ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
vrtání oceli Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/12/2010
Mat napsal:
FildaS napsal:
Ahoj,
Potom co jsem si to tu přečetl. Teda jestli dobře chápu mám si koupit vidiák do zdi prostě vzít třebas nepoužitý vrták do kovu a tu hlavu na vidiáku přebrousit podle toho ať to vypadá jako do železa? Confused

Kup tohle Happy Hornbach cca 60,- ( používám je už pár let, hrot zbrousit a je to Happy po stranách mírně líznout na požadovanou přesnost..... Miluju tenhle produkt, výdrž...asi 100 nožíků.

Mat

díky mate asi to zkusím protože potom co jsem vyzkoušel cobalťák za stovku, který vyvrtal místo jednoho prdu dva. Se mi nechce moc utrácet za nic.
Pijem dokud nepadnem a když padnem pijem v leže
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
4 kila za vrták z práškovej rychlořezky legovanej kobaltem?Tak to bych nedal běžně je kupuju v 6mm s cenovým rozpětím 85-135,-(jsou to HSSco8) a HSSco10 za 220,-ale chladit chladit a zase chladit a i tak s nima víc jak cca 45-55 HRC nevrtneš(s obtížema zušlechtěný listový péro).Co mám karbiďáky od JM Ford(mám to 4.rokem a v poho) tak 3břitá 6mm stála kolem 750,-(v TTI) a oceli kolem 62HRC dává celkem s přehledem včetně kalených čelistí svěráku a chladit se nemusí,ale může.Jen se pak musí chladit neustále když je v řezu.Chvíli zapomenout a pak chladit je koleda o vyhozených 750 kaček(u tvrdokovů obecně)Wink
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/8/2010
J.Jelínek napsal:
to k. vancura:
vrtání s vrtáky HSSE do oceli o tvrdosti 60 HRC máš vyzkoušené v praxi nebo je to jen teoretická úvaha?
Já jen, že třeba závitníkům z HSSE dá hodně zabrat (tzn. rychle tupí) již ocel o pevnosti 900 N/mm2 (tzn. měkká-nekalená).
Když vezmeš v úvahu, že ten vrták má cca.62-65 HRC maximálně, tak snažit se s ním vrtat ocel o skoro stejné tvrdosti je poněkud nereálné?

Jedná se spíš o teoretickou úvahu. Celkem jsem zatím provrtal asi 10 děr celkem do kalený oceli ... zbytek je dle zkušenosti a odhadu od kolegy z nástrojárny, kde se pracuje s ocelí cca 50 HRC. Má zkušenosti cca 30 let praxe, tak jsem to bral za bernou minci ...
Když se ráno podívám do zrcadla, nechci aby mně ze mě bylo špatně. A tak asi zůstanu chudej.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/8/2010
Ládes napsal:
4 kila za vrták z práškovej rychlořezky legovanej kobaltem?Tak to bych nedal běžně je kupuju v 6mm s cenovým rozpětím 85-135,-(jsou to HSSco8) a HSSco10 za 220,-ale chladit chladit a zase chladit a i tak s nima víc jak cca 45-55 HRC nevrtneš(s obtížema zušlechtěný listový péro).Co mám karbiďáky od JM Ford(mám to 4.rokem a v poho) tak 3břitá 6mm stála kolem 750,-(v TTI) a oceli kolem 62HRC dává celkem s přehledem včetně kalených čelistí svěráku a chladit se nemusí,ale může.Jen se pak musí chladit neustále když je v řezu.Chvíli zapomenout a pak chladit je koleda o vyhozených 750 kaček(u tvrdokovů obecně)Wink

Díky za info. Podám si našeho nákupáře, von za ty HSS skutečně platí tyhle prachy ... že by taková malá domů?

Díky.
Když se ráno podívám do zrcadla, nechci aby mně ze mě bylo špatně. A tak asi zůstanu chudej.
Posláno:

Štamgast
k.vancura napsal:
Ládes napsal:

Díky za info. Podám si našeho nákupáře, von za ty HSS skutečně platí tyhle prachy ... že by taková malá domů?

Díky.
Poradím nástroje firmy Guehring(GUHRING s přehláskovaným U)-ochota vstřícnost a v případě smlouvy a větších odběrů pro firmy i prezenty typu toolbox v hodnotě stovek tisíců.Na trhu nástrojů momentálně panuje hodně velká konkurence se vším co k tomu patří.Wink
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/12/2010
Ahoj,
zkoušel jsem MATovu fintu přebrousit vidiák do betonu, zdi atd. prostě s tím plátkem ve špici a je to perfektní sice to není sranda přebrousit je to tvrdé jak hajzl, ale jde to. A u zakalené čepelky blíže k ostří kde jsem si nesmrknul ani s kobalťákem nyní jedu jak do másla. Je fakt že je dobré si přeměřit i ty boky když je brousíme ať je to přesné. Do měkčího kovu jsem navrtal díry normální vrtákem a podle toho to měřím. vše je supr. Prostě jsem vzal starší vrták do zdi a přebrousil je to supr. Díky mate za radu
Pijem dokud nepadnem a když padnem pijem v leže
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 3/16/2008
Taky pouzivam Matovu metodu vrtani zakalene oceli a jinych tvrdaku a tez spokojenost :).
Prebrusovat ty vidiaky jde pekne na zelenem kotouci 49C (karbid kremiku).
Je lepší mít nůž a nepotřebovat ho, než potřebovat nůž a nemít ho.
EDC:SPD Military Fluted GoldScrew, Fenix PD35TAC
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/20/2009
...je tu plno otázek na téma,které jsem kdysi též řešil až jsem to vyřešil...koupil jsem si kdysi (asi v roce 89) sadu vrtáků,které opravdu vrtají beton,ložisko,pilník...stály v té době nekřesťanské peníze,500 kaček za 4 průměry,4,5,6 a 8...pro mě to byla v tý době třetina mýho platu,ale dodneška je využívám k vrtání nástrojovek a jiných tvrdých ocelí...když se mi povedlo,že jsem odštípl kousek břitu při vrtání do betonu (s příklepem),tak jsem se ho snažil přebrousit u soustružníka na je ho brusce...prostě to nešlo,jenom jsem ho ztupil,až mi někdo poradil,abych ho odnesl do nástrojovny a nechal si ho přebrousut na diamantové brusce...po vyzvednutí z nástrojovny jsem musel brusičovi koupit rum a Sparty,v té době velmi využívané platidlo...a co se týká chlazení a řezání závitů?...když chci vyvrtat díru do pérové oceli,ze které dělám motyčky,tak si kolem budoucí díry udělám "hráz" z modelíny a dovnitř naliju řezný olej s přísadou práškové síry,tzv.sirný květ...potom můžu vrtat otáčkami kolem 900...možná,že existuje něco lepšího,ale tím sirným květem potírám obyčejnou nástrojovku,když řežu závity na soustruhu a nikdy není závit potrhaný...

...kovařina je krásná proto,že z ničeho vznikne něco...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/20/2009
..ještě něco,kdysi se na tomto vláknu objevila žádost,jestli lze sehnat tzv,stupňový vrták.který by měl rozměr např.5,1a10mm...je tu možnost,kterou jsem zvolil jí,vyvrtal jsem do Tenaxové tyčoviny průměr,který jsem potřeboval,udělal jsem na něm úkos 90° a vybrousil drážky,které jsou podobné,jako na záhlubníku,zakalil břity drážek a potom jenom vložil vrták,který měl být jako malý průměr a na konci,tj.v té části kde se vkládá vrták do vrtačky,jsem ho přivařil pouze za konec stopky,speciálkama...potřeboval jsem ho jenom k vrtání díry do plastu+ jeklu a zahloubení v plastu...můžu sem hodit fotku,ale pořád to neumím...pokusím se a uvidíme,řekl slepej...
...kovařina je krásná proto,že z ničeho vznikne něco...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/2/2009
Včera mi přišli objednané vrtáky Allround (zřejmě to samé jako Artu).Dneska jsem testoval vrták 5mm (rozměr 5,18mm).Vrtal jsem radeko 5mm,bez chlazení a šlo to.Trochu jsem musel přitlačit.Výsledná díra 5,2mm.Pro mě dostačující a za ty peníze se nevyplatí přebrušovat vrták do zdi.Koupil jsem zde

:http://www.brusivojimi.com/vrtaky/universalni-sk/
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/3/2011
Ahoj...objednával někdo ARTU vrtáky z tohoto obchodu ? Je spolehlivý ? Co doba dodání ?

Pokud by měl někdo z Ostravska zájem,může se k objednávce přidat. Cool

PS: Jaký je rozdíl mezi černým a zlatým ARTU vrtákem ?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/3/2011
Ahoj..odpovím sám sobě...dnes vrtáky ARTU dorazily,takže můžu konstatovat,že obchod z mého předcházejícího příspěvku je spolehlivý a dodací doba je super krátká.Ok
Výhodu budou mít zákazníci z okolí Brna...poštovné a balné je totiž 145,- Kč KO

Přiobjednal jsem si i pilové lanko ARTU a pilový plátek ARTU,tak jsem zvědav Razz

A ptal jsem se prodejce na rozdíl mezi obyč-černým a profi-zlatým vrtákem a odpověď byla :

Rozdíl je v povrchové úpravě, teoreticky by mělo Profi provedení vydržet
> déle, ale z praxe to ne vždy platí, já osobně při vrtání v terénu ručně
> nevidím rozdíl, ale někteří klienti to vidí jinak, tvrdí, že na jednu díru
> přes pancíř spotřebují 3 černé nebo jeden Profi, Profi jsou někdy zlaté a
> někdy stříbrné, obyč vždy černé.

Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/8/2011
Chlapi, já se omlouvám, že se Vám sem pletu, ale našel jsem tohle téma přes vyhledávač, když jsem hledal, jak a čím odvrtat nerezovej šroub M4 x 12 zalomenej v nějaký hliníkový slitině.

O strojařině nic nevím, takže budu vypadat jako blbec, ale jediný, co jsem zkoušel bylo z ruky minivrtačkou (Dremel) to vrtat kobaltovým vrtákem (HSS-E), načež šel vrták do kytek. Teda ještě předtím, co to rozsvítíl do ruda a šroub se asi ještě zapek do hliníku. Normální vrtáky do železa se ani neuprdnou, spíš jen kloužou a porejpou hliník všude kolem.

Ale proč to píšu. Po přečtení tématu vidím, že jsou tu fakt strojařský machři a maj i dobrý vybavení a tak se ptám: Nebyl by někdo ochotnej ten šroub vytáhnout, aniž by bylo nutný zničit závit a převrtávat to na větší ? Jsem z Prahy 9, tak kdyby náhodou. Na odměně se dohodneme. Díky. Ondřej.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/12/2009
OnVo napsal:
Chlapi, já se omlouvám, že se Vám sem pletu, ale našel jsem tohle téma přes vyhledávač, když jsem hledal, jak a čím odvrtat nerezovej šroub M4 x 12 zalomenej v nějaký hliníkový slitině.

O strojařině nic nevím, takže budu vypadat jako blbec, ale jediný, co jsem zkoušel bylo z ruky minivrtačkou (Dremel) to vrtat kobaltovým vrtákem (HSS-E), načež šel vrták do kytek. Teda ještě předtím, co to rozsvítíl do ruda a šroub se asi ještě zapek do hliníku. Normální vrtáky do železa se ani neuprdnou, spíš jen kloužou a porejpou hliník všude kolem.

Ale proč to píšu. Po přečtení tématu vidím, že jsou tu fakt strojařský machři a maj i dobrý vybavení a tak se ptám: Nebyl by někdo ochotnej ten šroub vytáhnout, aniž by bylo nutný zničit závit a přževrtávat to na větší ? Jsem z Prahy 9, tak kdyby náhodou. Na odměně se dohodneme. Díky. Ondřej.

Tak takéto odvŕtavanie je na stojanovú vŕtačku, nie na rúčo... Ak si rozžhavil kobalt, zrejme si tam mal ohromné otáčky...
kontakt: mototechna zavináč mototechna.net
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/8/2011
Jo, máš pravdu, Dremel ma nejnižší 10 000 ot/min a já až potom jsem se dozvěděl, že se to má vrtat řadově na stovky (300-500 ot/min..) Jak říkám, strojařina není můj obor, takže bych byl klidnější, kdyby to vytáhnul někdo, kdo ví a umí Happy Než abych to zničil definitivně, z ruky to fakt nejde, vrták klouže všude kolem.
Posláno:

Štamgast
OnVo napsal:
Jo, máš pravdu, Dremel ma nejnižší 10 000 ot/min a já až potom jsem se dozvěděl, že se to má vrtat řadově na stovky (300-500 ot/min..) Jak říkám, strojařina není můj obor, takže bych byl klidnější, kdyby to vytáhnul někdo, kdo ví a umí Happy Než abych to zničil definitivně, z ruky to fakt nejde, vrták klouže všude kolem.

No práve... problém je že máš nerez v hliníku... Nerez je materiál húževnatý, kdeždo hliník a jeho "klony" sú pre vŕtanie kobaltom ako maslo... takže to musí byť pevne fixované vo zveráku a opatrne odvŕtané, najlepšie pod hydrolom (chladiaca kvapalina) pri nízkych otáčkach. Takže skoč do prvej strojárskej alebo zámočníckej dielne...
Posláno:

Štamgast
Zalomenaj šroub si pokud možno na středu odůlčíkuj a navrtej 2 vrtákem.v každým železářství pak prodávají vehement jež vytahovačem zalomených šroubů zove se(stojí to pár kaček)-je levotočivej kónickej-z krabičky vylovit ten nejmenší,nasadit na vratidýlko a citlivě vytočit(po aplikaci vhodného mazadla-stačí strojní olej)Wink
Posláno:

Štamgast
Ládes napsal:
Zalomenaj šroub si pokud možno na středu odůlčíkuj a navrtej 2 vrtákem.v každým železářství pak prodávají vehement jež vytahovačem zalomených šroubů zove se(stojí to pár kaček)-je levotočivej kónickej-z krabičky vylovit ten nejmenší,nasadit na vratidýlko a citlivě vytočit(po aplikaci vhodného mazadla-stačí strojní olej)Wink

Ládes: človeče, práve s týmto ja mám problém... pár krát som "vyťahovák zalomených závitov" použil, a vždy sa mi sviňa v tej diere zlomil, a bolo to ešte horšie, lebo ten už potom odvŕtať nejde...

Edit: je to o tom, že nerez a hliník sú dva materiály, ktoré sa nejako moc v láske nemajú, aspoň čo sa závitov týka... Ak to predvŕta a následne tam zatočí vyťahovák, ten sa mu zahryzne a povoliť mu to stejne nepôjde. A keď ho bude chcieť opačným smerom vybrať, jednoducho točí proti "špirále" a zlomí ho tam. Takže predvŕtať, odvŕtať napresno a nanovo prečistiť závit.
Posláno:

Štamgast
Ono to chce opatrně rysjehlou odšprtnout tu ostřinu na nerezi v počátku lomu,pokud je lom utopenej,tak "proškrábnout" ten kousíček závitu(je víc než pravděpodobné že materiál tam bude "upěchovanej" nebo díra na průměru "poškozená" )a po navrtání to utopit v mazivu-nervat to nasílu,pokud to nejde zkusit okolí díry prudce ohřívat,díra se dilatací zvětší na průměru a mělo by to jít vytočit.(pár šroubů už jsem takhle i z hlíny vytočil.Vrtat napřesno by znamenalo odůlčíkování zcela přesně nastřed a použít přesně broušenej vrták 3mm a ten vést "nadůlčíku" přesně v ose díry(na díře mu ůstane desetina na každou stranu.Taky se prodávají opravný sety na závity(Wurth,Berner)-ovšem podmínkou je že je možné převrtal to na větší díru.Ono radit přes klávesnici se dá jen obecně.
LK
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/15/2009
Jedno takové amatérské řešení, co stojí za pokus:
Mě vždycky když se zlomí šroub v závitu, tak na tom lomu do něj vyreju podélnou drážku a plochým šroubovákem ho normálně odtočím zpět.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum