ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Nože KA-BAR Možnosti
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 5/9/2022
Příspěvky: 4
Zdravím,
Pořídil jsem si bojový nůž od Ka-baru 5011 Full Size Foliage Green z nerezové oceli 1095 Cro-Van s tvrdosti čepele 56-58 HRC od oficiálního dovozce pro ČR ( dle stránek kabar.com) a po třech měsících jsem se dočkal a musím říct, že nůž je vážně dobrej, ale ne moc ostrej. Test na první A4 papíru nebyl nic moc. Druhá stránka už nešla skoro vůbec. Takže co se týče ostrosti velké zklamaní nehledě na to, že každá strana ostří není stejná. Tak jsem si od kabaru objednal 9926 KA-BAR® Sharpener a několikrát protáhl Kabara. No nečekal jsem zázraky a taky, že ne. Musím uznat, že se to o něco zlepšilo, ale na test na papíru můžu zapomenout.

Rád bych se zeptal na správné stupně ostření/broušení na těchto nožích od Kabaru. Je to 22,5 nebo je lepší 25? Mám doma ostřící sadu od Lanskyho (bohužel ne diamantovou) s možností nastavení stupňů 17,20,25 a 30. Zkoušel jsem nůž naostřit na brusném kameni 1000/3000 při dodržení úhlu 22,5 stupňů (udělal jsem si udělátko) a nic.

Nejsem moc velký expert na broušení, ale z totálně zničených kuchyňských nožů na vyhození jsem dokázal díky sadě od Lanskyho a kameni udělat nože jak břitvu, ale Kabara prostě nedokážu naostřit jako kuchyňáky. Mohl bych poprosit o radu. Díky moc

Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/18/2014
Příspěvky: 401
Bohužel ka-bary jsou, co se týče kvality fazety a vlastne i kvality obecně, dost sázka do loterie. Já bych se nebál vzít to i na 20° na té lanskyho sadě pokud ti nevadí vysoká fazeta a pak to udržovat na tomto úhlu.

Myslím že problém s kamenem bude, že je moc jemnej a když jsi to brousit na menší úhel než byl nuž původně nabrousenej, tak jsi nebral dost na to, aby se ti ta nová fazeta úplně setkala.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/27/2013
Příspěvky: 1,975
Bylo by dobré zkontrolovat skutečný úhel po upnutí do klemy, ať z toho nemáš "skalpeloidní kuchyňák" Happy . U Lanskyho jsou úhly o něco ostřejší, než je uvedeno u dírky, a navíc každý centimetr vzdálenosti ostří od okraje klemy zostřuje úhel o cca 1°.
Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 5/9/2022
Příspěvky: 4
Ad Matoskah: myslíš, že 20 stupňů by bylo ideálních? Čím menší stupně tím ostřejší ostří, ale tolik nevydrží je to tak?

Ad Chloupek: no to jsem se v dílně snažil zjistit uhel, ale problem je, ze na každé straně jiny. Tak jsem to vzdal. Taky jsem nenašel ideálně malej úhloměr tak ho budu muset pořídit. Na netu jsem našel video tuším přímo od Ka-baru jak se vyrábí tyto nože a týpek to brousí ručně u pásové brusky. U mého nože asi neměl svůj den.
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 5/9/2022
Příspěvky: 4
video z youtube jak se vyrábí Ka-bar ZDE
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/27/2013
Příspěvky: 1,975
bewel box (modelářské potřeby třeba) nebo nějaká úhloměrová aplikace do telefonu a přiložit na nějaké rovné místo (vodící tyč, hřbet brousku ...), obě strany se neliší zas tak moc, aby to nešlo srovnat broušením, i když u tlustší čepele už bude odchylka trochu výraznější, a možná budeš muset odbrousit vrchní vrstvu, nevím, jak to funguje u těhle uhlíkovek

úhel souvisí s tím, jak ho hodláš používat

tak ať se to podaří Happy
Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/18/2014
Příspěvky: 401
Cca 20° na každé straně (40 vrcholovych) by měl v pohodě zvládnout, je to sice větší nůž, ale rozhodně žadnej sekáč.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 12/20/2007
Příspěvky: 415
Ahoj, 20° je myslím základ udávaný výrobcem, takže to by mělo být nej. Na druhou stranu já jsem svůj USMC brousil dlouho "od ruky" a postupně mi z toho vyšla trochu vyšší fazeta, takže i ostřejší úhel.
Ten nůž už má dost za sebou (ale podle mě tomuhle typu nože "jizvy z boje" sluší) a fotky nejsou nic moc, ale myslím, že to jde vidět. Nebyl to tedy úmysl a teď už to těžko spravím, ale popravdě nepozoruji nějaké zhoršení odolnosti, snad kdybych sekal dráty nebo jiný extrém. Ovšem na dřevo apod. je to pořád úplně v pohodě a na druhou stranu je pravda, že to zase o něco lépe řeže.

Proč to píšu: Nechci to zlehčovat ani nikoho navádět, ale jeden stupeň sem nebo tam nemá na výsledek až takový vliv a KA-BAR podle mé zkušenosti snese i ostřejší úhel, než ten z výroby, a pořád je to v pohodě.


Tobiáš vložil tyto přílohy:
IMG_20220511_205423461.jpg.jpg
IMG_20220511_205514617.jpg.jpg


Konzervativní sběratel klasických, obyčejných a zastaralých nožů.
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 5/9/2022
Příspěvky: 4
Ahoj Tobiáši, mooc peknej kousek s nádechem historie a spoustou přihod a příběhů. Takovej kousek se hned jinak drží v ruce. To neni jako ten můj navoňenej "šampónek" bez ducha a kousku historie. Ale hned jak to vyřeším zapracuji na tom.


FerdaXXL vložil tyto přílohy:
20220511_222628.jpg.jpg
20220511_225429.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/30/2008
Příspěvky: 1,593
Pořídil jsem si bojový nůž od Ka-baru 5011 Full Size Foliage Green z nerezové oceli 1095 Cro-Van s tvrdosti čepele 56-58 HRC od oficiálního dovozce

Možná je to jen překlep, ale nerezová ocel to asi nebude.
Život musí být velký zločin, když je za něj trest smrti!!!
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 12/20/2007
Příspěvky: 415
FerdaXXL napsal:
Ahoj Tobiáši, mooc peknej kousek s nádechem historie a spoustou přihod a příběhů. Takovej kousek se hned jinak drží v ruce. To neni jako ten můj navoňenej "šampónek" bez ducha a kousku historie. Ale hned jak to vyřeším zapracuji na tom.


Díky, pokud ho budeš používat, tak to taky přijde. Nože zbytečně neprasím, ale ani je moc nešetřím, nůž musí makat a to černění se po čase odře. Uvažoval jsem, že bych ho už sundal úplně, ale takhle je zas vidět, že nůž něco zažil.

Jinak souhlasím s langlem, ocel 1095 nerezovka není, i když ta na Ka-Barech je celkem bezproblémová a ani si moc nevzpomínám, že bych ho někdy musel čistit od rzi. Spíš chytne patinu. Já si ale všiml, že na tom novém noži máš jinak řešený žlábek na čepeli, respektive zdá se mi, že výbrus je vytažený víc do výšky. A našel jsem to i na obrázcích na netu. Nevíte někdo, to je nový standard, nebo je to kus od kusu?


Konzervativní sběratel klasických, obyčejných a zastaralých nožů.
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/7/2020
Příspěvky: 142
Vyšší výbrus a žlábek těsně u něj je standart současné produkce ka-barů.
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 5/9/2022
Příspěvky: 4
langl napsal:
Pořídil jsem si bojový nůž od Ka-baru 5011 Full Size Foliage Green z nerezové oceli 1095 Cro-Van s tvrdosti čepele 56-58 HRC od oficiálního dovozce

Možná je to jen překlep, ale nerezová ocel to asi nebude.


Diky za upozornění opisoval jsem ze stránek výhradního dovozce značky KA-BAR do České Republiky TADY odkaz a májí to tam.... Ani mi to nedošlo.

Včera jsem je kontaktoval s tím, že na stránkách "píšou" že na prodejnách je možnost odborného broušení a že jejich brusíři jsou zkušení odborníci a profesionalové. Tak jsem vznesl dotazy ohledně ostření a jaký úhel doporučuje výrobce atd. Dnes mi přišla odpověď:

Dobrý den,
všechny naše prodejny fungují jako sběrny a nože posíláme brousit do
jedné dílny.
Bohužel náš brusič Vám nezaručí přesný úhel broušení na stupně, bylo by
lepší sehnat někoho kdo má brusný systém na kterém se dají nastavit
přesně stupně broušení.
Nikoho takového u nás nemáme zkuste se obratit na stránky knife.cz a
tuto službu tam poptat.

Laugh

EDIT: asi si ho nechám tupej jako poleno
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/1/2011
Příspěvky: 1,127
Odkud jsi?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/1/2014
Příspěvky: 2,461
FerdaXXL napsal:
langl napsal:
Pořídil jsem si bojový nůž od Ka-baru 5011 Full Size Foliage Green z nerezové oceli 1095 Cro-Van s tvrdosti čepele 56-58 HRC od oficiálního dovozce

Možná je to jen překlep, ale nerezová ocel to asi nebude.


Diky za upozornění opisoval jsem ze stránek výhradního dovozce značky KA-BAR do České Republiky TADY odkaz a májí to tam.... Ani mi to nedošlo.

Včera jsem je kontaktoval s tím, že na stránkách "píšou" že na prodejnách je možnost odborného broušení a že jejich brusíři jsou zkušení odborníci a profesionalové. Tak jsem vznesl dotazy ohledně ostření a jaký úhel doporučuje výrobce atd. Dnes mi přišla odpověď:

Dobrý den,
všechny naše prodejny fungují jako sběrny a nože posíláme brousit do
jedné dílny.
Bohužel náš brusič Vám nezaručí přesný úhel broušení na stupně, bylo by
lepší sehnat někoho kdo má brusný systém na kterém se dají nastavit
přesně stupně broušení.
Nikoho takového u nás nemáme zkuste se obratit na stránky knife.cz a
tuto službu tam poptat.

Laugh

EDIT: asi si ho nechám tupej jako poleno

Myslím, že možná cesta by byla pořídit nějakou základní sadu od Lanskyho a nabrousit si ho sám, 1095 se brousí snadno.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/7/2013
Příspěvky: 4,980
Podle mne z odpovědi plyne, že kudlu nabrousí. Bude ostrá, pouze nebude informace o úhlu broušení. Pokud chlapík brousí z ruky, na vodních kamenech atd. úhel prostě neřeší, řeší aby byla kudla ostrá.
Ani nemyslím, že by KÁ-BAR na svých nožích pro použití na spíše hrubší práci něco takového doporučoval.
Řešení co zmiňuje výše Wrafan je ideální.
Navíc pokud si sám kudlu nebudeš brousit přijde mi info o stupních vlastně zbytečná.
Spíš bych brusičovi řekl - budu/nebudu s kudlou sekat atd.
Jarda

PS, Lanskyho mám taky a kudly jako je ta Tvoje brousím (dle údaje na klémě-upnutí nože) na 25.
Ber to orientačně, ono je to jinak, když máš kudlu upnutou hned ve hřbetu nebo níž a taky dle místa - blíž/dál od špice.
Kup si jeden hrubší (fialovej nebo stříbrnej) kámen v diamantu (na vytváření fazet) a bude to hned.
Jak bylo psáno výše - nebrousil jsi dost dlouho aby se fazeta potkala - udělej si čáru fixem a bruš dokud se nezačne vytvářet jehla…
S Lanskym jsem zjistil kolik značek a zejména nožířů nemá na ostří stejný stupně na obou stranách, ale jak píšu, nožíř ostří kudlu tak, aby byla ostrá a ne aby honil stupně….
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 12/20/2007
Příspěvky: 415
Zdravím,

dnes jsem trochu otestoval svůj Ka-Bar USMC a nechtěně ho dotlačil na hranice možností. Chtěl jsem zjistit, co udělá můj ostřejší výbrus, když s tím párkrát pořádně seknu do tvrdého dřeva, tak jsem vybral tvrdý špalek ze staré švestky a pěkně silou sekal kolmo na leta.
Nůž dal nějakých 80 ran když jsem si všiml, že se začíná křivit. Kupodivu ne na přechodu mezi čepelí a rukojetí, ale až v rukojeti cca 3 cm za záštitou. Naštěstí to srovnala rána do hřbetu a nůž je zase pěkně rovný mrGreen

Díky testu jsem zjistil dvě věci:

1) Už vím, kde má nůž limity. Snese hodně, ale sekera to není. Nakonec polámaných Ka-Barů na internetu najdeme dost, ovšem jedna věc je vidět něco na videu a druhá věc je zkusit si to naživo.

2) Ostří je po testu ztupené naprosto nepatrně, ostřejší výbrus je bez problémů.

Abych to shrnul, nůž jsem si pěkně otestoval a naštěstí nezničil... Už vím, co zvládne a co už raději nedělat. Ostří je úplně v pohodě, pokud nebudu sekat hřebíky, tak můžu být v klidu i s ostřejším úhlem výbrusu. Ka-Barova uhlíkovka to zvládá s přehledem Cool


Tobiáš vložil tyto přílohy:
IMG_20220707_181811133.jpg.jpg
IMG_20220707_181855136.jpg.jpg
IMG_20220707_181911079.jpg.jpg


Konzervativní sběratel klasických, obyčejných a zastaralých nožů.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/30/2017
Příspěvky: 2,113
Farba je dole, už len nabrúsiť..Happy


Mico1300 vložil tyto přílohy:
20220905_072549.jpg.jpg
20220905_080921.jpg.jpg
20220905_080929.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/30/2017
Příspěvky: 2,113
Tak KaBárek je hotový, brúsenie som vzal pekne od podlahy, takže fazeta preč a konvex do nuly.
Reže to nenormálne dobre. 👍


Mico1300 vložil tyto přílohy:
20220911_065923.jpg.jpg
20220911_070045.jpg.jpg
20220911_070132.jpg.jpg
20220911_071527.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/18/2014
Příspěvky: 401
Mico1300 napsal:
Tak KaBárek je hotový, brúsenie som vzal pekne od podlahy, takže fazeta preč a konvex do nuly.
Reže to nenormálne dobre. 👍

To je velká paráda. Ok
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris