ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kalení + kovařina Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/2/2014
Ahoj, poradí mi prosím někdo jak mám zakalit a popustit pero k zavíráku slip joint z nerezovky 1.4116? Děkuji
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/9/2021
Dobrý den,

chtěl bych poprosit starší a zkušenější členy tohoto fóra, jestli by jste mě nemohli správně nasměrovat, popřípadě poradit. Protože je velmi pravděpodobné, že se to tu už probíralo, ale hledal jsem a nenašel.

Mám dvě otázky, které mě momentálně trápí a tak si scháním informace.

1.jak se jmenuje sypká směs na videu

videu

kde kovář chladí čepel.

2. "práškové železo", "ocel v prášku" nevím ten správný název, ale tato směs se používá velmi často při tvorbě damaškové oceli, kdy kovář obsypává, různé materiály vložené do kontejneru či svařovaného boxu (opět nevím správný název), které následně na lisu stlačí.
Jde mi o správný název této směsy, abych si mohl následně vygooglit nějaké informace. Zajímá mě jaké druhy prášku existují, co se u nás dá vůbec a kde koupit, co se používá nejčastěji atd. Beru prostě cokoliv co mě v tomto směru nějak vzděla, ideální vlastní zkušenost někoho zkušenějšího, popřípadě odkaz na video, či stránku, kde info je.

Předem díky všem za ochotu

Lukáš
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2019
Ahojky, třeba mně někdo poopraví Laugh
Ten bílý granulát je asi něco na bázi perlitu. Nechladí čepelku, ale normalizuje.
Chce , aby schládla co nejpomaleji.
Těm práškům se asi říká svařovací Happy Má tam asi přimíchaný i Borax. Dá se to sehnat v kovářských potřebách.....???
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
Ty granule to je vermikulit, nechávají se v tom pomaleji chladnou vykovky.
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Vermikulit
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Nebo to po kování prostě vraž do popela (toho co ti zbyl z minula, ne toho rozpáleného ve výhni), ten funguje úplně stejně a stojí mnohem méněLaugh
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/18/2018
K té 2. to je borax tavidlo

FerdaHL vložil tyto přílohy:
borax.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
slon napsal:
Nebo to po kování prostě vraž do popela (toho co ti zbyl z minula, ne toho rozpáleného ve výhni), ten funguje úplně stejně a stojí mnohem méněLaugh

Nevím, nejsem si tímto úplně jistý, zda popel z uhlí izoluje dostatečně. Na druhou stranu ty máš mnohem víc zkušeností s tepelným zracováním, než já... Alespoň vím, že na toto téma poskutuješ velmi cenné rady.

Ale popel, co mám normálně ve výhni je dost těžký a přijde mi, že by moc neizoloval (topím koksem).

Nicméně já na tento účel používám popel ze dřeva z kamen a je to perfektní a zadarmoGrin

Asi by mohl jít i ten uhelný, ale dřevěný mi přijde jako mnohem lépe izolující...
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Štamgast
Borax je tavidlo pro zvýšení tekutosti okují, aby šly lépe vytlačit kladivem při svařování. Lukáš se ptá na práškovou ocel, která se dává do kontejneru s materiálem, aby vyplnila mezery mezi materiály při kovářském svařování damašků v kontejneru.
Jak se to ale jmenuje správně nevím. V zásadě je to stejný materiál, který se používá na při aditivní výrobě SLS/SLM. Tak se zkus podívat u dodatelů spotřebního materiálu pro aditivní výrobu (použiju ten stupidní výraz "3D tisk z kovu")
Posláno:
Začátečník
Vencál napsal:
Ty granule to je vermikulit, nechávají se v tom pomaleji chladnou vykovky.
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Vermikulit

Super díky moc za odpověď to bude to, po čem pátrám.Applause

Posláno:
Začátečník
FerdaHL napsal:
K té 2. to je borax tavidlo

Jasný tohle je borax to vím, to je tavidlo, ale to jsem neměl na mysli. Každopádně když jsi ho zmínil, měl bych otázku. Chystám si ho pořídit, našel jsem ho zde:

https://prosvareni.cz/t1-borax-25kg-tavidlo-pro-pajeni-tetraboritan-sodny-v-pytli-prodej-pouze-na-zl/

Doufám, že je to v pořádku, nebo by to měl být nějaký jiný?
Posláno:
Začátečník
slon napsal:
Borax je tavidlo pro zvýšení tekutosti okují, aby šly lépe vytlačit kladivem při svařování. Lukáš se ptá na práškovou ocel, která se dává do kontejneru s materiálem, aby vyplnila mezery mezi materiály při kovářském svařování damašků v kontejneru.
Jak se to ale jmenuje správně nevím. V zásadě je to stejný materiál, který se používá na při aditivní výrobě SLS/SLM. Tak se zkus podívat u dodatelů spotřebního materiálu pro aditivní výrobu (použiju ten stupidní výraz "3D tisk z kovu")

Ano přesně tak, o to mi jde. Postup je například vidět zde:

https://youtu.be/Fe9zTO5zcFM?t=112

Rád bych se dozvěděl víc o použití tohoto ocelového prášku, případně o variantách, kde ho sehnat atd...
Posláno:

Štamgast
Vždyť to tam máš napsané - je prášek z oceli 1080 (cca ČSN 12 081 nebo 12 090) s přídavkem 2% Ni. A jak píšu výše, zkus se poptat u dodavatelů spotřebního materiálu pro aditivní výrobu z práškových kovů.

Edit: Jeden dotaz na strýčka google a třetí odkaz - https://knifemaking.com/products/1080-with-2-nickel-powder !Surprised
Posláno:
Začátečník
slon napsal:
Vždyť to tam máš napsané - je prášek z oceli 1080 (cca ČSN 12 081 nebo 12 090) s přídavkem 2% Ni. A jak píšu výše, zkus se poptat u dodavatelů spotřebního materiálu pro aditivní výrobu z práškových kovů.

Edit: Jeden dotaz na strýčka google a třetí odkaz - https://knifemaking.com/products/1080-with-2-nickel-powder !Surprised

jóóó jasan vím, je to tam popsané, ale já nescháním přímo tento produkt, ale informace všeobecně. Kdy konkrétně se tento prášek používá a kdy zase jiný atd. Prostě něco, abych to mohl nějak vstřebat, protože si myslím, že když pokud budeš například při výrobě nože používat nějaký materiál, nemůžeš k němu přisypat pokaždé prášek z oceli 1080 s přídavkem 2% niklu. Určitě existuje nějaké pravidlo, která směs se hodí k danému materiálu.
Ta stránka co jsi poslal je fajn, moc za ní díky. Mají tam hned několik druhů, ale nevím jestli všechny, protože nemám porovnání. U nás v čechách jsem bohužel nic takového zatím neoběvil a proto sonduju a číhám na to, kdo se podělí o důležitý informace se začátečníkem. Happy
Googl je vážně tuze hodnej strejda a najde spoutu užitečných věcí, ale jak určitě uznáš sám, někdy je prostě problém mu "podstrčit" ten správnej výraz... Já mám tenhle problém dost často...

Prozatím každopadně díky za tip a radu Applause
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
Zdar, právě jsem volal do firmy v Tišnově, kde jsem kupoval kovářské uhlí. Pán mi sdělil, že na dvoře nemá vůbec žádné uhlí a mít nebude Surprised . Už jste se s tím setkali? Tak to vypadá, že výheň na uhlí můžu hodit do šrotu. Cry
A obávám se, že s plynem to za chvíli nebude o nic lepší.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/8/2021
Ze by nasledek postupneho zavirani dolu v OKD?

Muzete zkusit objednat z Polska. Ti tezi vesele dal. Snad maji i uhli vhodne pro kovare. Treba se nekdo chopi prilezitosti a bude ho rozvazet i po ceskych kovarnach.

Anebo nasledovat priklad drivejsich obyvatelu Sumavy a vyrabet drevene uhli z buku a dubu Happy

Plyn pujde, jenom ho kvuli nasim sebevrazednym a valkychtivym politikum budeme kupovat s prirazkou za emise a za pocit, ze rusky plyn je od cinanu stravitelnejsi nez od rusu.

Neni ale uhli potreba, aby se do vykovane oceli dostal uhlik? Jak by se davkoval uhlik v plynove nebo elektricke peci?
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum