ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kalení + kovařina Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/7/2008
zdarec chlapi !

mám dotaz... kdysi jsem dostal nerez 3mm silný kalitelný plech ,jenže ani ten člověk co mi to dal neví co to může být zač ... dělal z toho kdysi kudlu , mrskl to do oleje a co jsem s tím sem tam dělal zdálo se to být fajn , ostří drželo hezky .

já z toho teď udělal pár malých čepelek a chci je zakalit, jenže :

co myslíte ? mám to mrsknout do oleje kolem 1050-1080 stupňů , nebo i když nevím co to je za matřoš to třeba přidat do vakuovky s N690 ?

poraďtě prosím ...

dík

Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
Samurai napsal:
Vencál zpracoval tabulku dostupných kalíren v ČR i v SR, tak aby to nezapadlo..

Jenom poznámečka:
kalírny jsem stahoval z netu, někam jsem i zavolal, ale nestihl jsem to všechno, takže je docela možné, že některé kalírny už třeba nefungují, nebo naopak znáte kalírny, které na seznamu nejsou. Bylo by dobré, kdybyste takovouto informaci měli, poslat to mě nebo Samovi, abysme to mohli opravit.

Same díky za zveřejnění Happy
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/26/2009
Ahoj, hf.p
tak to neřeš, když víš ,že ta jeho kudla byla dobrá.
1050 je dobrá teplota , nech to prohřát a mrskni to do oleje a popustit,
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/9/2009
Mám dotaz, mám ocel 19312 a nevím na kolik můžu zbrousit čepel aby se mi při kalení nezvlnila. Někde jsem četl že 0.4-0.6 mm ale nevím jestli je to u všech ocelí stejné.
Díky Hacktor
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/6/2009
0,5mm by mělo stačit, akorád u konkávního (dutého) výbrusu bych nechal 1mm.

info o oceli (třeba helfne):
Odporúčané teploty Min. teplota (°C) Max. teplota (°C)
Teplota kovania: 1050 850
Normalizačné žíhanie: - -
Žíhanie na mäkko: 740 780
Kalenie: -vzduch: - -
-voda: - -
-olej: 740 800
-termálny kúpeľ: - -
Popúšťanie: 100 300

PoužitieNa nástroje pre strihanie a tvárnenie za studena, formy, meradlá a ručné nástroje. Mn-V oceľ so strednou prekaliteľnosťou pre kalenie do oleja, zvlášť dobrá stálosť rozmerov pri tepelnom spracovaní (zmeny rozmerov okolo -+ 0,05%), dobrá odolnosť voči opotrebeniu a reznosť (lepšia ako u uhlíkových a nízkolegovaných ocelí), značná citlivosť na ochladzovanie vodou pri kalenie a popúšťaní, dobrá leštiteľnosť, dobrá tvárnosť za tepla a dobrá obrobiteľnosť v žíhanom stave. Na nástroje pre strihanie za studena: všetky druhy nástrojov pre strihanie na lisoch a dierovanie materiálov menších hrúbok (zvlášť tvarovo zložité strižníky a strižnice, vyžadujúce veľmi dobrú stálosť rozmerov pri tepelnom spracovaní), nože nožníc pre strihanie materiálu menších hrúbok, tanierové a kotúčové nože na rezanie papiera a pod. Nástroje pre tvárnenie za studena: nástroje na ohýbanie, zakružovanie, ťahanie a razenie materiálu malých hrúbok. Formy: malé formy pre tvárnenie plastických hmôt a pryže, menej namáhané formy pre tvárnenie práškových hmôt. Meradlá: meradlá všetkých druhu, šablóny. Nástroje ručné: závitníky, závitnice, závitové čeľuste.

100 lidí, 100 názorů - 10.000 nožů
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Vencál napsal:

kalírny jsem stahoval z netu, někam jsem i zavolal, ale nestihl jsem to všechno, takže je docela možné, že některé kalírny už třeba nefungují, nebo naopak znáte kalírny, které na seznamu nejsou. Bylo by dobré, kdybyste takovouto informaci měli, poslat to mě nebo Samovi, abysme to mohli opravit.

Tak poznámka ke kalírně Meduna Pardubice - o individuální nožířské zakázky naprosto nemají zájem, hodně je to obtěžujeSad
Posláno:

Štamgast
messerkl napsal:
Ahoj, hf.p
tak to neřeš, když víš ,že ta jeho kudla byla dobrá.
1050 je dobrá teplota , nech to prohřát a mrskni to do oleje a popustit,

Nooo, nakonec to tak asi i dopadne, ale nechtel jsem s tou jeho kudlou delat nic drastickeho, kdyz nebyla moje, tak nevím , na kolik to domácké kalení tohoto nerez plechu funguje při větší zátěži.

nemáte chlapi ještě někdo radu, názor ?

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Doma jsem kalíval kudlíky vykovaný ze 17 029 z kulatiny s celkem ucházejícími výsledky.Sem tam se sice při kalení ozvalo lup lup a hop s tím do šmelcu to však přisuzuji nepříliš rovnoměrnému ohřevu redukčním plamenem švajcaparátu v kombinaci se zanořením žhavé čepele do "hydrolu"-chladící olejovodné emulze k obrábění(byl sice s poměrně vysokým obsahem oleje,ale stejně to chladilo asi moc rychle.Wink
Některý tyhle kudly však už slouží12.rok.Mít pec byly výsledky stabilnější.
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/2/2008
Zdravím, potřeboval bych poradit. Když si zakalím na domácí výhni uhlíkovku, a budu ji popouštět v domácí troubě, jak poznám jak dlouho ji tam mám nechat? Díky
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/20/2005
Pietro napsal:
Zdravím, potřeboval bych poradit. Když si zakalím na domácí výhni uhlíkovku, a budu ji popouštět v domácí troubě, jak poznám jak dlouho ji tam mám nechat? Díky

Happy nejlíp to asi poznáš podle domácích hodin Wink

PS. Má ten československý red face text pod čarou nějakou historii, nebo je to nějaký pokus?
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
slon napsal:
Vencál napsal:

Tak poznámka ke kalírně Meduna Pardubice - o individuální nožířské zakázky naprosto nemají zájem, hodně je to obtěžujeSad

Pavle díkec za info, tu kalírnu bych tam ale nechal, třeba je "krize" naučí housti Happy
Posláno:

Štamgast
Dík Laďo ...přesně tohle jsem potřeboval Happy

a kolik jsi to tak házel od oka ? kolem těch 1050 ?
Posláno:

Štamgast
Pietro

té uhlíkovce jistě stačí 2x po půl hodině na 200 stupňů ...já mám horkovzdušnou troubu a nechávám to tam i dýl
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
hf.p napsal:
Dík Laďo ...přesně tohle jsem potřeboval Happy

a kolik jsi to tak házel od oka ? kolem těch 1050 ?
No 1050 byl tak strop.Ohřev jsem prováděl po obou bocích čepele-ohřál stejnoměrně na určitou barvu-třešňovou jednu stranu čepele,pak na další stupeň druhou stranu a na tu kalící už jen dolízával v plameni za střídavého otáčení až do žluté barvy.
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/14/2008
Nazdárek pánové (a dámy? Laugh )
chtěl bych se těch z vás, kteří máte podomácku vyrobené výhně zeptat, jak máte vyřešený odvod popílku?
Mám výheň z disku ze Š120, vevnitř našroubovaný rošt z kamen, vyložené litinovými destičkami a cihlami a vzduch tam ženu spojenou komínovou rourou. Mám to udělaný do T, takže ventilátor z boku a popel může padat přímo přes rouru do popelníku. Ale když třeba kovu (učím se a pokouším se) damašek, spotřeba uhlí a tzn. vývin popela je tak velký, že prošťouchávání roštu drátem nestačí... Musím výheň celou vybrat, prošťouchat, vyfoukat a pak zas rozehřát....
je jiná cesta mimo zakoupení továrního roštu s odvodem popela?
Díky moc!
...šak ono se to jednou povede...
LK
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/15/2009
Conan napsal:
Nazdárek pánové (a dámy? Laugh )
chtěl bych se těch z vás, kteří máte podomácku vyrobené výhně zeptat, jak máte vyřešený odvod popílku?
Mám výheň z disku ze Š120, vevnitř našroubovaný rošt z kamen, vyložené litinovými destičkami a cihlami a vzduch tam ženu spojenou komínovou rourou. Mám to udělaný do T, takže ventilátor z boku a popel může padat přímo přes rouru do popelníku. Ale když třeba kovu (učím se a pokouším se) damašek, spotřeba uhlí a tzn. vývin popela je tak velký, že prošťouchávání roštu drátem nestačí... Musím výheň celou vybrat, prošťouchat, vyfoukat a pak zas rozehřát....
je jiná cesta mimo zakoupení továrního roštu s odvodem popela?
Díky moc!

Ahoj, mě teda nikdy nenapadlo to řešit jinak, než lopatičkou a smetáčkem, vyndáním roštu a vyklepáním. To je holt úděl domácích výhní.
To sem Ti moc nepomohl viď? Confused
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/14/2008
Náhodou díky za reakci, alespoň vím, že asi nemá extra cenu přemýšlet nad nějakou poloautomatikou :o)
Ještě se zeptám...koveš damašek, výheň jede na plný pecky... za jak tak dlouho musíš čistit?
(topím převážně dřevěným uhlím a někdy přihodím i rozřezanou briketu - ta dost popeluje)
Já tak cca po 3kg uhlí :o)
...šak ono se to jednou povede...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 2/8/2008
Jen pro začátečníky (zkušenější znají). Kromě lopatičky dobře poslouží pohrabáč (je to vlastně taková motyčka) na vyhrnování popela a strusky za chodu a podobné věci. Píchadlo (špičaté železo s rukojetí) použiju na popel zaklíněný v roštu (tam opatrně žebra mohou být křehká).
Tohle mi umožní kovat déle než pět hodin vkuse na stále hořící výhni (limitem jsou únava, svačina a konec šichty Happy ). Musím ovšem dodat, že to vždy byla továrně dělaná výheň.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/12/2007
Jen taková blbá připomínka, máš tam ten rošt správně? Tou správnou stranou nahoru.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/2/2008
hf.p: Díky moc za radu, to jsem potřeboval. Zkusím to Happy
St.Nicolaus: Hm tak blbej fakt nejsem. Ten podpis je jen orýmovaný text. Jestli je nějak nevyhovující ta českoslovenština není problém to smazat.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum