještě slaný sýr. Vůbec by mělo být ochucení jemné, spíše náznakové, aby se chuť zeleniny v octu a soli neztrácela.

Olej - kde by se vzal v chudých oblastech Bulharska olivový olej? Takže jedině slunečnicový. Jaký jiný v Bulharsku?🙂

Prý, tady cituji Elicu, je opravdový balkánský sýr (sirene) více podobný sýru feta než tomu tvrdému přesolenému tvarohu, co se prodává u nás. Nevím, nemůžu porovnat. V každém případě jediný balkán, který se tomu bulharskému podobá svou strukturou a který jsem kdy koupil, byl Président. Na dokonale promíchaný salát ho nastrouhejte docela kupu, a to do každé misky zvlášť. Salát se jí čerstvý, čím déle ho necháte odležet, tím bude zelenina zavadlejší a bude to hůř chutnat.

A ještě bacha na jeden český nešvar! Do salátu v žádném případě nepatří cukr! Že to tak dostanete skoro v každé české restauraci ještě neznamená, že je to správně. Vyzrálá rajčata a kapie mají cukru dost a více ho není třeba. Zničilo by to tu správnou chuť.

Kdysi dělali šopský salát v restauraci Sofia na Václavském náměstí a ve srovnání s těmi rádoby šopáky, co vám dnes naservírují v českých restauracích, to byla lahůdka!

Mimochodem, nakládačky místo salátovek jsem začal dávat do všech salátů, chuťově je to o parník dál.

Protože nejsem Jirka Babica, napsal jsem recept tak, jak má ten salát podle rodačky ze Šopska vypadat a chutnat. Jestli si ho někdo upraví k obrazu svému, je už jeho věc. Pravdou je, že jsem tenhle salát jedl i se sýrem Cottage a věřte nebo nevěřte, bylo to lepší, než s tou českou přesolenou náhradou balkánského sýru sirene.

Tak všem přeju dobrou chuť! Zdenek
Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/13/2013

tolokan vložil tyto přílohy:
myši.jpg.jpg

wpc
Posláno:

Štamgast
Pokus o Bagel, ten prostřední prý jako Bagel nevypadá Laugh

wpc vložil tyto přílohy:
IMG_20240706_194140.jpg.jpg
IMG_20240706_194210.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Když k šopáku patří balkánký sýr, tak ještě recept na jeho damácí variantu.
Balkánský sýr podomácku

Budete potřebovat
• 500 gramů tvrdého tvarohu
• 1 a půl litru vody
• 60 gramů kuchyňské soli (nebo dle chuti)
Postup
Do odměřeného množství vody nasypte 60 gramů soli a nechte přejít varem. Nálev pak nechte zcela vychladnout. Kostky tvarohu mezitím nechte okapat na sítku, a jakmile vám vychladne nálev, vložte jej do větší plastové uzavíratelné misky a zalijte solným roztokem. Misku uzavřete a vložte na čtyři dny do lednice. Po této době můžete sýr z misky vyndat a použít jej dle libosti.
Konzistenci balkánského sýra můžete ovlivnit jednoduše. Pokud chcete takový, který se bude hodit spíš do salátu, a vyžadujete po něm, aby šel nakrájet na kostičky, kupte tvrdý tvaroh. Pokud chcete, aby byl lehce mazlavý a se salátem se trochu prolnul, kupte klasický měkký tvaroh a nechte jej přes noc v ledničce okapat a až poté nakládejte.

Mám to odzkoušené a funguje to. Ovšem nejlepší je, udělat si ho z domácího tvarohu, který si uděláte z mléka od doopravdické krávy. Happy

Tak směle do toho, stojí to za to! Zdenek
Posláno:

Štamgast
4 Sydney

...díky chlape , omžikatě vyzkouším....a já si myslel , že ten muj šopink je ten nejlepší na světě , ale stejně si myslím , že je to jak s naší svíčkovou....Wink
...dle chuti každého soudruha...
...at se ti daří

a abych nebyl mimo,posílám jednu inspirační fotágli na nedělu .....sice staršího data ale taktéž z mojí stáje....Laugh

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum