ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kulinářský koutek Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/21/2009
Příspěvky: 79
Motorkar napsal:
ScoutMaster napsal:
dobry den......by som sa chcel opytat..Neutral Neutral ..kolko ktorych surovin (na kilogramy)treba pre 30 vyhladovanych skautov Laugh Laugh na kotlikovy gulas?a aky velky kotol.......pocitam ze minimalne 30-litrovy.....


No ono zalezi kolko chces aby ta stala porcia
Ale v zasade co sa tyka masa tak min 20dkg na porciu cize 30 porcii>6kg mesa to je taky
dietnejsi gulas ja ked varim tak 30 dkg na porciu v zasade bez zemiakov tie pouzivam len na zahustenie nastruhane na zaver.
Cibule je70%hmotnosti mesa .Tu treba kvalitne!!!!!!!!! vydusit najlepsie na masti.To je zaklad potom papriku
cca asi 1 min stale miesat a potom maso a aspon 1,5-2 hod dusit a az potom varit, dochutit (sol vegeta koreniny cesnak majoran huby...........)Nakoniec zahustit struhane zemiaky,pozor aby ti neprihorely stale premiesavat priviest do varu.
Potom uz len dobru chut


vdaka......tych 20dkg masa na porciu bude dost......dam tam aj tie zemiaky....budu tam aj mensie deti tak aby aj oni mali daco z toho gulasu....a ete raz dakujem......toto bude moj prvy gulas ....ak neratam niekolko asistencii...a este k tomu pre tolko ludi.......tak aby som to nezbabral...to by ste neverili ako moze zle jedlo pokazit naladu......uz sa nam raz stalo ze vdaka nedostatku masa v jedalnicku bola taborova nalada velmi mizerna.......
Quote:
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/6/2008
Příspěvky: 341
janstanek napsal:
Sušené maso je moc dobrá záležitost. Zkoušel jsem vepřové i hovězí. No hovězí je lepší. Má to jeden problém. Kam přijedu tak všichni chtějí sušené maso. Tudiž už ho nepočítám mezi jídla ale mezi cestovatelské pochutiny. Jo a sušené maso mělo ohlas i v Rumunsku. 4ernochům ze Srí Lanky moc chutnalo Laugh


Ahoj máš prosím nějakej recept na to sušený maso. Nikdy jsem to nejedl a chci to zkusit udělat až pojedu někam na čundr. Díky T.
Něco tam je a všechny nás to zabije.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/8/2007
Příspěvky: 724
Tvůj první guláš a hned pro tolik strávníků, to máš splněného bobříka odvahyHappy
Jen dvě rady:
Když už si budeš myslet, že je cibulka hotová, tak ji ještě minutku míchej, ta
musí "chrastit"
A s paprikou opatrně, aby to nezhořklo, klidně bych ji tam dal až zároveň s masem...
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/22/2007
Příspěvky: 3,374
ScoutMaster napsal:
dobry den......by som sa chcel opytat..Neutral Neutral ..kolko ktorych surovin (na kilogramy)treba pre 30 vyhladovanych skautov Laugh Laugh na kotlikovy gulas?a aky velky kotol.......pocitam ze minimalne 30-litrovy.....


to zavisi od toho aky gulas ides varit ci husty kde das vela masa a zahustujes len rozrajbanymi zemiakmi alebo taky polo husty kde idu aj kusky krumplikov alebo ides varit gulasovu polievku a dalsia vec je ci to bude iba jedno jedlo alebo 2 cize jedna porcia na hlavu alebo dve porcie na hlavu tak ci onak pocitaj tak 0,5l hotoveho gulasa / 1osoba :D ked ste teda vyhladovani ale zase pises skauti a to je tiez rozdiel desatrocne dieta ci 15 rocny pubertak Laugh zavisi aj ci budes robit len z jedneho druhu masa ci z dvoch ja mam radsej kombinovany hovadzo-bravcovy hustejsi a z plansieho masa comu sa mnohi cuduju ale ked varim ja tak si do toho nenecham kafrat Laugh
"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/21/2009
Příspěvky: 79
Križo napsal:
ScoutMaster napsal:
dobry den......by som sa chcel opytat..Neutral Neutral ..kolko ktorych surovin (na kilogramy)treba pre 30 vyhladovanych skautov Laugh Laugh na kotlikovy gulas?a aky velky kotol.......pocitam ze minimalne 30-litrovy.....


to zavisi od toho aky gulas ides varit ci husty kde das vela masa a zahustujes len rozrajbanymi zemiakmi alebo taky polo husty kde idu aj kusky krumplikov alebo ides varit gulasovu polievku a dalsia vec je ci to bude iba jedno jedlo alebo 2 cize jedna porcia na hlavu alebo dve porcie na hlavu tak ci onak pocitaj tak 0,5l hotoveho gulasa / 1osoba :D ked ste teda vyhladovani ale zase pises skauti a to je tiez rozdiel desatrocne dieta ci 15 rocny pubertak Laugh zavisi aj ci budes robit len z jedneho druhu masa ci z dvoch ja mam radsej kombinovany hovadzo-bravcovy hustejsi a z plansieho masa comu sa mnohi cuduju ale ked varim ja tak si do toho nenecham kafrat Laugh


rozmyslal som ze spravim len z bravcoviny....predsa len ked je tam hovadzina tak sa to vari dlhsie....ked je to kombinovane je to aj zbytocne komplikovane......vekova skupina tam bude od12 rokov ....az do 20.....ved aj veduci chcu jest....a chcem mat gulas aj so zemiakmi....lebo taky varime furt tak uz viem co ako a kedy.....len sa bojim dochucovania aby som to neprehnal s koreninami....
Quote:
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/26/2008
Příspěvky: 667
To Kasprik:
Pokud chceš sušené maso, dá se koupit v Tescu. Recepty se tady už probíraly (sušička na ovoce, cca 12 hod...) Mrkni jednu stranu zpět.
Evropská Unie končí tam, kam dostřelí má brokovnice!
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/26/2008
Příspěvky: 667
Apropo recept od Križa zní moc zajímavěRazz :


mno ja to mam rad trochu specifickejsie
vezmeme hovadzie maso (stehno alebo rostenka je fajn) aspon kilo (z mensieho mnozstva to nema zmysel aj tak to mizne ako sneh v lete) ocistime odblanime aby ostalo co najchudsie vezmeme pekelne ostri nozik (moze byt aj menej ostry ale tym sa tenke platky krajaju tazsie no je finta s jemne namrazenym nie na kost zamrazenym masom) nim nakrajame asi 0,5cm hrube platky tie nechame 24 hodin marinovat v mixe sojovej+worcestrovej omacky +chilli +nahrubo namlete cierne korenie +utrety cesnak +cibulovy prasok +trocha cukroveho sirupu (vyroba je jednoducha vo vode sa rozpusti cukor a necha sa varenim zhustnut) po 24 hodinovych kupeloch to vyberie zvysky kupela treba z maska urtiet aby bolo co najsuchsie masko sa da do truby zohriatej na 80 °C tak na 15-20 minut (to pre istotu pred takymi mino potvorkami ktore dokazu narobit maxi humnug v zaludku a tak) potom sa vyberie a da do susicky na ovocie tak na 8 hodin pripadne aj viac hotove kusky suseneho masa sa musia pri prehnuti zlomit v postupe schvalne nepisem pomery korenin nikdy nedavam to iste mnozstvo vzdy zmes ochutnavam a pridavam tu alebo inu vec podla okamzitej nalady





Evropská Unie končí tam, kam dostřelí má brokovnice!
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/22/2007
Příspěvky: 3,374
ScoutMaster napsal:
...len sa bojim dochucovania aby som to neprehnal s koreninami....


ak sa bojis dochucovania tak stiplave (chilli, štiplavu papriku) nedavaj vobec (maximalne tak pol. lyzicku mleteho korenia) to si prida kazdy sam na tanieriku
daj len papriku sladku (ja ju davam zaroven s masom) a tesne pred dovarenim rozmlienenu majoranku v dlaniach veci ako leco ci cesnak ci cibulu samozrejme podla receptu ktory sa ti osvedcil mno a radsej ho sprav menej slany taky dietny prisoli si opat kazdy na tanieriku ci v miske ak by si to so solou prehnal treba mat pripravene najemno narajbane zemiaky a tie chvilu povarit pripadne sladky rajcinovy pretlak aspon 2-3 vacsie konzervy to sol stiahne (namiesto zemiakov moze byt mrkva ci kalerab ale toto ja uz bezne do gulasu nedavam)
posledne tri gulase som varil s tym ze ich budu konzumovat aj cerstve maminy co este kojili takze my ostatni sme museli este dochucovat separatne kazdy vo vlastnej miske Grin
"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/21/2009
Příspěvky: 79
Križo napsal:
ScoutMaster napsal:
...len sa bojim dochucovania aby som to neprehnal s koreninami....


ak sa bojis dochucovania tak stiplave (chilli, štiplavu papriku) nedavaj vobec (maximalne tak pol. lyzicku mleteho korenia) to si prida kazdy sam na tanieriku
daj len papriku sladku (ja ju davam zaroven s masom) a tesne pred dovarenim rozmlienenu majoranku v dlaniach veci ako leco ci cesnak ci cibulu samozrejme podla receptu ktory sa ti osvedcil mno a radsej ho sprav menej slany taky dietny prisoli si opat kazdy na tanieriku ci v miske ak by si to so solou prehnal treba mat pripravene najemno narajbane zemiaky a tie chvilu povarit pripadne sladky rajcinovy pretlak aspon 2-3 vacsie konzervy to sol stiahne (namiesto zemiakov moze byt mrkva ci kalerab ale toto ja uz bezne do gulasu nedavam)
posledne tri gulase som varil s tym ze ich budu konzumovat aj cerstve maminy co este kojili takze my ostatni sme museli este dochucovat separatne kazdy vo vlastnej miske Grin


vdaka za cenne rady.....dajako tto uz hadam zmaknem......a potom zreferujem co a ako.....ak dozijemGrin Grin
Quote:
EM
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/21/2008
Příspěvky: 5,623
Netuším jestli to teda někomu na něco bude,ale guláš pro autobus lidí jsem podniknul několikrát(30 lidí asi né,ale cca 20 určitě).Když není polňačka tak je výborný vlastnit vyníkajíci zařízení kterýmu se říká BRUTAR dá se někdy sehnat za odvoz nebo taky několik let marně shánět.Dá se v tom zavářet,ohřívat voda do bazénu a slušně vařit.30 lidí bude chtít min. 6kg masa to je i pokrájený velká hromada a buď se to dá zpracovat na eapy nebo zaráz.My vlastníme společně řeznickou LORNU,ta je na to jako dělaná 6 kg masa se vejde vpohodě. Do brutaru se dá vařit voda a do ní se dají vyvařit žebra nebo křížový kosti (je to levný a pak se to dá obrat)když jsou tak i houby.Maso se dá obdělat do lorny,kam se šupne olej a cibule,žádná pižlačka stačí oloupat a na čtrtky ,několik paliček česneku,dá se i neloupaný, hodně CELEHO pepře, zelené papriky,jedno černý pivko a dost. Maso je obdělané za cca 30 minut pak se přenese do brutaru kde se bude dělat 2-3 hodiny.V tom masným co zustane v lorně se rozpustí mletá paprika a přidá se do kotle. Osolit,připepřit mletým pepřem,kdo má rád hospodskej šmak přidá jedno magi,né kostku ale ten tekutý sajrajt dělá to i barvu. Chlebem nezahušťujem,protože to kysne,vůbec nejsou špatné hotové jížky co se prodávají.Největší problém je s vůní,protože současná majoránka voní desetkrát méně než dříve to je jediná věc kterou je dobré "poshánět" a prdnout do toho kvalitní asi půl hodky před koncem.Po vaření nechat chladnout a sem tam vymýchat a pak ještě jednou převařit. Jinak guláš pro 20 lidí sežere vpohodě lidí 10...
"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/22/2007
Příspěvky: 3,374
EM napsal:
..Když není polňačka tak je výborný vlastnit vyníkajíci zařízení kterýmu se říká BRUTAR...


to sa podoba trochu na zabijackovy kotol
http://www.sbazar.cz/img//big/66/2867766_1.jpg
vyhoda oproti ohnisku s kotlikom na trojnozke je vacsia vyhrevnost = rychlejsie navareny gulas
"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/25/2008
Příspěvky: 259
já nedávno narazil na fatální problém s kořením když jsem vařil pro kolegy guláš z hřibů. Jeden sáček papriky obsahoval nevím co ale paprika to zřejmě nebyla. Celý sáček v hrnci a furt to ani nevonělo ani nebarvilo jako paprika. V sáčku to vypadalo celkem normálně ale v hrnci nic moc. No ale k jídlu to bylo, dokonce to chválili. Když jsem vařil druhý hrnec tak jsem načal jiný sáček od jiné značky a naprosto skvělá paprika. Bohužel už nevím značku toho šmejdu. Pak někomu raďte nějaký recept kolik čeho přidat. To se prostě musí tak nějak podle citu. Pro 30 lidí jsem nevařil ale pro 10 celkem v pohodě. Dokonce jednou to byla taková improvizace že vůbec nechápu jak se to nakonec podobalo guláši. Nebát se toho, ono to nějak dopadne.
Zadus se chladnou ocelí, rypáku!
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 3/31/2009
Příspěvky: 138
Trošku by som doplnil k tomu gulášu, nedá mi to Happy bo guláš môžem vo všetkých možných variáciách, a tak len v skratke trochu k jeho histórii, teda aspon to čo som sa o nom za tie roky varenia a ochutnávania hocikde podozvedal a pozisťoval - je to celé taká malá/veľká mozaika ...
Guláš je to pôvodom mongolské - tatárske a neskôr až staromadarské jedlo - si zas neskôr prisvojili práve Madari Laugh A až potom sa rozšírilo do zbytku Európy.Tartári nebol jeden kmeň - bol to zhluk vela rôznych kmeňov z geograficky relatívne blízko pôvodom.Tiež je diskutabilné odkial prišli Maďari, či to boli súčasť tatárskych kmeňov alebo to bolo trocha inak ..Ako inak Laugh O tom potom Razz
Historicky to bolo o tom, že to bolo tatárske/mongolské jedlo určené výhradne bojovníkom - vzniklo vtedy pri nájazdoch barbarských kočovných hord v 13. storočí ( Džingis - Chán, Ogotak a Kublaj - Chán...) - ako výživné jedlo pre rýchle posilnenie bojovníkov pri neustálych bojoch a tým aj rýchlym výdajom energy, ktoré malo doplniť rýchlo výživné látky a dodať silu. Išlo o jedlo z mäsa ( z rôznych zvierat) a cibule v pomere 1:1 + koreniny..., bohužial ešte bez papriky, zemiakov a iných novodobých záležitostí, ktoré doviezli až za 300 rokov z Ameriky :)
Osobne guláš doslova milujem a je to moje naozaj najobľúbenejšie jedlo vôbec - tí čo ma poznajú - vedia o čom píšem Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/7/2004
Příspěvky: 837
K tomu gulasu uz len posledne-cibulu 1k 1k masu,dochucovania sa neboj ale nezabudni,radsej stokrat osolit ako raz presolit.A vyhni sa akymkolvek polotovarom-smrt glutamatu.Angry Angry Angry
Cibulu vyrestuj uplne do tmava-cim tmavsia tym tmavsi gulas,restovat musis na silnom ohni,potom zasyp paprikou a kratko na to maso.Maso tiez vyrestuj uplne az na tuk na silnom ohni-najskor pusti štavu tu nechaj odparit a potom zalej vodou.Pridaj dalej co chces a dus pod pokrievkou do makka.Co sa majoranky tyka rozmrv ju v rukach,tak jak keby si si ich chcel v zime zohriat trenim.
Maso-ked hovadzie pytaj močing-lytko,ak bravčove tak pliecko.
Dobru chut a skautu zdar.Grin
Ps.Neboj som kuchar.Grin
Nebojím sa zajtrajška,prežil som včerajšok a milujem dnešok.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/25/2008
Příspěvky: 259
zajímavý je guláš ze srdce, to maso se nerozpadá, zůstane v kostkách. Tady kousek od nás na jatkách v Rudíkově prodávají na guláš jakési odřezky hovězího. Nevím z jaké části zvířete to je ale říkají tomu veverka. Je to laciné a guláš je z toho perfektní jen už se to stalo moc populární a tak se to musí zamluvit nejmíń týden předem.
Zadus se chladnou ocelí, rypáku!
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/21/2009
Příspěvky: 79
Páni všetkým vám ďakujem za skvelé typy....to sa mi už hádam podarí .....veď som už neraz asistoval pri guláži tak sa uvidí....len pre presnosť.....majoránku tam mám pridať až tesne pred dovarením.?...Lebo viem že sa pridáva až na konci..t.j.asi až tesne pred odstavením kotlíka.......a my doma tam nepridávame nakrájanú čerstvú zeleninu ale obyčajné lečo.....aj to sa má pridávať asi až nakoniec......teda asi približne keď sa tam hádžu zemiaky.......a ešte raz ....stokrát vďaka za perfektné typy...........takto to už hádam nedobabrem......
Quote:
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2004
Příspěvky: 387
slavik napsal:
K tomu gulasu uz len posledne-cibulu 1k 1k masu,dochucovania sa neboj ale nezabudni,radsej stokrat osolit ako raz presolit.A vyhni sa akymkolvek polotovarom-smrt glutamatu.Angry Angry Angry
Cibulu vyrestuj uplne do tmava-cim tmavsia tym tmavsi gulas,restovat musis na silnom ohni,potom zasyp paprikou a kratko na to maso.Maso tiez vyrestuj uplne az na tuk na silnom ohni-najskor pusti štavu tu nechaj odparit a potom zalej vodou.Pridaj dalej co chces a dus pod pokrievkou do makka.Co sa majoranky tyka rozmrv ju v rukach,tak jak keby si si ich chcel v zime zohriat trenim.
Maso-ked hovadzie pytaj močing-lytko,ak bravčove tak pliecko.
Dobru chut a skautu zdar.Grin
Ps.Neboj som kuchar.Grin


nezhorkne ta paprika? mne sa stalo ze som na silnom ohni spalil cibulu a potom som plakal znova Evil
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/7/2004
Příspěvky: 837
bandy7 napsal:
slavik napsal:
K tomu gulasu uz len posledne-cibulu 1k 1k masu,dochucovania sa neboj ale nezabudni,radsej stokrat osolit ako raz presolit.A vyhni sa akymkolvek polotovarom-smrt glutamatu.Angry Angry Angry
Cibulu vyrestuj uplne do tmava-cim tmavsia tym tmavsi gulas,restovat musis na silnom ohni,potom zasyp paprikou a kratko na to maso.Maso tiez vyrestuj uplne az na tuk na silnom ohni-najskor pusti štavu tu nechaj odparit a potom zalej vodou.Pridaj dalej co chces a dus pod pokrievkou do makka.Co sa majoranky tyka rozmrv ju v rukach,tak jak keby si si ich chcel v zime zohriat trenim.
Maso-ked hovadzie pytaj močing-lytko,ak bravčove tak pliecko.
Dobru chut a skautu zdar.Grin
Ps.Neboj som kuchar.Grin


nezhorkne ta paprika? mne sa stalo ze som na silnom ohni spalil cibulu a potom som plakal znova Evil


Ja to tak robim a zatial nezhorkla nikdy ale da sa to spravit aj tak ze das papriku az na vyrestovane maso-v tomto pripade by to mohlo byt aj lepsie.Niektore veci beriem uplne automaticky-profesna deformacia.
Nebojím sa zajtrajška,prežil som včerajšok a milujem dnešok.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/22/2007
Příspěvky: 3,374
slavik napsal:
... Maso-ked hovadzie pytaj močing-lytko,ak bravčove tak pliecko.
Dobru chut a skautu zdar.Grin
Ps.Neboj som kuchar.Grin


Totok maso co ty mi odporuca kazdy profik a ja davam stehno pripadne krkovicu (ked som na posledny gulas bral po 2,5 kile hovadzieho a bravcoveho stehna a povedal to masiarovi tiez sa po mne divne pozeral a ponukol mi mocing a pliecko) ako som pisal vyssie kazdy sa cuduje ale ja mam radsej plane maso vseobecne a teda aj v gulasi ano je to drahsia zalezitost ale ked je gulas hotovy tak sa zatial nikto nestazoval Laugh
"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/7/2004
Příspěvky: 837
Križo napsal:
slavik napsal:
... Maso-ked hovadzie pytaj močing-lytko,ak bravčove tak pliecko.
Dobru chut a skautu zdar.Grin
Ps.Neboj som kuchar.Grin


Totok maso co ty mi odporuca kazdy profik a ja davam stehno pripadne krkovicu (ked som na posledny gulas bral po 2,5 kile hovadzieho a bravcoveho stehna a povedal to masiarovi tiez sa po mne divne pozeral a ponukol mi mocing a pliecko) ako som pisal vyssie kazdy sa cuduje ale ja mam radsej plane maso vseobecne a teda aj v gulasi ano je to drahsia zalezitost ale ked je gulas hotovy tak sa zatial nikto nestazoval Laugh


Ale ved jasne každy čo ma rad.Wink
Nebojím sa zajtrajška,prežil som včerajšok a milujem dnešok.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris