ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
ANV knives - ActaNonVerba. Zkušenosti. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/20/2002
Vypadají pěkně !
Jediné, co mě odrazuje od koupě u zaviraků, jsou horni falešná ostří...ty nemusím.
U toho pevňáků patka nože (ten oblouček pro průvlek šňůry) a možná by stačily jen dva šrouby ... to je jen detail, čepel se mi líbí moc. V jednoduchosti je síla.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/31/2013
V nejbližších dnech. Zveřejní ANV podrobné informace o používané oceli, takže konec spekulací Happy .

Meiming napsal:
Tak to ti mohli i říct co na ní výrobce tiskne, německá norma je něco jako tohle Germany: X155CrVMo12-1 případně DIN 1.2379 / X153CrMoV12, ale těžko říct když radši mlžej a píšou D2 protože to má u lidí dobré jméno.

Autorizovaný dovozce a distributor survival nožů Esee Knives, TBS Boar a Manly Knives
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/6/2017
Asi jeden koupím až uvidím, jaký bude mít ta třístovka rozměry a cenu.
Jen se bojím, že s 3,5mm čepelema to nebude moc řezivý s těmahle výbrusama.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/21/2007
3,5mm je fakt dost. Nevim, proc se ted dela vetsina zaviraku s tak tlustymi cepelemi. Asi se vyrobci boji zlomenych cepeli. Na bezny zavirak bych dal 2mm, maximalne 2,5mm.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/28/2008

Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
ACTA NON VERBA je to hřbetě nože Wink ne AKTA
Odlehčení v rukojeti nebude frézovaný, ani soustružený ani.......
A ocel není D2 a nikdo tady nepsal že je to čínská D2, jen se na to Jarda ptal a už spojení "čínská D2" je k smíchu, nebo někdo věří že by si čína koupila licenci? Čínská nebo německá D2 je stejnej blábol jako česká Hyunday.
Jestli se tady na servru někomu zdá rozdíl ve složení malý a nepodstatný tak určitě i uzná že stará ocel EZHS je stejná jako 1.2833 a nemá smysl schánět starou českou EZHS a ani staré pružiny z aut když se dá koupit nová pružinovka, vlastně všechny péra jsou stejný a vůbec neni podstatný kdo je vyrábí podle jaký normy Applause
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Štamgast
Meiming napsal:
ACTA NON VERBA je to hřbetě nože Wink ne AKTA
Odlehčení v rukojeti nebude frézovaný, ani soustružený ani.......
A ocel není D2 a nikdo tady nepsal že je to čínská D2, jen se na to Jarda ptal a už spojení "čínská D2" je k smíchu, nebo někdo věří že by si čína koupila licenci? Čínská nebo německá D2 je stejnej blábol jako česká Hyunday.
Jestli se tady na servru někomu zdá rozdíl ve složení malý a nepodstatný tak určitě i uzná že stará ocel EZHS je stejná jako 1.2833 a nemá smysl schánět starou českou EZHS a ani staré pružiny z aut když se dá koupit nová pružinovka, vlastně všechny péra jsou stejný a vůbec neni podstatný kdo je vyrábí podle jaký normy Applause
Díky za upozorněníOk , to C jsem přepsal, kde to šlo, video kvůli tomu předělávat nebudu, jsem holt Čech, tak jsem to napsal fonetickyHappy Jakou technologií je odlehčení uděláno asi víš ty nejlépe, tak to napiš, já nejsem strojař, nože nevyrábím, ale užívám a to sakra dost často a dost intenzivně. Složení jakýchkoliv ocelí od kohokoliv může být spekulativní, pro mne je důležitá skutečnost při tom používání, nemám možnost dělat rozbor každé oceli, protože při používání nože na to, k čemu je určen, to zase až tak velikou roli nehraje, ty hysterie okolo složení materiálů jsou někdy až k smíchu, pokud (a to zdůrazňuji) s nimi dělám to, na co je nůž určen. Pro spoustu uživatelů je důležité, zda to je nerez, či jiný materiál. Pokud budu při testech sekat do cihel, barelů, dělat "stupačky" a jiné "surovosti", tak tam je to asi o něčem jiném, ale těchto "šou" já se nezúčastňuji. Jinak o čínské D2 se myslím zmiňuješ zrovna ty několikrát.Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/16/2009
Milý pane Matějko (promiň to oficiózní oslovení),nože tu a tam vyrábím a tak mne občas ty "sračky naší Kačky" ohledně materiálů na čepele zajímají,ale jinak ……..plně s Tebou souhlasímOk Applause Admire .Nůž mne z tohoto hlediska zajímá ,jak se dá naostřit a jak následně to ostří udrží.Hezké dny přeju a jen víc a houšť podobných názorů,jako je ten Tvůj.Happy K
S noži je to jako s lidmi,když jsou tupí,tak to za moc nestojí.N.N.
Posláno:
Štamgast
Pokud je pro všechny v pořádku že firma uvádí nepravdivé údaje o použitých materiálech když je česká tak to jsme už asi fakt v prdeli.
To jsme se pak dostali od nožů "hlavně že to řeže, je to za rozumný peníz nezáleží z čeho to je, dyť to je z číny" k nožům "hlavně když to řeže, je to za rozumný peníz, nezáleží z čeho to je, když je to český"
Zkreslování reality v reklamě tak aby to dobře vypadalo a dobře se prodávalo už přešlo i do lhaní o složení materiálu hlavně aby se to dobře prodávalo. Supr jdem všichni jásat dohnali jsme čínuCry
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/9/2016
Nič v zlom, ale ja si myslím, že čína je ďaleko pred nami.Wink
Inak čo sa týka zloženia ocele.
Ročne nakupujeme cca 20- 30 ton AISI od 303 - po 430 a 10- 15 ton konštrukčných a špeciálnych ocelí.
K špeciálnym zákazkám požadujeme certifikát tavby.
Rozdiel každej tavby má samozrejme určité tolerancie aby oceľ spĺňala či už STN AISI alebo tr.
"Mudrovanie" o čínskej, ruskej nemeckej D2 je o promile v obsahu jednotlivých podielov.

Celosvetový obchod s oceľou funguje na jednej jedinej zásade. A tou je cena.
Talián v pohode vykúpi pol ročnú produkciu čínskej oceliarne a lifruje pod svojím logom.
Číňan vykúpi pol ročnú produkciu všetkých nemeckých oceliarní a do sveta to lifruje pod svojím logom.
Atď.
A nedokážem pri používaní alebo výrobe noža rozlíšiť oceľ D2 kúpenú v čechách, nemecku alebo rusku a možno aj z číny.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/30/2011
Dozná by stálo za to dostat z ANV oficiální vyjádření než se tady handrkovat... Pokud jsem ho tu přehlídl tak se omlouvám...
Posláno:

Pozorovatel
Tak asi tak....

BÖHLER K110
TECHNICKÁ DATA
DIN: 1.2379
EN: X153CrMoV12
Ostatní:
AISI: D2
STN: 19 573
CHEMICKÉ SLOŽENÍ
C Si Mn Cr Mo V
1,55 0,30 0,30 11,30 0,75 0,75

Autorizovaný dovozce a distributor survival nožů Esee Knives, TBS Boar a Manly Knives
Posláno:
Štamgast
egres2 napsal:
.....
"Mudrovanie" o čínskej, ruskej nemeckej D2 je o promile v obsahu jednotlivých podielov..............

Vážně promile? Já tam vidím rozdíl až 2,25% ne promile.
D2 Cr12 C1,5 Mo0,75 V0,9 Mn0,3 Si0,3
K110 Cr11,3 C1,55 Mo0,75 V0,75 Mn0,3 Si0,3
19573 Cr11-12,5 C1,4-1,65 Mo0,6-0,95 V0,8-1,2 Mn0,2-0,45 Si0,2-0,45

To už je pak jen kousek k rozdílu 2,8% u N690/N695 nebo v lepším případě rozdíl mimo toleranci u chromu u N690/VG10 jen 1,8% a je z toho uplně jiná ocel (nebo neni) a to bude taky v pořádku říkat jim stejně nebo už nebude?
N690 Cr17,3 C1,08 Mo1,1 V0,1 Mn0,4 Si0,4 Co1,5
N695 Cr16,7 C1,05 Mo0,5 V00 Mn0,4 Si0,4 Co00
VG10 Cr14,5-15,5 C0,95-1,5 Mo0,9-1,2 V0,1-0,3 Mn0,5 Si ? Co1,3-1,5

Co přejít na debatu o pivu tam je taky rozdíl "jen v promile" tak proč používat různá jména, pivařům to určitě vadit nebude.
Se pak teda asi shodnem na tom že výrobci ocelí/piva jsou blbci když ty piva/ocele s minimálnímy rozdíly ve složení a v chuti/řezivosti pojmenovávají různě. Buďme rádi že tady nějaký nový pivovar máme, na detailech nezáleží.

Někomu na pár promile záleží, někomu dokonce i na neměřitelných věcech jako "ručně kovaný nůž má duši a sériovka ne" a někomu je jedno i několikaprocentní rozdíl ve složení, jméno výrobce materiálu i výrobní proces. Nebo ne a vše je to jen "Mudrovanie"?
Posláno:
Štamgast
egres2 napsal:
...........
Talián v pohode vykúpi pol ročnú produkciu čínskej oceliarne a lifruje pod svojím logom.
Číňan vykúpi pol ročnú produkciu všetkých nemeckých oceliarní a do sveta to lifruje pod svojím logom.
Atď.
..........

Atd je teda možné že němec vykoupí půlroční produkcí od číňanů a prodá jí pod svým označením čechům?
To je přínosná informace, už teď se nikomu nedalo věřit co napíše a tohle je další level.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/25/2007
ocenujem snahu o originalitu a prerazenie na trhu a mozno by som po tom, co by som jednotlive kusy drzal v ruke zmenil nazor, ale podla obrazkov mi vacsina nozov nepride velmi prakticka na vseobecne pouzivanie v prirode - aspon na to ako noze pouzivam ja...

uz len to ako pretrca trn cez prilozky na videu od milana...pri dlhsom vyrezavani to predsa musi tlacit do ruky...naco takyto uplne zbytocny a neprakticky dizajnovy prvok??

suhlasim ze tie tri obrovske nyty tiez na mna neposobia prave najlepsim estetickym dojmom, ale ak splnaju funkciu tak budiz...
Posláno:

Pozorovatel
No v Bohleru to vidí asi takhle

http://www.bohler.cz/cs/K110_PL.php
Posláno:
Štamgast
Eseenoze.cz napsal:
No v Bohleru to vidí asi takhle

http://www.bohler.cz/cs/K110_PL.php

Já si ty čísla nevicucal z prstu, ale z materiálových listů který jsou volně ke stažení, jen se mi je sem nechtělo znova házet, většina jich tu už je v příslušných vláknech, ale klidně je sem postnu.

Příloha / Přílohy:
19573.pdf (107kb) staženo 28 time(s).
D2_DS_Latrobe.pdf (157kb) staženo 32 time(s).
K110DE.pdf (437kb) staženo 30 time(s).

Posláno:

Štamgast
traffic_juzz napsal:
ocenujem snahu o originalitu a prerazenie na trhu a mozno by som po tom, co by som jednotlive kusy drzal v ruke zmenil nazor, ale podla obrazkov mi vacsina nozov nepride velmi prakticka na vseobecne pouzivanie v prirode - aspon na to ako noze pouzivam ja...

uz len to ako pretrca trn cez prilozky na videu od milana...pri dlhsom vyrezavani to predsa musi tlacit do ruky...naco takyto uplne zbytocny a neprakticky dizajnovy prvok??

suhlasim ze tie tri obrovske nyty tiez na mna neposobia prave najlepsim estetickym dojmom, ale ak splnaju funkciu tak budiz...
Ahoj, chce to vyzkoušet, ten zbytečný dizajnový prvek, jak píšeš, není v ruce vůbec cítit. Není to nic nového, používají to např. na nožích Steel Will nebo Lion Steel. Oba jsem měl a do ruky mi to netlačilo. Ono je to u nás těžké, když uděláš nůž obyčejných tvarů, byť praktický, většina lidí bude říkat, že na tom nic není, že to vypadá, jako kuchyňák atd. A co je to delší řezání? Já všechny nože používám na hodnocení k řezání tvrdých dřev, násad bukových (občas i měkký smrk) ale ta tvrdá dřeva převažují Pokud ten špalík strouhám půl hodiny téměř v kuse, tak už musím vědět, zda to tlačí a kde to tlačí.Na úchop nemusím dělat recenzi po roce používání. On i ten materiál čepele po půl hodině ukáže, zda to je solidní ocel nebo ne. Nikdy v životě jsem NEMUSEL v přírodě řezat půl hodiny v kuse nějaké tvrdé dřevo. Jak by si potom hodnotil většinu zavíráků, ty tlačí už po pár minutách a přece se vesele prodávají za nemalý peníz a vedou se o nich učené diskuzeLaugh
Posláno:

Štamgast
egres2 napsal:
Nič v zlom, ale ja si myslím, že čína je ďaleko pred nami.Wink
Inak čo sa týka zloženia ocele.
Ročne nakupujeme cca 20- 30 ton AISI od 303 - po 430 a 10- 15 ton konštrukčných a špeciálnych ocelí.
K špeciálnym zákazkám požadujeme certifikát tavby.
Rozdiel každej tavby má samozrejme určité tolerancie aby oceľ spĺňala či už STN AISI alebo tr.
"Mudrovanie" o čínskej, ruskej nemeckej D2 je o promile v obsahu jednotlivých podielov.

Celosvetový obchod s oceľou funguje na jednej jedinej zásade. A tou je cena.
Atď.
A nedokážem pri používaní alebo výrobe noža rozlíšiť oceľ D2 kúpenú v čechách, nemecku alebo rusku a možno aj z číny.
To že je Čína daleko před námi, o tom není pochyb. Většina lidí (alespoň tady, na knife) žije v domnění, že čínský nůž je to, co se prodává u Vietnamců nebo na poutích. To je sice také Čína, ale potom jsou spousty dalších firem, vyrábějících dnes už kvalitnější nože, než spousta západní produkce. Akorát všechny dráždí nízkou cenouLaugh
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 9/19/2018
Osobně se těším, až budou dostupné větší modely. Konkrétně P400, na tu mám zálusk.

Ursus vložil tyto přílohy:
807.png.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum