ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
ANV knives - ActaNonVerba. Zkušenosti. Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2008
Pánové, kašleme na to! Jsou věci, ve kterých se zkrátka neshodneme, což ani zaplať pánbůh nemusíme, tak co má být? Kdo to chce, koupí přes všechny objektivní problémy. Kdo nechce, nekoupí to, ani kdyby to pozlatili, což je třeba můj případ. Laugh Tak je to správné, každý ať se zařídí podle svého.Wink

Jak je napsáno v mé oblíbené knize: "Jest Vánoce!" Tak si je užívejme! Ok

Zdenek
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/19/2011
Sidney napsal:
"Jest Vánoce!"

Také to miluji...Ok Ok Ok
Tak šťastné a veselé všem...Applause
Ana'l nathrach, orth' bha'is's bethod, do che'l de'nmha
"Hadí dech, kouzlo života a smrti, předzvěst stvoření."
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/10/2015
Chcel som robiť nejakú rozsiahlejšiu tecenziu na P200 ale nejak sa k tomu neviem dostať. Tak to zhrniem za ten rok asi takto:
Mne na ANV vadí najviac že mali možnosť spraviť fakt "dieru do sveta" a premrhali ju. Hneď ako mi nôž došiel som ho musel prebrusovať lebo pôvodný výbrus stál za prd... na druhú stranu to šlo docela dobre a rýchlo, myslím že keby sa tomu vo firme povenovali o pol hoďku dlhšie bolo by to perfektné.

Zbytočné vybranie na chrbte čepele ako nejaký ich poznávací prvok ktorý akurát tak bráni tomu aby som si tou stranou čepele naškrabal podpal alebo škrtol firesteel. A ešte k tomu nie je súmerne vybrúsené - takže celé to tam je totálne od veci.

Rúčka - prievlek na parakord OK, G10 dobre obrobená, úchop mi vyhovuje. Čomu nerozumiem a buď som zle čítal vlákno alebo sa divím že to zatial nikomu neprekážalo je ten debilný presah materiálu za hranice strienky z G10. Síce to je zaoblené (zaplať pánboh) ale pri silovom rezaní sa mi to nepríjemne zatláčalo do ruky a robilo otlaky. Nemám ruky zrovna z cukru a nerozumiem prečo to nezahladili do jednej roviny. Bolo by to omnoho pohodlnejšie. Ja si palec neopieram ale môj brat áno a povedal že sa mu tak nereže moc dobre.

Puzdro je dobré, kydex spravený perfektne nôž pekne cvakne a nepotrebuje ďalšie istenie. Ten nylonový záves som hneď odvesil dole a nahodil tam tek-lock. Ten mohol byť kludne súčasťou balenia miesto toho nylonového závesu.

Nôž zvládal všetky práce fajn, D2 drží ostrie slušne. Nosil som ho chvílu aj ako EDC v rôznych polohách a šlo to. Rezné práce zvláda dobre, maso zelenina ovocie žiadny problém, reže aj tenké plátky a jablko či cibulu nerozlamuje. Akurát ten úchop pri silovom rezaní no...

Záverom - nôž má určité nedostatky a určité schopnosti. Zatupiť hornú zaoblenú hranu by šlo, taktiež buď vyrobiť nové strienky alebo zbrúsiť presahujúci materiál. Ako som vravel tek-lock som si kúpil hneď k nožu. Nôž som kupoval z česka lebo vtedy ho žiaden slovenský E-shop ešte neponúkal. Stál asi 110eur aj s poštou. Časom som chcel aj kožené puzdro ktoré ANV samostatne nepredáva. Neviem či čakajú že si pôjdem kvoli tomu kúpiť druhú P200 alebo čo, ale najskôr asi to väčšina ludí vyrieši tak že si dá to puzdro spraviť inde alebo si ho ušijú sami. Mohli na tom zarobiť, takto ma akurát naštvali a podporili ludí čo to vedia.

Najviac ma štve že ten nôž mal ako aj samotná značka byť naozaj aspoň pre mňa úplne perfektným. Nebyť toho nepochopitelného nepraktického vybratia, presahujúceho materiálu za strienky a zbytočného závesu na púzdro bol by to excelentný nôž. Síce sa to všetko dá odstrániť ale ja sa nebudem púšťať do prerábky noža za 110eur.
Myslím že názov značky je čisto reklamný a s realitou nemá moc spoločné - keby im išlo o činy a nie slová tak by to chytili do ruky a zistili že sa to dá aj lepšie.

Wotan
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/22/2009
Tygerstyle napsal:
Včera jsem si udělal pár hodin se Spelterem na test, chystám se na recenzi před novým rokem ale popravdě jak to tu čtu mám strach, že ze mě bude ukamenovaná hromada masa Laugh

Chlapy krásný svátky všem - hlavně klid a mír ! Beru Moru a jdu na kaproša Happy

Nenech se odradit, vždycky tu jsou lidi, co si to rádi přečtou :)

A ohledně toho nože - co zkusit přímo napsat do ANV, jestli by to šlo spravit/vyměnit?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/14/2018
Mám jen pevné. A super . Zavíraky nemůžu hodnotit.

Pepin 1975 vložil tyto přílohy:
20190901_132126_1.jpg.jpg

Člověk by neměl zestárnout dokud nezmoudří.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/26/2015
Překvapilo mne jak velmi slušně řeže a ještě víc, že po týdenním zápřahu v kuchyni a venku furt holí. Surprised
Tedy s porovnáním s jednou z prvních P100 kde to zejmena s řezivostí byla dost bída.

Dagoberd vložil tyto přílohy:
IMG_20191223_203503.jpg.jpg

...je to sice dál, ale zato horší cesta.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/5/2013
Teda Speltra raz možno kúpim,no dám si predom poslať foto jak je čo vybrúsené.No ruku na srdce,Mikov Hunter som vláčil 20 rokov,pri otvorení čepele pílka skĺzavala do medzere na nôž a pred zavretím si to chlap proste musel poriešiť.Matroš čepele na brus nič moc.Čo dajú z N690 stojí majland.Huntre sú furt nedoriešené a zarába sa na rybyčkách v Lidli.Slovensko svoju top svetovú značku nožov nemá a Česko si na ňu asi ešte tiež počká.
Prďme na to,raz to príde a bude to bombastickéHappy
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/21/2019
manuel noriega napsal:
Prďme na to,raz to príde a bude to bombastickéHappy

Applause Applause Applause Applause
Cesta je cieľ.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/11/2020
Pěkný večer všem,
už hodně let sem chodím pro informace, tak jsem si říkal, že něco komunitě vrátím a pokusím se poodkrýt "tajemnou oponu", která se tu řeší na tolika stránkách, že není v lidských silách to ani přečíst.

Spelter.

Předem podotýkám, že na některé otázky znám odpovědi, ale nebudu odpovídat. Spíš bych to pojal jako uživatelský náhled s nějakou přidanou hodnotou.

Nebyl jsem u úplného počátku vývoje, ale co mohu říci je to, že nejhorší co se může stát u vývoje čehokoliv je komise odborníků. Protože jakkoliv v ní byli i lidé co o nožích ví hodně, tak v některých organizacích rozhoduje spíše hlasitost.
A když holt někdo trvá na svých myšlenkách a přitom s nožem v lese maximálně zašpičatěl klacík a okrájel buřt...
Vývojář (Ondřej - přijímení nevím, ale bude tu známý) má můj obdiv za to co udělal a jak to nakonec dopadlo, protože některé požadavky dle mého názoru byly protichůdné a tak nějak i proti určení nože. Nakonec ale udělal nůž co si jistě nalezl fanoušky.

Mrzí mě jedna věc. Dělal jsem s první sérií a byla nemalá zpětná vazba. Ovšem nějak se neprovedly změny od té doby. Pochopil jsem, že je hodně tlačila IWA, kde nůž představili, ale nemyslím si že u malosériovky je takový problém udělat verzi 1.5, notabene pokud koncový uživatel zjistil prostor k vylepšení.
V zásadě jediná viditelná změna bylo předesignování pouzdra (tuším pan Matějka měl už druhou generaci).

K mému náhledu na věc. Osobně jsem se propracoval k menším nožům za ty léta používání kdečeho. Můj názor je takový, že si spíš potřebuju namazat chleba paštikou než pokácet strom. Na druhou stranu pevná čepel někam na vestu dle mě rozhodně patří a měla by splňovat nějaké minima. Spíš univerzál na vše a na nic. Dostatečný survival knife, dostatečný kuchyňák, atd.
Kdyby jsme se hypoteticky bavili o podřezávání krků, tak si myslím, že to zvládne i Mora z Bauhausu. Prostě doba přepadávání hlídek je pryč, byť Hippo pláče :)
Byť má u mě místo, pro jisté použití, nůž na obranu zbraně v malých prostorech, ale ten nosím opravdu dle úkolu a ne denně. A rozhodně bych si na to nezvolil Spleter.
(toto jen na okraj na pochopení mého kontextu používání nožů)

U Spelteru jsme hodně řešili možnosti přidělání na výstroj, Proto se i předělávalo pouzdro, proto se dodával gumicuk atd. V mých očích, vzhledem k velikosti nože už víc udělat nešlo. Každopádně můj názor je takový, že tento nůž bych si ven stejně nevzal. Je moc velký. Už tak jsem ověšený jak vánoční stromeček a "zabít" dva PALSy na vestě nebo opasku, za to mi nůž nestojí.

Praktické používání bylo nemalé a to i v zahraničí, testovalo se víc než jednotky kusů.
Mě osobně vadila dost zásadně jedna věc, která doteď nebyla odstraněna. Na noži je jedn jedno místo které funguje se škrtadlem a to je příliš daleko od úchopu (v podstatě falešné ostří). Zapříčiňuje to často rozhození troudu všude možně, protože pod takovou pákou (a např. v extrémnějších podmínkách) se špatně kontroluje jak núž tak jiskry z křesadla.

Druhé praktické zjištění se asi nebude týkat nikoho zde. Při velkých mrazech, při práci se zveří se mi stalo, že mi ruka začla přimrzat k noži. Z rukojeti vystupuje fulltang (na hřbetu). Ale ruku na srdce - tohle se vám v ČR nestane.

Dále mi osobně vadí jakési vybrání na konci ostří. Na jemnou práci mám začátek ostří moc daleko a má agresivní sklon směrem k rukojeti, takže se tam nedá odložit prst.

Subjektivně jsem byl nespokojen se zdrsněním na noži. Pár hodin práce s nožem bez rukavic a ruce jsou minimálně dodřené. Ale tato výtka nejde za ANV ale za zadavatelem. Nemalá část s tím nesouhlasila od počátku, žel bohu...

Na druhou stranu řezivost, a obecně práce s nožem v podmínkách vícedenního přežití - byl jsem spokojen. Větve sekal, s dřevem se dělalo dobře (až na opravdu drobné práce). Ostří vydrželo neuvěřitelé věci, byť dostalo pokouřit i od křesadla (zoufalé chvíle si žádají zoufalá řešení). Samozřejmě se v tom místě ztupilo, ale ne nějak markantně. Nůž se i překvapivě dobře držel (když vezmu v potaz velikost rukojeti vs mou malou ruku).

Poslední, opět subjektivní věc - velikost rukojeti. Mám sice malé ruce, ale nedovedu si představit chlapa, kterému ten nůž sedne do ruky akorát. Osobně si myslím že přílíšné naddimenzování rukojeti, společně s vybráním u ostří zbytečně zvětšily celý nůž o bratru 2-3cm, což mu nakonec bylo dost ku škodě.

Co se týče celkového hodnocení. Designově mi nůž nesedl a nějak mi nechybí, že jsem ho vrátil.
Zde neustále omýlaná cena - nejsem asi v pozici abych byl schopen odborně posoudit že ty materiály tolik stojí či nestojí. Ale z nože byla cítit kvalita a ačkoliv jsme dělali maximum pro to, aby se nožům něco stalo, vydržely vážně vše. Vím, že jeden kus se zlomil, ale to byla řízená destrukce v trvání desítek minut, zakončená čepelí ve svěráku. To naopak považuji za úspěch, že toho ustál tolik.
Otázku ceny bych položil jinak. Jsem nešťastným majitelem Maďariče a ten má opravdu špatné zpracování (mám nějakou pozdější sérii, kdy údajně už to nedělal Maďerič, ale to je mi uživatelsky dost jedno). Takže za velmi podobnou cenu dává ANV kvalitu z jiného vesmíru.

Celkově si určitě nůž už našel fandy, já to sice nebudu, ale věřím, že ANV časem Spelter buď přepracuje, nebo spíše se udělá nějaký více "opravdu vojenský" nůž (čti- na paštiku).

Tak či onak, ANV fandím, byť tenhle design si mě nezískal (což ale nebylo úplně vždy jejich vinou). Bylo příjemné s nima dělat, mají dobré nápady, nebojí se technologií, chtějí kvalitu...

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/11/2001
Applause za mě díky za vyčerpávající příspěvek Admire
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/28/2008

Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/8/2020
Už je to tu zase.
Posláno:

Štamgast
johne napsal:
Už je to tu zase.
Tak nechte odstranit tohle vlákno, když vás to tak dráždí a sere....
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/11/2001
Milane,neřešil bych člena s jedním příspěvkem a výkřikem do tmy...Cool
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/11/2018
Tak nějak potichu jsem sledoval tohle vlákno a nechápu tu histerii kolem anv. Ok zavíráky nejsou nic moc, ale k vánocům jsem si pořídil p300, že to prostě zkusím. Myslím, že jsem neudělal špatně pořízením nože od nich. Je to solidní kudla.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/28/2019
Spokojenost je velmi důležitá, mnoho lidí je spokojeno i s Brigandem od Mikovu. Vlastně neexistuje nůž s kterým by nebyly spokojeny stovky a tisíce lidí. Já jsem velmi spokojen kromě Ahti, LionSteel, WE knife také s Ganzo a Y-Start.
Ale co jsem chtěl napsat je to, doporučuji shlédnout celé video od Mr. Matějky. Je tam prohlídka slavné lokality v M. Budějovicích a padají tam celková čísla včetně počtu lidí apod. Odborníci mohou okomentovat jednotlivá pracoviště, já mám radost, že jsem odhadl skoro přesně rozsah prací, které se tam dělají, tedy "stoly, kde se kompletuje". Jsou tam i dvě větší mašiny, z toho jedna vyloženě snesená a nezapojená.
Kdo bude chtít může si všimnout dalších indicií od způsobu využití prostoru po oblečení asistentky, co donese vodu. Je tu prostor pro velké hádky a velké uražení v dalším videu a šestý slib sem už nikdy nechodit, kdo vyžadoval u "českého nože" jako povinnou vlastnost, aby ho balila "Maruška", tak ji může vidět. Vodní paprsek bude řešit požadovaný Bohdan v Brně, situaci kazí Helmut v DE a možná Juraj v SK, pak to není vlastenecký nůž. Ti co zmiňovali Čínu někam zmizeli. Celkově velmi povedené dopřesnění situace.
Posláno:

Štamgast
Našel jsem tohle video náhodou na stránkách těch ruských vlogerů a dal ho sem jen jako zajímavost. Nic víc, nic míň. Dal jsem ho na vlákno o nožích ANV. Nikoho nekritizuji ani se nikoho nezastávám. Nemohu za to, že si někteří z vás nejsou schopni jen něco přečíst, či shlédnout ale musí to hned komentovat. Toť vše. Vidím, že se tady ani po čase nic nezměniloConfused
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/28/2019
To je velmi dobré video, které odpovídá na většinu dotazů, které padly. Škoda, že nestačí jedna reakce, další hned přijde a teď jenom panna Marie Sedmibolestná vzhlíží k nebi, jestli dojde i na videostížnost na doby současné.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/13/2013
Ok nebyly tyhle yotubeři i za p. Rychlým ohledně vlasovců ?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/17/2013
johne napsal:
Už je to tu zase.

Výkrik z hladomorne-
"Dupľúúúú!"Laugh
Nie som povinný byť taký, akým by som podľa ostatných mal byť.
Je to ich omyl, nie moje zlyhanie. R. P. Feynman
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum