ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kalení + kovařina Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/23/2005
Nějak jsem tu nikde nenašel todle forum a myslím si že je to jedno z nejdůležitějšich Happy tak kdo má nějaké postupy a chtěl by se podělit.Vyzvedněte oceli 17029, D2Razz a tak podobně co má JATATAGAN asi nebudu sám co nemá v okolí kalírnu a chtěl by to´zkusit.Už mám dřevěný uhlí a vysavač ale nemám znalosti tak helpLaugh A neříkejte že to nejde Češi dovedou všechno ne tak hurá do toho díkez
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
Víš, necejtím se nejpovolynější radit, ale myslím že sis nevybral úplně nejvhodnější materiály na amatérské zpracování. AK5 (17029) Má kalicí teplotu 1050°C a D2 1050 - 1080°C a to budeš těžko dosahovat a hlavně odhadovat, protože to chce poměrně přesně dodržet, ujedeš o 100°C a výsledek budeš mít někde úplně jinde a škoda práce. Nejsem žádnej expert, ale už jsem pár věcí zakalil, ale třeba tyhle materiály a vůbec legovaný nástrojovky si nechávám kalit u profíků.
Jinak základní literatura je materiálový list dané oceli, kde máš kalicí i popouštěcí diagram.
Asi jsem Tě nepotěšil, ale líp poradit neumím, jinak uhlíkovky jsou o něčem jiném, ty Ti leccos odpustí, ale u tvých materiálů je snad jediná pomoc pyrometr, abys byl schopen změřit teplotu a taky ji kvůli austenitizaci materiálu chvíli udržet, jinak poslední zoufalý pokus je magnet, když matroš přestane magnetovat, jsi přibližně tam, chvíli podržet teplotu a kalit nasvislo do oleje. Popouštění je jednoduchý, to je cca 200°C a jde to běžně dělat v troubě, doba zase viz diagram. Pokud se do toho pustíš, přeju Ti úspěch a sděl výsledek, ale já osobně pokládám experimenty s tímhle sice kvalitním, ale taky ne levným materiálem za ztrátu času.
Ať se Ti daří, Honza
Posláno:
Štamgast
Hm tak jsem to zkusil nejdřív na 17029 budoucí tanto a po výsledku jsem už D2 radši nechal na pokojiSad,po prvním zchlazení se nějak zvlnila a zbytek dne a uhlí jsem to rovnal na závěr se mi snad trochu povedlo to zakalit ale souhlasím z tvím závěrem a budu dále schánět nějakou kalírnu i když jsem zatím uspěch nemělAngry kdybyste někdo o nějaké věděl kde to vezmou třeba poštou byl bych vděčný za radu.Takže i přes rady zkušenějších abych se na to vys... jsem to zkusil a na podruhé se na to vys..Happy a někam to pošlu.Až seženu nějaké péro z auta tak to možná zkusím ale přes 1000 st. už nic česný pionýrský (možnáShocked).
Nějak jsem myslel že to bude větší sranda
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
Jediný způsob jak bych Ti mohl pomoct, vzhledem ke vzdálenosti je poslat mi to poštou, jáTi to tam vezmu se svejma čepelema a pošlu zpátky. Sice trochu zdlouhavej postup, ale jinak Ti pomoct nemůžu. Jedině Ti poradit, hledej kalírmu v okolí, je blbost aby tam nějaká nebyla, když tak sedni k internetu, najdi a na drzovku zkus zavolat, domluvit se a pak se sebrat a jet. Nezdá se mi, že by ses se skleněným razítkem a slušným chováním někde nedohod, takový svině snad nejsou ani v Čechách.
Jinak čau, když budeš chtít, piš na soukr. mail
Honza
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
JÓ, Zdeňku, nevěříš mým slovům. Nutno zakalit a popustit!. Jestli jsi dále zakalenou ocel nahříval a srovnával, tak jsi v podstatě vyžíhal, takže jsi na začátku!????!

Nějak jsem myslel že to bude větší sranda [/quote]
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:
Štamgast
ja ji po srovnání zase zakalil i popustil sice až večer po emailu ale přeciHappy jinak se zeptám blbě ale co je to žíhání?
Posláno:

Štamgast
Zejména při kování dochází k zpevňování oceli(stlačení krystalů oceli). Vzniká tím riziko prasknutí nebo vzniku trhlin v důsledku vnutřního pnutí. Toto nebezpečí se odstraní žíháním, při kterém dochází k rekrystalizaci oceli a jejímu opětovnému změknutí. Tak tomu rozumím amatérsky já.

Chtorr napsal:
ja ji po srovnání zase zakalil i popustil sice až večer po emailu ale přeciHappy jinak se zeptám blbě ale co je to žíhání?

Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:
Štamgast
tak jsem zase o chlup moudřejšíHappy ale v každěm případě na to kalení kalím,jinak díkez za odpověď Winkkovařina je asi na dýlší časový ůsek a ten bohužel nemám.Budu se držet broušení a tak,zanedlouho se mi vratí kámoš ze Saudu a to je kovář tak to nechám na němLaugh ať něco vykove a já tomu dám finální podobu (dělba práceShocked).Ještě mám par kousků nerezu tak to snad někde vykalim ale pak zkusím nějaké tradičnější(líp kalitelné)matroše Happyjinak nerez jsem vyděl, vyzkoušel a nezvítězilAngry
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
Já to dělám tak: Když matroš pořádně prohřeješ,tak to nemusíš žíhat, protože při kování máš v prostřed výrobku největší teplotu, tim odpadaj, trhliny a praskliny.Kalim tak že si zhasnu v kovárně a podle matriálu kalim, světle žlutočervená až světle červená. Nůž chytnu kleštěma za hrot a ponořim do kapaliny co nejpřesnějc svisle. Tím mi snížím riziko zvlnění výrobku.Současně pohybuji v kapalině výkovkem nahoru a dolů čímž oklepávám bubliny páry který vytvářej na materiálu nežádoucí kresbu která se pak dá blbě odstranit(zbytečná práce). No a kapaliny používám různý. Olej pro ušlechtilou ocel,případně vodu.Aby to nebylo moc tvrdý používat teplejší vodu, pro opačnej efekt studenou,extra tvrdý, chcanky nebo studená voda s kuchyňskou solí. Nože co sem kalil chcankama anebo vodou s kuchyňskou solí sem všechny zlomil při pozdějšim použití.Zakalení zkoušim pilníkem,když na povrchu zvoní a neubírá materiál je všecko ok, ale když ubírá matroš tak je to na prd a znovu.Podle mýho stačí takovýdle zakalení. Hrc sem nikdá neměřil a nože sou bezva.Řežou a krásně držej ostří, stačí sem tam obtáhnout.(taky sem zpočátku udělal fůru sraček,je to běh na dlouhou traťHappy)
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:
Štamgast
Tak jsem ji včera tu moji čepel začal leštit a zkusmo jsem ji nabrousil.Nemam žadnou obbornou pomucku jak změřit tvrdost tak jsem to zkusil na ruznejch nožích a do leathrmena wave udělala zoubek a na čepaly nebylo nic a do gerbera aplg. to bylo na stejno a je z 440c takže to zase tak hrozný asi nebude.Jinak jsem nedával žádný pecky(abyste nemysleli že jsem se zbláznil) jen jsem trochu zatlačilHappy
Posláno:

Štamgast
Teď jdu s prosíkem já, mám objednanou pružinovku na kukri (14260), hledám a hledám a nemůžu narazit na materiálový list. Nmáte někdo link nebo přímo tento list. Díky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
poslal jsem ti to na e-mail

pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/27/2005
Petr Dohnal napsal:
Muzu Te poprosit o totez?
Predem dekuju.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 8/6/2004
Petr Dohnal napsal:
Můžeš ho poslat i mě ? Nemůžu ho nikde najít. Díky
Ubožáci, žár šílenství jim sežehl vlasy....
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/27/2004
Petr Dohnal napsal:
Mozete to poslat i mne? Práve by som potreboval dat zakalit par cepeli zo 14260. Alebo aspon rada, aka je asi najvhodnejsia tvrdost, teda pomer huzevnatost - tvrdost? 55, ci az 57 Hrc? Dlzka cepeli tak asi 10 az 15 cm. Vdaka za pomoc.
Posláno:
Štamgast
Zdravim. Prosim, poradte, na aku tvrdost je najlepsie vykalit noze z 14260 aby neboli velmi krehke, ale nestratilio velmi na tvrdosti? Chcem to dat do kaliarne.
Vdaka!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/27/2005
Oscarr napsal:
Zdravim. Prosim, poradte, na aku tvrdost je najlepsie vykalit noze z 14260 aby neboli velmi krehke, ale nestratilio velmi na tvrdosti? Chcem to dat do kaliarne.
Vdaka!
V kalirnach se nejcasteji kali s presnosti +- 1 HRC, takze kdyz jim to das s tim, aby to zakalili na 55-57 HRC, mas po problemu.
IMHO je to pro 10-15 cm dlouhy nuz tak akorat, ja bych to asi nechal na 56-58 HRC, ale to je spis sila zvyku.
Posláno:
Štamgast
LittleNail napsal:
Oscarr napsal:
Vdaka!
V kalirnach se nejcasteji kali s presnosti +- 1 HRC, takze kdyz jim to das s tim, aby to zakalili na 55-57 HRC, mas po problemu.
IMHO je to pro 10-15 cm dlouhy nuz tak akorat, ja bych to asi nechal na 56-58 HRC, ale to je spis sila zvyku.
Nemam skusenost s touto ocelou. Pri nozoch od p. Madarica sa mi podarilo najst uvadzane hodnoty 58 Hrc. Neviem ake je maximum pre tuto ocel a z neho cosi uberie popustanie. Tiez som myslel na nejakych 57-58 Hrc. O.i, tie noze nie su dlhe 10-15cm, take dlhe maju len cepele. Jedna sa o full-tang, dlzky 23 az 32 cm, 6mm hrubka cepele. Takze trosku mackovia, myslim.
Vdaka za radu!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Pokud se ti podaří zmermomocnit někoho s autogenem, není problém selektivně zakalit tak, aby po pouštění (tak 150°C) mělo ostří i 60 HRC a hřbet někde kolem 40-45 HRC. S tím pak klidně můžeš i sekat. Pokud je to na kalení v peci, tak je dobrých těch zde proklamovaných 57-58 HRC
Posláno:
Štamgast
Zdravim. Zas mam otazku. Co pouzivate do vyhne ako palivo pri kovani nozov? Myslim koks, drevene uhlie, ci tzv, kovacske uhlie, alebo s uspecho ide pouzit i cierne uhlie? Z toho posledneho sa pekne dymi, kym sa trosku nevypali, drevene je asi naj... ale asi i najdrahsie. Co pripadne pri damaskoch, ak je v tom rozdiel? Vdaka!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum