ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kovadlina - opravy a renovace Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/14/2017
Snad mě nikdo neukamenuje za nové téma, ale před pár dny jsem koupil kovadlinu, která potřebuje ještě nějakou tu péči a nic komplexního jsem tu nenašel, jen útržky. Byl bych rád, kdyby tady někdo dal své zkušenosti ohledně přebrušování, dovařování, kalení, materiálů atd.

Byl bych rád i za fotky kovadlin před a po.

Díky Slyther
Posláno:

Pokročilý
Na začátek přiložím pár fotek mojí kovadliny, postupně sem dám foto jak pokračuje renovace.

Foto po přivezení domů :

Slyther vložil tyto přílohy:
P1000224.JPG.jpg
P1000225.JPG.jpg
P1000227.JPG.jpg
P1000229.JPG.jpg

Posláno:

Pokročilý
Po 6-ti hodinách práce, nahrubo srovnaná a začištěná dráha a rohy v nejvyšším místě odebrány cca 3mm u otvoru pro pomocné nástroje. Snad jsem se ještě nedostal pod zakalenou vrstvu.

P1000232.JPG.jpg
P1000234.JPG.jpg
P1000236.JPG.jpg
P1000238.JPG.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/29/2017
Pěkný,to sis musel maknout,ale výsledek vypadá hodně použitelněOk
Posláno:

Pokročilý
Stody napsal:
Pěkný,to sis musel maknout,ale výsledek vypadá hodně použitelněOk

Díky, ještě budu muset začistit rohy a hrany pak ji celou okartáčovat, otázkou je, nefunkční část kovadliny natřít, nebo jen naolejovat, případně čím natřít...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/9/2009
Čím jsi to obrušoval?Mě to taky čeká.
Cokoli děláš, s rozumem čiň a na konec mysli.
Posláno:

Pokročilý
Limak napsal:
Čím jsi to obrušoval?Mě to taky čeká.

Postupoval jsem od nejšetrnějšího a potom zpátky.
Nejdřív ručně se smirkem 180 na hliníkové desce potom 80, pořád se nic moc nedělo tak 40, pořád nic moc.
Pak jsem přestoupil na flexu se smirkem na suchý zip, zezačátku dobrý ale po minutě byl smirek skoro k zahození
tak jsem přešel na skládaný kotouč do brusky, ten taky nic moc a skončil jsem u klasického brusného kotouče, ale vždycky jenom po kouskách, nakřídovat, hliníkovou deskou setřít křídu, vyčnívající kousky obrousit a pořád dokola, jinak si tam uděláš díru jedna dvě.

Dokonalé to úplně není, ale asi to bude stačit, po hrubém obroušení jsem šel zase zpátky k jemnějším úběrům, skládaný, smirek 80 a 180 ve flexe a na závěr hliníková deska a smirky 80, 180 a na úplný závěr jenom ručně zrnitost 500
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/20/2009
...ahoj...dobrá práce,tak jak to máš teď,tak je to už v pohodě,jenom ještě dočisti kulatý roh,pokud chceš na něm kovat,bude ti materiál líp "běžet" a nebudeš se tolik dřít...natírat to asi nemá cenu,ale,když se dělaly kovadliny v Roudnici,tak ty byly natřený načerno,nějakou syntetikou,bez základu...jo,kolik váží?...tipuju něco kolem 140-170 kil...
...kovařina je krásná proto,že z ničeho vznikne něco...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/10/2013
Tak nějak tuším co to muselo dát dřiny a smekám. Já bych snad raději mlátil do křivé kovadliny :D Neměl jsi možnost nějaké magnetky?
Posláno:

Pokročilý
kono68 napsal:
...ahoj...dobrá práce,tak jak to máš teď,tak je to už v pohodě,jenom ještě dočisti kulatý roh,pokud chceš na něm kovat,bude ti materiál líp "běžet" a nebudeš se tolik dřít...natírat to asi nemá cenu,ale,když se dělaly kovadliny v Roudnici,tak ty byly natřený načerno,nějakou syntetikou,bez základu...jo,kolik váží?...tipuju něco kolem 140-170 kil...

Právě že na ní jsou zbytky barvy a já jsem trošku punťa na vercajk tak bych chtěl aby i vypadala Happy
Jinak váží 170 kg
Posláno:

Pokročilý
Eskimo napsal:
Tak nějak tuším co to muselo dát dřiny a smekám. Já bych snad raději mlátil do křivé kovadliny :D Neměl jsi možnost nějaké magnetky?

Ona byla křivá a pórovitá od rzi, to bych měl na výkovku všechno obtisklý Grin Dřina to byla, ale nejhorší bylo, že jsem chtěl původně jen ji trochu opucovat, ale jak jsem se do toho zakousl nevzal jsem si ani respirátor a druhý den jsem nemohl dýchat Grin Grin
Magnetku mám v práci, ale musel bych sundat magnet, mám jen 300 a kovadlina má 400 mm a i tak, brát 3 mm kaleného materiálu na magnetce, to nevím jestli by mě šéf pochválil, že se celý den vozí na brusce kovadlina Grin Grin
Nehledě na to že přeprava taky není jednoduchá...

A takhle to mám aspoň vlastníma rukama Ok
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/29/2017
Ohledně toho nátěru-před víc jak deseti lety jsem takhle dával do kupy padesáti-kilovou,přesně jak říkáš,chtěl jsem aby to trochu vypadalo,tak jsem to natřel nějakou černou syntetikou,ale jak jsem začal kovat tak jsem se dost často opřel ohřátým materiálem a postupně nátěr ztrácel na půvabu.Pak jsem pořídil stopadesátku a ta si už žije svým životem.Teď bych to asi řešil dráťákem na flexe,lehce stříknul konkorem,otřel hadrem a nechal bejt-to jen taková menší vsuvka z praxe.
Posláno:

Pokročilý
Stody napsal:
Ohledně toho nátěru-před víc jak deseti lety jsem takhle dával do kupy padesáti-kilovou,přesně jak říkáš,chtěl jsem aby to trochu vypadalo,tak jsem to natřel nějakou černou syntetikou,ale jak jsem začal kovat tak jsem se dost často opřel ohřátým materiálem a postupně nátěr ztrácel na půvabu.Pak jsem pořídil stopadesátku a ta si už žije svým životem.Teď bych to asi řešil dráťákem na flexe,lehce stříknul konkorem,otřel hadrem a nechal bejt-to jen taková menší vsuvka z praxe.

No právě, aby to mělo smysl, mě právě napadl olej, nebo barva ve spreji, nějaká žáruvzdorná
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/10/2013
bez respirátoru jseš teda dobrej démon :D když si vzomenu na první pokusy na pásovce bez respirátotu, třeba i 5 hodin s pár přestávkama na pití :) A to brousit kudlu je lehárko a vůně oproti řádění s brusnýma kotoučema ve flexe :) Snad tě to časem nedožene :)
Manipulace na pytel to jo, ale šéf by se za nějakej bártr snad nechal ukecat :)
Posláno:

Pokročilý
No, dokonce i žena s dcerou mi pak vytkli, že to je strašnej smrad Grin
Po 10 letech kouření byly plíce zvyklý na ledacos, musím jim nahradit to že už nekouřím Laugh
Uvidím, pokud se mi bude s kovadlinou blbě pracovat, prohodím to přes magnetku
Posláno:

Pokročilý
Včerejší výroba špalku pod kovadlinu

P1000243.JPG.jpg
P1000252.JPG.jpg
P1000256.JPG.jpg
P1000258.JPG.jpg
P1000261.JPG.jpg
P1000264.JPG.jpg
P1000267.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
Celkova renovacia aj spalek Applause ale nechapem tie zabrusene hlavicky sroubou , ked bude treba pritiahnut (co si myslim ze bude treba) ako to pritiahnes
Inak chvala....
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/7/2008
Asi ti bude dosť zvoniť kovadlina na tej platni. Či je to nejaká guma?
Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/2/2010
Gofi - na obrázku výš je vidět, že to je dopravníkový pás. Tedy guma s plátnem.
Posláno:

Pokročilý
Motorkar napsal:
Celkova renovacia aj spalek Applause ale nechapem tie zabrusene hlavicky sroubou , ked bude treba pritiahnut (co si myslim ze bude treba) ako to pritiahnes
Inak chvala....

Samotná kovadlina bude ještě stáhnutá ke špalku pásovinou, samotný rámeček snad potřebovat dotáhnout nebude a pokud ano, vrtnu další díru a přidám šroub Ok
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum