ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Lisy, lisování Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/1/2010
Příspěvky: 1,280
georgius napsal:
Ahoj, při účinnosti čerpadla 55% a tlaku 160at, bude průtok cca 10l/min. Z toho vyplývá, že buď dostaneš slabý a rychlý lis, nebo silný a pomalý. Pro představu válec o vnitřním průmeru 5cm by vytvořil sílu 3140kg.


Jer mi jasné , že jedno je na úkor druhého , ide mi skôr o to aby rýchlosť bola ešte použitelná pre výrobu noža a tlak čo najvätší . Som limitovaný akurát silou motora , resp. napätím a ističom (16A) , preto iba 3kw . Viem že na cca 40 T lis , je treba aspon 5kw motor . Dalo by sa počítať pri výkone motora priama úmera? Čiže pri 3kw , vykon cca 24T ?
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/12/2008
Příspěvky: 464
Ahoj. Výkon motoru nezávisí jen na požadované výstupní síle, ale na průtoku čerpadla(určující rychlost posuvu pístu) na tlaku v obvodu(ten určuje sílu) a na účinnosti čerpadla.
Takže lis 40tun nemusí mít nutně 5Kwmotor, ale může mít i slabší, pak při zachování stejného tlaku v obvodu, pojede pomalu, nebo silnější a potom pojede rychle.
Moje zkušenost je, že na pohodlné vytahování paketu je třeba 30tun a cca 4cm/vt.(Hellboy, autor MelGhi)
Sám lis s takovými parametry nemám, dostanu se na max 21t(standardně tam mám nastaveno 15t) a 2cm/vt. Hlavně mi chybí ta rychlost.
Když se dohodneme na tlaku 160at, abys dostal 24tun potřebuješ válec o vnitřním průměru 140mm. Při použittí čerpadla s průtokem 10litrů/min dostaneš rychlost posuvu válce 1.096cm/vt.. Přijde mi to docela málo.
Aby byl lis rychlejší musíš zvýšit průtok, to znamená zvýšit odběr výkonu motoru. Posun 2cm/vt předpokládá čerpadlo s průtokem 20l/min. To chce motor (při účinnosti 55%) 5.8kW. Abys výkon snížil co nejvíce, můžeš se poohlédnout po čerpadlech s vyšší účinností-s vnitřím ozubením, výrobci udávají až 75%, pístová, tam dokonce až 90%.
S tou malou rychlostí určitě paket svaříš, ale vytahování bude celkem o ničem.
Jistič 16A by měl pohodlně udržet motor 4kW (Jistič s pomalou charakteristikou-motorový)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/1/2010
Příspěvky: 1,280
Díky za odpoveď Applause
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/12/2008
Příspěvky: 464
Ahoj, není zač. Ještě pro srovnání -stejný příkon motoru, ale dvojnásobný průtok tj. 20litrů. Tlak se dostane na 80at. a při stejném vnitřním průměru válce(140mm) se dostaneš na 12.31tuny.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/7/2007
Příspěvky: 887
Možnost je také použít hydraulický akumulátor dostatečně velikosti,před nějakým časem jsem poptával 10l byl mi nabídnut repasovaný za 10000kč.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/1/2010
Příspěvky: 1,280
georgius napsal:
Ahoj, není zač. Ještě pro srovnání -stejný příkon motoru, ale dvojnásobný průtok tj. 20litrů. Tlak se dostane na 80at. a při stejném vnitřním průměru válce(140mm) se dostaneš na 12.31tuny.


Ak by sa dalo dostať aspon na cca 24 T , pri mojich možnostiach s elektrikou , pri posuve aspon 2cm/s , tak by som bol rád , inak by som šiel do mačkadla , čiže výstredníkového lisu.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/12/2008
Příspěvky: 464
Ahoj. V případě, že bys chtěl dosáhnout těchto parametrů, bude to chtít motor 5.5kW při účinnosti čerpadla 55% 5.8kW. Čerpadlo s účinností 80% bude chtít už jen 4kW. Teď jsem se díval na čerpadla Jihostroj a uváděná účinnost je dokonce 82%, je to klasické čerpadlo s čelním ozubením. Předpokladem udržení tak vysoké účinnosti je dokonale čistý olej tzn. použití sacího filtru s co nejvyšší možnou filtrační schopností.
Další možností je tandemové čerpadlo s rozdílnými průtoky a řídícím ventilem.
Použití akumulátoru jsem zvažoval i na svůj lis, pak jsem ho ale zavrhl z důvodů nutnosti jeho plnění, tj. spotřeby času na naplnění. Doba mezi lisovacími zdvihy je docela krátká a akumulátor se správně neuplatní.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/21/2008
Příspěvky: 792
4georgius - máš v tom poměrně jasno a dobré znalosti..Applause
..nemůžeš doporučit nějakou odbornou literaturu , která se tomuto tématu věnuje..?
..díky
„„ Rád se dívám potížím do očí………… život je tak snazší.“ Phil Marlowe
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/27/2009
Příspěvky: 784
Co třeba toto http://www.ehydraulika.cz/hydraulika_cz/eshop/13-1-Tovar-v-akci/0/5/291-Kompaktni-hydraulicky-agregat
Mám tlačítko mail. Na pm-ka nebudu reagovat. Jdou automaticky do spamů.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/12/2008
Příspěvky: 464
Ahoj, abyrlev: Takové dvě základní knihy byly Hydraulické systémy a Základy hydrauliky. Obě jsem měl vypůjčené z technické knihovny v Brně. Bohužel si nepamatuji autory. Byly to starší knihy, velmi dobře napsané a i když obsahovaly dost podrobné popisy i matematické, byly snadno pochopitelné.
ALI
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 2/10/2014
Příspěvky: 4
Ahoj, jakou velikost rozvaděče použít? Pokud je vypočítaný průtok 25l/min, tak stačí rozvaděč
na průtok 30l, nebo by docházelo k nějakým výrazným ztrátám? Díky
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/16/2013
Příspěvky: 597
georgius napsal:
Co tam dát dvojité čerpadlo,první kvůli přestavovoání pístu s velkým průtokem a až by dosáhlo třeba 50at tak by se odstavilo a zaplo se cerpadlo s alým průtokem,ale třeba 250at.
Pokusim se přidat fotku mé rozestavěné mašinky.Přidal bych i vykres v CAD.kdyby se někdo chtěl ubírat stejnou cestou jako já,ale nevím jak ho sem dostat,tak mně ,prosím,poraďte.


Výkres v CAD: Dej "uložit jako" a pak dej "formát JPEG" (Nebo jiný formát.) a uložíš to jako obrázek a ten už sem půjde vložit.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/7/2007
Příspěvky: 887
Konečně doděláno už maká.Happy


Opeth vložil tyto přílohy:
lis1.JPG.jpg


Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/10/2013
Příspěvky: 553
Ahoj chlapi, mám možnost koupit hydtaulickej lis CDC 30-11,
ale ani boha na něj nemůžu vygůglit nějakou technickou dokumentaci abych zjistil, jestli je to vůbec vhodný na kovařinu, damašky, atd...
Uváděnej max. tlak je už v názvu 30 tun, ale nedohledal jsem rychlost posuvu.
V rakovníku chtějí za kompletní dokumentaci 2tisíce a to se mi popravdě nechce, ale pán byl ochotnej ado telefonu mi řekl, že posuv je 60mm/sec naprázdno a 4mm/sec pod plným tlakem....z toho jsem popravdě jelen a nerozumím co tím chtěl říct. Bohužel neměl čas se se mnou vykecávat.

Za každou radu budu rád :)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/9/2012
Příspěvky: 2,098
Ten posuv 60mm sec na prázdno je příjemnej fofr a 4mm/sec pod plným tlakem taky ujde. Teda pokud to je fakt 4mm pod těma 30ti tunama. Protože 30tun je fakt dost a využít to na plnej tlak nebude každej den, takže by ses mohl pohybovat pořád rychleji než ty 4mm/sec. Napiš mozoličovi a melichárkovi, ti oba lisujou, poradí.

KONTAKT JEN MAILEM!!!!!!!! na PM nebudu více reagovat.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/27/2009
Příspěvky: 784
Eskimo napsal:
Ahoj chlapi, mám možnost koupit hydtaulickej lis CDC 30-11,
ale ani boha na něj nemůžu vygůglit nějakou technickou dokumentaci abych zjistil, jestli je to vůbec vhodný na kovařinu, damašky, atd...
Uváděnej max. tlak je už v názvu 30 tun, ale nedohledal jsem rychlost posuvu.
V rakovníku chtějí za kompletní dokumentaci 2tisíce a to se mi popravdě nechce, ale pán byl ochotnej ado telefonu mi řekl, že posuv je 60mm/sec naprázdno a 4mm/sec pod plným tlakem....z toho jsem popravdě jelen a nerozumím co tím chtěl říct. Bohužel neměl čas se se mnou vykecávat.

Za každou radu budu rád :)


Ahoj.
Máš to v odkazu. Jinak ty jsi z Olomouce?
http://www.tosrakovnik.cz/article-rovnaci_lisy_cdc
Mám tlačítko mail. Na pm-ka nebudu reagovat. Jdou automaticky do spamů.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/10/2013
Příspěvky: 553
Diky Kiwi, to mámnačtený ale mám pocit, že ty údaje nebudou k tomu 40 let starýmu lisu, ale k novejm mašinám co vyrábějí.
Jinak jo, jsem z Litovle, ale v olomouci jsem skoro každej den v práci :)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/27/2009
Příspěvky: 784
Mělo by to být ono. A ten lis je z Náchoda?
Mám tlačítko mail. Na pm-ka nebudu reagovat. Jdou automaticky do spamů.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/10/2013
Příspěvky: 553
JOJO z náchoda, ty jsi ten co se mu nevleze do dílny? :) protože mi ho někdo málem vyfoukl :)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/27/2009
Příspěvky: 784
Grin jo. Ale štve mě to. Je moc velký na moji malou kovárničku. Užíj ho a měj se.
Mám tlačítko mail. Na pm-ka nebudu reagovat. Jdou automaticky do spamů.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris