ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kalení + kovařina Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/5/2005
Příspěvky: 6,603
Dusko napsal:
hlinu mam keramicku,nejaky il.no tu cementaciu som chcel len s kusit v podstate.ale sa na to vyprdnem a pokusy budem robit az zo zvarkovou.no neviem ake vekle kusy mam zavriet do tej skatule s prachom mam to vytiahnut na plech 3-4mm a pokrajat jak na paket?alebo mozem nechat aj hrubsie?a ako je to s tymi rozdrvenymi kostami a kuskami koze?ma to zmysel pridavat este do prachu v tej skatuly,alebo bude z toho iba pekelny smrad a vysledok ziadny?kolko vodneho skla cca na 3dcl kase,0,5 dcl staci,ci je to vela Shocked ?hotova alchhimia,sa tesim na to... dakujem obom panom za cenne info. Admire
Motáš hrušky s jabkama,totiž cementování v pevném prášku s výrobou wootzu alias bulatu(přidávání přepálených organických zbytků).Jo a cementuje se až téměř finální výrobek jinak bys ten uhlík kterej si do povrchu pracně nahustil zas ohřevy a kováním probendil případně rozptýlil po výkovku.Pokud máš tu 14 260 z Ferony možná bys ji mohl cementovat páč ji několika lidem zde na fóru zaměnili za cementační 14 220.
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 1/9/2012
Příspěvky: 90
no to je mozne ze to miesam jedno cez druhe,moj ciel je dokazat vyrobit historicky vernu cepel ake sa pouzivali 8-11 stor.na uzemi eu.otazka je ako.ak by sa nasiel clovek ktory by sa podelil o skusenosti bol by som rad aj ked si plne uvedumujem ze to boli a su dost strazene informacie a mozna preto su moje znalosti znacne okresane,kuse a dopletene.budem rad za kazde info oklo tejto zalezitosti.inak cepel som napatlal hlinou a podarilo sa mi ju zakalit aj ked som zjavne nedostastal z toho mat maximum no ason mi nepraskla pri rovnani(teda ak by bol niekto zvedavy)
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 1/18/2012
Příspěvky: 84
nazdar všetci
potreboval bi som poradit s kalením pilniku
prvikrát idem z neho robiť večši nepracovny nôz niečo na spôsob finky
doteraz som spravil viac pracovných nožov na rezbárinu a tam som kalenie neriešil proste som ho pri bruseni chladil a nechal tvrdy
teraz potrebujem odolný nôz do prirody tak som si jeden pilnik vyžíhal a teraz nemam šajnu čo ďalej ešte som nekalil a netušim ako to doma zvládnuť kaliareň ani vyhňu nemam
poradíte mi dačo??
ďakujem
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/20/2008
Příspěvky: 367
jasommato - ahoj,shrnu ti odpovědi,které jsem tu před časem dostal na víceméně stejnou otázku.

1.na odolný nůž do přírody není pilník jako výchozí materiál ideální
2. ale když už ho máš připravený,musíš vědět,co je to za materiál,pokud ho chceš dát do
3. profi kalírny - tam ti ho bez materiálového listu nevezmou,a pokud ano,bude to kua drahý
4.takže spíš si tu najdi někoho z Knife,dko bydlí kolem tebe a domluv si pomoc,nebo pošli
5.pokud chceš zkusit zakalit sám,doufej že to není nacementovaný bláto,ale některá z lepších ocelí
6.jak zjistíš tady : http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=10176 , dá se kalit na poměrně nízké teplotě,takže vezmi
7.např gril a dřevěné uhlí,roztop to,můžeš do toho fouknout i fenem a plynule to dostaň
8.k barvě dle následující tabulky : http://kovarna.webzdarma.cz/stranky/zakladni_postupy/tabulky_teplot.htm ,tzn. tmavě třešňově červená
9.barvu posuzuj ve tmě,ne na sluníčku Happy
10.pokud budeš kalit do oleje,což asi doporučuju,můžeš i mírně teplotou výš
11.mimo barvy si pomoz magnetem na drátu,jakmile přestane magnetovat na ohřáté čepeli,bude to ok,hlavně ať je to prohřátý rovnoměrně
12.ihned zanořit do nádoby s olejem,ideálně buď svisle za očko na rukojeti na drátu,nebo v kleštích,zakrojit ostřím - olej klíďo vyjeťák nebo friťák
13.olej můžeš lehce předehřát
14.záleží na teplotních podmínkách,jak dlouho nechat v chladícím médiu,ideálně předem ozkoušej na jiném podobném kousku,bývá to pár sekund ,3-5-10,nejlépe se dostat kolem 250 stupňů (plivni na to,slina musí odskočit,bacha,ne do ksichtu) a pak
15.rychle do kuchyňský trouby,250 stupňů na jednu hodinu popustit

Hele,je to hrozná improvizace a zkušený kluci se tu nad tim ošklíbnou,ale prostě ti rozumim,jestli to chceš zkusit sám.
Akorát fakt doporučuju si udělat pár testů s barvou,magnetem a teplotama dopředu s kusem podobnýho materiálu,abys nezmršil něco,na čems nechal týden ruce.

Doufám,že neradím uplný blbosti,kdyžtak opravte.

Držim palce,dej vědět.

Siempre es 26.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/8/2010
Příspěvky: 2,153
Nejlepší řešení: najít v okolí někoho zkušeného s výhní, aby ti při kalení radil, protože odhadnout správnou teplotu podle barvy není až tak jednoduché.
Dobré řešení pro jednou: dohodnout se s kýmkoli na zakalení a poslat mu čepel poštou.
Nejisté řešení: postavit ze 4 cihel a vysavače nebo fénu provizorní výheň na dřevěné uhlí (je k vidění na vlákně u Bulise, myslím že i u Pavla Bolfa) a zkoušet, dokud se nezadaří. Pokud máš možnost, dá se k ohřátí použít autogen nebo hořák na PB. Jsi-li dobrodruh, můžeš zkusit spáchat hořák na zemní plyn a postavit si pícku v kuchyni na sporáku (viz moje vlákno str. 7), to je pak laborace se správnou teplotou několikanásobně delší.

P.S. Roza byl rychlejší
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/16/2008
Příspěvky: 1,383
@Roza- návod vcelku v pořádku, ale sem tam to tady někdo napíše a nevím, kde ste to vzali, že kalení skončit na třeba 200, nebo 250 stupních a hned popouštět. Martenzit se tvoří právě při úplným dochlazení, ba u některejch ocelí se podmražuje.
Pak už je to jen o takovejch finesách, jako třeba necpat čepel od oleje hned do trouby, ale pěkně ji ošmirglovat a odmastit třeba jarem, to ať se pak někdo nediví, že mu žena vynadáGrin
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic!
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 1/18/2012
Příspěvky: 84
roza - vdaka skusim to asi s tym magnetom netusim co je to za ocel ale je to pilnik starsi ako ja takze bi mohol bit dobri
zostanu mi z neho dake mensie odrezky na tych to vyskusam
hadam ho neskazim zihal som to ces vykend a este som nezacal s vaznejsou pracov
viem ze to neni na extremne sekanie ale na to ho nepotrebujem skorej na cistenie ryb a rezanie mozno dake prutie chleba a podobne abi drzal ostrie

chcem to zvladnut sam inak sa nic nenaucim

Kabík - tu provizornu vyhnicku si asi postavim neskor chcem postavit skutocnu vyhnu Happy
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 1/18/2012
Příspěvky: 84
Raďas - to s tym odmastenim je dobra rada ja bi som to asi hnet supol vypiect a to bi nebolo dobre
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/20/2008
Příspěvky: 367
Jasommato - jo,na očištění jsem zapoměl,ale to je to nejmenší,že tě matka seřve za smrad v kuchyni ve srovnáním s tím,co všechno se ti může stát předtím......Happy

Raďas - vím o tom rozporu s popouštěním a rozumím i argumentu s tím,co se děje pod Ms bodem (rychlosti nad a pod) a vím o podmražování - ale bohužel nemám praktickou zkušenost.(snad to bude vychládat,než to tam donese a očistí a než trouba naběhne a tak....)
A dvě protichůdné rady jsem dostal od dvou místních kapacit - takže já sám to nerozseknu.

Rozsekne to někdo?
Siempre es 26.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/16/2008
Příspěvky: 1,383
Člověče já nejsu žádná kapacita, ale kdo Ti to radil?
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic!
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 1/18/2012
Příspěvky: 84
a tak nech sa stane cokolvek asdpon ma to pripravi na veci na ktore si budem musiet davat pozor ked budem robit vaznejsie veci a nie nozicek na opekacky a rybacky
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/20/2008
Příspěvky: 367
nezlob se,já bych nerad někomu něco podsouval,každý rady si vážim - třeba jsem jen špatně pochopil
takže si přečtu,co se tu k tomu napíše a pořešim to osobně s dotyčnýma,ať tu nejsem za úplnýho vola
to mi připadá rovný
Siempre es 26.
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 1/18/2012
Příspěvky: 84
takze ak som spravne pochopil supnut na uhlie zohrievat dokyal bude chitat magnet potom na par sekund ponorit do oleja odmastit presmirglovat a v trube upiect nakoniec asi este prelestit :-
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 3/11/2011
Příspěvky: 9
Ja som si urobil noz z pilnika prave na tazsiu pracu celkova dlzka je cca 30-35cm. Sekam a kalam s nim drevo (buk) do kachli v dielni. Je spraveny zo stareho ajaxu hrubka je tusim 8mm. Skusal som co vydrzi a v pohode prezil batoning s drevenym tlkom. Prezil aj batoning kladivom, pad z metrovej vysky na beton, zaseknutie do zveraku... pilniky som vzdy kalil do vody ale doporucujem zavesit noz na drot a ponorit ho kolmo. Pri tomto kuse som to nedodrzal a prehol sa. Myslim ze by to islo vyrovnat ale kedze je to pracovny nastroj tak som to neriesil.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/5/2005
Příspěvky: 6,603
roza:tebou popsaný postup bych aplikoval na pérovinu 14260 která má Ms na310°C čili pod touto teplotou se již martenzit tvoří a samozřejmě nejtenčí části čepele budou při chlazení ochlazeny nejdřív a víc(nechladí li se v předehřáté lázni) a pak dojde k popuštění vnitřním teplem a je daleko menší riziko že ti to praskne jako při dochlazení úplném.Pokud bude na té teplotě kolem Ms nějaká výdrž(předehřátá lázeň) mohlo by dojít k tvorbě spodního bainitu(toho jemnějšího a odolnějšího).Ovšem co platí pro jednu ocel nemusí platit pro jinou.Být to takhle jednoduché stačilo by pár druhů ocelí(na pružiny,na nástroje a ostatní "bláto).
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/2/2010
Příspěvky: 2,521
to jasomnato .: zkoušej a študuj knife. dělal jsem to taky tak, a jak mi říkal táta - přemejšlej u práce..... No a 2. odstavec platí i pro tebe. Lepší než leštit je chlorid a cibule.
to Ládes : jako laik přes železo jsem si udělal 1. nožík přesně tak, jak popsal Roza. A funguje to. A to jsem ten pilník (1. rep.) vybrousil pěkně do tenka a částečně zakalil do vody . No a že jsem tam ten pilník strčil na 3x, má to i 3 linie..... Je to docela pěkný. Dřevo řeže, sušené uzené taky a s měkkým chlebem - odkrojení kůrky tchyni - si poradí jakbysmet. A občas ho líznu tyčkou od jan03.
Ale že se chystám na něco do lesa - výchova mlazin - z péroviny - budu se řídit tedy tím , cos napsal.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/20/2008
Příspěvky: 367
Ládes - na tvůj příspěvek jsem čekal,dik za vysvětlení

já už tu přečet skoro celou historii,vím že spousta odpovědí tu někde je,ale kolikrát si to nedokážu vše spojit,nejsem od fochu...

dik
Siempre es 26.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/7/2007
Příspěvky: 887
Raďas,já taky nedochlazuju nechávám to mezi 150-190°C a pak hned popouštět,je to rozhodně lepší nevzniká tak velké pnutí,ale mluvím o ocelích 19191,356,221.Když se podívá na kalení třeba K460 kalíš do oleje co má 200-250°C takže taky nedochlazuješ.
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 1/18/2012
Příspěvky: 84
tak ako to teda zakalit??
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/5/2007
Příspěvky: 241
Zkusím se zeptat, už delší dobu mi to nejde do hlavy a odpověď jsem nikde nenašel. Při parciálním kalení vzniká hamon, který je odstínově odlišený od méně zakalené části nože. Jde o to, že někdy je hamon tmavší než zbytek nože a někdy světlejší. Je to použitým materiálem, zbůsobem leptání, nebo čím? Fotky jsem si půjčil od Ondry Kašuby a z vlákna "tworbo". Tímto se omlouvám. Díky za odpověď, Honza


honzabe vložil tyto přílohy:
Ondra_Kašuba.jpg.jpg
tworbo.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris