ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
GOLEM - Výkresy Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/1/2013
Surg napsal:
upbraider - pěkně! Ok
A protože se ty děsivý zlomky palců (1/64, 7/8, 17/32 a podobně), na který jsou Amíci zvyklí, strašně špatně přepočítávají, najdete tady tabulku v .pdf, kde jsou palcové rozměry včetně zlomků přepočítány jednak na tisíciny palce (s tím už se dá pracovat), ale hlavně na milimetry - docela mi to pomáhá.

Děkuji mnohokrát za velmi užitečný nástroj pro převod palců na smysluplnou jednotku. Admire
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/3/2012
Zdravim,Golem prosim Ta o vykresy tychto nozov 1:1, okotovat rozmery presne do vykresov ,poprosim vsetko na trň...obrazky su ocislovane a tak isto popisy jednotlivych rozmerov.dakujem

1.
dlzka cepele: 80 mm
hrubka cepele:4 mm
širka: 30 mm

2.
dlzka c.:100 mm
hrubka: 3 mm
sirka: 25 mm

3.
dlzka: 60 mm
sirka: 25 mm

kabel vložil tyto přílohy:
111.jpg.jpg
227.jpg
pr460_add2.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/3/2012
Golem,pripajam este jeden noz a prosim tiez o jeho okotovany vykres...

4.
VELKY NOZ:
dlzka : 420 mm z toho 110 mm ručka
hrubka: 6 mm
širka: 50 mm

MALY NOZ:
dlzka: 150mm z toho 70 mm ručka
širka: 20 mm

kabel vložil tyto přílohy:
huginn_munnin1.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/30/2006
Ahoj goleme prosim a obracim se na tebe s prosbou.
bylo by mozne nakreslit to to :
gerber downrange tomahawk

moc dekuji

bohuzel mam jen celkovou delku 50cm

Jirka factory

factory vložil tyto přílohy:
5013_1280.jpg.jpg

chceš můj nůž tak pisni na e-mail
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/17/2006
Ahoj , nakreslim... mozno este dnes ...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/17/2006
HOTOVO :)

Příloha / Přílohy:
gerber_axe_Model.pdf (30kb) staženo 320 time(s).
gerber_axe.dwg (34kb) staženo 212 time(s).

golem84 vložil tyto přílohy:
gerber_axe.PNG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/30/2006
Moc dekuji ,jsem dluznik
Jirka factory
chceš můj nůž tak pisni na e-mail
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/25/2012
Dear Golem can you please make Extrema ratio Col Moschin and Col Moschin compact?
Thank you!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/9/2009
Ahoj, chtěl bych poprosit buď Golema a nebo někoho, kdo trošku ovládá CAD a má trošku času o překreslení tohoto, bohužel pohled zhora nemám, ale ten není až tak důležitej, ten profil se snad nějak odhadne.

Výška výbrusu 10 mm.
Délka čepele 100 mm.
Délka ručky cca 105 mm.
Tloušťka čepele 4 mm.

Díky všem moc za pomoc.

Kejda vložil tyto přílohy:
bushcraft_knife_adventure_sworn_32_large.jpg
bushcraft_knife_adventure_sworn_26_large.jpg
bushcraft_knife_adventure_sworn_24_large.jpg
Výstřižek.PNG

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/2/2013
......

Ten úchop ručky je přesně obrácený - vzadu má být širší a ve předu hubenější, asi máš zkrátka jinou ruku. Normální ruka při sevření tvoří nepravidelný tunel (podle svalů), který se rozšiřuje do zadu od prstů k zápěstí a nikoliv obráceně. Všechny ručky, které jsou obráceně je nesmysl proti anatomii ruky. Zmáčkni uvařený vajíčko nebo zkus podojit krávu. Příroda je příroda. Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/15/2014
Kaspere, ta ručka je klasický woodlore Happy . Zkoušel jsem ho kdysi nakreslit.

Příloha / Přílohy:
woodlore_1.dwg (27kb) staženo 290 time(s).

JirkaUH vložil tyto přílohy:
Ray_Mears_Knife_Oak.jpg.jpg
433_3302_1.jpg

Your knife - your life.
Posláno:

Štamgast
JirkaUH napsal:
Kaspere, ta ručka je klasický woodlore Happy .

.. je mi jedno co to je a jak se to jmenuje .. řekni to ruce, nikoliv líbivé komerci, 20 km od prodejce mi půchýře na ruce neokecá, ale hezké to na pohled fakt jeHappy , ale svaly na ruce vypadají jinak a ergonomie ruky podle toho taky. Vepředu míň a vzadu víc - můžeš řezat hodiny. Prsty nemají tolik síly jako dlaň a předloktí.
Posláno:

Štamgast
Nemám tento tvar rukojeti poprvé a zatím mi prsty neupadly .. Happy

btw. malíčkem obejmu určitě užší průměr, než prostředníkem.. takže mi to sedne mnohem víc a mám rukojet zamčenou.. neříkám, že to musí sedět všem, ale mě zrovna jo, tak se teda omluvuju Neutral
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/15/2014
Ještě pro Kejdu

Příloha / Přílohy:
Kejdalore_2.dwg (24kb) staženo 243 time(s).

Your knife - your life.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Kaspere, jak tvoje praktické postřehy většinou uznávám, tak tady jsi opravdu trochu vedle... Teda, záleží na tom, o jakém úchopu se bavíme. U bushcraft nože dochází ke spoustě silového řezání, takže předpokládám úchop, kdy prsty obejmeš celou rukojeť - tzv. kladivový neboli hammer grip narozdíl od ne tak pevného šavlového alias sabre gripu, kdy se palec svírající ruky opírá o hřbet čepele.

Přesně jak říká Kejda, v oblasti malíčku obejmeš menší průměr, proto pro hammer grip je rozhodně vhodnější, pokud v oblasti malíku je rukojeť užší (v celkovém průměru). Není li tomu tak, rukojeť svojí spodní části sedí na proximálním kloubu malíčku, do kterého fest tlačí. Je-li rukojeť v zadní části úzká, rukojeť se opře až pod malíčkem, tj. "do mozolu". A to je místo, které vydrží tlak od silového řezání mnohem déle. Zároveň plná rukojeť v přední části nože umožní jeho pevné sevření, takže se ti při řezání nezvedá špička, tj. netvoří se zbytečně výrazná páka na ruku.

Podívej se na tradiční finky, proč myslíš, že mají skoro všechny rukojeť v zadní části zúženou? Protože to v praxi funguje.

Viz ukázka na noži od Mata (cca od 4:05 )

"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Posláno:

Štamgast
JirkaUH napsal:
Ještě pro Kejdu

Díky moc Admire Admire Admire Admire
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/23/2010
Kejda napsal:
Nemám tento tvar rukojeti poprvé a zatím mi prsty neupadly .. Happy

btw. malíčkem obejmu určitě užší průměr, než prostředníkem.. takže mi to sedne mnohem víc a mám rukojet zamčenou.. neříkám, že to musí sedět všem, ale mě zrovna jo, tak se teda omluvuju Neutral

Ok Ok Ok

Souhlasím proti toběWink . Mě osobně taky lépe vyhovuje slabší/tenčí ručka u malíčku. Malíčkem neobejmu takový obvod, a není mi to pak pohodlné. Možná jsem divnej (určitě), ale pokud nůž nedržím pořádně malíčkem, nedržím ho pořádněHappy . Možná to je jen zvyk od katany, kdy nejvíce drží malíček, prsteníček a palec. Jakuzáci si při průseru jako trest taky řezali malíčky Grin .
Zkuste si vzít kalcíček, nebo něco, obalit ho modelínou a pevně uchopit do ruky, případně jakoby silově říznout. Schválně, co vám z toho vyleze. Jasně že každému něco jiného, ale když se to zprůměruje. Možná by bylo zajímavé udělat každý takový pokus a pak sem vložit fotku. Ale to už asi zkoušelo spoustu machrů na ergonimii.
Když jsem nakousnul silové řezání, tak já při něm nejvíc potřebuju právě malíček. Dokážu nůž držet palcem, prsteníčkem a malíčkem, ukazováček a prostředníček nedrží vůbec, a silově řezat. Naopak když držím jen palcem, ukazováčkem a prostředníčkem a 4. a 5. prst nechám natažené, tak nejsem schopen silově řezat. Prostě nemám tu páku. Jak říkám, jsem divnejmrGreen
Nechci vyvolávat spory, jen můj názor. Každej to má jinak.
chybama se člověk učí- BLBEC VLASTNÍMA
Posláno:

Štamgast
Přesně Pospo.. já si troufám říct, že ten nůž používám fakt často a na dost silový řezání a celkem prasárny, takže vím, co funguje, teda aspoň u mě Happy Jinak super videa, hlavně to, jak zkoušíš ostrost nožů, klobouk dolů.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Pospa napsal:
Když jsem nakousnul silové řezání, tak já při něm nejvíc potřebuju právě malíček. Dokážu nůž držet palcem, prsteníčkem, ukzováček a prostředníček nedrží vůbec, a malíčkem a silově řezat. Naopak když držím jen palcem, ukazováčkem a prostředníčkem a 4. a 5. prst nechám natažené, tak nejsem schopen silově řezat. Prostě nemám tu páku.

Jasný, malíček je rozhodně důležitý, ale jde o to, kam se rukojeť opírá, jestli přímo do malíčku nebo do dlaně pod ním - v tom je ten základní rozdíl... A mimoto, pokud je rukojeť u čepele dostatečně objemná a jsi schopný rukojeť u ní pevně sevřít (a ideálně co nejblíž k ní - proto nemají pravověrné finky záštity), tak nedochází při silovém řezání k jejímu zvedání a není ani taková páka přenášená do ruky a na malíček. Viz fotky.

Ale už jsme poněkud mimo téma vlákna Happy...

Tyler vložil tyto přílohy:
Test_2.jpg.jpg
Test_4.jpg.jpg

"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Posláno:

Štamgast
Kluci díky za názory, alespoň se to trochu rozproudilo. Happy
Uživatelé v tomto tématu
Guest