ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
vrtání oceli Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/11/2007
LK napsal:
Jedno takové amatérské řešení, co stojí za pokus:
Mě vždycky když se zlomí šroub v závitu, tak na tom lomu do něj vyreju podélnou drážku a plochým šroubovákem ho normálně odtočím zpět.

tak to mě když se zlomí šroub v závitu, tak jsem nasranejBeating Angry
LK
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/15/2009
Tak to každopádně Laugh
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/8/2011
Chlapi, díky za rady. Možná budu vypada nevděčně, ale u mě je, jak jsem na začátku uvedl, poblém s tím, že nemám ani stojanovou vrtačku, vrtací/chladící oleje/emulze a další jiný nástroje a hlavně praxi Happy

Navíc je to součást elekroniky a upnout to do svěráku apod asi nepůjde.

Ten fígl s drážkou a šroubovákem mě taky napadnul, ale ... šroubu koukal kousíček (cca 1-1,5 mm) ven, tak jsem to nejdřv chtěl vzít kleštěma. Říkal jsem si, že to musí jít, protože nerez a ještě ke všemu v hliníku těžko zarezne a ostatní 2 šrouby byly úplně OK, šly ven jak po másle.
Já to dostal už se zalomeným. Kleště nepomohly a "užvejkal" jsem i ten kousek, co čuměl ven.
Drážku tam už teď asi neudělám, je to už dost zvrchu "nahlodaný" tím neúspěšným vrtáním.

Tady je foto:

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/12/2009
Tak to máte průser Kopecký Grin
No ona tá nerez v hliníku nezahrdzavie, problém je v tom že nerez sa do hliníku "zahryzne a nepustí"... Ono sa to nezdá, ale je to tá najblbšia kombinácia akú poznám. Ak je ten hliníkový obal kruhový, tak sa nechytá do zveráku, ale pod vŕtačku ide uchytiť do sústružníckej univerzály... To je 3-4 čeľusťová hlava, ktorá uchytí kruhové prierezy...
kontakt: mototechna zavináč mototechna.net
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/8/2011
Teď na to koukám a možná je to nějaká zinková slitina spíš než hliníková (nevyznám se v tom), ale to na věci nic nemění.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Na zalomený šrouby existuje ještě další finta, ovšem rovnou podotýkám, že nevím, jestli tady půjde použít (elektronika v pouzdře, tenoučkej nerezovej šroub): přismrknout na ten zalomenej konec šroubu svářecí elektrodu, ohnout ji a vytočit to za ni...
Jinak snad taky jde šroub vyjiskřit, ale netuším, kdo to dělá, možná by věděli motorkáři (zalomený šrouby v karterech).
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/12/2007
Já bych to udělal tak , že odvrtám šroubek a nebo odbrousím kousek toho nálitku i se šroubkem a potom vyvrtám odpovídajíci dirku na závit hloub vyřežu nový závit a dám delší šroubek. místa dolů je dost tak by to neměl být problém. Dívám se že jsi z Prahy tak se když tak ozvi na e-mail a pomůžu ti.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/20/2009
...nevím,možná je i ta možnost,že ten šroubek byl zalepený nějakým sajrajtem od jedné firmy...začíná na L a končí E...potom bych ti snad mohl poradit...s tou drážkou bych se vůbec nebál,pokud máš Dremelku,proříznout to tím nejtenčím kotoučkem až do masa,teda do hliníku (pokud to nemusí být nepropustné),na chvíli na to zapůsobit normální páječkou a pak to zkusit povolit,ale musíš mít šroubovák,který přesně padne na průměr toho šroubu..už jsem něco takového vyzkoušel...
...kovařina je krásná proto,že z ničeho vznikne něco...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/12/2009
Je možnosť to nahriať, je možnosť naliať na spoj brzdovú kvapalinu ktorá by to mohla trochu povoliť, každopádne podomácky to nerob, bo Ti to nakoniec celé praskne alebo si tenkým šróbovákom prepichneš prst...
kontakt: mototechna zavináč mototechna.net
Posláno:

Začátečník
Připojený: 6/21/2007
Myslím si, že jsem našel řešení problému. Potřebuji díry do damascénské oceli cca 65 HRC. Včera jsem koupil vrták allround, ten jsem hned utavil a tak jsem použil vrták CZ0004 a damascénkou to projelo, ba to dělalo i spirálovou třísku. Nemazal, vrtal cca 2500 ot/min. Vrtáky mají tu výhodu, že jdou přebrousit snadno. Na to používám přípravek pro broušení vrtáků, bruska Tormek7.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/1/2009
Quote:
Myslím si, že jsem našel řešení problému. Potřebuji díry do damascénské oceli cca 65 HRC. Včera jsem koupil vrták allround, ten jsem hned utavil a tak jsem použil vrták CZ0004 a damascénkou to projelo, ba to dělalo i spirálovou třísku. Nemazal, vrtal cca 2500 ot/min. Vrtáky mají tu výhodu, že jdou přebrousit snadno. Na to používám přípravek pro broušení vrtáků, bruska Tormek7.

Nechci ti kazit nadšení nad dobře vyvrtanou dírou, ale po přečtení popisu vrtaní si dovolím pochybovat o tvrdosti vrtané oceli. Že by to mělo 65 HRC a dělalo spirálovou třísku, tak to asi ne...?
Kdyby jsi napsal 45-50 HRC, tak tomu věřit budu.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/18/2012
Ahojte,
veľa som hľadal na našich stránkach - SK, našiel som jeden obchod s vrtákmi artu, ale boli to pravdepodobne SD vidiáky podľa obrázka/, na môj dotaz sa predajca ani neunúval odpovedať. Podarilo sa mi vo výpredaji kúpiť celotvrdokovové vrtáky v cene od cca 7€ po 12€ , ale len malé priemery. Poskytnite znalejší obrázok onoho vychyteného vrtáku artu, alebo kontakt na spoľahlivého predajcu.
Vďaka
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
scout: Vrták ARTU (klikni) vypadá jako normální vidiák, vtip je v tom, že destička není jako obvykle pájená mosazí, ale nějak jinak, takže se při zahřátí vrtáku neuvolní. Dají se koupit i jednotlivě. Barták (viz odkaz) je spolehlivý prodejce, taky to prodává NOVA shop Hodonín. Na Slovensku Ti ale prodejce neporadím...Sad
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/18/2012
Vďaka,
už som múdrejší. Už viem presne čom mám žiadať od predajcu.
scout Laugh Laugh Laugh
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/20/2014
Zdárec.....jde to tímto vrtákem a je za dobrej peníz. Nevim kde kdo vzal 6000,- To by se na to každej vysral aby vrtal díru za takový prachy Grin

6.0 mm vrták do kovu krátky kobaltový, HSSCo5% se samostředící špičkou, DIN1897
110060004Kód:
SKLADEMDostupnost:
bez DPH: 35,22 Kč
s DPH: 42,62 Kč

Je sice do pevnosti 1200 Mpa a pružinovka má 1 370–1 670 Mpa....ale při trošce opatrnosti si s tím tenhle kluk poradí Ok

Per aspera ad astra
Posláno:

Pokročilý
[quote=Fidolik]Zdárec.....jde to tímto vrtákem a je za dobrej peníz. Nevim kde kdo vzal 6000,- To by se na to každej vysral aby vrtal díru za takový prachy Grin

6.0 mm vrták do kovu krátky kobaltový, HSSCo5% se samostředící špičkou, DIN1897
110060004Kód:
SKLADEMDostupnost:
bez DPH: 35,22 Kč
s DPH: 42,62 Kč

Tak dnes vyvrtáno tímto vrtákem. viz výše. Bral dobře, ale musel jsem točit fakt poooomalu a mazat FORCHEM schneidenol. Jak jsem přidal otáčky, hned se ztupil a musel na brusku.
Applause
Per aspera ad astra
Posláno:

Pokročilý
Mudžahedin napsal:
Mně se při převrtání díry o obyč. vrtákem, kde jsem se nechytl olejem, osvědčil jako mazadlo perchlor, je to vlastně odmašťovadlo, vysvětluji si to dobrou vzlínavostí těchto těkavých kapalin, vzpomněl jsem si, že jsem takto viděl mazat očko při řezání závitu na soustruhu, kdy při mazání olejem byl závit potrhaný a osvědčilo se mi to. Podobně by se mohl chovat i petrolej, naopak fermež nepomohla. Takže dost záleží na tom, čím se maže.

Ono tady u ušlechtilejch vrtanejch materiálů nejde ani tak o mazání a o vzlínání, jako o chlazení. Mazat to musí co nejméně, aby vrták drhnul a ubíral třísku. Jak se maže tak se rapidně zhoršuje řezivost vrtáku.
Koupil jsem v SRN vrták BOSCH - Titan.....vrtá ušlechtilé kovy do 3.000 ot/min. Jakmile ho začnu něčím "mazat" tak je po vrtání.....začne jen šmejdit a klouzat....navíc se hned ztupí. Tak jsem zkusil petrolej, a pořádně zatlačit. Výsledek daleko lepší. Ok
Ale po 2. dírách musel na přebroušení.
Tak jsem zkusil technický líh....a paráda, skřípal zubama.....ale ubíral a vrtal. Applause
Vrták stál - € 2,99
Per aspera ad astra
sas
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/23/2006
zdar
jak provrtat pruzinovku diru potrebuji 2 mm
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/24/2006
.. vrtání a vrtáky do houževnatých materiálů jste tady vyřešili pánové.
Mám ale další level - potřebuju do takového materiálu vyříznout závit M6, jde to něčím??....
Dík za rady..
Veslař se může třeba udřít - je-li kormidelníkem blb, loď stejně popluje špatným směrem.
Svobodu, spravedlnost nebo meč!!!
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/9/2014
Dělají se tvrdokovové závitníky. Já je mám už půl roku v šuplíku ale ještě jsem to nezkoušel Sad
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum