ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kalení + kovařina Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 6/30/2006
LukKuc napsal:
1) Proč se vůbec kalí skoro hotový nůž?
2) A jak popř. poznám, že jsem zakalil správně, jde to nějak poznat?
3) Ten magnet jako laickou pomůcku ale můžu použít, pokud neznám typ oceli, nebo se mýlím?.

1. No napriklad aj preto, ze keby si najprv zakalil tak sa u lepsej oceli narobis ako kon nez spravis vybrus alebo vyvrtas dieru, pripadne sa ti to nemusi podarit vobec. Taktiez brusenim vyhrejes ostrie a bude mat nerovnomernu tvrdost alebo ho mozes pri seknuti aj zlomit, ak to niekde vyhrejes moc a vznikne tam pnutie.

2. Najlepsie tvrdomerom, ale napriklad aj rypnutim do skla (zase pri lepsej oceli), pripadne ak mas este kusok rovnakej nezakalenej ocele mozes skusit rypnut nezakalenou do zakalenej a potom opacne. Nezakalenou do zakalenej by si vryp nemal urobit ale opacne ano.

3. Magnet snad len pri pruzinovke a podobnych oceliach, u kvalitnejsich oceli jednoznacne musis dodrzat kaliaci postup (teplota, vydrz, kaliace medium, popustacie teploty). Ona kazda ocel je asi magneticka a pri zahriati na urcitu teplotu prestane byt magneticka, ale to este neznamena ze to je spravna kaliaca teplota.

1 ovečka, 2 ovečky, 3 ovečky, 4 ovečky, 5 .... teraz tu bola !!!
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/4/2007
LukKuc napsal:

2) A jak popř. poznám, že jsem zakalil správně, jde to nějak poznat?
Díky.

Skús doňho rypnúť pilníkom, ak je správne zakalený tak to pojde o dosť horšie ako do pôvodného materiálu.
LK
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/15/2009
Díky za rady, jdu teď do toho.
Pokusím se něco nafotit a pak to sem vložit.
LK
Posláno:

Štamgast
Tak jsem začal a rád bych sem vložil nějaké fotky, ale nevím jak na to. Poradíte mi?
Dík.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/20/2005
Rozklikneš si svůj příspěvek tlačítkem přílohy, dáš procházet a v komplu si najdeš obrázek, který dáš vložit Wink
LK
Posláno:

Štamgast
Tak přidávám nějaké fotky Confused
Toto je moje poděděná dílna (výheň, kovadlina a ponky.
Trochu bordel, ale uklidim Wink

LK vložil tyto přílohy:
17052009976.jpg.jpg
17052009977.jpg.jpg
17052009978.jpg.jpg

LK
Posláno:

Štamgast
A takhle jsem zatím postoupil s nožem.
Kdybyste viděli nějaký kiks na první pohled, upozorněte me, prosím.
Příští týden jdu brousit finální podobu a ostří. Půjde to na kotoučové brusce? Popř. jaký kotouč (hrubost) bych měl koupit? Já bych koupil 80-100?
Nebo pilníky Cry

LK vložil tyto přílohy:
17052009979.jpg.jpg
17052009980.jpg.jpg
17052009981.jpg.jpg
17052009982.jpg.jpg
17052009983.jpg.jpg
17052009984.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 2/8/2008
Na kotouči to udělat jde. Přidám tři rady: Strhni si hrany,ať se nepořežeš. Příště pokud můžeš nezkracuj materiál před broušením čepele. Líp se s ním pracuje. Na obrysu břitu trochu přidej, pak to můžeš lehce sebrat, ale líp se brousí.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/3/2008
Je to nevhodné.Ale ovládl bych svoji touhu po nožotvorbě a vyházel binec, provedl aspoň zásadní údržbu náčiní, uklidit a tak.Je to sice hnusný, blbá práce a tak, ale nebylo by to Rezovo doupě. Blbý, že jo?
Posláno:
Štamgast
Tohle by spíš patřilo do vlákna
Fórum » Všeobecné » Ruční výroba » Chci zkusit udělat vlastní nůž
Za prvé je to mimo kovařinu, za druhé další nováček může lépe čerpat znalosti.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/4/2007
Jop, je to mimo témy, chce to presunúť.
LK
Posláno:

Štamgast
Na úklid se chystám co nejdříve, ale byl jsem natěšenej na ten nůž, tak jsem to nevydržel Grin
Mimochodem, rezavé to ani moc není, je to focené mobilem, tak ty barvy dost zkreslují. V dílně se nedělalo asi 1,5roku a vlhkost skoro není.
A máte pravdu, do tohoto tématu to nepatří, omlouvám se.
A myslíte, že když to přesunete, koukne se na to tam i nějaký profík, který by mi odborně poradil, případně?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/14/2008
Ahoj lidičky,
měl jednu malou otázku. Když kalíte na magnet, jak to děláte, že magnet nepřestane magnetovat? Mě po každém kalení mg. odešel. Předpokládám, že to bude tím, že jsem používal magnety kovové, které ztrácí teplem mg. vlastnosti.
Takové ty černé mg. (bohužel nevím z čeho jsou) ty by je teplem neměly ztratit. Nebo se pletu?
Díky moc za radu.

EDIT :pravopisná hrubka red face
...šak ono se to jednou povede...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/12/2005
Jo je to tak, potřebuješ permanentní magnet
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Conan:Magnetem jen občas průběžně kontroluješ-je vhodné mít ho dobře upevněný k nějakému držadlu jinak ti skočí na žhavou čepel a nedostaneš ho dolu dokud buď nepraskne nebo ocel nepřestane magnetizovat.Navíc ohřev je jeden za způsobů "demagnetizace,tudíž je magnetka časem odsouzena ke zničení.Určitě je nesmysl cvaknout na čepel magnet a čekat,že v průběhu ohřevu mi na počátku austenitizace odpadne-vždycky při tomhle způsobu prasknul,jen jednou ne ale jak odpadnul málem mi skončil v botě a umě na podlaze se asi taky moc nelíbil soudě podle její překvapivě rozčílené zapáchající reakciSurprised . A čepel?Tu jsem málem zkur..l.Angry Laugh
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/14/2008
Láďo: Tuhle Tvojí historku jsme tu už někde četl a docela mi trnula řiť Happy Tos měl štěstí, že to do té boty fakt nešlo :o)
Já jsem měl magnet na tyčce a jen občas jsem ho přikládal. No a paměť mne neklamala, říkal jsem si, že teplem se doménová struktura uspořádá opět náhodně a mg. vlastnosti vymizí. Jen mi bylo divné, že se tu nikde ještě neřešilo, co dělat, aby mg. co nejdýl vydržel a tak. Protože vždykcy, když dám takhle něco kalit, mg. nemůžu buď najít nebo už nemagnetuje :o))))
...šak ono se to jednou povede...
Posláno:
Štamgast
Conan napsal:
Láďo: říkal jsem si, že teplem se doménová struktura uspořádá opět náhodně a mg. vlastnosti vymizí. Jen mi bylo divné, že se tu nikde ještě neřešilo, co dělat, aby mg. co nejdýl vydržel a tak. Protože vždykcy, když dám takhle něco kalit, mg. nemůžu buď najít nebo už nemagnetuje :o))))

Znovu zmagnetovat, co jiného. Jde nalepit kousek kermiky nebo slídy (slabý) pro zvětšení tepelného odporu. Na magnetu může být držátko, nebo může být někde připevněný.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/21/2007
LK
Posláno:

Štamgast
david 75 napsal:
http://www.ptsndt.com/cz/index.php?option=com_content&task=view&id=161&Itemid=128

Hm, to je zajímavý, opravdu je to s tou křídou s přesností +-1%? To je dobré Happy
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 9/12/2007
Conan napsal:
Láďo: Tuhle Tvojí historku jsme tu už někde četl a docela mi trnula řiť Happy Tos měl štěstí, že to do té boty fakt nešlo :o)
Já jsem měl magnet na tyčce a jen občas jsem ho přikládal. No a paměť mne neklamala, říkal jsem si, že teplem se doménová struktura uspořádá opět náhodně a mg. vlastnosti vymizí. Jen mi bylo divné, že se tu nikde ještě neřešilo, co dělat, aby mg. co nejdýl vydržel a tak. Protože vždykcy, když dám takhle něco kalit, mg. nemůžu buď najít nebo už nemagnetuje :o))))

No, já mám malej neodymovej magnet (cca 5mm průměr a kolem 8mm délka) zakovanej v měděný trubce...Wink
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum