ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kalení + kovařina Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 9/19/2007
Příspěvky: 79
dakujeme vyskúšame niekedy aj olej
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2009
Příspěvky: 63

Ahoj,

BBarret - je to 32 HRC, což je jako sejra.

( Brinell- kulička průměr 10 mm, zatížení 3000 kg na 30 s. Wink
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/12/2008
Příspěvky: 1,167
Mal som taký "slovný konflikt" s babkou na záhrade (myslím to v dobrom).

Grilovali sme klobásy a slaninu ma rošte nad dreveným uhlím.
Nemal som obracačku, lebo som ju zabudol doma, ale mal som pri sebe Mikov 366-XG-14
je zo 440A, tak že som sem tam klobásy a slaninu obrátil pomocou noža. Potom hneď po ugrilovaní som nabral na tanier slaninu tiež pomocou noža a hneď ju narezal na tanieri (aj keď bola horúca).

Na moje prekvapenie mi babka povedala, že nemám s nožom rezať horúce veci, lebo sa mi skoro bude otupovať. Ja som babke hovoril, že by to musela byť väčšia teplota. Ale zase starý ľudia predsa majú nejaké životné skúsenosti, tak teraz neviem:

Pozeral som na internete austenitizačná teplota 1100 stupňov C, kalenie do oleja na 150 C, popúšťacie teploty možno naozaj boli dosiahnuté v tej grilovanej slanine.Confused


Je to možné, žeby babka mala aspoň z časti pravdu.Shocked
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2003
Příspěvky: 7,590
Nevysvětlím ti teorii, ale je to tak. Je i mnoho kuchařů, a řezníků, co myjí své nože jen ve vlažné vodě, a otřou hadrem. Já mám navíc zkušenost s profi kuchařem, co si pořídil stánek na kebab. A dost často za mnou chodí na přebroušení právě proto, že musí krájet horké maso. Ví to, že to nůž tupí, ale holt, studený kebab by neprodal.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/22/2007
Příspěvky: 3,312
Dido napsal:
Mal som taký "slovný konflikt" s babkou na záhrade (myslím to v dobrom).
...
Pozeral som na internete austenitizačná teplota 1100 stupňov C, kalenie do oleja na 150 C, popúšťacie teploty možno naozaj boli dosiahnuté v tej grilovanej slanine.Confused
Je to možné, žeby babka mala aspoň z časti pravdu.Shocked


keby si mal namiesto mikova keramicky noz kyocera babka by pravdu nemala tie novsie modely s ciernou cepelou su este kus tvrdsie ako tie s bielou zase na druhu stranu pochybujem ze by Ti taky noz nabrusil povedzme aj taky majster brusic ako je Black (ale mozem sa aj mylit Laugh ) kazdopadne japonci ponukaju bezplatne nabrusenie vo fabrike no myslim ze aj pri intenzivnejsom pouzivani toto hrozi tak raz za päťročnicu takže žiadna tragedia Laugh
"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2003
Příspěvky: 7,590
Nemám na to prostředky, abych přebrousil keramiku. Ale zrovna minulý týden jsem to zkoušel u jednoho zničeného ostří keramiky. Dělal jsem to na diamantovém kotouči, ale nedokázal jsem to vytáhnout zcela ostré, jako ty nové, co už jsem v ruce měl. Docela by mně zajímalo, čím to brousí.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/7/2007
Příspěvky: 887
Co to zkusit keramikou,mohlo by to jít.Pokud třu keramiku o keramiku tak to ubejvá.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/5/2005
Příspěvky: 6,603
Black napsal:
Nemám na to prostředky, abych přebrousil keramiku. Ale zrovna minulý týden jsem to zkoušel u jednoho zničeného ostří keramiky. Dělal jsem to na diamantovém kotouči, ale nedokázal jsem to vytáhnout zcela ostré, jako ty nové, co už jsem v ruce měl. Docela by mně zajímalo, čím to brousí.
Mám tušení že Kyocera má broušení na svých stránkách v jednom z videí.Osobně bych řekl brousit diamantem a vzhledem k velikosti zrna keramiky a její křehkosti celkem jemným.
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/6/2009
Příspěvky: 285
Mě napadá jen toto:
1)brousit na diamantovém kotouči (stejně jako ocelovou čepel, ikdyž se asi nebude tvořit jehla).
2) vytáhnout po ostří brusnou/leštící diamantovou pastou (2-3 zrnitosti), ale jaký nosič to nevím, tady je prostor pro experimentování (zkusil bych dřevo).
To jen kdyby měl někdo moc peněz, nebo přístup k d. pastám (třeba modelář). Osobně keramice moc nefandím a brousit ji nehodlám.
100 lidí, 100 názorů - 10.000 nožů
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/22/2007
Příspěvky: 3,312
Black napsal:
Nemám na to prostředky, abych přebrousil keramiku. Ale zrovna minulý týden jsem to zkoušel u jednoho zničeného ostří keramiky. Dělal jsem to na diamantovém kotouči, ale nedokázal jsem to vytáhnout zcela ostré, jako ty nové, co už jsem v ruce měl. Docela by mně zajímalo, čím to brousí.


ak ma pamat neklame tak kyocera verejne priznava brusenie na diamantoch velmi velmi jemnych a aby som vysvetlil ten Laugh tak ten smeroval prave k diamantom resp tym kyocerackym (prostriedkom) a nie ku schopnostiam bo tam si pan brusic
inak ku keramickym nozom ... nemam ho kupoval som ale nedavno jeden pre sestru lebo niekde vycitala ze nenicia vitaminy (to ze to robia uhlikovky je diskutabilne ale nerezovky ...) kazdopadne som jej zaobstaral prave kyoceru cierna cepel chvilku som uvazoval aj nad akoby damaskovou verziou ale 250€ je momentalne daleko nad moje moznosti
ostre to je velmi slusne chcela to na zeleninu a ovocie takze pocitam ze tak rychlo ho neztupi

edit:http://www.youtube.com/watch?v=JMIheEi5Wj4 tak tu to mas od casu 5:20 su zaberi z brusenia
"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/3/2008
Příspěvky: 547
Križo napsal:
kazdopadne japonci ponukaju bezplatne nabrusenie vo fabrike no myslim ze aj pri intenzivnejsom pouzivani toto hrozi tak raz za päťročnicu takže žiadna tragedia Laugh


Čo z bezplatného brúsenia, keď nôž musí putovať späť do výrobnej fabriky v Japonsku. Poštovné tam a späť ťa možno vyjde na cenu nového noža. Wink

Mal som keramiku v ruke, ale nijako ma nenadchla a osobne som názoru, že kovaná uhlíkovka sa jej nielen vyrovná, ale ju aj predčí. A čo je najhlavnejšie, na brúsenie ju nemusíš posielať ani Blackovi. mrGreen
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/22/2007
Příspěvky: 3,312
arowana napsal:
Križo napsal:
kazdopadne japonci ponukaju bezplatne nabrusenie vo fabrike no myslim ze aj pri intenzivnejsom pouzivani toto hrozi tak raz za päťročnicu takže žiadna tragedia Laugh


Čo z bezplatného brúsenia, keď nôž musí putovať späť do výrobnej fabriky v Japonsku. Poštovné tam a späť ťa možno vyjde na cenu nového noža. Wink

Mal som keramiku v ruke, ale nijako ma nenadchla a osobne som názoru, že kovaná uhlíkovka sa jej nielen vyrovná, ale ju aj predčí. A čo je najhlavnejšie, na brúsenie ju nemusíš posielať ani Blackovi. mrGreen


nozik posielas predajcovi takze na slovensko (cesko moravsko slezsko whatever) a kovana uhlikovka ani zdp189 v tvrdosti na keramiku nema ani cowry x mojim tohto mesacnym najpouzivanejsim nozikom je hlohov grillparťák uhlikovy damasok zial na poslednej party som co to popil a nechal ho nestrazeny a jedna slecna si ho vzala na pripravu mochita mno par minut volne leziaci v stave limetiek ... 1000grit to ho par minutach odhrdzil uz ho z ruky ale nedavam
"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/3/2008
Příspěvky: 547
Nemal som na mysli tvrdosť, ale rezné schopnosti uhlíkovky.
O celkovej pevnosti keramiky , kontra ocele by som asi ani nepochyboval a víťazila by s určitosťou oceľ. Nemyslím padnutie noža na betónovú dlážku.

Mimochodom nechcem sa dotknúť predajcov keramických nožov v SR a ČR, ale pokial je ich vybavovacia pružnosť obdobná ako u mnohých našich fy., s ktorými mám s repasovaním, alebo reklamáciou z iných komodít skúsenosti, tak rozhodne ďakujem, ale nie.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/16/2008
Příspěvky: 1,373
Zdarec panove.
keramicke nuz sem doma brousil.
pote co sem si ho uspesne ztupil na dost jemnym diamantovym pilnicku sem si uvedomil ze tudy cesta nevede. vystipaly se na nem mikro zoubky.
ale dopadlo to na jednicku. slo to krasne za pouziti diamantovych brusnych a lesticich past na kousku drevene latky. nuz uplej ve sveraku a tahat drivkem po ostri. pozor na dodrzeni uhlu fazety. koncil sem na zrnitosti 2-3 mikrony - holi. je to sice na dyl nez na brusce ale jde to.
at se dari
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic!
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/8/2008
Příspěvky: 636
Raďas napsal:
slo to krasne za pouziti diamantovych brusnych a lesticich past na kousku drevene latky. nuz uplej ve sveraku a tahat drivkem po ostri. pozor na dodrzeni uhlu fazety. koncil sem na zrnitosti 2-3 mikrony - holi. je to sice na dyl nez na brusce ale jde to.
at se dari


Když to jde takhle, tak mě napadlo: Použít dřevěný kotouček ve vrtačce, nebo tvrdý papír na talíř brusky a diamantové pasty, případně podobou variantu na pásovku. Jen taková inspirace. Odskoušeno to nemám a nejspíš dlouho nebudu.

EDIT Teď koukám jak jsme ujeli z vlákna. Ctělo by to přesunout na "keramický nůž jak brousit". Tady to nikdo nenajde.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/6/2009
Příspěvky: 285
Však jsem psal: Zkusit jako nosič dřevo. Alespoň se mi potvrzuje moje "teorie."

Ty příspěvky to opravdu chce přesunout.
100 lidí, 100 názorů - 10.000 nožů
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/27/2009
Příspěvky: 2,631
Pokial mam spravne info od dovozcu kyocera tak on to posiela do
Nemecka cca15-20€ trva to asi 5-6 tyzdnov
A este viem ze Tescoma bude predavat keramicke noze 10,13,15 cm
s tym ze budu mat specialne brusky na opravu a brusenie keramiky jednu v SR
a tusim dve v CR Ale budu poskytovat servis iba na ich keramiku. A noze budu
za polovicne ceny nozov kyocera.
Ale tiez si myslim ze ocel je ocel
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 12/3/2006
Příspěvky: 353
Moudrá rado starších, na kolik stupňů se kalí 13180? Někde to tu bylo a já to nemůžu zaboha najít. Blbne mi navíc wifi (bouřka), tak se každá stránka načítá pět minut.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/5/2005
Příspěvky: 6,603
Danny napsal:
Moudrá rado starších, na kolik stupňů se kalí 13180? Někde to tu bylo a já to nemůžu zaboha najít. Blbne mi navíc wifi (bouřka), tak se každá stránka načítá pět minut.
Klasika mezi 790-830°C(třešňová až světlejší třešňová) do oleje.
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/6/2009
Příspěvky: 285
Podle mat. listu je kalící teplota 790 - 830 stupňů, do oleje.

edit: pozdě
100 lidí, 100 názorů - 10.000 nožů
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris