ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
WE Knives Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2022
Tyler napsal:
Včera jsem krom blbnutí se Skramou porovnával řezivost Saakshi a Brazenu na dřevu. Saakshi do něj šlo líp, dokonce v mojí malý ruce drobnější (ale zase neutrálněji tvarovaná) rukojeť seděla pohodlněji, což jsem upřímně nečekal. Překvapením bylo i to, že jsem u Saakshi neměl pocit "vyjíždění" čepele z řezu vzhledem ke krátké rovné části ostří jako u jiných nožů v minulosti, ta kudla se prostě zakusovala a zakusovala.

Doma jsem musel Brazena trochu přelíznout na kůži, ostří už nebylo tak jedovaté. Saakshi působilo, jako kdybych s ním nic nedělal, papírový rozdíl 20CV vs 14C28N se potvrzuje i v praxi.

Jak přesně je ocel 20cv lepší než 14c28n nebo nitro v? Mám v práci úkol na nůž, řezat kartonové krabice (přímo silný karton). Cenový rozdíl je cca 3x. Je rozdíl v udržení ostření na kartonu také 3x? Nebo je to řekněme 20-40%?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Sandvik je skvělej, ale 20CV drží prostě dýl. Jsem zvyklej udržovat nože pravidelně, nedělám testy, na to jsou tu jiní. Ale rozdíl při používání jednoznačně znát je.

Tady máš porovnání z opravdu fundovaného zdroje. Na spodní ose je držení ostří.

https://knifesteelnerds.com/2021/10/19/knife-steels-rated-by-a-metallurgist-toughness-edge-retention-and-corrosion-resistance/

Tyler vložil tyto přílohy:
IMG_20230108_142900.jpg.jpg

"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/29/2011
Nebo si najdi na YT Pavol Šandor a podívej se na jeho výsledky testů na laně. Špičkové práškovky zvládnou řezat výrazně déle, než běžné oceli. Samozřejmě záleží na úhlu ostří a kvalitě tepelného zpracování. Výsledky testů třeba pod tímhle videem:

https://youtu.be/6AUVV-ob_VI
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Pozorovatel

Chci si koupit jednu věc. Rozpočet je omezený. Potřebuji přesně vědět, o kolik je lepší ocel.

neocryptopony vložil tyto přílohy:
Screenshot_20230108_143934_com.sec.android.app.sbrowser_edit_6367832284965.jpg.jpg
Screenshot_20230108_143944_com.sec.android.app.sbrowser_edit_6345661846947.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Přesně ti to nikdo neřekne Grin . Záleží to na mnoha faktorech (tvrdost, úhel ostří i výbrusu, finální úprava ostří i třeba to, co budeš řezat). A záleží ti na čem? Co nejlepší výdrž ostří? Nebo odolnost proti korozi? Nebo co nejlepší houževnatost? Nebo aby se to dalo snadno brousit? Záleží, na co tu kudlu chceš. Zajímá tě to víc? Tak máš hromadu materiálu ke studiu. Nebo se prostě spokoj s tím, že práškovka bude výrazně lépe držet ostří (několikrát déle), ale bude se výrazně hůř brousit (a jestli ti to za to stojí). Máš omezený rozpočet? Tak Sokoke určitě jako EDC stačí, případně si kup Esprit tady z inzerce jetý. Nebo včera jsem tu viděl za 2,5t Saakshi, takže můžeš mít za cenu toho Sokoke hodně podobnou kudlu, jako je Esprit, a ze stejné oceli. Za mě je Esprit jedno z nejpovedenějších EDC, co jsem nosil, ale to Sokoke si koupím taky, protože jsem prostě zvědavý a mám rád mikartu Happy. Nicméně pokud je keš na Esprit, tak bych šel do něj. Nebo vzal oba a jeden pak prodal. Možností je hafo.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/28/2018
O kolik lepší je vždy ťažké povedať. Papierovo sa to môže líšiť od reálnych výsledkov, no cena a výdrž ostria nejdú ruku v ruke smerom hore.

3x drahší nôž z Cpm-20cv bude rezať možno 2x dlhšie ako rovnaký nôž z 14c28n, a cpm-20cv bude rozhodně ťažšie nabrúsiť ak nemáš brusný kameň ktorý zvládne práškové legované ocele.

Zároveň, ak nedokážeš správně nabrúsiť nôž aby si udržal nějaký uhol a aby bol podľa teba ostrý, tak sa všetky rozdiely medzi oceliami viac-menej mažú...
Inými slovami, nôž bude pravdepodobne väčšinou tupý ale 14c28n sa aspoň bude ľahšie brúsiť.

Snáď som ti pomohol.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/1/2011
Laugh Laugh Laugh

Už chybí jen ..... "...a opovažte se mi poradit blbě!!!..."

Neuvěřitelné
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/29/2020
Gyrl napsal:
Už chybí jen ..... "...a opovažte se mi poradit blbě!!!..."

Tak já to ještě jednou zkusím trochu konstruktivněji, než zde kolega předřečník Wink

neocryptopony napsal:
Mám v práci úkol na nůž, řezat kartonové krabice (přímo silný karton).

Jestli se rozhodování Sokoke vs. Esprit týká tohoto, tak za sebe, i pokud bych nemusel brát v úvahu cenu, volil bych Sokoke. Protože:
- mírně tenčí čepel 3mm (oproti WE 3.2mm)
- výbrus od ostří až po hřbet
... tj. půjde lépe do materiálu při delším řezu
- špička směřuje více dolů
... tj. šikovnější na rozříznutí lepící pásky na krabici, pokud je to potřeba
- mírně tlustší rukojeť 13mm (oproti WE 11.2mm)
... tj. menší devastace dlaně při silovém řezání

No a pokud do toho chceš započítat poměr výkon/cena, tak další body pro Sokoke. A za ušetřený peníz můžeš koupit něco jako tohle: Fällkniven DC4, a na tom se naučit rychle oživit ostří.

Pokud řežeš silný karton často, a chtěl bys třeba rozšířit výběr, kup na to nějakou obyč. Moru, bude se ti při práci o dost líp držet (a asi i líp půjde do řezu)...

K porovnání výdrže ostří nemůžu říct nic, nemám žádný nůž s M390. Každopádně přeju, ať jsi spokojen s výběrem, ať už se rozhodneš jakkoliv Happy

Posláno:
Pozorovatel
Děkuji všem lidem, kteří odpověděli. Ale stále mám otázky. Moc se mi líbí design těchto nožů. Ale možná mi můžete říct něco lepšího v poměru cena / kvalita / krása? 90% práce, jak jsem psal, denní řezání kartonu. Asi je ještě lepší koupit použité nůž na fóru protože ho potřebuji k práci a neřeším škrábance nebo drobné kosmetické vady.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2007
Na kartón 20CV.
"Life is too short to carry an ugly knife" - Calvin Coolidge
Posláno:

Štamgast
Já bych ještě doplnil, že pokud to má být primárně na řezání kartonu, tak nic lepšího než nějaké Spyderco z Maxametu asi neseženeš. V porovnaní s touhle oceli je i M390ka na Espritu bláto Happy.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/28/2018
Martin Morávek napsal:
Já bych ještě doplnil, že pokud to má být primárně na řezání kartonu, tak nic lepšího než nějaké Spyderco z Maxametu asi neseženeš. V porovnaní s touhle oceli je i M390ka na Espritu bláto Happy.

S tímto naprosto súhlasím. Píšem ako človek, ktorý za život narezal hromadu a hromadu kartónov rôznych typov. S Paramilitary 2 nebo 3 v oceli Maxamet narežeš na pásiky kartón veľkosti palety, naskladaných na seba do výšky dospelého človeka a na konci sa s ním ešte oholíš.

Ale brúsiť to bez diamantu/keramiky by som nechcel...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/1/2011
V tom případě obstojí i Spy S110V, navíc přímo tuhle ocel tu nad hromadou nařezaného kartónu někdo z kolegů velmi chválil...jen nevím jestli s těmito ocelemi už nejsme přes rozpočet.
Otázka pak je broušení, často se zmiňují nečistoty v kartónu.
Osobně bych si asi neničil nůž, i když se škrábanců a používání nebojíš, jak píšeš a na boj s kartónem vzal kvalitnější zalamovák s kovovým vedením břitu(bytelnou konstrukcí)
Posláno:
Pozorovatel
Martin Morávek napsal:

Mají prostě hrozný design. Hnusí se mi. Milujte design Lunquist a Laconico.
Posláno:

Štamgast
Nezaměňuj design za vzhled. Líbí/nelíbí je subjektivní, ale design mají skvělý.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/17/2014
S designem na kartony Ok Laugh
Posláno:

Štamgast
Proč se z vlákna věnovanému nožům konkrétní značky stalo vlákno tohle?:

http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=2262&p=159

Už by to chtělo pokračovat tam, si myslím.
"Thin is sharp."
Posláno:

Štamgast
Jen teda ještě... Saakshi zvlášť v G10 vypadá na první pohled jako obyčejnej linerlock s práškovkou, ale jeho cena není rozhodně jen o oceli. Oproti Civivi se holt přiráží za logo WE, ale hlavně, ten nůž má titanový příložky, v linerlocku je ocelová vložka, střenky nejsou plochý jako třeba u Brazenu ale konturovaný, klip je taky titanovej. Tohle všechno prostě cenu navyšuje.

Rozhodně to není jen o 20CV vs Sandvik.
"Thin is sharp."
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/17/2011
Zabiják kartonů? Civivi?

Civivi Mandate

Produktový fotky. Svůj mám v práci v šuplíku a na kartony fakt machr.

coll vložil tyto přílohy:
c2007_1590927830_1200x1200_ft_90.jpg.jpg
c2007d_mandate_black_6__1590871790_1200x1200_ft_90.jpg.jpg

PŘÍTEL je ten, kterému když povíš: "Někoho jsem zabil!" Odpoví: "Kde ho zakopem?"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2011
coll napsal:
Zabiják kartonů? Civivi?

Civivi Mandate

Produktový fotky. Svůj mám v práci v šuplíku a na kartony fakt machr.

A potom je tu další možnost, odlamovací nůž za 67,- Kč z Hornbachu. S podobným jsme
na firmě zlikvidovali stovky kartonů. Tedy něco jako na druhém snímku Jinak si myslím, že pokračovat dál v téhle debatě, alespoň za mě, absolutně nedává smysl.

Herodes vložil tyto přílohy:
Univerzální_odlamovací_n_ž__18_mm.jpg
Univerzální_odlamovací_n_ž_V4275.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum