ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kalení + kovařina Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 1/5/2019
No teploměr by měl ukazovat dobře material je od Špičáka tak snad také dobrý a tvrdoměr je u známého v praci a kalibraci dělají snad každý den. A nemůže být problém v tom ze jsem to popouštěl až druhý den?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Měls to nějak ošetřeno proti opalu? Nátěr, nebo folie? Nebo to bylo jen tak "na ostro" ?
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic! A trollům ZDAR! V Norsku určitě navštivte horu "Hoven"!
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Ja bych rekl "Occamova britva" (nejjednodussi reseni je zpravidla to spravne) - neboli chyba mezi zidli a klavesnici (pardon, kladivem), nekdo proste vzal plech ze spatne hromady.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
Nevím, jak přesně jsi kalil, ale hádám, že vakuovka to nebyla... Takže povrch se ti při ohřevu (zvlášť při téhle teplotě a výdrži) oduhličí a bude měkčí. Hrábni do toho bruskou (uber cca 0,2 mm materiálu v celé ploše výbrusu a pak to změř... Pokud to bude měkké, nemáš zakaleno, pokud to bude tvrdší, ale ne dost, uber víc... Jenom teda pro ověření, důležitá je tvrdost ostří a ne plochy výbrusu, ale měří se v ploše výbrusu no...)

Pozn. Ohledně tohohle jsem jen teoretik... Osobně kalím jen uhlíkovky ve výhni od oka, ale mám odzkoušeno, že povrchová vrstva se vždy chová jinak a je nutno ji odbrousit (pokud neděláš ve vakuovce).

No a v elektrické nevakuové peci bude oduhličení horší než z výhně, ve výhni je uhlí, tzn. částečně redukční prostředí, brání oduhličení... Když ji narvu uhlím povrch, tak dokonce i materiál nauhličuji...

Takže pro příště... strč do pece trošku dřevěného uhlí, sežere ti kyslík a nebude se ti to tolik oduhličovat... A ověř si, zdali to je jenom na povrchu (oduhličení) nebo v celém průřezu (špatný postup)

Popouštění později by vadit z tohohle hlediska nemělo, ale u mohutnějších kusů materiálu, pokud necháš chvíli nepopuštěno, hrozí vznik trhlin, lepší je popouštět hned...

Snad odpoví někdo povolanější, nemám zkušenosti s N690, znám jen obecné principy...

EDIT: Nebo existují nátěry a fólie proti oduhličení... neznám, ale určitě tu dost lidí zná konkrétní výrobky...
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
Jiří Hamr >>>To je uzasne dat jednu otazku do dvoch vtakienAngry
http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&m=1030372#1030372
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/5/2019
Ano ochrana tam byla bylo to natřené condustralem 1100 tak by asi oduhličení byt nemělo. Spíš teda nevum co s tim. A ano dal jsem to do dvou vláken protože poslední dobou se toho tady moc neděje a nevěděl jsem které bude lepší
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Jak jsi stanovoval těch 20 minut? Je to důležité. Pokud jsi to vložil do předehřáté pece, tak 20 minut je hodně málo. Počítej, že u nerezovky trvá i při takto malém průřezu klidně i 15 minut, než se čepel dostane na teplotu pece a pak k tomu ještě těch 20 minut.
A oduhličená vrstva tam je určitě taky, tomu nátěr nezabrání, jen to omezí.

A poznámka na okraj - i z vakuové pece je na povrchu cca 0,05 až 0,1 mm poškozená vrstva, takže by měla jít pryč. U nožů to většinou nevadí, protože tam to sundáš při prvním ostření.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/28/2006
Ahoj všem,
dostal jsem echo, že v kovošrotu, v Libici nad Cidlinou, je Ajax. Snad je i kompletní, víc k tomu nevím. Pokud máte někdo zájem a máte to blízko, mrkněte se tam.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/28/2006
Dorazily mi fotky a prý 10,- Kč/kg.

lukr vložil tyto přílohy:
IMG_20200714_130414.jpg
IMG_20200714_130424.jpg
IMG_20200714_130434.jpg
IMG_20200714_130442.jpg
IMG_20200714_130449.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 3/12/2019
Ahoj. Potřeboval bych poradit, kde se stala chyba. Je to čepel z elmaxu. Kaleno na 1080st. ve folii. Vloženo do vyhřáté pece. Dal jsem 10min. na prohřátí a výdrž 30min. Kaleno do oleje. Po vyndání z folie jsem měl z jedné strany vypálené fleky. Viz foto. Čepel byla před zabalením pečlivě očištěná a odmačtěná. Díky za objasnění. Tom.

kellertom vložil tyto přílohy:
nůž.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
Na99%mikrodierky vo fólii. Je to hlboké? Alebo len "fľaky"
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 3/12/2019
Je to jako když po tom přejedeš elektrodou při svařování. Přebrousit už to nepůjde. Je to i po okraji na ostří. Kde by se tam vzalo tolik direk?
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/6/2021
zdravim.

som tu upne novi tak sa vopred opravedlnujem ze mozno nepisem tam kam by som mal.
snazim sa tu zorientovat.

no v pripade ze som spravne tak otazka je. teda dve.

spravil som si prvi rezbarsky nozik z neznamej peroviny. celkom dobre funguje. minimalne ako moja stara mikovka:D

no ked som isiel kalit otvarac na pivo z tej istej ocele (do vody) tak sa na povrchu spravili velmi jemne kristaliky. nieco ako pilnik na nechty. cierno leskle.

vedel by mi dakto poradit co sa to stalo?

dalsia vec je-

po rezbarskom som si spravil aj hakvy noz na varechy a potom som sa pustil do maleho kuchynskeho pre kamosa. (vsedko z tej istej peroviny)
ten mi praskol bo som ho zle kalil (alebo som ho udrel za studena...) no aj tak som ho dokoncil ze sa daco naucim.

dnes mi napadlo ze na nom spravim aj klincovy test. miesta kde bol nabruseny na britvu sa sice prehli ale klinec to pretalo. (od kuch noza asi nikto nebude chciet krajanie klincov)
na miestach kde bol relativne tupi to nespravilo skoro nic. teda len ze to klinec pretalo.

nerobim si iluzie o tej oceli ale da sa tento vysledok povazovat za ako taky uspech?:D
Posláno:
Začátečník
za svoju mozno dvojmesacnu karieru (lol) som uz odvaril par spiciek. len to tak pekne zaiskrilo jak prskavka:D

uz si davam pozor.

no chapem ta spravne ze idelna (bezpecna) teplota pri relativne nizko uhlikovej oceli je daco nad svetlo oranzovou? chapem ze sa to takto tazko cez internety...
bo ja robim zhruba na takej teplote a funguje to fajn len je to trochu pomale. par uderov a treba zhavit.
ale mozno sa to inac neda.

videl som borca na youtube ktori kul kiridaschi z peroviny do biela a teda prskalo mu to pekne:D bolo to dost cool ale neviem ci zrovna na poradku.
na konci videja to strcil do jablcka ale tam mu asi aj skoncila ostrost:D

este jedna vec mi napadla. oduhlicenie prebieha rovnomerne v celej mase alebo od povrchu do jadra?
teda ci sa da aj prskavka po zbruseni mozno este pouzit alebo to ani nestoji za namahu?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Pokud jsi pérovinu kalil do vody, tak je jakýkoliv výsledek , který nevede ke zlomení čepele, úspěch. Pérovina totiž naprosto není vhodná ke kalení do vody, ale do oleje.
Co se týká přesekávání hřebíků - to bez poškození velmi jemného ostří nezvládne žádná ocel.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
kusoku, do bíla se žhaví jen při kovářském svařování, jehož schopnost vyjadřují právě první jiskry ještě ve výhni.. jak je to jak prskavka už venku, je to zničená ocel..

Kalit do vody jde, ale musíš ocel perfektně znát včetně teplot a jejího zpracování a to chce mnoho let zkušeností.. olej je v tomto více pro laiky a pro začátečníky je u péroviny ještě magnet, jak přestane ocel přitahovat jsi na kalící teplotě..

p.s. kove se většinou při červené až oranžové barvě, u vyšších teplot hrozí změna struktury a nůž pak může prasknout nebo naopak nedrží ostří.

a obecně na závěr.. neznat ocel a jít kovat nože je stejné jako bys vařil a neznal koření ani suroviny.. dopadne to jako když Pejsek a Kočička vařili eintopf Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
Jenom doplním... Ten magnet. Jak přestane přitahovat, tak ještě trošičku hřát. Kalící teplota pro prožinovku je kousek nad tím. Samo už od toho magnetu to jde, ale ideál je trochu výš...

Nejlepší naučit se barvy a teploty. Sice pro nás laiky vyloženě orientační, ale užitečné... A hodí se mat. list... (anonymní pružinovku kalím dle 14 260)

EDIT: Vodu jsem zkoušel jednou... Nikdy víc. Vždycky olej.
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:
Začátečník
hej hej.

cez den kujem, v noci kalim na magnet, ucim sa farby.

robim aj skusky z vykovkov aby to malo aspon trosku daky sistem:D

Posláno:
Začátečník
som upny zaciatocnik ale daky ten vyskum som si urobil, co to nastudoval.

nerobim si iluzie a ani nemam v plane tie veci z peroviny predavat:)
ucim sa pracovat s materialom a peroviny je dost. tam ma nezamrzi ked daco prepeciem alebo zle zakalim alebo co:)

ale teda s prvim nozikom som celkom spokojny. vcera som s nim vyrezaval do sucheho dubu a stacilo len sem tam na kozi s pastou prejst a stale holi.

a nevedel by si co sa mi to stalo s tym otvaracom? preco po kaleni vznikli tie kristalicke flaky?
(perovina do vody)

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/11/2001
Taky trochu doplním .

Kalicí teplota odhadovaná na základě barvy je opravdu hodně o zkušenosti. Třeba i okolní osvětlení musí být pořád stejné .

Pérovina je hodně široký pojem od 12070 a 12090 přes 13180 , 14160 , 14260 až k 15260 a to jsme jenom v čsn . Třeba 12090 a 12070 z nižší teploty do vody kalit jde . Olej je ale opravdu univerzálnější varianta . Základ pokud neznám ocel z které dělám tak si nejdřív udělám pár pokusů Wink nebo se na to vyprdnu a dělám z toho co znám !

Co se týká přesekávání hřebíků - Dobře tepelně zpracovaná houževnatá ocel zvládne bez větších poškození přeseknout i hřebík , i když má jemné ostří . Už se to tu v minulosti řešilo. Ale ideální je zkoušet to na vzorku nebo části čepele co později třeba odbrousím atd. Třeba na Poldovce se zakalené čepele zkoušely sekáním do mosazné kulatiny . Velmi jemné typu břitva nebo žiletka rozumný člověk takto nezkouší.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum